pink_glitter Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους, Ίσως η ερώτηση μου να είναι ακατάλληλη για αυτό το sub, αλλά δεν ξέρω πού αλλού να την γράψω, διότι έχω πανικοβληθεί. Γενικά χειρίζομαι Windows. Η πτυχιακή μου όμως έπρεπε να γίνει developed αυστηρά σε Linux Mint. Επειδή όμως παράγει η εφαρμογή που έφτιαξα αρκετό όγκο δεδομένων, ο δίσκος γέμισε, και κάπως κατάφερε και "έφαγε" το Desktop. Πλέον ανοίγουν μόνο σε terminal mode. Δεν μπορώ να κάνω πλέον apt-get install τα packages για desktop, διότι δεν έχει άλλο χώρο. Έκανα την ανοησία και δεν κράτησα backup από τίποτα... Τώρα τα αρχεία μου και τα bookmarks βρίσκονται κλειδωμένα. Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες με tools να κάνω expand από τον δίσκο που βρίσκονται τα Linux στον δεύτερο νέο δίσκο που έβαλα αλλά απαιτεί πάντα format του πρώτου δίσκου... Έχω λοιπόν 2 επιλογές θεωρητικά: Η πρώτη είναι να βρω κάποιο tool το οποίο να κάνει expand χωρίς format, και η δεύτερη να πάρω από την terminal version τα αρχεία και τα bookmarks. Όμως δεν ξέρω πως γίνεται κάτι από τα δύο. Μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο αξιόλογο tool για disk management που να βοηθήσει, η έστω πως να πάρω τα αρχεία μου backup για να κάνω fresh install και να τα περάσω μέσα; Με συγχωρείτε για το σεντόνι και ευχαριστω εκ των προτέρων! Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2021 από pink_glitter
epap011 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Θα σου πρότεινα να μην μπλέξεις με expand, πάρει τα δεδομένα που σε ενδιαφέρουν κάνε format και ξεκίνα από την αρχή.Ένα απλό cp από terminal σε κάποιο στικάκι θα μπορούσες να δοκιμάσεις για αρχή.Αλλιώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως το να τρέξεις κάποιο λειτουργικό σε live mode και να δούμε από εκεί τι μπορούμε να κάνουμε. Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2021 από epap011 1
jcd313 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Προτείνω να ξεκινήσεις απλά: Βρές ένα φλασάκι και βάλε μια live διανομή. Κάνε boot από τη διανομή αυτή σε γραφικό περοβάλλον. Από εκεί πάρε όσα αρχεία χρειάζεσαι σε κάποιο εξωτερικό δίσκο/φλασάκι. Μετά διέγραψε όσα αρχεία δε χρειάζονται από τα πολλά που έφτιαξες εσύ Η διανομή σου λογικά θα ανοίξει πάλι Εναλλακτικά κάνε το (3) απευθείας από το τερματικό που σου ανοίγει, χωρίς ενδιάμεσα βήματα. Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2021 από jcd313 4 1
xrhstosiak Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 κανε boot με το live usb του mint που εχεις ψαξε με τον file manager να κανεις mount τον δισκο του υπολογιστη βεβαιωσου οτι βλεπεις τα αρχεια σου σε ενα καταλογο home/username του δισκου του υπολογιστη σου οχι του live usb αφου βρεις τα αρχεια σου αντιγραφη ολα σε αλλο εξωτερικο δισκο ή usb αν εχεις δευτερο υπολογιστη διπλα μπορεις με το live usb που εισαι να ανοιξεις το ssh sudo apt install ssh και να μπεις απο τον αλλον υπολογιστη με filezilla στο port 22 και να παρεις τα αρχεια σου οριζεις απλα ενα προσωρινο password στον χρηστη του live usb οταν παρεις ολα τα αρχεια απο το home directory σου μετα κανε οτι θες με τα partitions 1
dancer_69 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Λογικά αυτό που έχει γεμίσει είναι το /home(μιας και εκεί γράφονται τα αρχεία χρήστη). Το /home αν δεν έχεις επιλέξει κάτι άλλο βρίσκεται στο βασικό διαμέρισμα του linux. Στο /home βρίσκεται ο φάκελος του χρήστη(το όνομά του είναι το όνομα χρήστη που έχεις βάλει). Αυτόν λοιπόν το φάκελο μπορείς να τον μεταφέρεις στο νέο δίσκο(θα έχεις δημιουργήσει ένα διαμέρισμα ext4 εκεί) και να ορίσεις να γίνεται προσάρτηση του διαμερίσματος αυτού ως /home στο fstab. To fstab βρίσκεται στo φάκελο /etc και θα περιέχει μια γραμμή για το /home κάπως έτσι: /dev/sdb1 /home ext4 defaults 0 0 Αυτό που χρειάζεται ν' αλλάξεις κυρίως είναι το διαμέρισμα στο οποίο θα γίνεται ή προσάρτηση. Χρησιμοποίω ξεχωριστό /home διαμέρισμα και η καταχώρηση είναι η παρακάτω: UUID=1eab239f-a9ca-41f9-b334-fdfd375f5ee5 /home ext4 rw,relatime,rw,errors=remount-ro,data=ordered,stripe=32722 0 2 Το μόνο που θα χρειαστεί ν' αλλάξεις είναι το UUID(το αναγνωριστικό του διαμερίσματος), το οποίο μπορείς να βρεις τρέχοντας την εντολή: sudo blkid αφού δημιουργήσεις το διαμέρισμα. Η επεξεργασία του fstab χρειάζεται δικαιώματα root, οπότε είτε ανοίγεις κάποιον κειμενογράφο με δικαιώματα root(χρησιμοποιώντας κάποιο live dvd), είτε στο τερματικό χρησιμοποιείς τον nano τρέχοντας την εντολή: sudo nano /etc/fstab Για ν' αποθηκεύσεις τις αλλαγές πατάς "ctrl + s" και για να βγεις από την εφαρμογή "ctrl + x" 2
RTW4ever Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 1 ώρα πριν, jcd313 είπε Προτείνω να ξεκινήσεις απλά: Βρές ένα φλασάκι και βάλε μια live διανομή. Κάνε boot από τη διανομή αυτή σε γραφικό περοβάλλον. Από εκεί πάρε όσα αρχεία χρειάζεσαι σε κάποιο εξωτερικό δίσκο/φλασάκι. Μετά διέγραψε όσα αρχεία δε χρειάζονται από τα πολλά που έφτιαξες εσύ Η διανομή σου λογικά θα ανοίξει πάλι Εναλλακτικά κάνε το (3) απευθείας από το τερματικό που σου ανοίγει, χωρίς ενδιάμεσα βήματα. @pink_glitter Επειδή βλέπω ότι ξέρεις πολύ λίγα από Linux, κάνε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά που σου λέει ο φίλος. Είναι η πιο εύκολη και απλή λύση. 3
pink_glitter Δημοσ. 12 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 12 Ιουνίου 2021 Ευχαριστώ πολύ, με σώσατε! Κατάφερα να πάρω τα αρχεία μου και τώρα ξανακάνω install σε άλλο μεγαλύτερο δίσκο και το στήνω εκεί... ευχαριστω! 2
PC_MAGAS Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Solution 1: Αγοράζεις δίσκο Κανεις boot σε live USb Κάνεις πτοσωρινό mount τους 2 δίσκους: mkdir /mnt/disk1 mkdir /mnt/disk2 #έστω ο υπάρχων είναι ο sda1 kai o neos o sdb sudo mount /dev/sda1 /mnt/disk1 sudo mount /dev/sdb1 /mnt/disk2 cp η rsybc το /home του 1 δίσκου στον άλλον σαν root όμως διατηρώντας τα permissions sudo cp -rp /mnt/disk1/home/* /mnt/disk2/ #Enallaktika sudo rsunc -ravp /mnt/disk1/home/ /mnt/disk2/ Ανοίγεις το /etc/fstab προσοχή όχι στο /etc του live usb sudo nano /mnt/disk1/etc/fstab # η για σκλυροπυρινικους sudo vi /mnt/disk1/etc/fstab Ακολουθείς τα βήματα της απάντησης του @dancer_69 Μετά απλά μπορείς να αφαιρέσεις το original /home: rm -rf /mnt/disk1/home Στις 11/6/2021 στις 1:52 ΜΜ, pink_glitter είπε Ίσως η ερώτηση μου να είναι ακατάλληλη για αυτό το sub, αλλά δεν ξέρω πού αλλού να την γράψω, διότι έχω πανικοβληθεί. Μα εδώ θα ρωτήσεις η στο https://linux-user.gr
RTW4ever Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 2 ώρες πριν, PC_MAGAS είπε Solution 1: Αγοράζεις δίσκο Κανεις boot σε live USb Κάνεις πτοσωρινό mount τους 2 δίσκους: mkdir /mnt/disk1 mkdir /mnt/disk2 #έστω ο υπάρχων είναι ο sda1 kai o neos o sdb sudo mount /dev/sda1 /mnt/disk1 sudo mount /dev/sdb1 /mnt/disk2 cp η rsybc το /home του 1 δίσκου στον άλλον σαν root όμως διατηρώντας τα permissions sudo cp -rp /mnt/disk1/home/* /mnt/disk2/ #Enallaktika sudo rsunc -ravp /mnt/disk1/home/ /mnt/disk2/ Ανοίγεις το /etc/fstab προσοχή όχι στο /etc του live usb sudo nano /mnt/disk1/etc/fstab # η για σκλυροπυρινικους sudo vi /mnt/disk1/etc/fstab Ακολουθείς τα βήματα της απάντησης του @dancer_69 Μετά απλά μπορείς να αφαιρέσεις το original /home: rm -rf /mnt/disk1/home Μα εδώ θα ρωτήσεις η στο https://linux-user.gr Έχεις λάθη και αν σε ακολουθούσε θα καταστρεφόταν. Στα γρήγορα: Προϋποθέτεις ότι ο νέος δίσκος θα έχει partition και file system, όταν είναι προφανές ότι ο χρήστης μας δεν έχει ιδέα. Έχεις ορθογραφικά στο rsync. Ξέχασες το chroot. Η υποβόσκουσα επίδειξη είναι επικίνδυνη πολλές φορές. 1
imitheos Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 48 λεπτά πριν, RTW4ever είπε Έχεις λάθη και αν σε ακολουθούσε θα καταστρεφόταν. Πέρα από πιθανά λάθη, σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένεις. Θα υπάρχει μία παράμετρος που θα είναι διαφορετική στο HW του OP και θα χρειαστεί κάποια διαφορετική εντολή ή διαδικασία. Αν δεν είσαι μαζί του σε irc ή γενικά κάποιο live δίαυλο, είναι δύσκολο να δώσεις οδηγίες.
μπουρτζοβλαχος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 5 ώρες πριν, PC_MAGAS είπε Μετά απλά μπορείς να αφαιρέσεις το original /home: rm -rf /mnt/disk1/home θελω να πιστευω οτι ξερεις τι κανει αυτη η εντολη
PC_MAGAS Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 3 ώρες πριν, μπουρτζοβλαχος είπε θελω να πιστευω οτι ξερεις τι κανει αυτη η εντολη Ναι γι αυτό λέω να κάνει cp πρώτα τα δεδομένα στον αρχικό δίσκο.
μπουρτζοβλαχος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 3 λεπτά πριν, PC_MAGAS είπε Ναι γι αυτό λέω να κάνει cp πρώτα τα δεδομένα στον αρχικό δίσκο. και του προτεινεις να σβησει τα παντα απο τον πρωτο δισκο χωρις να ξερεις εκ των προτερων αν εχουν γινει σωστα backup ολα τα αρχεια μηπως και παρελειψε καποια χωρις να εχει μια 2η ευκαιρια για check
dancer_69 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2021 O TS έχει λύσει ήδη το πρόβλημά του: Στις 12/6/2021 στις 6:10 ΜΜ, pink_glitter είπε Ευχαριστώ πολύ, με σώσατε! Κατάφερα να πάρω τα αρχεία μου και τώρα ξανακάνω install σε άλλο μεγαλύτερο δίσκο και το στήνω εκεί... ευχαριστω!
RTW4ever Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 1 ώρα πριν, dancer_69 είπε O TS έχει λύσει ήδη το πρόβλημά του: Γι' αυτό είπα ότι η υποβόσκουσα επίδειξη από τον μάγκα είναι επικίνδυνη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα