Προς το περιεχόμενο

Xbox Series X Topic v3

Malthador
Μήνυμα προστέθηκε από Praetorian,

Παρακαλείστε θερμά να παραμένετε on-topic, να αποφεύγετε το VS με άλλες κονσόλες, με PC και με smartphones, στον βαθμό του εφικτού καθώς και να αποφεύγετε προκλητικούς χαρακτηρισμούς προς άλλα μέλη ή/και γενικεύσεις του στυλ "fanboys", "haters" κλπ. Οι συζητήσεις αυτές δεν οδηγούν πουθενά και συχνά δημιουργούν άσκοπες εντάσεις μεταξύ των μελών.

Σε κάθε περίπτωση, εάν συναντήσετε κάποιο προβληματικό/προσβλητικό μήνυμα, η ενδεδειγμένη οδός είναι να στέλνετε αναφορά για να το διαχειρίζονται οι αρμόδιοι συντονιστές.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

4 λεπτά πριν, D.Luffy είπε

Ο λόγος που βλέπεις σε μέγιστη φωτεινότητα το μενού της κονσόλας είναι επειδή μάλλον αντί για HGiG έχεις ενεργοποιημένο το Dynamic Tone Mapping της LG ;).

Εγώ προσωπικά με HGiG, το μενού του PS5 δεν καταλαβαίνω ότι είναι σε HDR επειδή η φωτεινότητα είναι εκεί που πρέπει να είναι για κείμενο. Χαμηλά δηλαδή. Ούτε μείωση του χρόνου ζωής της OLED, ούτε περισσότερο ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και για τα μενού παιχνιδιών. Με HGiG η φωτεινότητα είναι χαμηλά όπως πρέπει.

Τώρα για τα SDR apps ομολογώ ότι επειδή δεν τα χρησιμοποιώ δεν γνωρίζω τι συμβαίνει αλλά έχεις δοκιμάσει να αλλάξεις τη ρύθμιση HDR της κονσόλας σε "On When Supported"? Και κάτι μου λέει ότι αν ενεργοποιήσεις το HGiG, ούτε εκεί δεν θα έχεις πρόβλημα...

Εννοείται πως το HGiG είναι ενεργοποιημένο, αλλά αυτό από όσο ξέρω αφορά το σωστό tone mapping των games, έχει εφαρμογή και στο menu?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 7,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, music_lover είπε

Εννοείται πως το HGiG είναι ενεργοποιημένο, αλλά αυτό από όσο ξέρω αφορά το σωστό tone mapping των games, έχει εφαρμογή και στο menu?

Φυσικά και έχει εφαρμογή στο μενού και δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να το βλέπεις σε μέγιστη φωτεινότητα. Το HGiG στην ουσία κάνει μόνο ένα πράγμα. Μιλάει στην TV και της λέει "διάβασε το Tone Mapping της πηγής (κονσόλας)". 

Να προσθέσω ότι ακόμα και αν θέσεις το DTM στο OFF, δεν είναι το ίδιο με το HGiG γιατί και στο OFF γίνεται image processing από την TV.

Δεν ξέρω τι άλλες ρυθμίσεις έχεις στην TV. Μήπως Dynamic Contrast?? Προσωπικά αυτά τα έχω στο OFF και τα μενού είναι πάντα ξεκούραστα στο μάτι όπως θα έπρεπε. Και εννοείται ότι το Dynamic Contrast δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα σε HDR περιεχόμενο. Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει την εικόνα. 

Επεξ/σία από D.Luffy

17 λεπτά πριν, D.Luffy είπε

Φυσικά και έχει εφαρμογή στο μενού και δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να το βλέπεις σε μέγιστη φωτεινότητα. Το HGiG στην ουσία κάνει μόνο ένα πράγμα. Μιλάει στην TV και της λέει "διάβασε το Tone Mapping της πηγής (κονσόλας)". 

Να προσθέσω ότι ακόμα και αν θέσεις το DTM στο OFF, δεν είναι το ίδιο με το HGiG γιατί και στο OFF γίνεται image processing.

Δεν ξέρω τι άλλες ρυθμίσεις έχεις στην TV. Μήπως Dynamic Contrast?? Προσωπικά αυτά τα έχω στο OFF και τα μενού είναι πάντα ξεκούραστα στο μάτι όπως θα έπρεπε. Και εννοείται ότι το Dynamic Contrast δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα σε HDR περιεχόμενο. Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει την εικόνα. 

Ε δεν έχω και μετρητή φωτεινότητας μαζί μου, απλά όταν ενεργοποιείται το hdr βλέπεις εύκολα και άμεσα μια μεγάλη αύξηση της φωτεινότητας σε σχέση με το sdr.

Μόλις τώρα, music_lover είπε

Ε δεν έχω και μετρητή φωτεινότητας μαζί μου, απλά όταν ενεργοποιείται το hdr βλέπεις εύκολα και άμεσα μια μεγάλη αύξηση της φωτεινότητας σε σχέση με το sdr.

Όχι στο μενού της κονσόλας ή των παιχνιδιών όμως. 

5 λεπτά πριν, D.Luffy είπε

Όχι στο μενού της κονσόλας ή των παιχνιδιών όμως. 

Φυσικά και εκεί καθότι HDR = αυξημένη φωτεινότητα, είναι προαπαιτούμενο άλλωστε αυτό για να αποδοθεί σωστά το HDR. Ποιος ο λόγος τότε να θέτει ελάχιστα όρια σε nits το Vesa DisplayHDR? Και θα δούμε σωστό HDR αν το HGiG ρίξει την φωτεινότητα του panel πχ στα 350nits αντί για 700nits? Έχουμε χάσει άμεσα το προαπαιτούμενο του HDR που είναι η αυξημένη φωτεινότητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, music_lover είπε

Φυσικά και εκεί καθότι HDR = αυξημένη φωτεινότητα, είναι προαπαιτούμενο άλλωστε αυτό για να αποδοθεί σωστά το HDR. Ποιος ο λόγος τότε να θέτει ελάχιστα όρια σε nits το Vesa DisplayHDR? Και θα δούμε σωστό HDR αν το HGiG ρίξει την φωτεινότητα του panel πχ στα 350nits αντί για 700nits? Έχουμε χάσει άμεσα το προαπαιτούμενο του HDR που είναι η αυξημένη φωτεινότητα.

Όχι δεν ισχύει ακριβώς HDR=αυξημένη φωτεινότητα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι η μέση φωτεινότητα μιας εικόνας πρέπει να είναι 700nits ή στο maximum luminance του κάθε panel!!!!!!! Το HDR σημαίνει εύρος (range) φωτεινότητας. Τα περισσότερα nits αποδίδονται μόνο εκεί που πρέπει. Δηλαδή σε highlights και πηγές δυνατού φωτός. Όχι σε μενού και γραμματοσειρές. 

Θα πρότεινα να δεις μερικά βίντεο του Vincent αν θες να καταλάβεις τι είναι το HDR γιατί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στο τι ακριβώς κάνει...

Επίσης το HGiG δεν ρίχνει όλο το panel στα 350nits... Μόνο την μέση φωτεινότητα η οποία είναι industry standard για νορμάλ σκηνές χωρίς highlights. Σε πληροφορώ μάλιστα ότι σε highlights έχεις περισσότερα nits με το HGiG από το DTM. 

26 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε

Καλά με HGiG δεν βλέπεις HDR αλλά σκοτωμένο-DR :P

Πολύ μεγάλο λάθος! Μακάρι να έβλεπες HDR με HGiG σε σωστά ρυθμισμένη TV... Θα έλεγες τι βλακείες έβλεπα τόσο καιρό!

Επεξ/σία από D.Luffy
  • Like 1
  • Thanks 1

18 λεπτά πριν, D.Luffy είπε

Όχι δεν ισχύει ακριβώς HDR=αυξημένη φωτεινότητα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι η μέση φωτεινότητα μιας εικόνας πρέπει να είναι 700nits!!!!!!! Το HDR σημαίνει εύρος (range) φωτεινότητας. Τα περισσότερα nits αποδίδονται μόνο εκεί που πρέπει. Δηλαδή σε highlights και πηγές δυνατού φωτός. Όχι σε μενού και γραμματοσειρές. 

Θα πρότεινα να δεις μερικά βίντεο του Vincent αν θες να καταλάβεις τι είναι το HDR γιατί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στο τι ακριβώς κάνει...

Επίσης το HGiG δεν ρίχνει όλο το panel στα 350nits... Μόνο την μέση φωτεινότητα η οποία είναι industry standard για νορμάλ σκηνές χωρίς highlights. Σε πληροφορώ μάλιστα ότι σε highlights έχεις περισσότερα nits με το HGiG από το DTM. 

Πολύ μεγάλο λάθος! Μακάρι να έβλεπες HDR με HGiG σε σωστά ρυθμισμένη TV... Θα έλεγες τι βλακείες έβλεπα τόσο καιρό!

Στη CX ρυθμίσεις του Vincent έχω και δεν μ' αρέσει πως δείχνει το HGiG.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε

Στη CX ρυθμίσεις του Vincent έχω και δεν μ' αρέσει πως δείχνει το HGiG.

Δυστυχώς για να εκμεταλλευτεί κανείς το HGiG πρέπει να πάει στις ρυθμίσεις Expert Menu και να πειραματιστεί με τις τιμές Red, Green, Blue σε Low Point. Αυτά προφανώς δεν τα δείχνει ο άνθρωπος γιατί είναι διαφορετικά για κάθε panel.

Για αυτό σου λέω ότι με σωστά ρυθμισμένη TV θα είχες σίγουρα διαφορετική άποψη. Να προσθέσω ότι με σωστές ρυθμίσεις παίρνω περισσότερα nits σε highlights από το DTM και μάλιστα χωρίς να θυσιάζεται η λεπτομέρεια.

Επεξ/σία από D.Luffy
  • Like 3

Μόλις τώρα, D.Luffy είπε

Δυστυχώς για να εκμεταλλευτεί κανείς το HGiG πρέπει να πάει στις ρυθμίσεις Expert Menu και να πειραματιστεί με τις τιμές Red, Green, Blue σε Low Point. Αυτά προφανώς δεν τα δείχνει ο άνθρωπος γιατί είναι διαφορετικά για κάθε panel.

Για αυτό σου λέω ότι με σωστά ρυθμισμένη TV θα είχες σίγουρα διαφορετική άποψη.

Θέλω να πάρω όργανο κάποια στιγμή αλλά βαριέμαι να μπω στη διαδικασία.

1 λεπτό πριν, Psycho_Warhead είπε

Θέλω να πάρω όργανο κάποια στιγμή αλλά βαριέμαι να μπω στη διαδικασία.

Κοίτα μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.

Βάλε το RE Village και φόρτωσε ένα save σε σκοτεινό σημείο. Όπως ο διάδρομος έξω από το δωμάτιο με την πλαστική κούκλα στο υπόγειο του House Benevento. Γενικά αυτό το υπόγειο είναι ιδανικό για δοκιμές εικόνας. Κάθε παράμετρος των RGB στο μενού, έχει εμφανές αντίκτυπο. Θα σου στείλω με pm τις ρυθμίσεις μου. Ξεκίνα από εκεί και παίξε ανάλογα με το δικό σου panel. 

• Like 1

Έχει εδώ κάποιες βασικές ρυθμίσεις για cx c1 κτλ. Για hdr dolby vision φωτεινό δωμάτιο κτλ

https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/mbpiwy/lg_oled_gamingpc_monitor_recommended_settings/

• Like 1

1 ώρα πριν, D.Luffy είπε

Όχι δεν ισχύει ακριβώς HDR=αυξημένη φωτεινότητα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι η μέση φωτεινότητα μιας εικόνας πρέπει να είναι 700nits ή στο maximum luminance του κάθε panel!!!!!!! Το HDR σημαίνει εύρος (range) φωτεινότητας. Τα περισσότερα nits αποδίδονται μόνο εκεί που πρέπει. Δηλαδή σε highlights και πηγές δυνατού φωτός. Όχι σε μενού και γραμματοσειρές. 

Έχεις δίκαιο, βλέποντας μονίμως την ρύθμιση φωτεινότητας στην oled τηλεόραση στο 100, όσον αφορά το hdr, είχα την εντύπωση πως μονίμως το panel δουλεύει στην μέγιστη φωτεινότητα κάτι που δεν ισχύει με το HGiG, αφού την προσαρμόζει αναλόγως, είχα καταλάβει λάθος την λειτουργία του.

Εντούτοις υπάρχουν πολλά παράπονα από χρήστες ότι κάνει πολύ dim την εικόνα και το απενεργοποιούν. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι λάθος αλλά μάλλον συνήθισαν τα μάτια μας στον υπερκορεσμό ή έχουμε τηλεοράσεις που θέλουν καλιμπράρισμα (ή μήπως δεν πρέπει να θεωρούμε το HGiG το άγιο δισκοπότηρο του hdr?)

Γενικά οι OLED έχουν μια ηλίθια ρύθμιση που ρίχνουν πολύ το φως ειδικά σε Dolby Vision περιεχόμενο αν δείχνει για πολύ ώρα σκοτεινή σκηνή, θα δεις ότι αυξάνεται ξανά αν δείξει κάτι έντονο. Είναι ρύθμιση που απενεργοποιείται μόνο αν μπεις στο κρυφό μενού της τηλεόρασης, όλο μλκιες..

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...