spiroskeckyra Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει στο παρακάτω πρόβλημά μου. Εδώ και περίπου 10 χρόνια νοικιάζει ο πατέρας μου ένα διαμέρισμα αρχικά σε μια κοπέλα με το παιδί της. Θέλουμε όμως για διάφορους λόγους, που δεν νομίζω να έχουν σημασία να τους αναφέρω, να τερματίσουμε την μίσθωση. Ο νυν σύντροφος της κοπέλας που συγκατοικούν τα τελευταία 4 χρόνια, προφανώς γνωρίζοντας την νομοθεσία μας ζήτησε να ανανεώσουμε το συμβόλαιο με το τυποποιημένο έγγραφο που πουλάνε στα βιβλιοπωλεία το οποίο αφορά διετή μίσθωση. Εμείς δεν γνωρίζαμε την νομοθεσία περί υποχρεωτικής τριετούς μίσθωσης και μη γνωρίζοντας αυτό υπογράψαμε το συμβόλαιο με ημερομηνία λήξεως της μίσθωσης τις 30-09-21. Όταν λοιπόν βρήκε ο πατέρας μου τον σύντροφο της κοπέλας και του είπε ότι θέλουμε να ξενοικιασουν το σπίτι αφού το συμβόλαιο λήγει τον Σεπτέμβριο αυτός του απάντησε ότι έχει δικαίωμα να μείνει 3 χρόνια και όχι 2 και πως θα φύγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εφόσον η κοπέλα μένει μέσα περίπου 10 χρόνια (όλα νόμιμα και δηλωμένα με συμβόλαια στην εφορία) για ποιον λόγο πρέπει να μείνει 3 χρόνια απ' το τελευταίο συμβόλαιο. Καταλαβαίνω πως όταν νοικιάσεις για πρώτη φορά σε κάποιον ένα διαμέρισμα δεν μπορείς να τον διώξεις πριν την 3ετια και προφανώς αυτό νομοθετήθηκε για κάποιους λόγους. Όταν όμως μένει μέσα στο διαμέρισμα ήδη 10 χρόνια γιατί μετά την τελευταία ανανέωση να γίνεται ένα ας το πούμε "reset" και ξεκινάει η μίσθωση απ' το μηδέν; Έτσι ερμηνεύεται ο νόμος ; Προφανώς θα απευθυνθούμε σε δικηγόρο αλλά ρωτάω κι εσάς γιατί πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι, ειδικά λόγω προσωπικής εμπειρίας, γνωρίζουν καλύτερα κι από τους δικηγόρους. Σας ευχαριστώ!!!
SilentVoice Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 9 λεπτά πριν, spiroskeckyra είπε Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει στο παρακάτω πρόβλημά μου. Εδώ και περίπου 10 χρόνια νοικιάζει ο πατέρας μου ένα διαμέρισμα αρχικά σε μια κοπέλα με το παιδί της. Θέλουμε όμως για διάφορους λόγους, που δεν νομίζω να έχουν σημασία να τους αναφέρω, να τερματίσουμε την μίσθωση. Ο νυν σύντροφος της κοπέλας που συγκατοικούν τα τελευταία 4 χρόνια, προφανώς γνωρίζοντας την νομοθεσία μας ζήτησε να ανανεώσουμε το συμβόλαιο με το τυποποιημένο έγγραφο που πουλάνε στα βιβλιοπωλεία το οποίο αφορά διετή μίσθωση. Εμείς δεν γνωρίζαμε την νομοθεσία περί υποχρεωτικής τριετούς μίσθωσης και μη γνωρίζοντας αυτό υπογράψαμε το συμβόλαιο με ημερομηνία λήξεως της μίσθωσης τις 30-09-21. Όταν λοιπόν βρήκε ο πατέρας μου τον σύντροφο της κοπέλας και του είπε ότι θέλουμε να ξενοικιασουν το σπίτι αφού το συμβόλαιο λήγει τον Σεπτέμβριο αυτός του απάντησε ότι έχει δικαίωμα να μείνει 3 χρόνια και όχι 2 και πως θα φύγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εφόσον η κοπέλα μένει μέσα περίπου 10 χρόνια (όλα νόμιμα και δηλωμένα με συμβόλαια στην εφορία) για ποιον λόγο πρέπει να μείνει 3 χρόνια απ' το τελευταίο συμβόλαιο. Καταλαβαίνω πως όταν νοικιάσεις για πρώτη φορά σε κάποιον ένα διαμέρισμα δεν μπορείς να τον διώξεις πριν την 3ετια και προφανώς αυτό νομοθετήθηκε για κάποιους λόγους. Όταν όμως μένει μέσα στο διαμέρισμα ήδη 10 χρόνια γιατί μετά την τελευταία ανανέωση να γίνεται ένα ας το πούμε "reset" και ξεκινάει η μίσθωση απ' το μηδέν; Έτσι ερμηνεύεται ο νόμος ; Προφανώς θα απευθυνθούμε σε δικηγόρο αλλά ρωτάω κι εσάς γιατί πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι, ειδικά λόγω προσωπικής εμπειρίας, γνωρίζουν καλύτερα κι από τους δικηγόρους. Σας ευχαριστώ!!! Αν δεν άλλαξε το ΑΦΜ του ενοικιαστή στο τελευταίο συμβόλαιο και είναι ακόμα της κοπέλας , δεν ισχύει αυτό για τα 3 χρόνια και φεύγει μόλις.λήξει. Αν άλλαξε το ΑΦΜ ή προστέθηκε και ο σύντροφός, τότε νομίζω ισχύει η τριετία καθώς φαίνεται σαν νέο συμβόλαιο και όχι τροποποιητική-ανανέωση συμβόλαιο. 1
spiroskeckyra Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 6 λεπτά πριν, SilentVoice είπε Αν δεν άλλαξε το ΑΦΜ του ενοικιαστή στο τελευταίο συμβόλαιο και είναι ακόμα της κοπέλας , δεν ισχύει αυτό για τα 3 χρόνια και φεύγει μόλις.λήξει. Αν άλλαξε το ΑΦΜ ή προστέθηκε και ο σύντροφός, τότε νομίζω ισχύει η τριετία καθώς φαίνεται σαν νέο συμβόλαιο και όχι τροποποιητική-ανανέωση συμβόλαιο. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το ΑΦΜ στο τελευταίο συμβόλαιο είναι της κοπέλας που μένει εδώ απ' την αρχή. Και δεν προστέθηκε ο σύντροφος. Μακάρι να είναι έτσι γιατί όταν μας ζήτησε ο σύντροφός της να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο προφανώς το ζήτησε εκ του πονηρού γιατί διάβασε αυτό για την 3ετια.
SilentVoice Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 21 λεπτά πριν, spiroskeckyra είπε Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το ΑΦΜ στο τελευταίο συμβόλαιο είναι της κοπέλας που μένει εδώ απ' την αρχή. Και δεν προστέθηκε ο σύντροφος. Μακάρι να είναι έτσι γιατί όταν μας ζήτησε ο σύντροφός της να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο προφανώς το ζήτησε εκ του πονηρού γιατί διάβασε αυτό για την 3ετια. Φρόντισε πάντως μέχρι τότε να το δηλώσετε στο taxis με όλα τα χρόνια μέσα αν γίνεται για να φαίνεται η συνέχεια της μίσθωσης. Από άλλο νήμα που είχε βρει συμφορουμητης το παρακάτω. https://www.forin.gr/articles/article/11099/suxnes-erwthseis-apanthseis-aade-misthwthria-akinhtwn
Joshua21 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 56 λεπτά πριν, spiroskeckyra είπε Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει στο παρακάτω πρόβλημά μου. Εδώ και περίπου 10 χρόνια νοικιάζει ο πατέρας μου ένα διαμέρισμα αρχικά σε μια κοπέλα με το παιδί της. Θέλουμε όμως για διάφορους λόγους, που δεν νομίζω να έχουν σημασία να τους αναφέρω, να τερματίσουμε την μίσθωση. Ο νυν σύντροφος της κοπέλας που συγκατοικούν τα τελευταία 4 χρόνια, προφανώς γνωρίζοντας την νομοθεσία μας ζήτησε να ανανεώσουμε το συμβόλαιο με το τυποποιημένο έγγραφο που πουλάνε στα βιβλιοπωλεία το οποίο αφορά διετή μίσθωση. Εμείς δεν γνωρίζαμε την νομοθεσία περί υποχρεωτικής τριετούς μίσθωσης και μη γνωρίζοντας αυτό υπογράψαμε το συμβόλαιο με ημερομηνία λήξεως της μίσθωσης τις 30-09-21. Όταν λοιπόν βρήκε ο πατέρας μου τον σύντροφο της κοπέλας και του είπε ότι θέλουμε να ξενοικιασουν το σπίτι αφού το συμβόλαιο λήγει τον Σεπτέμβριο αυτός του απάντησε ότι έχει δικαίωμα να μείνει 3 χρόνια και όχι 2 και πως θα φύγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εφόσον η κοπέλα μένει μέσα περίπου 10 χρόνια (όλα νόμιμα και δηλωμένα με συμβόλαια στην εφορία) για ποιον λόγο πρέπει να μείνει 3 χρόνια απ' το τελευταίο συμβόλαιο. Καταλαβαίνω πως όταν νοικιάσεις για πρώτη φορά σε κάποιον ένα διαμέρισμα δεν μπορείς να τον διώξεις πριν την 3ετια και προφανώς αυτό νομοθετήθηκε για κάποιους λόγους. Όταν όμως μένει μέσα στο διαμέρισμα ήδη 10 χρόνια γιατί μετά την τελευταία ανανέωση να γίνεται ένα ας το πούμε "reset" και ξεκινάει η μίσθωση απ' το μηδέν; Έτσι ερμηνεύεται ο νόμος ; Προφανώς θα απευθυνθούμε σε δικηγόρο αλλά ρωτάω κι εσάς γιατί πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι, ειδικά λόγω προσωπικής εμπειρίας, γνωρίζουν καλύτερα κι από τους δικηγόρους. Σας ευχαριστώ!!! Ο συγκεκριμένος νόμος δεν χρειάζεται ερμηνεία, είναι ξεκάθαρος, "Η μίσθωση κύριας κατοικίας έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί βραχύτερος χρόνος". Αν αυτό που κάνατε ήταν όντως ανανέωση όπως λες τότε η τριετία έχει περάσει προ πολλού, αν ήταν νέα μίσθωση τότε η τριετία από τη στιγμή που ξεκίνησε η νέα μίσθωση. Δες τι ακριβώς γράφει αυτό που υπογράψατε, και θα διαπιστώσεις αν έχει δικαίωμα να μείνει μέσα ένα χρόνο ακόμα. Επεξ/σία 13 Ιουνίου 2021 από Joshua21 2
spiroskeckyra Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 32 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Ο συγκεκριμένος νόμος δεν χρειάζεται ερμηνεία, είναι ξεκάθαρος, "Η μίσθωση κύριας κατοικίας έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί βραχύτερος χρόνος". Αν αυτό που κάνατε ήταν όντως ανανέωση όπως λες τότε η τριετία έχει περάσει προ πολλού, αν ήταν νέα μίσθωση τότε η τριετία από τη στιγμή που ξεκίνησε η νέα μίσθωση. Δες τι ακριβώς γράφει αυτό που υπογράψατε, και θα διαπιστώσεις αν έχει δικαίωμα να μείνει μέσα ένα χρόνο ακόμα. Ευχαριστώ για την απάντηση! Θα κοιτάξω το συμβόλαιο!
spiroskeckyra Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 9 ώρες πριν, SilentVoice είπε Φρόντισε πάντως μέχρι τότε να το δηλώσετε στο taxis με όλα τα χρόνια μέσα αν γίνεται για να φαίνεται η συνέχεια της μίσθωσης. Από άλλο νήμα που είχε βρει συμφορουμητης το παρακάτω. https://www.forin.gr/articles/article/11099/suxnes-erwthseis-apanthseis-aade-misthwthria-akinhtwn Ευτυχώς όλα τα χρόνια που μένει στο σπίτι ήταν και στην εφορία δηλωμένη η μίσθωση και με το έγγραφο το απλό που παίρνουμε από τα βιβλιοπωλεία.
JohnnySilverhand Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Αν ηταν πραγματι ανανεωση και εχεις το δικαιωμα να τους πεις να φυγουν στη ληξη της μισθωσης, μπορεις να μας πεις αν ο δικηγορος σου σε συμβουλεψε να τους ενημερωσεις με καποιον επισημο τροπο και ποσο καιρο πριν τη ληξη της μισθωσης για να αποφυγεις πολυπλοκες καταστασεις; 1
Αλεξανδρος A.92 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 9 ώρες πριν, Joshua21 είπε Ο συγκεκριμένος νόμος δεν χρειάζεται ερμηνεία, είναι ξεκάθαρος, "Η μίσθωση κύριας κατοικίας έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί βραχύτερος χρόνος". Αν αυτό που κάνατε ήταν όντως ανανέωση όπως λες τότε η τριετία έχει περάσει προ πολλού, αν ήταν νέα μίσθωση τότε η τριετία από τη στιγμή που ξεκίνησε η νέα μίσθωση. Δες τι ακριβώς γράφει αυτό που υπογράψατε, και θα διαπιστώσεις αν έχει δικαίωμα να μείνει μέσα ένα χρόνο ακόμα. Οταν αλλαζει το ενοικιο, θεωρειται ανανεωση? Πες δηλαδη οτι μειωνεται ή αυξανεται ενα ενοικιο ενω καποιος εχει μεινει 3 χρονια σε ενα σπιτι, τοτε το νεο συμβολαιο με το νεο ενοικιο ισχυει για 2 ή 3 χρονια?
AristidisZ Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 57 λεπτά πριν, Αλεξανδρος A.92 είπε Οταν αλλαζει το ενοικιο, θεωρειται ανανεωση? Πες δηλαδη οτι μειωνεται ή αυξανεται ενα ενοικιο ενω καποιος εχει μεινει 3 χρονια σε ενα σπιτι, τοτε το νεο συμβολαιο με το νεο ενοικιο ισχυει για 2 ή 3 χρονια? Όχι Το νέο συμβόλαιο έχει ισχύ όσο αναφέρει, δεν έχει να κάνει η τριετία αν απλά αλλάξει το μίσθωμα 1 1
Joshua21 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 53 λεπτά πριν, Αλεξανδρος A.92 είπε Οταν αλλαζει το ενοικιο, θεωρειται ανανεωση? Πες δηλαδη οτι μειωνεται ή αυξανεται ενα ενοικιο ενω καποιος εχει μεινει 3 χρονια σε ενα σπιτι, τοτε το νεο συμβολαιο με το νεο ενοικιο ισχυει για 2 ή 3 χρονια? Είπαμε, το εάν θεωρείται ανανέωση ή νέα μίσθωση προκύπτει από το τι ακριβώς γράφει το μισθωτήριο. Πάντως το μίσθωμα και η διάρκεια είναι τα μόνα που μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς να γίνει νέα μίσθωση. 1 1
spiroskeckyra Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 3 ώρες πριν, JohnnySilverhand είπε Αν ηταν πραγματι ανανεωση και εχεις το δικαιωμα να τους πεις να φυγουν στη ληξη της μισθωσης, μπορεις να μας πεις αν ο δικηγορος σου σε συμβουλεψε να τους ενημερωσεις με καποιον επισημο τροπο και ποσο καιρο πριν τη ληξη της μισθωσης για να αποφυγεις πολυπλοκες καταστασεις; Ακόμα δεν έχουμε επικοινωνήσει με τον δικηγόρο. Παρασκευή ενημέρωσε ο πατέρας μου τον ενοικιαστή ότι θέλει να αποχωρήσουν μετά την λήξη του συμβολαίου. Θα σας ενημερώσω όταν μας δώσει οδηγίες ο δικηγόρος και ποιες είναι αυτές.
Joshua21 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 5 ώρες πριν, JohnnySilverhand είπε Αν ηταν πραγματι ανανεωση και εχεις το δικαιωμα να τους πεις να φυγουν στη ληξη της μισθωσης, μπορεις να μας πεις αν ο δικηγορος σου σε συμβουλεψε να τους ενημερωσεις με καποιον επισημο τροπο και ποσο καιρο πριν τη ληξη της μισθωσης για να αποφυγεις πολυπλοκες καταστασεις; Μπορώ να στο απαντήσω εγώ άμεσα αυτό, με τη λήξη της μίσθωσης ο εκμισθωτής πρέπει να την καταγγείλει επισήμως (εξώδικο) έτσι ώστε τα αποτελέσματα της καταγγελίας να επέλθουν 3 μήνες μετά. Πάντως δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες "πολύπλοκες καταστάσεις", αλλά αν ο ενοικιαστής δεν φεύγει τότε θα πρέπει να του κάνεις έξωση, κάτι που προϋποθέτει δικαστική απόφαση (δικαστήριο).
Bigi444444 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2021 12 ώρες πριν, Joshua21 είπε Μπορώ να στο απαντήσω εγώ άμεσα αυτό, με τη λήξη της μίσθωσης ο εκμισθωτής πρέπει να την καταγγείλει επισήμως (εξώδικο) έτσι ώστε τα αποτελέσματα της καταγγελίας να επέλθουν 3 μήνες μετά. Πάντως δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες "πολύπλοκες καταστάσεις", αλλά αν ο ενοικιαστής δεν φεύγει τότε θα πρέπει να του κάνεις έξωση, κάτι που προϋποθέτει δικαστική απόφαση (δικαστήριο). Μην μπερδεύεστε, η μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λήγει μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας λήγει με καταγγελία οποιουδήποτε από τους συμβαλλομένους.
Joshua21 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2021 7 ώρες πριν, Bigi444444 είπε Μην μπερδεύεστε, η μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λήγει μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας λήγει με καταγγελία οποιουδήποτε από τους συμβαλλομένους. Το άρθρο 611 του ΑΚ έχει αντίθετη άποψη: "Η μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λογίζεται ότι ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο, αν μετά την παρέλευση του χρόνου που συμφωνήθηκε ο μισθωτής εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το μίσθιο και ο εκμισθωτής το γνωρίζει και δεν εναντιώνεται." https://efotopoulou.gr/i-siopiri-anamisthosi-ak-611/ Καλό θα ήταν να μην γράφετε για πράγματα που δεν γνωρίζετε. 2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα