louben Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 Γεια χαρά σε όλους. Πριν κανένα 6μηνο περίπου προχώρησα στην απόφαση προστασίας των ηλεκτρικών του σπιτιού μου με επιτηρητη τάσης αντικεραυνικό πινακα και αντικεραυνικό τηλεφωνικής γραμμης το οποίο είναι το ακόλουθο της Legrand https://www.legrand.com/ecatalogue/412319-surge-protective-device-for-telephone-adsl.html Μπήκε σε κουτι υδατοστεγες εκτος σπιτιου δίπλα στην τηλεφωνική γραμμη με μεταγωγικό διακόπτη πριν απο αυτο ετσι ώστε αν καει να έχω τηλεφωνο (χωρις προστασία). Ο ηλεκτρολόγος δεν το γείωσε. Τις προάλλες ήλθε τεχνικός του ΟΤΕ και μου είπε ότι αφου δεν είναι γειωμένο πρακτικά είναι άχρηστο και ότι πρέπει να γειωθεί. Η πιο εύκολη λύση, είπε , είναι να πάει στη γειωση μιας πρίζας που είναι από μέσα σε απόσταση περίπου 1.5 μέτρων.Η γείωση του σπιτιου είναι πολύ μακρια (πάνω από 10-15 μέτρα), οπότε την ξεχνάμε. Στον ηλεκτρολόγο που το είπα διαφώνησε κάθτα και υποστήριξε ότι αν το κάνω αυτο αν γινει οποιοδήποτε βραχυκύκλωμα στο σπίτι θα περάσει το ρευμα και μεσω της γείωσης θα μου κάψει οτιδηποτε έχει σχέση με το τηλέφωνο. Δεν ξέρω αν βοηθάει αλλά όταν το αντικεραυνικό είναι στο on μέσω του διακόπτη παρατηρώ μία απώλεια στο ιντερνετ της τάξης του 20% περίπου. Τί τελικά ισχύει; Τι μου προτείνετε να κάνω;
lak10 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 θελει γειωση εγω το γειωσα στην πιο κοντινη μπριζα εχω αυτο https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/geiosi-antikeravniki-prostasia/apagogoi-kroustikon-ypertaseon/apagogoi-kroustikon-ypertaseon-asthenon/raycap-antikeravniko-t3-diktyon-metrisis-2-5ka-20ka-ip66_289587/?gclid=Cj0KCQjwraqHBhDsARIsAKuGZeFbMS8ADbJcawHlas29E4a8Ye1fyu2wTwVI-FXzS2fldu5WjVqXL00aAkxUEALw_wcB
louben Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτο που μου είπε ο ηλ/γος (ότι δηλαδη σε περιπτωση βραχυκυκλώματος στο σπίτι θα την αρπάξει και το αντικεραυνικό) ισχύει ή όχι; Τι καλώδιο έβαλες για να το πάς στην γείωση; Επεξ/σία 11 Ιουλίου 2021 από louben
lak10 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 35 λεπτά πριν, louben είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτο που μου είπε ο ηλ/γος (ότι δηλαδη σε περιπτωση βραχυκυκλώματος στο σπίτι θα την αρπάξει και το αντικεραυνικό) ισχύει ή όχι; Τι καλώδιο έβαλες για να το πάς στην γείωση; ο ηλεκτρολογος το εβαλε ενα λεπτο ειναι χρωμα πρασινο κιτρινο μα αυτο ειναι το νοημα να την αρπαξει το αντικεραυνικο και οχι ο υπολοιπς εξοπλισμος αυτο που εχω εγω εχει 10 χρονια εγγυηση 1
artshadows Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2021 https://docdif.fr.grpleg.com/general/MEDIAGRP/NP-FT-GT/F02413EN-02.pdf Θέλει
poulinos Δημοσ. 13 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2021 ακομα και πολυπριζο ασφαλειας να παρεις σου λεει οτι χωρις γειωση δεν εχεις προστασια
Super Moderators Thresh Δημοσ. 14 Ιουλίου 2021 Super Moderators Δημοσ. 14 Ιουλίου 2021 Κι αν δεν κάνω λάθος όλα αυτά επηρεάζουν τη γραμμή, είτε στο actual είτε στο attainable rate. 😛
nkarama Δημοσ. 14 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Αν δεις το installation manual στο λινκ που παραθέτεις, θα δεις ότι μέσα υπάρχει ένα 3-post spark gap σαν πρώτο στάδιο (και σημαντικότερο) της προστασίας. Αυτό απαιτεί γείωση. Αν δεν έχεις γείωση πρακτικά έχεις παρακάμψει το πρώτο στάδιο προστασίας και σε προστατεύει μόνο το Varistor με ότι μπορεί να "πιάσει" αυτό.... Οπότε ναι θες γείωση.... Στις 11/7/2021 στις 4:02 ΜΜ, louben είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτο που μου είπε ο ηλ/γος (ότι δηλαδη σε περιπτωση βραχυκυκλώματος στο σπίτι θα την αρπάξει και το αντικεραυνικό) ισχύει ή όχι; Τι καλώδιο έβαλες για να το πάς στην γείωση; Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος δεν θα αρπάξει τίποτα στο σπίτι αν έχει κάνει σωστά την δουλειά του. Θα πέσουν οι ασφάλειες που πρέπει και τελείωσε. Αν εννοείς σε πτώση κεραυνού, ναι, το πιθανότερο είναι να την αρπάξει το αντικεραυνικό, αλλά να προστατέψει τα υπόλοιπα... Αλλά και αυτό εξαρτάτε... Αν πχ πέσει πάνω στο σπίτι σου ο κεραυνός (ή στο διπλανό) τότε μην περιμένεις και πολλά.... πόσο να προστατευσει το κακόμοιρο.... Επεξ/σία 14 Ιουλίου 2021 από nkarama 1
tarantules Δημοσ. 14 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2021 Έχω το APC PMF83VT-GR το οποίο είναι 8 θέσεων με προστασία κεραίας και τηλεφώνου.Δεδομένου οτι το apc παρέχει προστασία κατηγορίας Τ3 , τα raycap που βάλατε παραπάνω παρέχουν κάποια καλύτερη προστασία ή είναι στην ίδια κατηγορία; Αν δεν κάνω λάθος και τα raycap είναι κατηγορίας Τ3 και όχι Τ2 που μπαίνουν στον κεντρικό πίνακα. Γνωρίζει κάποιος να μας πεί; Λιγούρευα πριν κανα χρόνο να βάλω της raycap αυτό που μπαίνει στον πίνακα αλλά πήγαινε αρκετά ακριβά το μαλί και το παράτησα.
louben Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 21 ώρες πριν, nkarama είπε Αν δεις το installation manual στο λινκ που παραθέτεις, θα δεις ότι μέσα υπάρχει ένα 3-post spark gap σαν πρώτο στάδιο (και σημαντικότερο) της προστασίας. Αυτό απαιτεί γείωση. Αν δεν έχεις γείωση πρακτικά έχεις παρακάμψει το πρώτο στάδιο προστασίας και σε προστατεύει μόνο το Varistor με ότι μπορεί να "πιάσει" αυτό.... Οπότε ναι θες γείωση.... Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος δεν θα αρπάξει τίποτα στο σπίτι αν έχει κάνει σωστά την δουλειά του. Θα πέσουν οι ασφάλειες που πρέπει και τελείωσε. Αν εννοείς σε πτώση κεραυνού, ναι, το πιθανότερο είναι να την αρπάξει το αντικεραυνικό, αλλά να προστατέψει τα υπόλοιπα... Αλλά και αυτό εξαρτάτε... Αν πχ πέσει πάνω στο σπίτι σου ο κεραυνός (ή στο διπλανό) τότε μην περιμένεις και πολλά.... πόσο να προστατευσει το κακόμοιρο.... Εχω βάλει και αντικεραυνικο πίνακα και επιτηρητη τάσης οπότε λογικά σε κεραυνό θα την αρπάξει πρωτα το αντικεραυνικο του πίνακα (υποψιαζόμαι). Εκει που μου μπαινουν ψύλλοι είναι ότι αν και το σχέδιο της τοποθετησης τους μου το παραχώρησε μέλος του φορουμ με γνώσεις τα τοποθέτησε ο εν λόγω ηλεκτρολόγος. Ως γνωστον δεν μπορώ να ελεγξω την αποτελεσματικότητα τους παρα μόνο οταν γινει το κακό. ΘΑ τραβήξω κανάλακι να κατέβει το καλώδιο της γείωσης στην πρίζα και κάνοντας ξετρύπι θα την βάλω στη γείωση της. Λογικά θα είμαι οκ.
nkarama Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 3 λεπτά πριν, louben είπε Εχω βάλει και αντικεραυνικο πίνακα και επιτηρητη τάσης οπότε λογικά σε κεραυνό θα την αρπάξει πρωτα το αντικεραυνικο του πίνακα (υποψιαζόμαι). Εκει που μου μπαινουν ψύλλοι είναι ότι αν και το σχέδιο της τοποθετησης τους μου το παραχώρησε μέλος του φορουμ με γνώσεις τα τοποθέτησε ο εν λόγω ηλεκτρολόγος. Ως γνωστον δεν μπορώ να ελεγξω την αποτελεσματικότητα τους παρα μόνο οταν γινει το κακό. ΘΑ τραβήξω κανάλακι να κατέβει το καλώδιο της γείωσης στην πρίζα και κάνοντας ξετρύπι θα την βάλω στη γείωση της. Λογικά θα είμαι οκ. Σωστά τα λες, αλλά το αντιεραυνικό του πίνακα θα σε προστατέψει απο τις υπερτάσεις που έρχονται απο τα καλώδια τις ΔΕΗ. Παράλληλα όμως υπάρχουν και οι υπερτάσεις που έρχονται απο τα καλώδια του ΟΤΕ. Συνήθως, λογω διατομής των καλωδίων, τα καλώδια λιώνουν πριν προλάβουν να καταστρέψουν κάτι, αλλά καλύτερα να υπάρχει και σε αυτά η σωστή προστασία, αφού μπήκες στην διαδικασία....
louben Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 1 ώρα πριν, nkarama είπε Συνήθως, λογω διατομής των καλωδίων, τα καλώδια λιώνουν πριν προλάβουν να καταστρέψουν κάτι, Στην περίπτωση μου αυτό δεν ισχύει. Ζω σε περιοχη που όταν κτίστηκε το σπίτι που μένω ήταν ημιαγροτικη , στα 150 μέτρ υψομετρο. Επειδη τοτε είχε πολλα δεντρα (κυρίως πευκα) στα 100 μετρα υπάρχει ενα τεράστιο αλεξικέραυνο (Από τότε) που τραβαει όλυς τους κεραυνους της περιοχης. Αν και πιο κοντα υπάρχουν και άλλα σπιτια έχω πάθει άπειρες ζημιες και μεσω τηλεφώνου και μέσω ρευματος. Μέσω τηλεφωνου την τελευταια 10 ετια μου έχουν καει 5-6 ρουτερ + 3 μητρικες με διαφορα, κατα περίπτωση, παρελκόμενα. Την τελευταια φορά έγινε αυτο που είπες που καηκε όλη η εσωτερικη τηλεφωνικη καλωδίωση του σπιτιου (και η μητρικη, ρουτερ κτλ).
nkarama Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2021 8 λεπτά πριν, louben είπε Στην περίπτωση μου αυτό δεν ισχύει. Ζω σε περιοχη που όταν κτίστηκε το σπίτι που μένω ήταν ημιαγροτικη , στα 150 μέτρ υψομετρο. Επειδη τοτε είχε πολλα δεντρα (κυρίως πευκα) στα 100 μετρα υπάρχει ενα τεράστιο αλεξικέραυνο (Από τότε) που τραβαει όλυς τους κεραυνους της περιοχης. Αν και πιο κοντα υπάρχουν και άλλα σπιτια έχω πάθει άπειρες ζημιες και μεσω τηλεφώνου και μέσω ρευματος. Μέσω τηλεφωνου την τελευταια 10 ετια μου έχουν καει 5-6 ρουτερ + 3 μητρικες με διαφορα, κατα περίπτωση, παρελκόμενα. Την τελευταια φορά έγινε αυτο που είπες που καηκε όλη η εσωτερικη τηλεφωνικη καλωδίωση του σπιτιου (και η μητρικη, ρουτερ κτλ). ε, να έρθουμε να φωτογραφήσουμε κανα κεραυνό τοτε! Ο Οβελίξ έπρεπε να ζει εκεί... χαχαχαχα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα