Προς το περιεχόμενο

Απογραφή Κτηρίων - Πληθυσμού 2021(Προκήρυξη ΕΛΣΤΑΤ)

velissarios1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μου ήρθε και εμένα email να αποδεχτώ την πληρωμή (απογραφέας) . Η ερρώτηση είναι γιατί μου παρακρατούν τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές αφού την ίδια περίοδο ήμουν εργαζόμενος πληρους απασχόλησης και ο εργοδότης μου πλήρωνε πλήρης ασφαλιστικές εισφορές ?

Τι ισχύει στην περίπτωση που τα πρόσωπα που αμείβονται με Τίτλο Κτήσης ασκούν ταυτόχρονα και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή;

Εφαρμόζονται οι διατάξεις περί παράλληλης ασφάλισης.

https://www.efka.gov.gr/el/menoy/sychnes-eroteseis-kai-apanteseis/asphalise-eisphores/titlos-kteses

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

3 ώρες πριν, gefthymiou1991 είπε

Καλησπέρα σε όλους. Όσοι έχετε οφειλές στην εφορία ή είναι να πάρετε λεφτά άνω των 1000€ (κάπου εκεί είναι το όριο αν θυμάμαι καλά) πρέπει να βγάλετε φορολογική ενημερότητα. Εάν χρωστάτε, τότε να κάνετε ρύθμιση οφειλών και μετά φορολογική ενημερότητα που αφορά για πληρωμή από το δημόσιο. Τότε να ξέρετε (για όσους χρωστούν) θα γίνει παρακράτηση του ποσού που αφορά για την οφειλή σας (ναι ακόμα και να είναι σε ρύθμιση). Χωρίς αυτό δεν πληρώνεστε και παγώνει η πληρωμή. Λαϊκιστί, όσοι χρωστούν, μην περιμένετε να πάρετε όλο το ποσό στο χέρι. Λεπτομέρειες στον λογιστή.

Υ.Γ.: Αυτό ισχύει για τίτλους κτήσης. Δεν ξέρω τι ισχύει για τιμολόγια.

Δηλαδή αν έχω ρυθμισμένη οφειλή θα μου παρακρατησουν όλο το ποσό που οφείλω;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, makgeo2222 είπε

Δηλαδή αν έχω ρυθμισμένη οφειλή θα μου παρακρατησουν όλο το ποσό που οφείλω;

Πάνω-κάτω ναι.

Π.χ.

1ο παράδειγμα: Χρωστάς 500€ (σύνολο με ρύθμιση). Η αμοιβή είναι 1100€. Τότε η εφορία θα κρατήσει 500€ και θα σου δώσει τα 600€.

2ο παράδειγμα: Χρωστάς 1000€. Η αμοιβή είναι 900€. Τότε η εφορία θα κρατήσει όλη την αμοιβή και θα χρωστάς στην εφορία το υπόλοιπο, δηλαδή 100€.

Όσοι είχαν την "ευκαιρία" κάποια στιγμή της ζωής τους να έχουν επιστροφή φόρου από φορολογική δήλωση και ταυτόχρονα να χρωστάνε, τότε θα το ξέρουν. Γίνεται συμψηφισμός χρεών. Ο μόνος τρόπος για να μην γινόταν αυτό θα ήταν μόνο αν είχαν χαρακτηρίσει την πληρωμή ακατάσχετη.

Αυτό ισχύει όταν είναι να πληρωθεί κάποιος από δημόσιο φορέα (όχι για τακτική πληρωμή - μισθοδοσία)  λόγω κάποιου έργου (οπότε πληρώνετε με τίτλο κτήσης) και οφείλει ταυτόχρονα στην εφορία. Ο συμψηφισμός γίνεται κατευθείαν στο λογιστήριο του κράτους πριν φτάσει στον λογαριασμό. Οπότε και να έχει κάποιος λογαριασμό με ακατάσχετο, δεν πιάνει όταν η μείωση έχει ήδη γίνει.

@fani_panagiotis1989 Ελπίζω να μην έχεις κάνει αποδοχή ακόμα. Μίλα πρώτα με την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΕΦΚΑ τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση και μετά κάνε αποδοχή. Στο 9 (https://www.efka.gov.gr/el/menoy/sychnes-eroteseis-kai-apanteseis/asphalise-eisphores/titlos-kteses) το απαντάει νομίζω.

"Τι ισχύει σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη σε φορέα εκτός ΕΦΚΑ;

Έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της παρ.8 του άρθρου 36 του ν.4387/16 (σχετ. 5/2019 εγκύκλιος ΕΦΚΑ) περί εξαίρεσης της υγειονομικής περίθαλψης."

Οπότε μάλλον πας για ΕΛΣΤΑΤ.

Επεξ/σία από gefthymiou1991

Υπάρχουν εδώ τομεάρχες που είδαν λιγότερα χρήματα στο λογαριασμό τους λόγω χρέους στο δημόσιο; Ρωτάω, γιατί φίλη μου τομεάρχης με χρέος, πήρε κανονικά το ποσό

6 ώρες πριν, gefthymiou1991 είπε

Καλησπέρα σε όλους. Όσοι έχετε οφειλές στην εφορία ή είναι να πάρετε λεφτά άνω των 1000€ (κάπου εκεί είναι το όριο αν θυμάμαι καλά) πρέπει να βγάλετε φορολογική ενημερότητα. Εάν χρωστάτε, τότε να κάνετε ρύθμιση οφειλών και μετά φορολογική ενημερότητα που αφορά για πληρωμή από το δημόσιο. Τότε να ξέρετε (για όσους χρωστούν) θα γίνει παρακράτηση του ποσού που αφορά για την οφειλή σας (ναι ακόμα και να είναι σε ρύθμιση). Χωρίς αυτό δεν πληρώνεστε και παγώνει η πληρωμή. Λαϊκιστί, όσοι χρωστούν, μην περιμένετε να πάρετε όλο το ποσό στο χέρι. Λεπτομέρειες στον λογιστή.

Υ.Γ.: Αυτό ισχύει για τίτλους κτήσης. Δεν ξέρω τι ισχύει για τιμολόγια.

Καλησπέρα, αυτό που λες με το όσοι είναι να λάβουν άνω των 1000 ευρώ χρειάζεται να βγάλουν φορολογική ενημερότητα το ξέρεις από κάπου ?? Γιατί δεν μας έχουν ενημερώσει αν είναι έτσι? Πάντως για κάτι τέτοιο στους τομεάρχες έσπασαν την πληρωμή σε 2 δόσεις οπότε δε χρειάστηκε. 

28 λεπτά πριν, alexkrz είπε

Καλησπέρα, αυτό που λες με το όσοι είναι να λάβουν άνω των 1000 ευρώ χρειάζεται να βγάλουν φορολογική ενημερότητα το ξέρεις από κάπου ?? Γιατί δεν μας έχουν ενημερώσει αν είναι έτσι? Πάντως για κάτι τέτοιο στους τομεάρχες έσπασαν την πληρωμή σε 2 δόσεις οπότε δε χρειάστηκε. 

Λοιπόν το βρήκα. https://www.statistics.gr/documents/20181/17327061/Καθορισμός+διαδικασίας+και+κριτηρίων+επιλογής+ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ_260821.pdf/2a9361b8-0dde-884e-9c18-49b70c3e8c4e

Σελίδα 12

"Για την αποζημίωση, στο εκάστοτε χρηματικό ένταλμα πληρωμής, ακαθάριστου ποσού που υπερβαίνει τα 1.500
ευρώ, οι Απογραφείς ΠΚ οφείλουν, για την πληρωμή τους, να προσκομίζουν στο Ταμείο της ΕΛΣΤΑΤ φορολογική
ενημερότητα."

Οπότε όσοι έχουν κάτω από 1500 μικτά και χρωστάνε την γλιτώνουν την φορολογική ενημερότητα. Αλλά, καλού-κακού αν δεν έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών και δεν έχουν δηλώσει ακατάσχετο, να κάνουν και τα δύο.

9 λεπτά πριν, gefthymiou1991 είπε

Λοιπόν το βρήκα. https://www.statistics.gr/documents/20181/17327061/Καθορισμός+διαδικασίας+και+κριτηρίων+επιλογής+ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ_260821.pdf/2a9361b8-0dde-884e-9c18-49b70c3e8c4e

Σελίδα 12

"Για την αποζημίωση, στο εκάστοτε χρηματικό ένταλμα πληρωμής, ακαθάριστου ποσού που υπερβαίνει τα 1.500
ευρώ, οι Απογραφείς ΠΚ οφείλουν, για την πληρωμή τους, να προσκομίζουν στο Ταμείο της ΕΛΣΤΑΤ φορολογική
ενημερότητα."

Οπότε όσοι έχουν κάτω από 1500 μικτά και χρωστάνε την γλιτώνουν την φορολογική ενημερότητα. Αλλά, καλού-κακού αν δεν έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών και δεν έχουν δηλώσει ακατάσχετο, να κάνουν και τα δύο.

Προσωπικά δε χρωστάω πουθενά. Αλλά οι αποδοχές μου υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ και για αυτό το λόγο δεν μου ήρθε αυτόματο μήνυμα για αποδοχή όπως με ενημέρωσε ο επόπτης. Αλλά δεν μου είπε να τους πάω κάποιο χαρτί για φορολογική ενημερότητα . Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να λυθεί αν η πληρωμή γίνει με 2 δόσεις όπως έγινε με τους τομεάρχες που οι αποδοχές τους σε όλους υπερέβαινε τα 1500 

Καλησπέρα! Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε μία ερώτηση ιδιαίτερα ετεροχρονισμένη (και άκυρη με την επικαιρότητα) σχετικά με την απογραφή .

Αν σε κενό διαμέρισμα το οποίο, φυσικά, δεν κατοικείται, μετά την τελική οριστικοποίηση της εγγραφής δίνεται από το σύστημα βεβαίωση (απογραφής) κατοικίας. Πρόκειται για κενό διαμέρισμα, συγγενικού μου προσώπου, ο οποίος είχε ήδη αυτοαπογραφηθεί και κατοικεί σε άλλο διαμέρισμα. Μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον απογραφέα, δηλώθηκε η κενή κατοικία και οριστικοποιήθηκε η δήλωση αυτή. Το ερώτημα είναι αν εκδίδεται άμεσα- αυτόματα βεβαίωση απογραφής της κατοικίας (γιατί ο ίδιος ως πρόσωπο είχε ήδη αυτοαπογραφεί) από το σύστημα. Υπήρχε τέτοια δυνατότητα; Αν χάθηκε ή σβήστηκε κατά λάθος το αρχείο conformation της βεβαίωσης, υπάρχει κάποια επίπτωση, κάποιο πρόβλημα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, panioan22 είπε

Καλησπέρα! Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε μία ερώτηση ιδιαίτερα ετεροχρονισμένη (και άκυρη με την επικαιρότητα) σχετικά με την απογραφή .

Αν σε κενό διαμέρισμα το οποίο, φυσικά, δεν κατοικείται, μετά την τελική οριστικοποίηση της εγγραφής δίνεται από το σύστημα βεβαίωση (απογραφής) κατοικίας. Πρόκειται για κενό διαμέρισμα, συγγενικού μου προσώπου, ο οποίος είχε ήδη αυτοαπογραφηθεί και κατοικεί σε άλλο διαμέρισμα. Μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον απογραφέα, δηλώθηκε η κενή κατοικία και οριστικοποιήθηκε η δήλωση αυτή. Το ερώτημα είναι αν εκδίδεται άμεσα- αυτόματα βεβαίωση απογραφής της κατοικίας (γιατί ο ίδιος ως πρόσωπο είχε ήδη αυτοαπογραφεί) από το σύστημα. Υπήρχε τέτοια δυνατότητα; Αν χάθηκε ή σβήστηκε κατά λάθος το αρχείο conformation της βεβαίωσης, υπάρχει κάποια επίπτωση, κάποιο πρόβλημα;

Η απογραφή είναι και κατοικιών και πληθυσμού. Δηλαδή κανονικά απογράφονται και οι άνθρωποι αλλά και οι κατοικίες είτε ως κενές ή ως εξοχικές κτλ. 
Βεβαίωση απογραφής δίνεται μόνο για τον πληθυσμό και όχι για τις κατοικίες όμως. Είτε αυτόματα από το σύστημα αν έγινε αυτοαπογραφή είτε χειρόγραφα αν η απογραφή έγινε από τον Απογραφέα.

Επεξ/σία από alexkrz

1 ώρα πριν, itati1 είπε

Νομίζω όσοι χρωστουν στο δημόσιο δεν μπορούν να παρουν ενημερότητα. Μιλήστε και με τον λογιστή σας. 

Μπορούν να πάρουν αλλά αρκεί να κάνουν ρύθμιση (ή να μην χρωστάνε δόση). Βγαίνει με παρακράτηση της οφειλής. Και καλό είναι να είναι προπληρωμένη η δόση του επόμενου μήνα. Και γενικώς, μέχρι να γίνει η πληρωμή (όχι να βγει στη διαύγεια) με το που αλλάζει ο μήνας, να πληρώνεται η επόμενη δόση. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει σε αγρότη που ήταν να πληρωθεί από πρόγραμμα (πελάτης σε γραφείο που δούλευα). Αυτός είχε χειρότερο χουνέρι καθώς χρειαζόταν και ασφαλιστική ενημερότητα. Κάθε μήνα έπρεπε να πάει εφορία να εκδίδει εκ νέου φορολογική ενημερότητα μέχρι να γίνει η πληρωμή του.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, itati1 είπε

Νομίζω όσοι χρωστουν στο δημόσιο δεν μπορούν να παρουν ενημερότητα. Μιλήστε και με τον λογιστή σας. 

Μην αγχώνεστε για ενημερότητα. Απαιτείται για πάνω από τα 1500 € εφάπαξ πληρωμή. Για αυτό και έσπασαν το ποσό σε δύο δόσεις σε εμάς τους τομεάρχες. Εγώ χρωστούσα στην εφορία 210 € και πληρώθηκα κανονικά με "σπασμένο" το ποσό σε δύο πληρωμές. Εκτιμώ ότι το ίδιο θα γίνει και στους απογραφείς..

Επεξ/σία από yiankap

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν τελικά πάρουν παράταση οι φορολογικές δηλώσεις (όπως φημολογείται από το παρακάτω σύνδεσμο), τουλάχιστον μέχρι τέλη Ιουλίου, λέτε να προλάβουν να πληρώσουν και τους απογραφεις; Έτσι ώστε να μην χρειάζεται τροποποιητική μετά;

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/147137/pros-paratasi-oi-forologikes-diloseis-2022-mexri-pote

Επεξ/σία από viman

38 λεπτά πριν, viman είπε

Αν τελικά πάρουν παράταση οι φορολογικές δηλώσεις (όπως φημολογείται από το παρακάτω σύνδεσμο), τουλάχιστον μέχρι τέλη Ιουλίου, λέτε να προλάβουν να πληρώσουν και τους απογραφεις; Έτσι ώστε να μην χρειάζεται τροποποιητική μετά;

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/147137/pros-paratasi-oi-forologikes-diloseis-2022-mexri-pote

Αποτι έχω καταλάβει, το έχουν βάλει σκοπό να αρχίσουν πληρωμές από Ιούνιο ( μια και η περιβόητη "δοκιμαστική πληρωμή" κάποιων απογραφέων που θα ξεκινούσε πριν 10 μέρες πήγε περίπατο όσο απίστευτο και αν μας φαίνεται 😂🤣😂😂😂😂...), οπότε αν λάβουμε σαν μπούσουλα τα όσα έγιναν με τους τομεάρχες - τότε κάποιοι θα πληρωθούν φθινόπωρο 

Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις και αν μπορείτε απαντήστε καταρχήν δεν μου ήρθε κανένα mail και εντελώς τυχαία ενημερώθηκα για όλα αυτά, και απ ότι είδα έχω 370 καθαρά, μήπως ξέρετε γιατί είναι τόσο λίγο το ποσό;Επίσης δεν έχω καταλάβει όλο αυτό με την διαύγεια κτλ, ευχαριστώ όπως και να χει... 

13 λεπτά πριν, pereir είπε

Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις και αν μπορείτε απαντήστε καταρχήν δεν μου ήρθε κανένα mail και εντελώς τυχαία ενημερώθηκα για όλα αυτά, και απ ότι είδα έχω 370 καθαρά, μήπως ξέρετε γιατί είναι τόσο λίγο το ποσό;Επίσης δεν έχω καταλάβει όλο αυτό με την διαύγεια κτλ, ευχαριστώ όπως και να χει... 

Αν πρόσεξες, στην ανάλυση αναφέρει τα ποσά: 2,25€ ανά κατοικία(χωρίς τα άτομα), 2,30€ ανά άτομο(χωρίς το σπίτι), 0,35€ ανά άτομο που έφυγε από την χώρα μέσα στην 10ετία. Λογικά για να έχεις τόσα λίγα καθαρά, τότε είχες πολλές κενές κατοικίες (ή ζούσε στον τομέα σου κατά μέσο όρο ένα άτομο ανά κατοικία εάν δεν απογράφηκαν αλλού - πχ ήταν στην Αθήνα τότε και είναι μόνιμος κάτοικος Λάρισας.). Εγώ έχω καθαρά 300€ επειδή η περιοχή απογραφής μου είναι εξοχικά. Και Χειμώνα δεν υπήρχε άνθρωπος. Η τομεάρχης μου μάλιστα μου είπε μια άλλη κοπέλα απογραφέας έκλεγε επειδή όσους έβρισκε, είχαν απογραφεί αλλού.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...