Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα στο φορουμ,

Θελω να ζητησω την βοηθεια σας σχετικα με το θεμα της φορολογικης μου κατοικιας και τον φορο εισοδηματος.

Απο το 2017 μεχρι τελη Μαιου 2020 δουλευα στην Ισπανια. (Αν και απο τον Μαρτιο του 2020 ημουν στην Ελλαδα, οπου και δουλευα απομακρυσμενα (ανεπισημα).) Για το υπολοιπο του ετους ημουν στην Ελλαδα ανεργος.

Απο οτι εχω καταλαβει επειδη ημουν πανω απο 183 μερες στην Ελλαδα, πλεον ειμαι φορολογικος κατοικος Ελλαδας και οχι φορολογικος κατοικος εξωτερικου. Οποτε μαλλον πρεπει να πληρωσω φορους για το παγκοσμιο εισοδημα στην Ελλαδα.

Η ερωτηση μου εχει ως εξης:
Αν πληρωσω φορο στην Ισπανια μονο, οπου ηταν η κυρια πηγη εισοδηματος μου, θα ειμαι ενταξει; (Ειναι σημαντικα ευκολοτερο και φθηνοτερο στην Ισπανια)

Καθως πολλα μελη του ινσομνια ζειτε και εργαζεστε στο εξωτερικο θα ηθελα να ρωτησω τις συμβουλες/εμπειριες σας.

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, persover είπε

Καλησπερα στο φορουμ,

Θελω να ζητησω την βοηθεια σας σχετικα με το θεμα της φορολογικης μου κατοικιας και τον φορο εισοδηματος.

Απο το 2017 μεχρι τελη Μαιου 2020 δουλευα στην Ισπανια. (Αν και απο τον Μαρτιο του 2020 ημουν στην Ελλαδα, οπου και δουλευα απομακρυσμενα (ανεπισημα).) Για το υπολοιπο του ετους ημουν στην Ελλαδα ανεργος.

Απο οτι εχω καταλαβει επειδη ημουν πανω απο 183 μερες στην Ελλαδα, πλεον ειμαι φορολογικος κατοικος Ελλαδας και οχι φορολογικος κατοικος εξωτερικου. Οποτε μαλλον πρεπει να πληρωσω φορους για το παγκοσμιο εισοδημα στην Ελλαδα.

Αν πληρωσω φορο στην Ισπανια μονο, οπου ηταν η κυρια πηγη εισοδηματος μου, θα ειμαι ενταξει; (Ειναι σημαντικα ευκολοτερο και φθηνοτερο στην Ισπανια)

Καθως πολλα μελη του ινσομνια ζειτε και εργαζεστε στο εξωτερικο θα ηθελα να ρωτησω τις συμβουλες/εμπειριες σας.

Ο νόμος όπως λες είναι σαφής. Εντάξει δεν είσαι, αλλά από εκεί και πέρα αξίζει η ταλαιπωρία και το επιπλέον κόστος για να κανείς δήλωση και στην Ελλάδα; Πάλι μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις. 

Επεξ/σία από Papakaliati
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 λεπτά πριν, persover είπε

Παίζει ρόλο που είναι η φορολογική σου κατοικία. Αυτό το αποφασίζεις εσύ. Αν είναι στην Ελλάδα, τότε και 365 μέρες να βρίσκεσαι εξωτερικο, είσαι πάλι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. 

Αν είσαι δηλωμένος στην εφορία σαν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, και 365 μέρες να βρίσκεσαι Ελλάδα,για την εφορία έχεις την φορολογική σου κατοικία στο εξωτερικό 

Αυτό με τις 183 μέρες  ισχύει μόνο στα χαρτιά. Δεν παίζει στην ουσία κανένα ρόλο. 

Εγώ ήμουν για πάνω από 20 χρόνια τουλάχιστον 250 μέρες το χρόνο εξωτερικό, αλλά φορολογικα ημουν και είμαι κάτοικος Ελλάδας. 

Στο ερώτημα, εφοσων εισαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, άσχετα που 4 χρόνια ήσουν έξω, οφείλεις να δηλώσεις τα εισοδήματα του εξωτερικού. Αν είναι για μικρά εισοδήματα,20-30 χιλιάδες το χρόνο, δεν αξίζει, ούτε θα ασχοληθεί κανείς,και αμφιβάλλω αν υπάρχει κανείς που τα δηλώνει, μιας και τα εισοδήματα αυτά έχουν ήδη φορολογηθεί. 

Και τέλος λες αν πληρώσεις φόρο στην Ισπανία. Δηλαδή 4 χρόνια εκει δεν τα δηλωνες τα εισοδήματα; 

Επεξ/σία από jmmys
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προφανώς για τα έτη 2017 - 2019 ήσουν γραμμένος κάτοικος εξωτερικού εδώ στην Ελλάδα (έχεις πάει στην εφορία εδώ να κάνεις την αλλαγή;)

Για το 2020 δεν μπορείς να είσαι απλά γιατί στην Ισπανία ξέρουν (?) ότι δεν είσαι φορολογικός κάτοικος Ισπανίας λόγω μη πλήρωσης των 183 ημερών εκεί...

Εκτός αν αυτοί εκεί θεωρούσαν ότι ακόμα μένεις εκεί οπότε είσαι ακόμα φορολογικός κάτοικος εξωτερικού για την Ελλάδα.

Αν για το 20 λοιπόν είσαι κάτοικος εξωτερικού βεβαιωμένα, κανείς δήλωση στην Ισπανία και στην Ελλάδα δηλώνεις μόνο ότι έχεις εδώ (τοκοι από καταθέσεις, αυτοκίνητα, ακίνητα κλπ). Αν όχι, κανείς κανονικά δήλωση εδώ γιατί η Ισπανία θα στείλει τα στοιχεία σου όπως και να έχει στην Ελλάδα.

Ο φόρος που θα πληρώσεις στην Ισπανία θα αφαιρεθεί από την φόρο της Ελλάδας βάσει 2 μέρους συμφωνίας αποφυγής 2πλησ φορολογίας την οποία καλο είναι να την ξέρεις. Πχ μπορεί αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, η γιατρος ή αθλητής (κάποιες ειδικές περιπτώσεις που ισχύουν σε καποιες συμφωνίες χωρών, όχι σε όλες γιατί δεν είναι κοινές) στην Ισπανία να μην πληρώνεις φόρο στην Ελλάδα για τέτοια εισοδήματα.

Πρέπει να το δεις με έναν λογιστή που να ξέρει από τέτοιες περιπτώσεις. Όταν ήμουν εγώ ούτε στην εφορία δεν ήξεραν τι ισχύει γιατί είναι κυριολεκτικά 10δες οι περιπτώσεις.

Επεξ/σία από m3ltd0wn
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, persover είπε

Καλησπερα στο φορουμ,

Εννοείς άνεργος με κάρτα ανεργίας ?

Επισκέπτης
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, m3ltd0wn είπε

Αν όχι, κανείς κανονικά δήλωση εδώ γιατί η Ισπανία θα στείλει τα στοιχεία σου όπως και να έχει στην Ελλάδα

Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι, που δεν νομίζω, αλλά κανένα στοιχείο δεν στέλνει η χώρα του εξωτερικού. 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, jmmys είπε

Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι, που δεν νομίζω, αλλά κανένα στοιχείο δεν στέλνει η χώρα του εξωτερικού. 

Εγώ κάθε χρόνο λαμβάνω ειδοποίηση να καταχωρήσω την χώρα που μένω και το ΑΦΜ μου και από τράπεζες και από την εκεί εφορία.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, jmmys είπε

Να έχει αλλάξει από ΠΟΤΕ ?

Επισκέπτης
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, m3ltd0wn είπε

Εγώ κάθε χρόνο λαμβάνω ειδοποίηση να καταχωρήσω την χώρα που μένω και το ΑΦΜ μου και από τράπεζες και από την εκεί εφορία.

Δεν κατάλαβα, είσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας,είχες εισοδήματα στο εξωτερικό,τα δηλωνες εκεί και σε φορολογουσαν εκεί, 

και η ξενη εφορία έστελνε στην ελληνική εφορία τα στοιχεία με τα εισοδήματα σου; 

Επειδή άλλο αυτό και άλλο να σου ζητάει να καταχωρήσεις εσύ τα στοιχεία σου, ποιος τα ζητάει δηλαδή; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, jmmys είπε

Παίζει ρόλο που είναι η φορολογική σου κατοικία. Αυτό το αποφασίζεις εσύ. Αν είναι στην Ελλάδα, τότε και 365 μέρες να βρίσκεσαι εξωτερικο, είσαι πάλι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. 

Αν είσαι δηλωμένος στην εφορία σαν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, και 365 μέρες να βρίσκεσαι Ελλάδα,για την εφορία έχεις την φορολογική σου κατοικία στο εξωτερικό 

Αυτό με τις 183 μέρες  ισχύει μόνο στα χαρτιά. Δεν παίζει στην ουσία κανένα ρόλο. 

Εγώ ήμουν για πάνω από 20 χρόνια τουλάχιστον 250 μέρες το χρόνο εξωτερικό, αλλά φορολογικα ημουν και είμαι κάτοικος Ελλάδας. 

Στο ερώτημα, εφοσων εισαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, άσχετα που 4 χρόνια ήσουν έξω, οφείλεις να δηλώσεις τα εισοδήματα του εξωτερικού. Αν είναι για μικρά εισοδήματα,20-30 χιλιάδες το χρόνο, δεν αξίζει, ούτε θα ασχοληθεί κανείς,και αμφιβάλλω αν υπάρχει κανείς που τα δηλώνει, μιας και τα εισοδήματα αυτά έχουν ήδη φορολογηθεί. 

Και τέλος λες αν πληρώσεις φόρο στην Ισπανία. Δηλαδή 4 χρόνια εκει δεν τα δηλωνες τα εισοδήματα; 

Βρισκομαι στην ΔΟΥ εξωτερικου και δηλωνα κανονικα το παγκοσμιο εισοδημα στην Ισπανια. Οσον αφορα τον μισθο, η αφαιρεση του φορου γινοτανε αυτοματα απο τον Ισπανο εργοδοτη. Κατι ελαχιστα εισοδηματα στην Ελλαδα τα δηλωνα και στην Ισπανια και στην Ελλαδα και μετα τα αφαιρουσα απο την ισπανικη φορολογικη δηλωση. Για το 2020 δεν αφαιρεσε ο εργοδοτης φορους γιατι δεν ανανεωθηκε το συμβολαιο λογω COVID.

4 ώρες πριν, m3ltd0wn είπε

Προφανώς για τα έτη 2017 - 2019 ήσουν γραμμένος κάτοικος εξωτερικού εδώ στην Ελλάδα (έχεις πάει στην εφορία εδώ να κάνεις την αλλαγή;)

Για το 2020 δεν μπορείς να είσαι απλά γιατί στην Ισπανία ξέρουν (?) ότι δεν είσαι φορολογικός κάτοικος Ισπανίας λόγω μη πλήρωσης των 183 ημερών εκεί...

Εκτός αν αυτοί εκεί θεωρούσαν ότι ακόμα μένεις εκεί οπότε είσαι ακόμα φορολογικός κάτοικος εξωτερικού για την Ελλάδα.

Αν για το 20 λοιπόν είσαι κάτοικος εξωτερικού βεβαιωμένα, κανείς δήλωση στην Ισπανία και στην Ελλάδα δηλώνεις μόνο ότι έχεις εδώ (τοκοι από καταθέσεις, αυτοκίνητα, ακίνητα κλπ). Αν όχι, κανείς κανονικά δήλωση εδώ γιατί η Ισπανία θα στείλει τα στοιχεία σου όπως και να έχει στην Ελλάδα.

Ο φόρος που θα πληρώσεις στην Ισπανία θα αφαιρεθεί από την φόρο της Ελλάδας βάσει 2 μέρους συμφωνίας αποφυγής 2πλησ φορολογίας την οποία καλο είναι να την ξέρεις. Πχ μπορεί αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, η γιατρος ή αθλητής (κάποιες ειδικές περιπτώσεις που ισχύουν σε καποιες συμφωνίες χωρών, όχι σε όλες γιατί δεν είναι κοινές) στην Ισπανία να μην πληρώνεις φόρο στην Ελλάδα για τέτοια εισοδήματα.

Πρέπει να το δεις με έναν λογιστή που να ξέρει από τέτοιες περιπτώσεις. Όταν ήμουν εγώ ούτε στην εφορία δεν ήξεραν τι ισχύει γιατί είναι κυριολεκτικά 10δες οι περιπτώσεις.

Ετσι ακριβως δηλωνα μεχρι τωρα. Γενικα βρισκω πως η συμβαση αποφυγης 2πλης φορολογιας εχει καποιες εννοιες που δεν ειναι καλα καθορισμενες. Ας πουμε λεει για κεντρο ζωτικο συμφεροντων, αλλα δεν αποσαφηνιζονται τα κριτηρια με τα οποια βρισκεις ποσο στενοι ειναι οι οικονομικοι και οικογενειακοι δεσμοι με μια χωρα (δηλαδη δεν γνωριζω με ποια χωρα, Ισπανια ή Ελλαδα, εχω στενοτερους οικονομικους και οικογενειακους δεσμους).

Εχω κλεισει ραντεβου με εναν λογιστη και ελπιζω να εχει εμπειρια να με καθοδηγησει. Παρολα αυτα ρωταω και εδω καθως πολλα μελη βρισκονται στο εξωτερικο, με αναλογες εμπειριες, και θα ηθελα να ακουσω και μια 2η, 3η κοκ γνωμη.

3 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

Εννοείς άνεργος με κάρτα ανεργίας ?

Ανεργος χωρις κανενα επιδομα και καμια καρτα απο πουθενα.

3 ώρες πριν, m3ltd0wn είπε

Οταν συμπληρωνα την δηλωση στην Ισπανια μου ελεγε οτι δεν εχω δηλωσει εισοδηματα απο το εξωτερικο. Οπως ανακαλυψα οι τραπεζες ειχαν μοιραστει τα στοιχεια που αφορουσαν κατι  (αστειους) τοκους καταθεσεων. Τα δεδομενα μοιραζονται μεσω του CRS (Common Reporting Standard). Εχω την εντυπωση μονο οι τραπεζες το χρησιμοποιουν, αλλα δεν ειμαι σιγουρος. Τωρα τελευταια αρχισε και η Revolut να ζηταει για τον ιδιο σκοπο.

Επεξ/σία από persover
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν είσαι στην ΔΟΥ Εξωτερικού , και μέχρι να κάνεις την διαδικασία εισαι φορολογικός κάτοικος Ισπανίας.

Ουτε η Ελλάδα ούτε και η Ισπανία γνωρίζουν πόσες μέρες πέρασες στην κάθε χώρα, διότι είναι και οι δύο χώρες Shengen και έτσι δεν καταγράφονται ούτε οι αναχωρήσεις ούτε οι αφίξεις. 

Η αεροπορική εταιρεία ξέρει μόνο ότι κάπιος με το όνομα σου πέταξε αλλά δεν ξέρει πιος διότι αν και δείχνεις την ταυτότητα σου φευγοντας , αυτή δεν καταγράφετε πουθενα.

Άρα δεν μπορεις να ταυτοποιηθείς. 

Με το όνομα μου και το επίθετο μου υπάρχουν 178 άτομα στον τηλεφωνικό κατάλογο. Άρα η ταυτοποίηση είναι αδύνατη.

Επεξ/σία από Vasileios-gr
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Vasileios-gr είπε

Αν είσαι στην ΔΟΥ Εξωτερικού , και μέχρι να κάνεις την διαδικασία εισαι φορολογικός κάτοικος Ισπανίας.

Ουτε η Ελλάδα ούτε και η Ισπανία γνωρίζουν πόσες μέρες πέρασες στην κάθε χώρα, διότι είναι και οι δύο χώρες Shengen και έτσι δεν καταγράφονται ούτε οι αναχωρήσεις ούτε οι αφίξεις. 

Η αεροπορική εταιρεία ξέρει μόνο ότι κάπιος με το όνομα σου πέταξε αλλά δεν ξέρει πιος διότι αν και δείχνεις την ταυτότητα σου φευγοντας , αυτή δεν καταγράφετε πουθενα.

Άρα δεν μπορεις να ταυτοποιηθείς. 

Με το όνομα μου και το επίθετο μου υπάρχουν 178 άτομα στον τηλεφωνικό κατάλογο. Άρα η ταυτοποίηση είναι αδύνατη.

Μόνο από την μισθοδοσία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ 3 χρόνια ήμουν στην Μάλτα και πληρωνόμουν στην Ελλάδα. 

Έχεις μήπως ακούσει για τους διασυνοριακά εργαζόμενους ?

Ανθρώπους που το πρωί δουλευουν στην Ελλάδα και το βράδυ κοιμούνται στην Βουλγαρία ;'Ή Βέλγιο - Ολλανδία για να παραμείνουμε στην Shengen ?

Επεξ/σία από Vasileios-gr
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Vasileios-gr είπε

Έχεις μήπως ακούσει για τους δυασυνοριακά εργαζόμενους ?

Ανθρώπους που το πρωί δουλευουν στην Ελλάδα και το βράδυ κοιμούνται στην Βουλγαρία ;

Αν δεν μπορεί να αποδειχθεί, δηλώνει ότι τον βολεύει.

2 λεπτά πριν, Vasileios-gr είπε

Έχεις μήπως ακούσει για τους δυασυνοριακά εργαζόμενους ?

Ανθρώπους που το πρωί δουλευουν στην Ελλάδα και το βράδυ κοιμούνται στην Βουλγαρία ;

Μαύρα δουλεύουν στην Ελλάδα και το βράδυ κοιμούνται στην Βουλγαρία σε δηλωμένο σπίτι ?

Δημοσ.

Δεν έχει καμμία σχέση . 

Εγώ με βεβαίωση ότι πληρώνομαι στην Ελλάδα και έχω ασφάλιση εδώ, μπήκα κανονικά στο σύστημα ασφάλισης της Μάλτας , Νοσοκομείο φάρμακα δωρεάν τα πάντα. 

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/cross-border-commuters/index_el.htm

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...