Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά,

Είμαι φοιτητής 2ου έτους στο τμήμα χωροταξίας και ανάπτυξεις στο αριστοτέλειο πανεπηστήμιο. Έχω δώσει 2 φορές πανελλήνιες αλλά δυστυχώς την τότε εποχή δεν έβλεπα σοβαρά τα πράγματα με αποτέλεσμα να μην έχω τρελέ επιτυχίες διότι δεν διάβαζα. Κατέληξα στην σχολή αυτη οχι επειδή μου άρεσε αλλα επειδή είχε την φανταχτερή και μεγαλή λέξη του μηχανικού. Βέβαια με τον καιρό συνειδητοποίησα οτι η σχολή παρα είναι έυκολη για πτυχίο πολυτρεχνείου, με λίγο μεγαλύτερο ψάξιμο αφου πρώτα πέρασαν 2 χρόννια για να το καταλάβω κατάλαβα οτι αυτή η σχολή δεν ξέρω κατα πόσο έχει επαγγελματική αποκατάσταση (Πείτε μου τι ξέρετε σχετικα με την αποκατάσταση, που εργάζονται) δίοτι δεν βρίσκω ουτε ζήτηση στην αγορά αλλά ούτε και κάποια εξιδήκευση. Είμαι στο 2ο έτος( μπαινω 3ο), χρωστάω μονο 1 μάθημα. Παρόλα αυτα είναι η τελευταία ευκαιρία να αλλάξω κατέυθυνση (μέσω 10% που έχουν πέσει η βάσεις αρκετά). Η επιλογές είναι ανάμεσα ηλεκτρολόγων πολυτεχνείου (πολύ δύσκολη και την αποφέυγω), πολιτικός μηχανικός ή μηχανικός παραγωγωγής και διοίκησεις. Δεν ξέρω αν θα κάνω καλά να ξανα αλλάξω σχολή (έχω ήδη αλλάξει 2 σχολές) αλλα απο την άλλη η σχολή που είμαι τώρα δενν ξέρω αν όντως θα είναι χρήσιμη για να βρώ μια καλή δουλεία και να πώ οτι άξιζε ο κόπος. Εσεις που το διαβάσατε και ευχαριστώ, τι θα λέγατε να κάνω στα 21 μου χρόνια  είμαι σε αδιέξοδο.

ευχαριστώ πολύ.

Επεξ/σία από spirosn13
Δημοσ.

Δυστυχως δεν ειναι πολλες οι σχολες με καλη αποκατασταση με τα τωρινα δεδομενα. Το πιο βασικο ερωτημα ειναι αλλο, σου αρεσει η σχολη και το αντικειμενο? Αν ναι αποψη μου μεινε, τρια χρονια ειναι ακομη και τελειωσε. Για εμενα δεν αξιζει να αρχισεις παλι απο την αρχη ειδικα για σχολες οπως ΠΜ, ΜΠΔ που εχουν αναλογο αντικειμενο.

Δημοσ.

Το κύριο θέμα με την τωρινή σχολή είναι ότι δεν έχω βρει κάποιο ενδιαφέρον γιατί δεν είναι όντως μηχανικών δηλαδή δίνει βάση περισσότερο στα ανθρωπιστικά και κοινωνιολογικά με επαγγελαμτικά δικαιώματα που δεν βρίσκω ούτε στις τελευταίες σελλίδες του google. Από την αλλή η ΜΠΔ είναι μια σχολή με επαγγελματικά δικαιώματα και έυρεση εργασίας με αρχικό μισθό χαμηλό αλλα κλιμακωτό. Άν αποφασίσω να μείνω στην σχολή μετά δεν έχω επιλογή αλλαγής. 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, spirosn13 είπε

δίνει βάση περισσότερο στα ανθρωπιστικά και κοινωνιολογικά

Στα πολυτεχνεια το δυο πρωτα ετη εχουν πιο γενικα και βαρετα μαθηματα. Το παρτυ ξεκιναει απο το 3ο ετος. Αν παρολα αυτα δεν σε ενδιαφερει το αντικειμενο φυγε. Μην νομιζεις οτι στο ΜΠΔ ειναι απειρες οι ευκαιριες, ασχετα απο τα επαγγελματικα δικαιωματα. Δες τους πολιτικους μηχανικους, ειναι οι αρχοντες των ΕΔ και απο δουλεια οι περισσοτεροι τιποτα.

Δημοσ.

Αυτό το γνωρίζω σίγουρα στην αρχή είναι λίγο πιο βαρετές οι σχολές. Απλά μου φαίνεται οτι η συγκεκριμένη σσχολή δεν έχει κάποια ειδικότητα που θα μπορώ να δουλέψω δηλαδή φοβάμαι μην είναι ενα "άχρηστο πτυχίο" απο την άλλη μου είναι δύσκολο να παρατήσω οτι έχω κάνει τα άτομα που έχω γνωρίσει και να μπω σε μια άλλη σχολή. Σίγουρα οι ΜΠΔ έχουν πολλές περισσότερες προοπτικές απο την σχολή που είμαι τώρα

Δημοσ.
Στις 21/6/2021 στις 2:29 ΠΜ, spirosn13 είπε

Αυτό το γνωρίζω σίγουρα στην αρχή είναι λίγο πιο βαρετές οι σχολές. Απλά μου φαίνεται οτι η συγκεκριμένη σσχολή δεν έχει κάποια ειδικότητα που θα μπορώ να δουλέψω δηλαδή φοβάμαι μην είναι ενα "άχρηστο πτυχίο" απο την άλλη μου είναι δύσκολο να παρατήσω οτι έχω κάνει τα άτομα που έχω γνωρίσει και να μπω σε μια άλλη σχολή. Σίγουρα οι ΜΠΔ έχουν πολλές περισσότερες προοπτικές απο την σχολή που είμαι τώρα

Μηχανικών Παραγωγής έχει πολλές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα, είναι βασικά μια σχολή για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. εχεις επαγγελματικά δικαιωματα μηχανικού αλλα και γνωσεις αναλυτή, διοίκησης, προγραμματισμού. γενικά σου δινει εφόδια για να δουλέψεις σε πολλές θέσεις. Μηχανικών χωροταξίας δεν ξέρω αν εχει καπου αλλου απορρόφηση εκτός δημοσίου, μαλλον είναι από τις σχολές που εχουν τον τιτλο του μηχανικού για κράχτη. 

Δημοσ.
12 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Μηχανικών Παραγωγής έχει πολλές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα, είναι βασικά μια σχολή για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. εχεις επαγγελματικά δικαιωματα μηχανικού αλλα και γνωσεις αναλυτή, διοίκησης, προγραμματισμού. γενικά σου δινει εφόδια για να δουλέψεις σε πολλές θέσεις. Μηχανικών χωροταξίας δεν ξέρω αν εχει καπου αλλου απορρόφηση εκτός δημοσίου, μαλλον είναι από τις σχολές που εχουν τον τιτλο του μηχανικού για κράχτη. 

Ακριβώς όπως τα λές επέλεξα την σχολή της χωροταξίας για το τίτλο τον μηχανικών γιατι ήθελα να αποκτήσω γνώση μηχανικής αλλα αντι αυτού κατέληξα να ζωγραφίζω σε ριζόχαρτα, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπήρζε το μηχανικών απο μπροστά και να παραμμυθιάζει τον κόσμο, αλλα εντάξει κάθε εμπόδιο σε καλό 

Δημοσ.

Οι χωροτάκτες έχουν ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα, και ακόμα και για αυτά που έχουν δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να απευθυνθεί σε χωροτάκτη αντί σε πολιτικό/τοπογράφο/αρχιτέκτονα. Κοινώς, όπως σωστά ανέφέρθηκε και παραπάνω, "μηχανικοί", με 1 εξάμηνο μαθηματικά και το 80% των μαθημάτων πανω σε τουριστικοκοινωνικοιστορίες, δεν υφίστανται. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις 10%, δε χάνεις κάτι.

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ παιδιά για την βοήθεια θα κάνω 10% σίγουρα για να αλλάξω σχολή. Μακάρι να πιάσω μηχανικός κ παραγωγής 🙂

καλή συνέχεια,

• Like 1
  • 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Γεια σε όλους,
Έπεσα τυχαία στη συζήτηση αυτή, δημιούργησα λογαριασμό και σκέφτηκα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, έστω και 3 χρόνια μετά.
Είμαι απόφοιτος του τμήματος Χωροταξίας ΑΠΘ και δραστηριοποιούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας Μηχανικός, διατηρώντας τεχνικό γραφείο.
Ασχολούμαι με έκδοση οικοδομικών αδειών, ρυθμίσεις αυθαιρέτων, ηλεκτρονικές ταυτότητες κτηρίων, ενεργειακά πιστοποιητικά.
Εργασίες δηλαδή που αναλαμβάνουν και υπογράφουν 4 ειδικότητες: οι αρχιτέκτονες, οι πολ. μηχ., οι αγρ. τοπογράφοι και εμείς οι χωροτάκτες-πολεοδόμοι. (βλ. https://news.b2green.gr/20377/τεε-καθορισμός-ειδικοτήτων-μηχανικώ)
Τα δικαιώματά μας προσδιορίζονται από το ΠΔ 99/ΦΕΚ 187/05-11-2018 που ρυθμίζει τα δικαιώματα όλων των διπλωματούχων μηχανικών, κάθε ειδικότητας. (βλ. https://www.e-nomothesia.gr/epaggelmata-tekhnes/mekhanikoi-arkhitektones-mekhanologoi/proedriko-diatagma-99-2018-phek-187a-5-11-2018.html)
Οι απόφοιτοι των τμημάτων Χωροταξίας είναι Μηχανικοί. Η λέξη "μηχανικοί" δεν είναι φανταχτερή, ούτε κράχτης, ούτε υπάρχει για να παραμυθιάζει τον κόσμο για τα τμήματα Χωροταξίας. Αυτά καλό είναι να μην γράφονται. Όποιος επιθυμεί, μπορώ να τον ενημερώσω κατ' ιδίαν τι σημαίνει "μηχανική" και πώς αυτή απαντάται στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ναι, έρχονται πελάτες σε μένα και δεν πάνε σε πολ. μηχ. γιατί ξέρω να δουλεύω ριζόχαρτο, γιατί δίνω βάση σε ανθρωπιστικά ζητήματα και γιατί ειδικεύομαι στη μελέτη της αστικής προσβασιμότητας. Δεν είναι όλα τα πράγματα οπλισμένο σκυρόδεμα και μηχανές εσωτερικής καύσης.
Τις δυνατότητες απορρόφησης ενός χωροτάκτη στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν τις γνωρίζω γιατί δεν έχω εργαστεί ως μισθωτός. Ξέρω όμως συναδέλφους που είναι καλά αμειβόμενα στελέχη σε εταιρείες με αντικείμενο τις πολεοδομικές, κυκλοφοριακές ή περιβαλλοντικές μελέτες, τη χαρτογραφία, τα αναπτυξιακά προγράμματα, την εκτίμηση γης και ακινήτων κ.α.
Πάντως, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι άχρηστα για όποιον δουλεύει υπάλληλος. Δεν υπογράφει τίποτα. Δεν νοιάζεται κανείς τι είσαι αν δουλεύεις στη βιομηχανία ή στις επιχειρήσεις, αρκεί να κάνεις τη δουλειά.
Όποιος δεν ενδιαφερόταν για το τμήμα Χωροταξίας, καλό είναι να έχει αλλάξει ειδικότητα και πεδίο, γιατί μόνο προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει αν γινόταν Χωροτάκτης.
Όποιος κατέληξε τυχαία σε τμήμα Χωροταξίας, μάλλον αυτό είναι παθογένεια του συστήματος ή πρόβλημα δικό του. Σίγουρα πάντως δεν είναι πρόβλημα του τμήματος.
Στα χρόνια μας έπρεπε να διαβάσεις για να περάσεις στη σχολή με βάση στα 16-17 χιλ. μόρια. Το πτυχίο μας, ή πιο σωστά δίπλωμα, δεν είναι άχρηστο χαρτί. Ντροπή.
Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...