nikniknikniknik Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα! Μετά από μία αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρήκα πληροφορίες οπότε ζητώ τα φώτα σας. Με τον μικρό miner που έχω, το κλιματιστικό και κυρίως τη ζέστη μου δημιουργήθηκαν απορίες. 24000 BTU κλίμα τραβάει περίπου 30amps με χοντρά μαθηματικά. (από την άλλη σε ντουλάπα/κλιματιστικό είδα ότι τραβάει μόνο 11amps με απόδοση ~55000btu/h, οπότε μάλλον παραήταν χοντρά μαθηματικά) Απέναντι από το σπίτι μου υπάρχει ένας μετασχηματιστής της ΔΕΗ που φαίνεται να τροφοδοτεί τουλάχιστον 10 σπίτια σε 6 οικοδομικά τετράγωνα. Πόσα volt κάνει step-down στα 220v? Γιατί η γραμμή, από εκεί, έρχεται κατευθείαν σπίτι μου. Τι gauge είναι τα απλά καλώδια της ΔΕΗ? Πχ για το A/C έχω 10 gauge. Πόσα amps μπορούν να σηκώσουν αυτά τα καλώδια? Πως μπορώ να βάλω και άλλη παροχή/ασφάλεια 30amps? Απλά την κουμπώνω στον πίνακα μου ή πρέπει να ενημερώσω τον πάροχο? Βλέπω δηλαδή ένα dream mining setup με 3 30amps ασφάλειες στο 80% του max capacity. Μπορώ δηλαδή να κουμπώσω ακόμα ~15kw στο δίκτυο χωρίς να με νοιάζει τίποτα? Sorry για την περίεργη πορεία σκέψης. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Οποιαδήποτε πληροφορία/άρθρο καλοδεχούμενη. Επεξ/σία 29 Ιουνίου 2021 από nikniknikniknik
NikosKallithea Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Καλα ολα αυτα αλλα η διανομή του δικτύου της δεη που κολλάει μα τα κλιματιστικά;
tzitzikas2 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 οι μετασχηματιστές αυτοί κάνουν μετασχηματισμό 20kv/400volt τριφασικό. Οι γραμμές αυτές είναι μέσης τάσης (20kv από φάση σε φάση=πολική τάση). Η φασική τάση είναι 230V AC στην οικιακή κατανάλωση. Το πόσα Αμπερ μπορούν να σηκώσουν τα καλώδια της μέσης τάσης (όπως και όλων των τάσεων) εξαρτάται απο την διατομή των καλωδίων. Ετσι ανάλογα με τα μέγιστα αμπέρ φόρτισης μπορούμε να υπολογίσουμε και την ισχύ που μπορεί να μεταφερθεί μέσω αυτών και τις θερμικές απώλειες οι οποίες εξαρτώνται και απο το μήκος των καλωδίων. Οι ασφάλειες στον πίνακά σου και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά πρέπει να διαστασιολογούνται απο ειδικούς ανάλογα της γραμμές (με τις ανάλογες φορτίσεις) που πρέπει να ασφαλίσουμε. Οποιαδήποτε παρέμβαση απο "ειδικούς" μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πυρκαγιά ή/και ηλεκτροπληξία. Οπότε προσοχή! 3 1
nickol-us Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Αναφορά σε κείμενο 24000 BTU κλίμα τραβάει περίπου 30amps Ούτε καν. H απόδοση ενώς κλιματιστικού είναι περίπου 4-5 φορές επάνω από αυτό που καίει και ο λόγος είναι οτι "εκμεταλλεύεται" την θερμική ενέργεια του περιβάλλοντος. Ένα σύνηθες 24αρι ac καεί περίπου στα 2 - 2,2kw ~10 αμπερ Αναφορά σε κείμενο Πως μπορώ να βάλω και άλλη παροχή/ασφάλεια 30amps? Απλά την κουμπώνω στον πίνακα μου ή πρέπει να ενημερώσω τον πάροχο? Όπως είπε ο τζίτζικας, δεν μπορείς έτσι ξερά να πετάξεις μια 30αρα ασφάλεια στον πίνακα. Αν το κάνεις πρέπει να το δει πρώτα ηλεκτρολόγος, αν "σηκώνει" και αν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Έχεις συγκεκριμένη διατομή καλωδίου από το ρολόϊ που σου επιτρέπει μέχρι ένα μέγιστό φορτίο, όσες ασφάλειες και να βάλεις στον πίνακα, δεν μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το όριο. Μετά πας για επάυξηση ρολογιού που ίσως σημαίνει και νέα εγκατάσταση κεντρικής παροχής μέχρι τον πίνακα σου από το ρολόι 1
basilis_k6 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 15kw μπορείς αλλα εκτός απο ασφάλειες θες και καλώδια να μην πάρουν φωτια. σε μια απλή σουκο με τα λεπτά καλώδια που έχουν τα περισσοτερα σπιτια δεν σηκώνει πανω απο 4kw (αν δεν κανω λάθος). η κουζινα μας πχ εχει πιο χοντρα, το ιδιο και οι θερμοσίφωνες που ειναι 4-5kw. Νομίζω με επάυξηση σου δινουν 80Α στο ρολοι και 60Α στο σπίτι για όλο το φορτίο. 1
tzitzikas2 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 5 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε 15kw μπορείς αλλα εκτός απο ασφάλειες θες και καλώδια να μην πάρουν φωτια. σε μια απλή σουκο με τα λεπτά καλώδια που έχουν τα περισσοτερα σπιτια δεν σηκώνει πανω απο 4kw (αν δεν κανω λάθος). η κουζινα μας πχ εχει πιο χοντρα, το ιδιο και οι θερμοσίφωνες που ειναι 4-5kw. Νομίζω με επάυξηση σου δινουν 80Α στο ρολοι και 60Α στο σπίτι για όλο το φορτίο. μην είσαι πάντα σίγουρος. έχω δει σε σπίτι όπου χρειάστηκε να αλλάξω έναν αυτόματο απο γραμμή θερμοσίφωνα, να έχει 2,5mm2 γραμμή για θερμοσίφωνα.... 1 1
nvel Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 άμα ο θερμοσίφωνας είχε αντίσταση 3.5kW το 2.5αρι επαρκεί. 15kW σε μονοφασική παροχή δεν γίνεται, μόνο σε τριφασική αλλά πρέπει να είναι κατανεμημένα στις τρεις φάσεις εκτός να πας σε μεγάλη παροχή 1
nickol-us Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 19 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε 15kw μπορείς αλλα εκτός απο ασφάλειες θες και καλώδια να μην πάρουν φωτια. σε μια απλή σουκο με τα λεπτά καλώδια που έχουν τα περισσοτερα σπιτια δεν σηκώνει πανω απο 4kw (αν δεν κανω λάθος). η κουζινα μας πχ εχει πιο χοντρα, το ιδιο και οι θερμοσίφωνες που ειναι 4-5kw. Νομίζω με επάυξηση σου δινουν 80Α στο ρολοι και 60Α στο σπίτι για όλο το φορτίο. Στα παλιά σπίτια που έβαζαν 1,5 καλώδιο σχεδόν παντού, μια σούκο φτάνει τα 2,3kv (230V*10A), αν μιλάμε για ενισχυμένο με 2,5 καλώδιο τότε μιλάμε για περίπου 3,6kw 14 λεπτά πριν, nvel είπε άμα ο θερμοσίφωνας είχε αντίσταση 3.5kW το 2.5αρι επαρκεί. 15kW σε μονοφασική παροχή δεν γίνεται, μόνο σε τριφασική αλλά πρέπει να είναι κατανεμημένα στις τρεις φάσεις εκτός να πας σε μεγάλη παροχή Το θέμα είναι με τι έχει ασφαλίσει το 2,5 καλώδιο, αν έχει ασφαλίσει με 16αρα ασφάλεια καλώς, δυστυχώς έχω δει να ασφαλίζεται με 20αρα και να φανταστείς δεν εξασκώ το επάγγελμα να πεις οτι έχω δει πολλά...
nikniknikniknik Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 ευχαριστω κυριοι! επιασα την γενικη ιδεα. θεωρητικη ηταν πιο πολυ η συζητηση. Απλα ενας, τραβαει συνεχως ξεχωριστες γραμμες στο σπιτι του με 220v/30amps (αναλογα καλωδια, ασφαλειες κλπ), και μου γεννηθηκαν ολες αυτες οι αποριες, αν ειναι δυνατο να γινει και στην χωρα μας.
nvel Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2021 17 λεπτά πριν, nickol-us είπε Το θέμα είναι με τι έχει ασφαλίσει το 2,5 καλώδιο, αν έχει ασφαλίσει με 16αρα ασφάλεια καλώς, δυστυχώς έχω δει να ασφαλίζεται με 20αρα και να φανταστείς δεν εξασκώ το επάγγελμα να πεις οτι έχω δει πολλά... και εγώ έχω δει 2.5αρια ασφαλισμένα με 50Α σε εγκατάσταση που περνούν εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, αλλά το θέμα είναι το κανονικό και το νόμιμο και όχι ότι κάνουν μαστοράντζες που νομίζουν ότι είναι ηλεκτρολόγοι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα