nick_corobos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπερα, Καθως εψαχνα τις ρυθμισεις απο το antivirus μου ειδα οτι εχει μια λειτουργια : History. Αφου ανοιξα το history ειδα οτι εχει καταγεγραμμενα με ακριβεια το τι ακριβως γινεται στον υπολογιστη μου. Δηλαδη, ανοιγω να δω ενα video, το καταγραφει κλπ κλπ. Στο antivirus ειναι ευκολο να τα σβησω αυτα. Η ερωτηση μου ειναι, τα windows κρατανε σε τετοιο λεπτομερες επιπεδο logs? (Παρακατω εχω βαλει ενα screenshot) Εχω δει οτι υπαρχει το event viewer αλλα δεν ειδα να περιεχει κατι σε τοσο βαθυ επιπεδο οσο το norton antivirus. Επισης υπαρχει περιπτωση αλλα προγραμματα στον υπολογιστη να κρατανε τετοια logs? Αν ναι πως μπορω να το δω και να το αποτρεψω? Οπως βλεπεται στην εικονα δειχνει το προγραμμα που ανοιξα καθως και τον τιτλο του video, το ιδιο κανει και με τον browser αν πας να δεις ενα βιντεο σε καποια οποιαδηποτε σελιδα Ευχαριστω Επεξ/σία 28 Ιουνίου 2021 από nick_corobos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Τα windows σε κάθε session λειτουργίας τους γράφουν κάμποσα GB, δυστυχώς. Τα αρχεία καταγραφής, αν και είναι σαβούρες, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα διότι καταλαμβάνουν μερικά MB μόνον. Περισσότερο είναι η ανακατωσούρα που προξενούν, να υπάρχουν στον δίσκο δίχως ουσιαστικό λόγο. Η ζημιά γίνεται από άλλες διεργασίες, όπως superfetch, prefetch, temp files από updates των windows και διαφόρων προγραμμάτων, temp files από τη λειτουργία διαφόρων εφαρμογών, αυτόματο maintenance των δίσκων κ.α. Εγώ τα έκλεισα σχεδόν όλα, και τώρα σε κάθε session γράφεται ελάχιστη σαβούρα. Π.χ., μέσα σε 8 μέρες συνεχούς λειτουργίας (με περίπου 12 ώρες/μέρα) έχουν γραφεί λιγότερα από 4 GB. Έτσι έχω ένα μηχάνημα με την ελάχιστη δυνατή φθορά στον δίσκο. Κάνω κι άλλα κόλπα βέβαια, αλλά είναι βασικό το λειτουργικό να μην γράφει σαβούρες όταν ο υπολογιστής είναι idle... Άσε τον υπολογιστή σου ανοικτό χωρίς να δουλεύεις και δες τι πιάνει η cpu. Αν λειτουργεί πάνω από το 3%, το πιθανότερο κάνει κάτι και στον δίσκο. Eμένα δεν είναι πάνω από 3%. Κάποιοι ψαγμένοι κάνουν έτσι τα windows ώστε σε idle να είναι στο 1%... - 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick_corobos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Ενταξει εμενα δεν με απασχολει αυτη τη στιγμη αυτο που λες αλλα το τι γραφετε και ποιος μπορει να εχει προσβαση σε αυτα. Δηλαδη υπαρχει στον υπολογιστη καπου που μπορω να δω με τετοια λεπτομερια οπως στο norton το τι εχω κανει? Δηλαδη τι εγγραφα εγγραψα, τι διαβασα, τι βιντεο ειδα κλπ κλπ? Η με μια λεξη ειναι θεμα privacy Επεξ/σία 28 Ιουνίου 2021 από nick_corobos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Εγώ όπως έχω πει αλλού, χρησιμοποιώ το Shadow Defender, με το οποίο το ζήτημα privacy είναι λυμένο : μετά από restart στον υπολογιστή δεν μένει ίχνος του τι έκανα πριν. Άλλο ένα παράπλευρο πλεονέκτημα χρήσης αυτού του λογισμικού... - Επεξ/σία 28 Ιουνίου 2021 από V.I.Smirnov 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick_corobos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Ομως αυτο ειναι αλλη λυση, εγω λεω καθαρα για τα windows και τα logs και αν καποιος εχει προσβαση σε αυτα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ukforthemoment Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 4 ώρες πριν, nick_corobos είπε Ομως αυτο ειναι αλλη λυση, εγω λεω καθαρα για τα windows και τα logs και αν καποιος εχει προσβαση σε αυτα Ιστορικό youtube/chrome/κλπ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick_corobos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 4 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε Ιστορικό youtube/chrome/κλπ Ναι αυτα, οπως επισης και το τι εγγραφα εχουν ανοιξει κλπ. Γενικα με τρομαζει το τι γραφεται απο πισω και ποιες εφαρμογες μπορουν να το γραψουν. Το norton δεν με πειραζει και τοσο γιατι ειναι antivirus, αλλα δεν γουσταρω το discord, και καθε αλλη εφαρμογη να μπορει να το κανει αυτο. Θα πρεπει να υπαρχει καποιος ελεγχος με καποιο τροπο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Οι εφαρμογές που μπορεί να καταγράφουν είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις ελέγξεις μεμονωμένα όλες. Π.χ., η καταγραφή μπορεί να γίνεται σε temp files που δεν υποψιάζεσαι ή που είναι γραμμένα με ειδικό τρόπο (όχι txt) και δεν μπορείς να το δεις άμεσα (αλλά ένας γνώστης μπορεί). Ένα λογισμικό ελέγχου δεν μπορεί να γνωρίζει τι γράφεται σε τέτοια αρχεία (το εννοιολογικό τους περιεχόμενο). Π.χ., μπορεί να είναι δεδομένα για γίνει η τρέχουσα δουλειά αλλά συνάμα και το όνομα χρήστη, ημερομηνία, ονόματα άλλων αρχείων που χρησιμοποιούνται κλπ Άρα ένα λογισμικό ελέγχου δεν μπορεί να σου τα υποδείξει ως επικίνδυνα για την privacy. Θα πρέπει να το δεις μόνος σου. Ο μόνος τρόπος που αντιμετωπίζει το ζήτημα εύκολα και με απόλυτη σιγουριά είναι με το Shadow Defender. Ένας άλλος τρόπος είναι να δουλεύεις τα secret πράγματα μέσα σε sandbox (οπότε κλείνοντας το sandbox οι καταγραφές χάνονται). Αλλιώς, για να είσαι σίγουρος, πρέπει να ψάξεις τις εφαρμογές μία-μία και να σβήνεις τα temp & log files τους. Τρέχα γύρευε δηλαδή.... - Επεξ/σία 28 Ιουνίου 2021 από V.I.Smirnov Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick_corobos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Ευχαριστώ για την απάντηση σου αλλα δυστυχώς το sandbox δεν λειτουργεί στην καταγραφή. Το Norton μια χαρά καταγράφει το τι ανοιξα ακομα και αν τα ανοίξω μεσα από το sandboxie. Πάντως και το shadow defender δεν σε προστατεύει 100%. Αν για παράδειγμα το discord καταγράφει την καθε κίνηση σου και κάνει ένα log αρχειο το οποίο και ανεβάζει αμεσα στο server τους τοτε μια τρύπα στο νερό εκανες Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ukforthemoment Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 1 λεπτό πριν, nick_corobos είπε Ευχαριστώ για την απάντηση σου αλλα δυστυχώς το sandbox δεν λειτουργεί στην καταγραφή. Το Norton μια χαρά καταγράφει το τι ανοιξα ακομα και αν τα ανοίξω μεσα από το sandboxie. Πάντως και το shadow defender δεν σε προστατεύει 100%. Αν για παράδειγμα το discord καταγράφει την καθε κίνηση σου και κάνει ένα log αρχειο το οποίο και ανεβάζει αμεσα στο server τους τοτε μια τρύπα στο νερό εκανες Μην το χρησιμοποιείς τότε το discord. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick_corobos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε Μην το χρησιμοποιείς τότε το discord. Το discord ειναι μια εφαρμογή για παράδειγμα που χρησιμοποιώ. Αντι να λεω το x πρόγραμμα λεω το discord που το εχω μπροστά μου πρόχειρα. Επίσης το αναφέρω γιατί η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείς να δεις απο ορισμένους φιλους σου- αλλους χρήστες σε κοινό server το τι game παιζουν τι μουσική ακουν και το αν βλεπουν youtube. , Υπάρχει επιλογή να το απενεργοποιήσεις αλλά κατά πόσο είσαι σίγουρος οτι δεν τα συλλέγει ούτος ή άλλως για προσωπικό τους όφελος? Οπως είπα το discord ειναι μια πολύ αξιόπιστη εφαρμογή, τι γίνεται με τις αλλες όμως; Επεξ/σία 28 Ιουνίου 2021 από nick_corobos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Ο πρωταρχικός σκοπός του SD είναι να μην αφήνει ίχνη στον υπολογιστή που δουλεύεις. Αυτό το κάνει 100%. ΔΕΝ προστατεύει από data leak (διότι αυτό μου λες τώρα), δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Aν έχεις τέτοιο θέμα βάλε ένα antikey-logger ή κάποιο firewall να ελέγχεις και τι φεύγει έξω - και τέλος. Ή κόβε τη σύνδεση όταν χρησιμοποιείς την επίφοβη εφαρμογή. - Επεξ/σία 28 Ιουνίου 2021 από V.I.Smirnov Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nick_corobos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 1 λεπτό πριν, V.I.Smirnov είπε Ο πρωταρχικός σκοπός του SD είναι να μην αφήνει ίχνη στον υπολογιστή που δουλεύεις. Αυτό το κάνει 100%. ΔΕΝ προστατεύει από data leak (διότι αυτό μου λες τώρα), δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Aν έχεις τέτοιο θέμα βάλε ένα antikey-logger η κάποιο firewall να ελέγχεις και τι φεύγει έξω - και τέλος. - Μα αυτό λεω και εγώ και αναφέρω ότι δεν με ενδιαφέρει η λύση του shadow defender. Αρχικά ρωταω πως μπορείς να αποτρεψεις local logs που το SD ειναι εξαιρετικό και μετά ρωτάω είναι δυνατόν να ξέρουμε ποια εφαρμογή κρατά logs? Αν δεν τρεχεις ολες τις εφαρμογές σε sandbox υπάρχει θέμα. Επίσης η λύση του SD δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν μπορώ να πείσω τους γονείς μου και τους γνωστούς μου να το περάσουν. Επίσης δεν μπορώ να πείσω το IT να μου το περασει στο pc της δουλειάς. Η ερώτηση μου είναι απλή, κρατάν τα windows logs που κάποιος μπορεί να τα κάνει exploit? Αν ναι μπορώ να τα σβήσω? Σε διαφορετική περίπτωση το να μπαίνεις σε private mode στο browser κανείς μια τρύπα στο νερό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 2 λεπτά πριν, nick_corobos είπε Μα αυτό λεω και εγώ και αναφέρω ότι δεν με ενδιαφέρει η λύση του shadow defender. Αρχικά ρωταω πως μπορείς να αποτρεψεις local logs που το SD ειναι εξαιρετικό και μετά ρωτάω είναι δυνατόν να ξέρουμε ποια εφαρμογή κρατά logs? Αν δεν τρεχεις ολες τις εφαρμογές σε sandbox υπάρχει θέμα. Επίσης η λύση του SD δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν μπορώ να πείσω τους γονείς μου και τους γνωστούς μου να το περάσουν. Επίσης δεν μπορώ να πείσω το IT να μου το περασει στο pc της δουλειάς. Η ερώτηση μου είναι απλή, κρατάν τα windows logs που κάποιος μπορεί να τα κάνει exploit? Αν ναι μπορώ να τα σβήσω? Σε διαφορετική περίπτωση το να μπαίνεις σε private mode στο browser κανείς μια τρύπα στο νερό. ειδικά αν σκεφτείς ότι το ΙΤ στην εργασία σου βλέπει τα πάντα που κάνεις με τον υπολογιστή της εργασίας σου ναι είναι πρόβλημα φίλε μου συγνώμη αλλά σε βρίσκω αρκετά υπερβολικό θεωρώ ότι μεγαλοποιείς κάποια πράγματα. αν ψάξεις στο διαδίκτυο (google) μπορείς να βρεις το πως να απενεργοποιήσεις τα logs και λοιπές περιττές λειτουργίες των Windows (δεν ξέρω αν είναι και ασφαλές βέβαια) καταρχήν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς SYMANTEC - NORTON είναι ότι το χειρότερο/βαρύ θα πρότεινα να χρησιμοποιείς είτε το Windows Defender ή αν θες της αγοράς της ESET μετά τα παιδιά εδώ σου προτείνουν το Shadow Defender το οποίο αν και δεν το χρησιμοποιώ είναι το καλύτερο του είδους του Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 Share Δημοσ. 28 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, nick_corobos είπε Μα αυτό λεω και εγώ και αναφέρω ότι δεν με ενδιαφέρει η λύση του shadow defender. Αρχικά ρωταω πως μπορείς να αποτρεψεις local logs που το SD ειναι εξαιρετικό και μετά ρωτάω είναι δυνατόν να ξέρουμε ποια εφαρμογή κρατά logs? Αν δεν τρεχεις ολες τις εφαρμογές σε sandbox υπάρχει θέμα. Επίσης η λύση του SD δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν μπορώ να πείσω τους γονείς μου και τους γνωστούς μου να το περάσουν. Επίσης δεν μπορώ να πείσω το IT να μου το περασει στο pc της δουλειάς. Η ερώτηση μου είναι απλή, κρατάν τα windows logs που κάποιος μπορεί να τα κάνει exploit? Αν ναι μπορώ να τα σβήσω? Σε διαφορετική περίπτωση το να μπαίνεις σε private mode στο browser κανείς μια τρύπα στο νερό. Δεν το 'παμε ; Ανεξάρτητα από το τι (και αν) κρατάνε τα windows, αυτό που θέλεις δεν γίνεται με απλό τρόπο γιατί δεν ξέρεις τι κρατάει κάθε εφαρμογή και πού/πώς το χρησιμοποιεί. Μπορώ να αναφέρω ένα σωρό εφαρμογές που χρησιμοποιώ και το κάνουν αυτό. Π.χ. το ΟriginPro καταγράφει ότι ακριβώς κάνεις σ' αυτό απ' τη στιγμή που το ανοίγεις - αλλά εκεί είναι στα φανερά. Κάθε φορά πρέπει να σβήνεις το log file. Αλλά σε άλλες πιθανόν δεν το ξέρεις. Για να είσαι σίγουρος πρέπει να ψάξεις τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς μία-μία. Κι αν έχεις υποψία ότι κάποια ανεβάζει αρχεία κάπου, τότε να την κόψεις με firewall... - Επεξ/σία 28 Ιουνίου 2021 από V.I.Smirnov Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα