TRP Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα.Έκανα αναβάθμιση σκληρού δίσκου του υπολογιστή μου με τον Crucial MX500 500GB. Έχω αρχίσει σιγά σιγά να κάνω εγκατάσταση ότι χρειάζομαι και πριν λίγο είπα να δοκιμάσω να κάνω κάποιο test με κάτι. Δοκίμασα με την εφαρμογή του userbenchmark το οποίο έβγαλε ταχύτητες: Read 298 Write 208 Mixed 232 SusWrite 208 53% 236 MB/s 4K Read 24.9 4K Write 35.8 4K Mixed 28.9 94% 29.9 MB/s DQ Read 32 DQ Write 62.4 DQ Mixed 40.8 33% 45.1 MB/s και πως αυτό ανήκει στο χειρότερο 1% με βάση τα δεδομένα των υπόλοιπων τεστ της σελίδας. Στην συνέχεια,επειδή είδα το site της Crucial να προτείνει για καλύτερες επιδόσεις,την ενεργοποίηση του momentum cache, κατέβασα το Crucial Storage Executive και το ενεργοποίησα για να δω αν θα έχω κάποια αλλαγή,αλλά έχω ως αποτέλεσμα πλέον να μην τον βρίσκει καν η εφαρμογή του userbenchmark. Τι θα προτείνατε να κάνω για να διορθωθεί το πρόβλημα; Επεξ/σία 6 Ιουλίου 2021 από TRP
nickol-us Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δώσε μας περισσότερα στοιχεία. Απο τι αποτελείται το σύστημα; Μητρική, cpu (ονομαστικά με μοντέλο) και πες σε ποια sata θύρα έχεις συνδέσει τον ssd. 2
TRP Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 cpu: Intel i3-3240 motherboard: Gigabyte GA-H61MA-D3V (Rev. 2.1) gpu:MSI gt 630 ram: 8gb ddr3 1333MHz 1o: Transcend JM1333KLH-4G και 2ο: CMV4GX3M1A1333C9 Σκληρός δίσκος:Crucial MX500 500GB Ο SSD έχει συνδεθεί στην GSATA3(1) Έπρεπε μήπως να τον συνδέσω στην GSATE3(0) ή δεν έχει σημασία;
nickol-us Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Έχεις άλλες συσκευές sata συνδεδεμένες στο σύστημα; http://www.gigabyte.com.gr/products/page/mb/ga-h61ma-d3vrev_21#sp Αναφορά σε κείμενο Chipset 4 x SATA 3Gb/s υποδοχές (SATA2 0/1/2/3) με υποστήριξη έως 4 SATA 3Gb/s συσκευές Marvell 88SE9172 chip Υποστήριξη για RAID 0 και RAID 1 2 x SATA 6Gb/s υποδοχές (GSATA3 0/1) με υποστήριξη έως 2 SATA 6Gb/s συσκευές Θεωρητικά αν έχεις μέχρι2 sata συσκευές αυτές τρέχουν σε ταχύτητα sata3 (στις θέσεις 0/1), αν έχεις μια παραπάνω (2<) ή κάποια συνδεδεμένη στις θέσεις 2-3 τότε τρέχουν μάλλον όλες σε sata2 ταχύτητα. Μπορεί να το μεταφράζω και λάθος, ωστόσο δοκίμασε με 2 συσκευές sata, συνδεδεμένες στα 0/1 και τρέξε ξανά το τεστ να δεις τι έγινε. Τέλος να είσαι σίγουρος πως οταν τρέχεις το τεστ δεν τρέχει κάτι στο παρασκήνιο που χρησιμοποιεί τον ssd(κάποιο windows update ή κάποιο πρόγραμμα) καθώς μπορεί να σου δώσει εσφαλμένα αποτελέσματα και να ψάχνεσαι άδικα 1
TRP Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Αυτήν την στιγμή έχω τον SSD στην GSATA3(1),είναι ακόμα συνδεδεμένο το SATA καλώδιο του HDD στην SATA2(0) έχοντας βγάλει όμως τον HDD και στην SATA2(1) το DVD.Υπάρχει περίπτωση να επηρεάζεται από αυτό; Α και ξέχασα να πω για το τελευταίο.Ναι εννοείται πάντα τα κλείνω όλα,αλλά θα το ξανακάνω αν είναι και θα κοιτάξω από την διαχείρηση εργασιών αν έχω ξεχάσει κάτι για να είμαι σίγουρος. Πάντως μόλις ξαναέκανα το test και δεν εμφανίζει καν αποτελέσματα για τον SSD.Βγάζει αυτό Relative performance n/a - RAM cached drive detected Επεξ/σία 6 Ιουλίου 2021 από TRP
dpolal Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Έχεις ένα πολύ παλιό σύστημα.Μην περιμένεις να δεις ταχύτητες αντίστοιχες με τα καινούργια. Στησε το λειτουργικό να κάνεις την δουλειά σου και μην ασχολησε με μετροπρογραμματα δεν έχει νόημα και όσο περισσότερα κάνεις τόσο μειώνεις την ζωή του δίσκου σου. 3 1
TRP Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Ισχύει αυτό προφανώς.Και αυτό εννοείται.Ήδη έχω δει μεγάλη διαφορά στην χρήση που κάνω και είμαι ευχαριστημένος. Ο μόνος λόγος που μπήκα σε αυτή την διαδικασία είναι για να δω ανεξάρτητα από την δική μου εμπειρία χρήσης αν όντως λειτουργεί όπως πρέπει ο δίσκος ή αν έχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί εγώ να μην βλέπω.Επίσης μου φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι στην σελίδα των αποτελεσμάτων δεν έβγαζε πλέον μετρήσεις για τον SSD μετά την ενεργοποίηση της Momentum Cache από την εφαρμογή της Crucial και είπα να ρωτήσω να δω τι μπορεί να φταίει για αυτό και αν ήταν φυσιολογικό να έχουν τόση διαφορά οι ταχύτητες που έδινε προηγουμένως ο SSD σε σχέση με αυτές που δίνει η εταιρία. Επεξ/σία 6 Ιουλίου 2021 από TRP 1
fujitsuA530 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Όταν ενεργοποιείς τη momentum cache μεταθέτεις προσωρινά τις εγγραφές από τον ssd στη μνήμη RAM. Αν πάς τωρα να τρέξεις κάποιο benchmark, αυτό δε θα μετρήσει την πραγματική ταχύτητα του δίσκου. Γι' αυτό το λόγο το userbenchmark αρνείται να τεστάρει το ssd σου. Το ίδιο μου έκανε πιο παλιά με Samsung που είχαν μια παρόμοια δυνατότητα (rapid mode).
TRP Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Αα οκ εντάξει.Οπότε υπάρχει λογική που γίνεται αυτό.Έπρεπε από ότι φαίνεται να ψάξω να δω τι ακριβώς κάνει η momentum cache πριν ρωτήσω, γιατί η αλήθεια είναι την ενεργοποίησα μόνο και μόνο επειδή είδα κάπου στην ιστοσελίδα της Crucial ότι το πρότεινε😅.Ευχαριστώ πολύ!
Nik1239 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2021 17 ώρες πριν, TRP είπε Αα οκ εντάξει.Οπότε υπάρχει λογική που γίνεται αυτό.Έπρεπε από ότι φαίνεται να ψάξω να δω τι ακριβώς κάνει η momentum cache πριν ρωτήσω, γιατί η αλήθεια είναι την ενεργοποίησα μόνο και μόνο επειδή είδα κάπου στην ιστοσελίδα της Crucial ότι το πρότεινε😅.Ευχαριστώ πολύ! Κατέβασε το crystal disk mark και τρέξε ένα τεστ με το momentum cache κλειστό και πες μας αποτελέσματα Επίσης άσε το userbenchmark είναι πολύ αναξιόπιστο 2
Bax Δημοσ. 7 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Η μητρική σου δεν εχει native υποστηριξη sata3 αλλά μέσω ενος sata controller της marvell. Συνήθως αυτές οι υλοποιήσεις, έχουν χειρότερες επιδόσεις από τον ενσωματωμένο controller του chipset παρόλο που είναι sata3 ενώ το ενσωματωμένο sata2. Ειδικά σε real life καταστάσεις λειτουργικού (μικρές random εγγραφες-αναγνώσεις) Επίσης ο marvel controller Είναι συνδεδεμένος σε pcie 2.0 x1 οπότε δεν βγάζει καν πάνω από 500MB/s Το να ενεργοποιήσεις το momentum cache βοηθάει αλλά σου τρώει ram και φυσικά μπορεί να έχεις data loss σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Γνώμη μου είναι να τον συνδέσεις στα sata2 ports του chipset. Τρέξε και ένα benchmark με τον τρόπο αυτό και κοιτα τις ταχύτητες RND4K Επεξ/σία 7 Ιουλίου 2021 από Bax 1 1
TRP Δημοσ. 7 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 7 Ιουλίου 2021 Οκ δεν είχα ιδέα για αυτό,δεν το είχα δώσει καν σημασία όταν κοιτούσα τα χαρακτηριστικά της μητρικής. Οκ,λογικά θα το αφήσω κλειστό για να μην τρώει ram κτλ Τον σύνδεσα στην SATA2(0),έκανα το τεστ και έχουμε:
triplex1 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2021 Στις 6/7/2021 στις 7:23 ΜΜ, TRP είπε Αα οκ εντάξει.Οπότε υπάρχει λογική που γίνεται αυτό.Έπρεπε από ότι φαίνεται να ψάξω να δω τι ακριβώς κάνει η momentum cache πριν ρωτήσω, γιατί η αλήθεια είναι την ενεργοποίησα μόνο και μόνο επειδή είδα κάπου στην ιστοσελίδα της Crucial ότι το πρότεινε😅.Ευχαριστώ πολύ! Αυτα που σε βαζω ειναι απο το λαπτοπ το οποιο δεν ειναι κατι καινουριο με cpu 2ης γενιας με ενεργοποιημενο και χωρις το momentum cache
TRP Δημοσ. 8 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2021 Είναι λογική τόσο μεγάλη διαφορά στις ταχύτητες;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα