Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Έχω μια Red Devil 6900 XT και σκέφτομαι να το κάνω σε κάποια φάση, δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει.

Σίγουρα οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες αλλά χάνεις εγγύηση..

Γνώμες; Το έχει δοκιμάσει κάποιος;

Δημοσ.

Τρελές διαφορές δεν θα δεις στην απόδοση που να δικαιολογεί τα χρήματα + το ρίσκο. Αν θα το κάνεις, θα το κάνεις για την κ@ύλα σου καθαρά, είναι εντελώς υποκειμενικό το θέμα δηλαδή...

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Είχα την εντύπωση ότι water cooling μπορεί να κατεβάσει πολύ τις θερμοκρασίες..

Δημοσ.

Ναι μπορεί, καμία αντίρρηση. Απ' όσο θυμάμαι όμως εσύ δεν έχεις θέμα με θερμοκρασίες. Εφόσον το Junction temp μένει κατω από 100-110 τώρα το καλοκαίρι είσαι οκ. Απλά αμα βάλεις νερό θα μπορείς αυξήσεις περισσότερο τις συχνότητες αναλόγως και το silicone lottery, αλλά τρελές διαφορές δεν θα δεις, εκτός και αν έχεις πέσει σε golden sample. Τωρα αμα θέλεις απλά να έχεις όσον το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες, γιατι έτσι γουστάρεις, τότε ναι θα δεις διαφορά με υδροψυξη. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειχα βάλει παλιότερα κάποιες gpu στο loop με full cover water block όποτε θα πω γενικά την άποψη μου Γιά gpu και υδροψυξη. Οι θερμοκρασίες εάν μπει η κάρτα σε νερό είναι μέρα με την νύχτα σε σχέση με τον αέρα. Οι αερόψυκτες  κάρτες, ανάλογα και με το ποσό καλή αεροψυκτρα έχει αναλόγως την υλοποίηση, δουλεύουνε under load κατά μέσο ορο στους 65 με 80 βαθμούς, ανάλογα τη υλοποίηση όπως ειπα. Στο νερό, όσο και να κλοκάρεις, όσο και τάση να δώσεις δεν προκυτε να δεις πάνω από 35-40 βαθμούς under full load πάντα. Επίσης θόρυβος προφανώς είναι μηδενικός καθώς δεν υπάρχει κανένα φανάκι στην gpu.

Στα αρνητικά τώρα:

1) Το κομμάτι της θερμοκρασίας είναι ψυχολογικό, είτε στους 40 βαθμούς είτε στους 80 για την καρτα το ίδιο πράγμα είναι εφόσον είναι κάτω από το tj max, ίδια απόδοση έχει και δεν έχει κάνει αντίκτυπο στην διαρκεί ζωής της.

2) Οσο αφορά τον θόρυβο. Οκ δεν έχεις θόρυβο με το νερό, αλλά πλέον οι καλές υλοποιησεις έχουν τόσο καλές αεροψυκτρες πάνω που ουσιαστικά ούτε με αυτές έχεις θόρυβο, είναι αόρατες δεν ενοχλούν.

3) κόστος του waterblock, ειδικά αν παίζεις με full cover κάθε φορά που αλλάζεις κάρτα το πετάς και καθώς είναι απιθανον να βρεις αγοραστή και μιλάμε για κόστος 100+ ευρώ, όχι για 5-10 ευρώ.

4)Μεγάλη μανούρα κάθε φορά που θες να άλλαξεις/δοκιμάσεις μια άλλη κάρτα. Πες oτι αγοράζει ένας φίλος σου μια καινούργια κάρτα  και σου την δίνει για μια μέρα να την δοκιμάσεις στο συστημα σου. Για να βγάλεις την δίκη σου από το loop ώστε να κανείς μια δοκιμουλα με την άλλη (χωρίς να βάλεις loop την καινούργια εννοείτε) θες στην κυριολεξία ένα απόγευμα δουλειά για μια δοκιμή που θα σου έπαιρνε ένα λεπτό στην κυριολεξία εάν ήσουν αεροψυκτρος.

οποτε συνοψίζοντας εγώ δεν θα ξανά έκανα ποτε που κάτι τέτοιο, κουράζει, δεν βολεύει, κοστίζει, και όφελος ουσιαστικό δεν έχεις. 

Επεξ/σία από Pwpwpw
  • Like 2
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω την εντύπωση ότι ο αλγόριθμος στις τελευταίες Radeon (RDNA 2) επηρεάζεται πολύ από το junction temp. Ίσως και πάνω από 90 C να κάνει κάποιο μικρό throttle για να μην πλησιάσει σε τρελές θερμοκρασίες.

Βλέπω πχ. χωρίς undervolt η κάρτα να πλησιάζει 100 βαθμούς, και με undervolt να είναι 88, και να κρατάει τα ρολόγια σταθερά πολύ καλύτερα στην 2η περίπτωση (= καλύτερα benchmarks και gaming performance). Άρα, σκέφτομαι, εάν είναι σε υδρόψυξη:

• Χαμηλότερες θερμοκρασίες = ποιο σταθερά ρολόγια
  • αθόρυβη σχετικά λειτουργία (σε Red Devil 6900 XT τα fans αρχίζουν και γίνονται ενοχλητικά > 50%)
  • Σαν bonus, δεν έχεις sag! η κάρτα είναι ελαφρια και μπορείς να κάνεις άνετα vertical mount :)

Σίγουρα έχει ρίσκο και δεν θα το έκανα άμεσα, σκέφτομαι για το μέλλον κυρίως (σε κάνα 8μηνο ίσως). Η μπορεί να πάω σε liquid devil την επόμενη φορά.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, DiAvOl είπε

Έχω την εντύπωση ότι ο αλγόριθμος στις τελευταίες Radeon (RDNA 2) επηρεάζεται πολύ από το junction temp. Ίσως και πάνω από 90 C να κάνει κάποιο μικρό throttle για να μην πλησιάσει σε τρελές θερμοκρασίες.

Βλέπω πχ. χωρίς undervolt η κάρτα να πλησιάζει 100 βαθμούς, και με undervolt να είναι 88, και να κρατάει τα ρολόγια σταθερά πολύ καλύτερα στην 2η περίπτωση (= καλύτερα benchmarks και gaming performance). Άρα, σκέφτομαι, εάν είναι σε υδρόψυξη:

• Χαμηλότερες θερμοκρασίες = ποιο σταθερά ρολόγια
  • αθόρυβη σχετικά λειτουργία (σε Red Devil 6900 XT τα fans αρχίζουν και γίνονται ενοχλητικά > 50%)
  • Σαν bonus, δεν έχεις sag! η κάρτα είναι ελαφρια και μπορείς να κάνεις άνετα vertical mount :)

Σίγουρα έχει ρίσκο και δεν θα το έκανα άμεσα, σκέφτομαι για το μέλλον κυρίως (σε κάνα 8μηνο ίσως). Η μπορεί να πάω σε liquid devil την επόμενη φορά.

Αν η κάρτα σου πλησιάζει τους 100 βαθμούς χωρίς under volt, δεν ξέρω κατά ποσό φυσιολογικό είναι αυτό, δεν έχω όμως την συγκεκριμένη κάρτα όποτε δεν ξέρω την συμπεριφορά που έχει. Με υδροψυξη εννοείτε ότι οποιοδήποτε thermal throttle απλά το ξεχνάς η κάρτα δεν προκυτε να πάει πάνω από 40 βαθμούς άντε 45 τώρα που είναι κατακαλόκαιρο.

Συνεχιζω να πιστεύω πάντως ότι δεν αξίζει η όλη φασαρία και το κόστος. Εγώ έβαλα 2 κάρτες στο νερό και απλά δεν το ξανακάνω. Είναι γελειο να κάθομαι ένα απόγευμα να αδειάζω τα νερό του κυκλώματος ώστε να βγάλω την κάρτα από το νερό απλά για να δοκιμάσω μια άλλη κάρτα και μετά άλλη τόση δουλειά για να την ξανά βαλω στην λούπα. Ευχαριστω αλλά όχι , λεφτά να μου δίνες δεν το ξανά έκανα, ισως να μεγάλωσα πολύ για αυτά πλέον δεν ξέρω.

Πάντως ειδικά αν είσαι τύπος που αλλάζει κάρτες σαν τα πουκάμισα όπως εγώ, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αργα η γρήγορα θα το μετανιώσεις. Τώρα αν είσαι τύπος που αράζειςμε την ίδια  gpu καμία 3ετια και βάλε, και δεν σου αρέσει να δοκιμάζεις συνεχώς καινούργιο hardware, ισως και να αξίζει,δεν ξέρω.

Επεξ/σία από Pwpwpw
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δυστυχώς σε μηχάνημα με πολύ καλό airflow (lian li o11 dynamic xl), με intake fans από τα πλάγια και από κάτω, ανεβάζει θερμοκρασίες η κάρτα ειδικά με το default fan curve που είναι πολύ "light". Σίγουρα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία δωματίου που είναι υψηλή λόγο καλοκαιριού.

Επίσης, μιλάω πάντα για junction temps και όχι edge temp (που είναι πάντα κάτω από 67 C), όπου η AMD λέει ότι οτιδήποτε κάτω από 110 C είναι "within spec".

Ίσως να μην έχει καλή πάστα; τα pads να είναι της πλάκας; όπως και να έχει τέτοια προβλήματα δεν τα έχεις με υδρόψηξη επειδή ξέρεις ότι θα βάλεις τα καλύτερα pads και σωστή πάστα (και ποσότητα πάστας).

Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζω συχνά την κάρτα γραφικών. Μπορεί πχ. να την αλλάξω μετά από ενάμιση χρόνο (=νέα γενιά), και το να αφιερώσω ένα απόγευμα για να κάνω την αλλαγή δεν μου είναι θέμα, ούτε το κόστος. Αλλά η εγγύηση είναι οπότε το σκέφτομαι σοβαρά.

Μακάρι όλες η εταιρείες να ήταν όπως η EVGA που δεν χάνεις εγγύηση με μια τέτοια αλλαγή.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, DiAvOl είπε

Δυστυχώς σε μηχάνημα με πολύ καλό airflow (lian li o11 dynamic xl), με intake fans από τα πλάγια και από κάτω, ανεβάζει θερμοκρασίες η κάρτα ειδικά με το default fan curve που είναι πολύ "light". Σίγουρα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία δωματίου που είναι υψηλή λόγο καλοκαιριού.

Επίσης, μιλάω πάντα για junction temps και όχι edge temp (που είναι πάντα κάτω από 67 C), όπου η AMD λέει ότι οτιδήποτε κάτω από 110 C είναι "within spec".

Ίσως να μην έχει καλή πάστα; τα pads να είναι της πλάκας; όπως και να έχει τέτοια προβλήματα δεν τα έχεις με υδρόψηξη επειδή ξέρεις ότι θα βάλεις τα καλύτερα pads και σωστή πάστα (και ποσότητα πάστας).

Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζω συχνά την κάρτα γραφικών. Μπορεί πχ. να την αλλάξω μετά από ενάμιση χρόνο (=νέα γενιά), και το να αφιερώσω ένα απόγευμα για να κάνω την αλλαγή δεν μου είναι θέμα, ούτε το κόστος. Αλλά η εγγύηση είναι οπότε το σκέφτομαι σοβαρά.

Μακάρι όλες η εταιρείες να ήταν όπως η EVGA που δεν χάνεις εγγύηση με μια τέτοια αλλαγή.

Κάνε το εξής "πείραμα": Τρέξε ένα timespy με το fan curve που χρησιμοποιείς, και ένα με 100% καρφιτσωμένο. Δες τι διαφορές στο σκορ και στις διακυμάνσεις του core freq θα έχεις για να πάρεις μια εικόνα.

• Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.

Κάτι άλλο που μου ήρθε στο μυαλό, σχετικά με την υδρόψυξη, ειδικά στην κάρτα γραφικών, είναι ότι δεν πιάνει χώρο (και σε κάποιες motherboard) δεν καλύπτει το PCH fan, και επίσης εάν έχεις από πάνω/κάτω NVME SDDs δεν τραβάνε την ζέστη από την GPU.

Δημοσ.
Στις 5/7/2021 στις 12:57 ΜΜ, Pwpwpw είπε

Συνεχιζω να πιστεύω πάντως ότι δεν αξίζει η όλη φασαρία και το κόστος. Εγώ έβαλα 2 κάρτες στο νερό και απλά δεν το ξανακάνω. Είναι γελειο να κάθομαι ένα απόγευμα να αδειάζω τα νερό του κυκλώματος ώστε να βγάλω την κάρτα από το νερό απλά για να δοκιμάσω μια άλλη κάρτα και μετά άλλη τόση δουλειά για να την ξανά βαλω στην λούπα. Ευχαριστω αλλά όχι , λεφτά να μου δίνες δεν το ξανά έκανα, ισως να μεγάλωσα πολύ για αυτά πλέον δεν ξέρω.

QDC (Quick Disconnect Couple) connectors στην GPU και το λύνεις αυτό το πρόβλημα

Επισκέπτης
Δημοσ.
2 ώρες πριν, malakudi είπε

QDC (Quick Disconnect Couple) connectors στην GPU και το λύνεις αυτό το πρόβλημα

Το QDC καλύπτει μόνο την GPU ή και DDR6 κτλ. στο PCB?

Νομίζω από την στιγμή που θα αποφασίσεις να "σκοτώσεις" την εγγύηση, ο τρόπος που θα την κάνεις watercool δεν έχει τόσο σημασία 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, DiAvOl είπε

Το QDC καλύπτει μόνο την GPU ή και DDR6 κτλ. στο PCB?

Νομίζω από την στιγμή που θα αποφασίσεις να "σκοτώσεις" την εγγύηση, ο τρόπος που θα την κάνεις watercool δεν έχει τόσο σημασία 

Τα QDC connectors επιτρέπουν να αφαιρέσεις ένα μέρος του watercooling loop σε λίγα δευτερόλεπτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την GPU. Απλώς επειδή περιορίζουν τη ροή, δε πρέπει να βάζεις παντού. Αλλά το να βάλεις μόνο στη GPU δεν είναι πρόβλημα. Μπαίνουν σε soft-tube σύστημα, αν θες hard tubing το ξεχνάς.

• Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, malakudi είπε

Τα QDC connectors επιτρέπουν να αφαιρέσεις ένα μέρος του watercooling loop σε λίγα δευτερόλεπτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την GPU. Απλώς επειδή περιορίζουν τη ροή, δε πρέπει να βάζεις παντού. Αλλά το να βάλεις μόνο στη GPU δεν είναι πρόβλημα. Μπαίνουν σε soft-tube σύστημα, αν θες hard tubing το ξεχνάς.

Ή μπορεί να κάνει mix and match :D 

Soft tubing στη gpu και hard tubing στο υπόλοιπο (ναι ίσως δεν είναι όμορφο αλλά για πρακτικούς λόγους δουλεύει)

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Μάλλον για αυτή την "γενιά" θα κάτσω με το kraken x62 στη CPU και air cooled GPU, και στην επόμενη αναβάθμιση (νέο socket, CPU, κτλ.)θα πάω για soft tubing water cool setup με liquid cool κάρτα από μαμά για να μην μπλέξω με εγγυήσεις.

Soft tube γιατί ακούω και διαβάζω ότι είναι ποιο εύκολο για beginners.

Άσχετο, κάρτες σαν αυτήν κάνουν καλή δουλειά; https://www.sapphiretech.com/en/consumer/toxic-radeon-rx-6900-xt-ee-16g-gddr6

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...