Προς το περιεχόμενο

Πρόγραμα μέτρησης θερμοκρασίας

witty

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας,

Ψάχνοντας πρόγραμμα για μέτρηση θερμοκρασίας σε φορητό υπολογιστή, είδα 4 επιλογές :
1.
Core Temp
2. SpeedFan
3. HWMonitor
4. Hard Disk Sentinel.

Υπάρχει κάποιο ή κάποια που - για οποιοδήποτε λόγο - θεωρούνται ανώτερα ή πρακτικότερα ή με μεγαλύτερη ακρίβεια ;
ή όλα κάνουν την δουλειά τους, και δεν υπάρχει λόγος να αναλυθεί τόσο πολύ ;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χρησιμοποιώ το HWInfo64 εδω και πάαααρα πολλά χρόνια για οτιδήποτε έχει να κάνει με system monitoring σε όλα μου τα συστήματα (desktops, laptops) χωρίς κανένα πρόβλημα και ξεκινησα να το χρησιμοποιώ απο τότε που έκανα ακραίο OC με μετρήσεις και hardware reviews. Οτι αισθητήρας υπάρχει στο σύστημα σου θα γίνει detect και είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο (μπορεις να επιλέξεις εσύ τι θα γινεται monitoring/τι θα φαίνεται, τι και αν θα καταγράφεται σε logs κοκ)

Δωρεάν και ο developer ακούει τα requests των χρηστών (πριν απο πάρα πολλα χρονια του είχα ζητήσει να βάλει έναν διακόπτη/κουμπί για να γινονται reset ολες οι τιμές και ο χρόνος για να μπορώ να συγχρονίζω τα benchmark logs μου, και στην επόμενη εκδοση - και υπάρχει και μέχρι αυτή την στιγμή - το έβαλε).

Επεξ/σία από fommof
  • Like 2

Σε ευχαριστώ πολύ.
Ήσουν κατατοπιστικότατος.

Το ότι ένας developer δωρεάν προγράμματος ανταποκρίνεται στα requests, είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά, και - για εμένα - αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, witty είπε

Σε ευχαριστώ πολύ.
Ήσουν κατατοπιστικότατος.

Το ότι ένας developer δωρεάν προγράμματος ανταποκρίνεται στα requests, είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά, και - για εμένα - αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα

Να είσαι καλα.

Οπως το είπες.

Κοιτα, στο φινάλε απλά το δοκιμάζεις και αν δεν σου αρέσει προχωράς στο επόμενο. Αν δεν το προτιμήσεις, δεν τρέχει τίποτα, παίζει ρόλο και η προσωπική αισθητική του καθενός κοκ οπότε απλά δοκιμάζεις, βλεπεις, κρίνεις και αποφασίζεις. Πριν απο απειρα χρόνια και εγώ αυτό ειχα κάνει μεχρι να καταλήξω στο συγκεκριμένο (πρέπει να είχα δοκιμάσει τουλάχιστον μισή ντουζίνα απο δαυτα).

ΥΓ: Σε όλα μου τα συστηματα επίσης το έχω ρυθμισει ουτως ώστε να μου δειχνει με το που ξεκινάνε οι υπολογιστές στο taskbar, CPU%, GPU%, RAM%, CPU Temp, Download speed, Upload Speed (και επιπλέον στα laptops το Battery Life).

Εδώ ενα ενδεικτικό screen απο το βασικο μου desktop:

Capture.JPG.4d645f76c45ef65a069a14b5f08b65a6.JPG

(Κοκκινο 41: CPU Temp, Μωβ 7.0: GPU%, Μπλέ 26: RAM% ποσοστό που χρησιμοποιείται, Μαυρο 3.2: CPU%, Μορντώ 3.14 και 0.00: Download και Upload).

Φυσικα μπορεις να παραμετροποιήσεις χρωματα κοκ οπως θέλεις.

Επεξ/σία από fommof
  • Like 1

Συμφωνώ απόλυτα με την μεθοδολογία σου.
Αποτελεί και δική μου πρακτική.

Ο λόγος που έκανα την ανάρτηση είναι επειδή η συλλογική γνώση είναι ανώτερη από την ατομική, και με ενδιαφέρει να ακούω τις σκέψεις ανθρώπων που έχουν ήδη καταπιαστεί με το οτιδήποτε.

Σχετικά με το "ΥΓ" (για να φαίνονται αυτές οι τιμές κατά την έναρξη), τις ρυθμίσεις τις έχεις κάνει στις επιλογές του HWInfo64 ; ή από τις ρυθμίσεις του φορητού ;

Σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου

• Like 2

2 λεπτά πριν, witty είπε

Σχετικά με το "ΥΓ" (για να φαίνονται αυτές οι τιμές κατά την έναρξη), τις ρυθμίσεις τις έχεις κάνει στις επιλογές του HWInfo64 ; ή από τις ρυθμίσεις του φορητού ;

Καθαρα απο το HWInfo64 (το σκρην ειναι απο το βασικο desktop μου, στο λαπτοπ εχω ρυθμισει το HWInfo64 να δειχνει και την μπαταρια)

• Like 1

Στις 18/6/2021 στις 9:51 ΠΜ, fommof είπε

Καθαρα απο το HWInfo64 (το σκρην ειναι απο το βασικο desktop μου, στο λαπτοπ εχω ρυθμισει το HWInfo64 να δειχνει και την μπαταρια)

Καλημέρα,

Μήπως έχουν κάποιο tutorial για τον τρόπο χρήσης του ;

Έκανα την εγκατάσταση, έκανα τις ρυθμίσεις, αλλά δεν βλέπω τα εικονίδια με τις μετρήσεις.

Θα μιλήσω και μαζί τους.
Απλά, σκέφτηκα να μιλήσω πρώτα μαζί σου.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Σε ευχαριστώ πολύ για την εικόνα.

Απλά, είδα τόσες πολλές επιλογές και ρυθμίσεις, που πελάγωσα διότι δεν ήξερα από που να ξεκινήσω.

Βλέπω ότι μου δίνει 7 θερμοκρασίες (Core Temperatures, Core Distance to TjMAX, CPU Package, Core Max, CPU Package, CPU IA Cores, CPU GT Cores (Graphics)).

Χρειάζεται να τις παρακολουθώ όλες ; ή μόνο συγκεκριμένες ;

Επίσης, και εσύ θέλεις η θερμοκρασία να είναι κάτω των 75°C ; ή έχεις θέσει κάποιο χαμηλότερο όριο ;

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, witty είπε

Σε ευχαριστώ πολύ για την εικόνα.

Απλά, είδα τόσες πολλές επιλογές και ρυθμίσεις, που πελάγωσα διότι δεν ήξερα από που να ξεκινήσω.

Βλέπω ότι μου δίνει 7 θερμοκρασίες (Core Temperatures, Core Distance to TjMAX, CPU Package, Core Max, CPU Package, CPU IA Cores, CPU GT Cores (Graphics)).

Χρειάζεται να τις παρακολουθώ όλες ; ή μόνο συγκεκριμένες ;

Επίσης, και εσύ θέλεις η θερμοκρασία να είναι κάτω των 75°C ; ή έχεις θέσει κάποιο χαμηλότερο όριο ;

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου

Εχεις δικιο, έχει άπειρες ρυθμισεις και ειναι ευκολο να χαθείς αλλα ειλικρινά δεν εχει νοημα να ασχοληθείς με τις περισσοτερες, ενώ οι όσες ρυθμισεις και επιλογές υπάρχουν ειναι straight forward (και να μην ειναι, μην ανησυχεις, κανε μια ρυθμιση και δες τι γινεται, δεν θα χαλασεις τιποτα).

Για τις θερμοκρασίες, προσωπικά με ενδιαφέρει μονο της CPU (για την GPU με ενδιαφέρει στις σπανιες περιπτωσεις που παιζω κανα παιχνιδι δεδομένου οτι ειναι overclocked, αλλα σε αυτές τις περιπτωσεις το monitoring γινεται μέσω του MSI Afterburner) οπότε προτιμω το Core Max.

Παρακολουθείς ότι εσύ θέλεις να παρακολουθείς, δεν έχεις υποχρέωση να κανεις monitoring στα πάντα.

Δεν εχω ορισει threshold για καμια θερμοκρασία γιατί δεν χρειάζομαι alert. Και νέο συστημα να είχα, τις πρωτες μερες θα παρακολουθουσα αν κάτι ήταν προβληματικο (θερμοκρασιες, τασεις, συχνοτητες, throttling, mem usage κοκ) και αν υπήρχε απλα θα το έλυνα. Γενικά δεν χρειάζομαι καποιο alert, οι 5-6 σενσορες που έχω exposed στο taskbar μου δινουν με μια ματια την κατασταση του συστηματος (αυτές οι μετρησεις μπορει να ειναι διαφορετικες για εσένα).

Enjoy!

Επεξ/σία από fommof
  • Like 1

Εγω χρησιμοποιώ το Core Temp, εχω και το HWMonitor.

Πιστεύω οτι το πρώτο χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους απο το σύστημα.

Βεβαία δεν εχει αυτα που εχει το HWMonitor, απλα μπορείς να το δοκιμάσεις αν θέλεις να βλέπεις μόνο τον επεξεργαστή. Παραθέτω και μια φώτο να δεις πως ειναι. Τα χρώματα και τι θα δείχνει μπορείς να τα αλλάξεις.

Δες το σαν εναλλακτική περίπτωση αν  θέλεις κάτι ποιο ελαφρύ.

Capture.JPG

• Like 1

58 λεπτά πριν, fommof είπε

Εχεις δικιο, έχει άπειρες ρυθμισεις και ειναι ευκολο να χαθείς αλλα ειλικρινά δεν εχει νοημα να ασχοληθείς με τις περισσοτερες, ενώ οι όσες ρυθμισεις και επιλογές υπάρχουν ειναι straight forward (και να μην ειναι, μην ανησυχεις, κανε μια ρυθμιση και δες τι γινεται, δεν θα χαλασεις τιποτα).

Για τις θερμοκρασίες, προσωπικά με ενδιαφέρει μονο της CPU (για την GPU με ενδιαφέρει στις σπανιες περιπτωσεις που παιζω κανα παιχνιδι δεδομένου οτι ειναι overclocked, αλλα σε αυτές τις περιπτωσεις το monitoring γινεται μέσω του MSI Afterburner) οπότε προτιμω το Core Max.

Παρακολουθείς ότι εσύ θέλεις να παρακολουθείς, δεν έχεις υποχρέωση να κανεις monitoring στα πάντα.

Δεν εχω ορισει threshold για καμια θερμοκρασία γιατί δεν χρειάζομαι alert. Και νέο συστημα να είχα, τις πρωτες μερες θα παρακολουθουσα αν κάτι ήταν προβληματικο (θερμοκρασιες, τασεις, συχνοτητες, throttling, mem usage κοκ) και αν υπήρχε απλα θα το έλυνα. Γενικά δεν χρειάζομαι καποιο alert, οι 5-6 σενσορες που έχω exposed στο taskbar μου δινουν με μια ματια την κατασταση του συστηματος (αυτές οι μετρησεις μπορει να ειναι διαφορετικες για εσένα).

Enjoy!

Τέλεια.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και για τις αναλυτικότατες σκέψεις σου

23 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

Εγω χρησιμοποιώ το Core Temp, εχω και το HWMonitor.

Πιστεύω οτι το πρώτο χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους απο το σύστημα.

Βεβαία δεν εχει αυτα που εχει το HWMonitor, απλα μπορείς να το δοκιμάσεις αν θέλεις να βλέπεις μόνο τον επεξεργαστή. Παραθέτω και μια φώτο να δεις πως ειναι. Τα χρώματα και τι θα δείχνει μπορείς να τα αλλάξεις.

Δες το σαν εναλλακτική περίπτωση αν  θέλεις κάτι ποιο ελαφρύ.

Capture.JPG

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις πληροφορίες.

Το Core Temp το έχω στα υπ'όψιν.
Θέλω σε πρώτη φάση να εξοικοιωθώ με αυτού τους είδους τα προγράμματα, και στην συνέχεια θα πειραματιστώ και με άλλα.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενα σχόλιο περι resources, επειδή ημουν, ειμαι και θα είμαι παντα ψυχακιας με το optimisation.

To ΗWInfo καταναλώνει μηδενικά recources, τουλάχιστον έτσι οπως το έχω σετάρει εγώ (disable το monitoring σε οτι απλα δεν με ενδιαφέρει).

Επίσης, κάτι που είχα διαπιστώσει πριν απο πααααρα πολυ καιρο (και το επιβεβαιωσα και προσφατα) ειναι οτι οι αισθητηρες θερμοκρασίας των δίσκων (πιθανως ότι εχει σχέση με το S.M.A.R.T) όντως επιβαρύνουν το cpu utilisation. Μιλάμε παντα για μονοψήφια νουμερα αλλά δεν εχει σημασία. Πρώτη φορα το διαπίστωσα με HDD Sentinel και φυσικα το διαπιστωσα γιατι παντα τρεχει το HWInfo και ξερω ακριβως τι resources καταναλωνει το συστημα μου αναλογως με το τι τρεχει εκεινη την στιγμη.

All in all, γενικά για τέτοια προγράμματα δεν θα ανησυχουσα για υπερβολικη καταναλωση resources, εκτος και αν μιλάμε για υπολογιστή 15 ή 20 ετών.

Παρόλα αυτά, αν οντως σε ενδιαφέρει να βλέπεις ΜΟΝΟ την θερμοκρασία της CPU, η πρόταση του Petros Electron είναι καλύτερη. Πολύ πιο απλή λυση για σένα και παίρνεις το ένα και μοναδικό πράγμα που θέλεις και σε ενδιαφέρει χωρις να χαλας την ζαχαρένια σου.

Πληροφοριακα, αυτα κάνω monitor στο βασικό μου desktop σύστημα με το HWInfo64 (υπηρχαν και άλλοι τόσοι sensors αλλα έγιναν disable και hide με την μια):

1.JPG.3bfb8956c5c6078edd6a8a8bb9c0fab4.JPG

2.JPG.6fab1f1d7bb576b3476cac1062b46f55.JPG

Επεξ/σία από fommof
  • Like 2

Σε ευχαριστώ πολύ για τις διαφωτιστικές σκέψεις σου, καθώς και για τα prtscr διότι θα τα χρησιμοποιήσω ως μπούσουλα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...