manis1587 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΜΕ ΕΝΑ PC ΟΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΕΙΣ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ 2 ΑΡ ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΤΩΡΩΝ.ΟΛΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ROUTER KAI TA ANTIΣΤΟΙΧΑ SWITCH.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΤΟ PC OI EKTYΠΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΡ. ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΡ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΑΝΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ?
Gogotsa Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Ποιο ειναι το προβλημα σου και θες να το κανεις αυτο? Υποψη οτι κανοντας το, δε λυνεις κατι μιας και ολα πεφτουν παλι εκει που πεφτουν. Οποτε...... πες το προβλημα που εχεις. Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2021 από Gogotsa
toxadi Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Θεωρητικά αν τα AP είναι 2 και δουλεύουν σε διαφορετικό κανάλι δεν θα πρέπει τα κινητά των σερβιτόρων να επηρεάζονται από τα κινητά των πελατών. Αν οι πελάτες μπουκώσουν το dsl δεν θα ενοχληθεί η παραγγελιοληψία που δουλεύει σε τοπικό δίκτυο μόνο. Το switch άνετα αντέχει την κίνηση όσους πελάτες και να έχεις. Υπάρχει και ένα αλλά όμως. Δεν θα πρέπει να είναι όλοι στο ίδιο subnet, ιδανικά σε διαφορετικό vlan αν γίνεται. Πελάτες και pos πρέπει να είναι απομονωμένα. Οπότε ανάλογα με το τι δυνατότητες έχεις στα AP, router και switch θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να έχεις δύο διαφορετικά δίκτυα. Αν αυτό εννοείς με το "ξεχωριστή IP", ξεχωριστό subnet είναι η σωστή διατύπωση αλλά όχι και η σωστότερη λύση. Είναι το πιο απλό, αλλά ξαναλέω όχι και ασφαλές, να έχεις το AP τουλάχιστον των πελατών σε router mode ώστε να έχουν διαφορετικό subnet από τους σερβιτόρους και το pc. Ακόμα και τα φθηνά AP το υποστηρίζουν. Τώρα αν μπορεί να μπει και κάποιο είδος firewall ή filter rule ακόμα καλύτερα. Αν έχεις επαγγελματικά AP τότε υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες
manis1587 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 3 ώρες πριν, toxadi είπε Θεωρητικά αν τα AP είναι 2 και δουλεύουν σε διαφορετικό κανάλι δεν θα πρέπει τα κινητά των σερβιτόρων να επηρεάζονται από τα κινητά των πελατών. Αν οι πελάτες μπουκώσουν το dsl δεν θα ενοχληθεί η παραγγελιοληψία που δουλεύει σε τοπικό δίκτυο μόνο. Το switch άνετα αντέχει την κίνηση όσους πελάτες και να έχεις. Υπάρχει και ένα αλλά όμως. Δεν θα πρέπει να είναι όλοι στο ίδιο subnet, ιδανικά σε διαφορετικό vlan αν γίνεται. Πελάτες και pos πρέπει να είναι απομονωμένα. Οπότε ανάλογα με το τι δυνατότητες έχεις στα AP, router και switch θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να έχεις δύο διαφορετικά δίκτυα. Αν αυτό εννοείς με το "ξεχωριστή IP", ξεχωριστό subnet είναι η σωστή διατύπωση αλλά όχι και η σωστότερη λύση. Είναι το πιο απλό, αλλά ξαναλέω όχι και ασφαλές, να έχεις το AP τουλάχιστον των πελατών σε router mode ώστε να έχουν διαφορετικό subnet από τους σερβιτόρους και το pc. Ακόμα και τα φθηνά AP το υποστηρίζουν. Τώρα αν μπορεί να μπει και κάποιο είδος firewall ή filter rule ακόμα καλύτερα. Αν έχεις επαγγελματικά AP τότε υπάρχουν περισσότερες δυνατότητε αυτατα2 εχω
manis1587 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 ΕΓΩ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΠΤΟ MODEM ΝΑ ΔΙΝΩ ΣΤΟ ΕΝΑ ΑΡ 192.168.1....ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ 192.168.2... ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΘΑΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..
Gogotsa Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Αν φτιαξεις quest wifi σε αλλο network το λυνεις το προβλημα σου τοτε. Αν και παλι υποψιαζομαι οτι εισαι με ρουτερ που δινουν οι providers και τα παιζει γρηγορα ο dhcp server και τα κινητα δε παιρνουν ips. Ειναι αυτο που σε ρωταω να μας πεις..... και δε το λες.
manis1587 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 NAI ΑΥΤΟ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...GUEST WIFI ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΠΛΑ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ...
Gogotsa Δημοσ. 12 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2021 Μιας και προκειται για επαγγελματικο χωρο θα βαλεις ενα mikrotik που θα τα κανει ολα αυτα και θα ξεμπερδευεις.
chrisosfp488 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2021 Στις 11/6/2021 στις 11:43 ΠΜ, toxadi είπε Θεωρητικά αν τα AP είναι 2 και δουλεύουν σε διαφορετικό κανάλι δεν θα πρέπει τα κινητά των σερβιτόρων να επηρεάζονται από τα κινητά των πελατών. Αν οι πελάτες μπουκώσουν το dsl δεν θα ενοχληθεί η παραγγελιοληψία που δουλεύει σε τοπικό δίκτυο μόνο. Το switch άνετα αντέχει την κίνηση όσους πελάτες και να έχεις. Υπάρχει και ένα αλλά όμως. Δεν θα πρέπει να είναι όλοι στο ίδιο subnet, ιδανικά σε διαφορετικό vlan αν γίνεται. Πελάτες και pos πρέπει να είναι απομονωμένα. Οπότε ανάλογα με το τι δυνατότητες έχεις στα AP, router και switch θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να έχεις δύο διαφορετικά δίκτυα. Αν αυτό εννοείς με το "ξεχωριστή IP", ξεχωριστό subnet είναι η σωστή διατύπωση αλλά όχι και η σωστότερη λύση. Είναι το πιο απλό, αλλά ξαναλέω όχι και ασφαλές, να έχεις το AP τουλάχιστον των πελατών σε router mode ώστε να έχουν διαφορετικό subnet από τους σερβιτόρους και το pc. Ακόμα και τα φθηνά AP το υποστηρίζουν. Τώρα αν μπορεί να μπει και κάποιο είδος firewall ή filter rule ακόμα καλύτερα. Αν έχεις επαγγελματικά AP τότε υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες Ποια είναι τα ap και φθηνά κιόλας που δίνουν Ip γιατί με ενδιαφέρει κι εμένα!
toxadi Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 όλα τα AP έχουν dhcp server και όλα δίνουν IP. Αυτό με το 192.168.1 και 192.168.2 είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αλλά θέλει λίγο περισσότερη δουλίτσα. Αν κατάλαβα καλά από τις μικρές φώτο, είναι TPLink EAPxxx και CPExxx τα οποία υποστηρίζουν πολλά και ενδιαφέροντα καλούδια, οπότε θα έβαζα τους πελάτες σε ενα guest απομονωμένο SSID με captive portal για authentication. Οπότε το διαφορετικό εύρος IP θα αναλάβει να το διαχειριστεί το AP. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ο router ο DHCP server, αλλά το tplink. Ούτε flat τα subnets. Αυτό για το mikrotik είναι πολύ καλή ιδέα αλλά ίσως δεν χρειάζεται γιατί και θα αυξήσει την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία στο στήσιμο, αλλά και γιατί τα tplink μπορούν να κάνουν αυτό που απαιτείται και να αναλάβουν το φορτίο χωρίς να απασχολούν τον router. Αν ο φίλος δεν μπορεί να ρυθμίσει τα TPLink το mikrotik θα του πέσει 10 φορές πιο βαρύ. Επειδή πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, εγώ θα αντιπρότεινα να φωνάξει κάποιον να του το φτιάξει σωστά για να είναι χαρούμενος ο επισκέπτης του. Αυτός που του πρότεινε να πάρει τα συγκεκριμένα AP θα μπορεί να τον καθοδηγήσει. Διαφορετικά, όλο και κάποιος τεχνικός θα βρεθεί
Gogotsa Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Φιλε οταν προκειται για δουλεια δε βαζουμε ποικιλιες τυπου tplink αλλα σοβαρα μηχανηματα. tp link μονο για σπιτι και αυτα αν μου τα χαρισουν. Τωρα περι ορεξεως.............. 1
eliasbats Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Στις 11/6/2021 στις 11:43 ΠΜ, toxadi είπε Θεωρητικά αν τα AP είναι 2 και δουλεύουν σε διαφορετικό κανάλι δεν θα πρέπει τα κινητά των σερβιτόρων να επηρεάζονται από τα κινητά των πελατών. Αν οι πελάτες μπουκώσουν το dsl δεν θα ενοχληθεί η παραγγελιοληψία που δουλεύει σε τοπικό δίκτυο μόνο. Ναι αλλά για να ξαναγυρίσουμε στο προκείμενο, το ερώτημα είναι γιατί επηρεάζει η κίνηση των πελατών την εύρυθμη λειτουργία της παραγγελιοληψίας, όπως σωστά το έθεσε o toxadi. Υπάρχει πιθανότητα η εφαρμογή του PC ή των κινητών να κάνει ταυτόχρονα (για χ,ψ λόγο) και κλήσεις στο internet? Αυτό πρέπει να απαντηθεί από τον OP.
Gogotsa Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Tο προβλημα που εχει χωρις να το ξερει ειναι οτι κρασαρει ο dhcp server μετα απο 20 clients και δε παιρνουν οι πελατες ιντερνετ. Και αυτο γιατι εχει το ρουτερ του provider.
manis1587 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2021 ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕ ΚΡΑΣΑΡΟΥΝ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΕΛΑΤΩΝ 90-100 ΑΤΟΜΑ..ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ ΗΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΑΡ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ FREE WIFI ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ..ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΕΤΣΙ Η ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΧΑDI? H ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ROUTER ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΟGOGOTSA?KAI AN NAI ΠΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ?
toxadi Δημοσ. 15 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2021 23 ώρες πριν, Gogotsa είπε Φιλε οταν προκειται για δουλεια δε βαζουμε ποικιλιες τυπου tplink αλλα σοβαρα μηχανηματα. tp link μονο για σπιτι και αυτα αν μου τα χαρισουν. Τωρα περι ορεξεως.............. Δεν διαφωνώ και πολύ και τυχαίνει να είμαι πολύ φαν των mikrotik με >15 τοποθετημένα τους τελευταίους μήνες. Αλλά τα έχει ήδη και μπορούν να δουλέψουν, Ήδη έχει 100 άτομα επάνω και τα συγκεκριμένα φαίνονται να έχουν πολλές δυνατότητες. Για να μην ζαλίζουμε τον manis1587, εγώ θα πρότεινα σαν απλούστερη υλοποίηση, το AP των σερβιτόρων να είναι στο ίδιο δίκτυο με το pc και τους εκτυπωτές για να μην υπάρχει εκεί πρόβλημα, οπότε όλα στο ίδιο 192.168.x.zz και των πελατών ένα guest wifi σε router mode στο 2ο AP, οπότε οι πελάτες να είναι σε 192.168.y.zz). Το πως ακριβώς θα γίνει αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί σε ένα μήνυμα εδώ και για πρακτικούς λόγους αλλά και γιατί δε νομίζω να έχουν και πολλοί το συγκεκριμένο μηχάνημα. Θέλει ή ψάξιμο στο internet και manual, ή κάποιον να αναλάβει να του το στήσει. Ένα νέο router ίσως βοηθήσει αλλά αν γίνει έτσι, τότε σίγουρα να αναλάβει να το στήσει κάποιος. Και αυτός θα είναι εκείνος που θα αναλάβει και την ευθύνη να το στήσει με τα μηχανήματα που θα προτείνει. Οπότε μην πάρει το router και μετά να βρει τον άνθρωπο, αλλά το αντίθετο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα