korakios Δημοσ. 4 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Την πάτησα σαν νιούμπας και έκανα encryption με luks όλο το δίσκο με αποτέλεσμα να boot-άρει αρκετάαααααα αργάαααααα Είχα κάνει σε παλαιότερη έκδοση του kde neon κρυπτογράφηση του home με fscrypt ακολουθώντας τον οδηγό https://www.linuxuprising.com/2018/04/how-to-encrypt-home-folder-in-ubuntu.html και κατάλαβα γιατί δεν υποστηρίζεται επίσημα (είδα και έπαθα να συνδέσω τα κλειδιά) Βλέπω οτι το kde έχει το kde-vaults , το έχει χρησιμοποιήσει κανένας και αν ναι, μπορεί να μου προτείνει κάποιον οδηγό για υπάρχον φάκελο (όχι νέο) ?? Βασικά το φάκελο "έγγραφα" θέλω να κάνω κρυπτογράφηση ,αλλά απαραίτητα τους φακέλους με τα προφίλ του firefox & thunderbird Επεξ/σία 4 Ιουλίου 2021 από korakios
snowflake99 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2021 Δεν έχω χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα που λες, αλλά έχω χρησιμοποιήσει VeraCrypt που σίγουρα μπορεί να κάνει αυτό που θέλεις. Επίσης δε θυμάμαι ποιον οδηγό είχα ακολουθήσει, αλλά μπορείς να δεις τους οδηγούς εδώ και εδώ και επίσης τα docs. Επίσης διαβάζοντας το post σου μού φαίνεται ότι μια άλλη (ίσως πιο απλή) λύση είναι να έχεις ένα διαφορετικό χρήστη με encrypted home folder. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Ξεκινάω με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι το Plasma Vault προορίζεται για καθημερινή χρήση και δεν είναι εναλλακτική του LUKS, σε περίπτωση που ψάχνεις κάτι παρόμοιο. Αυτό που θέλεις να κάνεις δε γίνεται ακριβώς όπως το θέλεις, θα σου περιγράψω όμως τον τρόπο για να πας περιμετρικά, που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Για αρχή εγκαθιστάς το πακέτο plasma-vault. Στις περισσότερες διανομές είναι out-of-date αλλά ας το προσπεράσουμε. Αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσει ως εξάρτηση κάποιο από τα EncFS, CryFS ή gocryptfs. Καθένα από αυτά έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία σου συνιστώ να διαβάσεις γιατί μόνο εσύ ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις και αν σε καλύπτουν. Αφού κάνεις την εγκατάσταση κι έπειτα μια αποσύνδεση και επανασύνδεση, θα δεις στο panel του Plasma το εικονίδιο Vaults. Κάνεις κλικ και από το εικονίδιο + πάνω δεξιά μπορείς να δημιουργήσεις ένα vault. Δε μπορείς να επιλέξεις εξαρχής κάποιον υπάρχοντα φάκελο αλλά διάβασε παρακάτω. Για να δημιουργηθεί το vault, πρέπει να του δώσεις ένα όνομα και να επιλέξεις σύστημα κρυπτογράφησης. Στη συνέχεια θα δώσεις κάποιον κωδικό κι έπειτα θα διαλέξεις πού να αποκρυπτογραφείται το vaut. Εδώ μπορείς να διαλέξεις έναν υπάρχοντα φάκελο αλλά καλό θα είναι να κάνεις πρώτα μια δοκιμή με κάτι ασήμαντο, μήπως τυχόν προκύψει κάποιο πρόβλημα και τα αρχεία σου δεν είναι όπως τα θέλεις. Εννοείται ότι αν το κάνεις τελικά, ο φάκελος αποκρυπτογράφησης θα πρέπει να είναι άδειος στην αρχή και να προσθέσεις τα αρχεία σου αφού δημιουργηθεί το vault. Σημαντικό: όταν ένα vault είναι κλειδωμένο, θα μπορείς να περιηγηθείς κανονικά στον φάκελο, απλά θα φαίνεται άδειος. Μπορείς επίσης να προσθέσεις αρχεία -ενώ είναι κλειδωμένο- αλλά μην το κάνεις γιατί αυτό θα μπερδέψει τα ήδη κρυπτογραφημένα αρχεία και θα γίνει χαμός.
korakios Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 2 λεπτά πριν, Soulrain είπε Ξεκινάω με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι το Plasma Vault προορίζεται για καθημερινή χρήση και δεν είναι εναλλακτική του LUKS, σε περίπτωση που ψάχνεις κάτι παρόμοιο. όχι δεν ψάχνω κάτι σαν το luks , απλά σε περίπτωση κλοπής του λάπτοπ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο (αν και σπάνια ασχολείται κάποιος και πάει για πούλημα) . Παλιότερα είχα κάνει το home με το fscrypt , αλλά μαμήθηκε το σύμπαν και έφαγα ώρες ψάξιμο να βγάλω άκρη μέσω τερματικού (δε γινόταν login μιας και δεν ξεκλείδωνε το home)
RTW4ever Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 2 ώρες πριν, korakios είπε όχι δεν ψάχνω κάτι σαν το luks , απλά σε περίπτωση κλοπής του λάπτοπ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο (αν και σπάνια ασχολείται κάποιος και πάει για πούλημα) . Παλιότερα είχα κάνει το home με το fscrypt , αλλά μαμήθηκε το σύμπαν και έφαγα ώρες ψάξιμο να βγάλω άκρη μέσω τερματικού (δε γινόταν login μιας και δεν ξεκλείδωνε το home) Σου προτείνω κι εγώ το Veracrypt, το χρησιμοποιώ χρόνια, απόλυτα αξιόπιστο. 1
μπουρτζοβλαχος Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2021 φτιαξε εναν container image με dd, ορισε το μεγεθος cryptsetup luksformat και ενα συστημα αρχειων και αποθηκευεις οτι θελεις μεσα σε αυτο, το veracrypt που προταθηκε παραπανω ακριβως αυτο κανει, απλα ο καθενας διαλεγει οτι βολευει τον καθενα για να μην μπλεκεται με τερματικο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα