Προς το περιεχόμενο

Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) -Συζήτηση-

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/9/2021 στις 7:57 ΜΜ, mphxths είπε

Προφανως και για αυτο ειμαι υπερμαχος αυτων των φορματς (snaps,flatpaks,appimages).

E οχι ρε φιλε δεν ειναι ευκολια. Εσυ βλεπεις το ευκολια ως "παρε το snap , παιζει παντου". Εγω βλεπω προβληματα. Αν ηταν τελειο φορματ ναι γυρνα το ubuntu σε snap-only και οποιος γουσταρει. Αλλα δεν ειναι τελειο. Θα δωσω δυο γρηγορα παραδειγματα , που βιωσα με το snap.
1. Steam. Το ειχα περασει ως snap ή flatpak , δεν θυμαμαι ακριβως. Ηθελα να "βλεπει" μια library σε δευτερο δισκο πανω στο μηχανημα , που ειχα εγκατεστημενα παιχνιδια. Το steam δεν "ειδε" ποτε τον δισκο αυτο... Προφανως με το native πακετο δεν ειχα προβλημα.
1. LSD - Ο απολυτος αντικαταστατης του ls , που καμμια debian-based διανομη δεν αξιωθηκε να το βαλει στα ρεπος της. Αν το βαλεις με snap , υπαρχει προβλημα με τα permissions/jailing/whatever του φορματ. Δεν μπορεις να δεις περιεχομενα απο "dot" directories , οπως και καποια system directories , που προφανως με την απλη "ls" δεν εχεις κανενα απολυτως προβλημα . Ο dev του γνωριζει για το προβλημα και παρατησε το snap πακετο.. δεν μπορει να το φτιαξει να δουλευει σωστα... οχι γιατι ειναι ανικανος , γιατι απλα το snap format εχει προβληματα...

Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν και αλλα παραδειγματα , αυτα τα δυο ειναι απλα ενδεικτικα της καταστασης... Λυσεις του στυλ "καντο install με --devmode" ή "περνα το deb πακετο του dev" δεν αντιμετωπιζουν το προβλημα των snaps/flatpaks formats.
Δεν μιλαμε καν για περιπτωσεις που δεν μπορει να κανει σωστο windows decorating το πακετο και βλεπεις παραθυρα εφαρμογων και νομιζεις οτι εισαι στα windows 3.11...

Κανεις δεν λεει οτι δεν καινοτομει. Αλλα τετοιες αποφασεις ειναι το λιγοτερο φασιστικες και δεν σκεφτονται καν τους χρηστες. Ουτε οταν απο gnome 2 πηγε στο gnome 3 , ουτε οταν καταργησε το deb πακετο του chromium , ουτε τωρα με τον firefox. Δικαιολογιες του στυλ "λιγοτερη δουλεια για τους devs , το snap πακετο θα το ενημερωνει αμεσα ο dev του" για εταιρια του μεγεθους της canonical ειναι γελοιες τουλαχιστον.

Σε 10 χρονια θα ειμαστε στο <10% στο desktop ξερεις γιατι ? Θες να στα ξαναπω ? Γιατι οι Χ "μαμα" διανομες ειναι δυσχρηστες "out of the box" , κουβαλωντας και φιλοσοφικες ιστοριες μαζι τους. Γιατι απο τις Υ -based διανομες , οι 9 στις 10 ειναι ανευ ουσιας υπαρξης. Και οι υπολοιπες κανουν ο,τι τους καβλωσει χωρις να σκεφτονται τον τελικο χρηστη. Εμας η φιλοσοφια μας ειναι αυτη και αν σας αρεσει. Η φιλοσοφια σου θα πρεπει να ειναι πως θα γινεις ευχρηστο λειτουργικο. Οχι πως θα το παιξεις φιλοσοφικη ιστορια στους λιγους καμενους χακερς/γκουρου/συνομωσιολογους.
Γιατι εχουμε 200 DEs , 20 login managers ,1000 projects ( τα 900 παρατημενα) xorg , wayland , qt , gtk , και λοιπες ασυναρτητες τεχνολογιες.
Αντι να κατσουν ολοι και να πουνε "παιδια ας εχουμε 5 DEs , 2 login managers , 1 x server κ.ο.κ .... και να κατσουμε να τα τελειοποιησουμε" , απλα ο καθενας καθεται και φτιαχνει την δικη του μαλακια και στο τελος την παραταει...

Το ειπα παρα πεντε , οταν ο Λινους το ελεγε και πεντε. Ο πλουραρισμος δεν βοηθησε. Πρεπει να μπουν standards στις διανομες... Να μεινουν λιγες και καλες/σωστες. Ετσι ολοι οι devs θα ασχολουνται με λιγα πραγματα... και θα παει η δουλεια μπροστα...

Συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον Μπήχτη και προσθέτω επιγραμματικά για το snap:

Επιβάλλεται με το ζόρι χωρίς να μας ρωτήσει, ενώ δεν είναι ανοικτό στην κοινότητα (διορθώστε με αν κάνω λάθος στο τελευταίο).

Είναι δυσλειτουργικό.

Έχει τεράστιο μέγεθος αρχείου, είδα κατάπληκτος κάτι 500 ΜΒ αρχεία αντί για 5-10-50 ΜΒ του κανονικού πακέτου deb.

Επιβάλλει τα αυτόματα updates χωρίς να μας ρωτήσει.

Για τους λόγους αυτούς δεν μου αρέσει πλέον η νοοτροπία του Ubuntu. Χρησιμοποιώ Linux Mint που έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετο στα snap, όπως και Debian. Επίσης χρησιμοποιώ Ubuntu flavors, κυρίως το Xubuntu αλλά και το Lubuntu, σε διάφορα PC και VMs.

Για μένα ο Firefox αποκλειστικά σε Snap είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Σημαίνει άμεση παύση χρήσης οποιασδήποτε διανομής θα έχει αυτή την πολιτική, ξήλωμα φορμάτ  και διαγραφή δίσκου, πέταμα όλων των iso και εγκατάσταση άλλου λειτουργικού. Όλως τυχαία πριν λίγο καιρό άρχισα να πειραματίζομαι και με arch-based, όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν το παρόν section του insomnia.

Επεξ/σία από RTW4ever
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Έχει τεράστιο μέγεθος αρχείου, είδα κατάπληκτος κάτι 500 ΜΒ αρχεία αντί για 5-10-50 ΜΒ του κανονικού πακέτου deb.

Κοιτα συνηθως τα flatpaks/snaps κουβαλανε τα παντα μαζι τους , για να δουλεψουν , για αυτο και εχουν τραγικα μεγαλα μεγεθη. Στα flatpaks οι libraries ειναι κοινες για ολα τα flatpaks. Αν δηλαδη το flatpak A φερει την library A και την χρειαζεται και το flatpak B , τοτε δεν θα την ξανακατεβασει , θα την βρει ετοιμη εγκατεστημενη. Σαν φιλοσοφια ειναι καλο αυτο απο πολλες αποψεις. Δεν ξερω αν στα snaps γινεται κατι αναλογο.

13 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Επιβάλλει τα αυτόματα updates χωρίς να μας ρωτήσει.

Σκεψου να παιζεις κανα παιχνιδι ονλαιν ή να κανεις τηλεδιασκεψη ή να χρησιμοποιεις τελοσπαντων το bandwidth για καποια σημαντικη εργασια και να αρχισει η μαλακια να κανει updates...

16 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Επιβάλλεται με το ζόρι χωρίς να μας ρωτήσει

Koιτα , θα βγει και θα σου πει η canonical "δικια μας ειναι η διανομη , κανουμε ο,τι θελουμε". Εχουν καθε δικαιωμα. Δωρεαν λειτουργικο ειναι στην τελικη , ο πελατης δεν πληρωνει για να εχει απαιτησεις. Το θεμα ειναι , με τετοιες κινησεις τι μελλον θα εχεις. Διωχνει κοσμο αντι να τραβαει. Δεν ξερω ποσο χαρουμενοι θα ειναι οι μετοχοι στο μελλον. Δεν ειναι δα και η μοναδικη διανομη εκει εξω.
Επιβαλλει το snap , το οποιο και εχει προβληματα και ειναι κωλος και βρακι με το systemd. Δεν ειναι δηλαδη ενα φορματ που ειναι χρησιμο για ολες τις διανομες(=init systems). Στην ουσια το φτιαχνει για τον εαυτο της .
Δεν ξερω ρε φιλε τι σκατα εχουν στο κεφαλι τους οι devs των διανομων. Αντι να κοιταξουν να κανουν βηματα μπροστα , ο ενας παει δεξια και ο αλλος αριστερα. Προσπαθουν ολοι να χαραξουν τον δικο τους δρομο στον κοσμο του λινουξ , και δεν καθονται να συννενοηθουν λιγο.

21 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Όλως τυχαία πριν λίγο καιρό άρχισα να πειραματίζομαι και με arch-based, όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν το παρόν section του insomnia.

Για πες μας τα νεοτερα σε αυτο το μετωπο. Εχουμε ανοιξει τις αγκαλες μας και σε περιμενουμε :) 

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, mphxths είπε

Για πες μας τα νεοτερα σε αυτο το μετωπο. Εχουμε ανοιξει τις αγκαλες μας και σε περιμενουμε :) 

Επειδή συμφωνούμε, δεν έχω να προσθέσω πολλά! :)

Αποφάσισα να  χρησιμοποιώ παράλληλα και το endeavour, για να παρακολουθώ τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων και τις εξελίξεις, αλλά προς το παρόν φοβάμαι να το βάλω σε "παραγωγική" ή τέλος πάντων σοβαρή εργασία, γιατί ανησυχώ μήπως μου "σπάσει". Θα μείνω για λίγο καιρό έτσι μέχρι να το μάθω καλύτερα και βλέπουμε.

Αλλά δεν μου σχολίασες το ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ που έβαλα παραπάνω! :)

Κυριολεκτώ, δεν φύγαμε από τα windows με τη "φασιστική" νοοτροπία για να βρούμε τα ίδια στο Λίνουξ. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι της Canonical έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και δεν ξέρω αν θα τους βγει.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, RTW4ever είπε

Αλλά δεν μου σχολίασες το ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ που έβαλα παραπάνω! :)

Μια φασιστικη συμπεριφορα ειναι μια φασιστικη συμπεριφορα. Ειτε αυτη ειναι καλη ειτε κακη. Το "αιτια πολεμου" ειναι σχετικο.
Αν καποιος εχει στηριξει την εργασια του στο ubuntu , και δεν μπορει να αλλαξει διανομη ευκολα (ελαχιστες περιπτωσεις αλλα μπορει και να υπαρχουν) ειναι δεσμιος των αποφασεων της canonical . Καποιος που δεν χρησιμοποιει chromium ή firefox , χεστηκε. Καποιος που ειναι φανατικος οπαδος των snaps , κανει κωλοτουμπες απο την χαρα του αυτην την στιγμη.

Οπως και να εχει , αν εγω ημουν χρηστης του ubuntu , σε παραγωγικο μηχανημα εννοω οχι για παιχνιδακι , ολα αυτα που κανει η canonical θα μου χτυπουσαν ενα καμπανακι. Ενα καμπανακι που θα λεει οτι , ξερεις ... προσεχε την , την canonical , παιρνει βλακωδεις αποφασεις... δεν ξερεις τί σου ξημερωνει με αυτην την εταιρια..εχε τα ματια σου ανοιχτα σε αλλες διανομες...

Iσως να στηριζεται στο γεγονος οτι οι περισσοτεροι devs την στηριζουν , κυκλοφορωντας τα πακετα τους σε deb format , αλλα πλεον αυτο δεν αποτελει τοσο πολυ ατου οσο ηταν καποτε. Ειδικα με τις arch based διανομες που στο AUR βρισκεις την μανα μας και τον πατερα μας...

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mphxths είπε

Οπως και να εχει , αν εγω ημουν χρηστης του ubuntu , σε παραγωγικο μηχανημα εννοω οχι για παιχνιδακι , ολα αυτα που κανει η canonical θα μου χτυπουσαν ενα καμπανακι. Ενα καμπανακι που θα λεει οτι , ξερεις ... προσεχε την , την canonical , παιρνει βλακωδεις αποφασεις... δεν ξερεις τί σου ξημερωνει με αυτην την εταιρια..εχε τα ματια σου ανοιχτα σε αλλες διανομες...

Αυτό μα αυτό ακριβώς που περιγράφεις, κάνει το Mint με την Debian έκδοση που έχει. Κρατάει... πισινή, αν η Canonical το παρακάνει, γυρίζει εξ ολοκλήρου στο Debian και τέλος. Ήδη τα έχουν σπάσει με το θέμα του snap, ενώ τον Firefox τον πακετάρουν οι ίδιοι, δεν τον παίρνουν από το Ubuntu.

Και εγώ στην αρχή χρησιμοποιούσα μόνο Mint και Ubuntu flavors, μετά σκέφτηκα, κάτσε να μάθουμε και την πηγή, μη γίνει καμιά στραβή με τα παράγωγα. Και η αλήθεια είναι ότι τείνει να μου αρέσει περισσότερο το Debian.

Δημοσ.

Καλημέρα σας.

Προσπαθώ να εγκαταστήσω το Ubuntu 21.04 σε παλιό λαπτοπ (IBM Thinkpad G41) από USB stick διαμορφωμένο με το Rufus και όταν του λέω να μπουτάρει από το stick στην οθόνη μένει να γράφει πάνω αριστερά GRUB και να αναβοσβήνει ο κέρσορας χωρίς να κάνει τίποτα άλλο.

Έχετε καμιά ιδέα πώς μπορεί να προχωρήσει η εγκατάσταση;

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Hnepes είπε

Καλημέρα σας.

Προσπαθώ να εγκαταστήσω το Ubuntu 21.04 σε παλιό λαπτοπ (IBM Thinkpad G41) από USB stick διαμορφωμένο με το Rufus και όταν του λέω να μπουτάρει από το stick στην οθόνη μένει να γράφει πάνω αριστερά GRUB και να αναβοσβήνει ο κέρσορας χωρίς να κάνει τίποτα άλλο.

Έχετε καμιά ιδέα πώς μπορεί να προχωρήσει η εγκατάσταση;

Αν ο επεξεργαστης σου ειναι αυτος , τοτε ατυχησες. Αν βλεπω καλα η εκδοση 21.04 ειναι 64bit και ο επεξεργαστης σου ειναι 32bit.
Επισης αντε και γινοταν να εγκαταστησεις το 21.04 , μιλαμε για gnome 3 που ειναι αρκετα βαρυ για το μηχανημα αυτο.

Νομιζω η μονη λυση για την περιπτωση σου ειναι κανα xubuntu που εχει ακομα 32bit isos στην εκδοση 18.04 και ειναι και σχετικα ελαφρυ.
Εδω το lubuntu 18.10 32bit , ακομα πιο ελαφρυ.

Ειπαμε οι ελαφριες διανομες κανουν θαυματα , αλλα υπαρχουν ορια και στα θαυματα. Το συγκεκριμενο μηχανημα απο ο,τι βλεπω εχει IDE δισκο και 2 γιγα DDR1 . Δηλαδη καποια στιγμη πρεπει να βγει στην συνταξη και αυτο δεν νομιζεις ? :)

Δημοσ.

Οκ θα δοκιμάσω μόνο την xubuntu.
Το λάπτοπ δεν θα φορτωθεί με τίποτα ιδιαίτερο. Θα χρησιμοποιείται σε 2η κατοικία το πολύ 20 μέρες το χρόνο για browsing άντε και κανά word.
Απλά αντί να έχει τα XP που έχει τώρα, να βάλω κάτι έστω πιο ελαφρύ.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Hnepes είπε

Το λάπτοπ δεν θα φορτωθεί με τίποτα ιδιαίτερο. Θα χρησιμοποιείται σε 2η κατοικία το πολύ 20 μέρες το χρόνο για browsing άντε και κανά word.

Αν ισχυει αυτο που λεει ο @jim_p , πηγαινε στην 16.04 εκδοση (λινκ) , που ανακοινωσε παραταση υποστηριξης μεχρι το 2026...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω λεω καλυτερα στην 14.04 να δει και πως ηταν το kde4! 
18.04, αν θελει ubuntοειδες παντα, να εχει και πιο προσφατες εκδοσεις των σημαντικων εφαρμογων.

Απο την αλλη, με 512mb μνημης και μονοπυρηνο επεξεργαστη, οποια διανομη και να βαλει θα σερνεται.

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Hnepes είπε

Το browsing που λες, και μάλιστα με τρόπο που να δείχνει ότι, σιγά την δουλειά, όλα τα pc την κάνουν, αντιθέτως είναι πλέον ΒΑΡΙΑ εργασία, ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ για παλιά μηχανήματα. Το ίδιο το site του insomnia, αν καταφέρεις να το ανοίξεις, θα κολλάει και θα σέρνεται.

Πότε θα καταλάβετε ότι το internet, ακριβέστερα οι σελίδες του, είναι πολΰ βαρύ πλέον; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...