techPro Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Οι συσκευές που πωλούνται ως αυτόματοι πλήρωσης και αυτές που πωλούνται ως μειωτές πίεσης είναι ουσιαστικά η ίδια συσκευή με την ίδια αρχή λειτουργίας και μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε κλειστά όσο και σε ανοιχτά κυκλώματα ή πρόκειται για διαφορετικό τύπο συσκευών για διαφορετική χρήση;
tedybear Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Ο αυτόματος πληρώσεως θα ανοίξει την παροχή νερού όταν δει ότι έπεσε η πίεση στο κύκλωμα ώστε να μη μείνει το κύκλωμα αυτό χωρίς νερό. Έχουμε τέτοιον στην είσοδο του λέβητα. Σκοπός του να μη μείνει ο λέβητας στεγνός αν χαθεί με κάποιο τρόπο νερό από το κύκλωμα και παράλληλα να κλείσει την είσοδο όταν η πίεση στο κύκλωμα επανέλθει στο φυσιολογικό. Μειωτή πίεσης δεν έχω δει, έχω ακούσει περίπτωση χρήσης όπου η πίεση του δικτύου ήταν υψηλή και χρησιμοποιήθηκε μειωτής προκειμένου να μην ανοίγουν τυχόν βαλβίδες ασφαλείας στην υδραυλική εγκατάσταση. Από τις δυο περιπτώσεις χρήσης φαίνεται πως οι μηχανισμοί δουλεύουν αντίστροφα. Ο αυτόματος ανοίγει όταν δει χαμηλή πίεση στο κύκλωμα, ο μειωτής δουλεύει όταν δει υψηλή πίεση στην είσοδο. Αυτά σαν χρήστης. Δεν είμαι υδραυλικός για να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες, Ας περιμένουμε τους ειδικούς για καλύτερη πληροφόρηση. 1
techPro Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Η μία εκδοχή (μάλλον η πιο πιθανή) όντως είναι να έχουν αντίστροφο τρόπο λειτουργίας. Περιμένω βέβαια επιβεβαίωση πριν παραγγείλω.
jimis_vts Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 1 ώρα πριν, techPro είπε Η μία εκδοχή (μάλλον η πιο πιθανή) όντως είναι να έχουν αντίστροφο τρόπο λειτουργίας. Περιμένω βέβαια επιβεβαίωση πριν παραγγείλω. Θα το πω απλά αρχικά μάθε να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Γι αυτό σας τρώνε λεφτά οι μάστορες. Λοιπόν είναι δύο διαφορετικά πράγματα άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αυτόματο πλήρωσης βάζουμε στο κλειστό κύκλωμα θέρμανσης πχ στο 1.5 bar ώστε αν πέσει η πίεση να την φέρει εκεί που πρέπει αλλιώς βγάζει error (κάτω από ένα 1 bar συνήθως ο λέβητας). Ο μειωτής είναι αυτό που λέει μειώνει. Αν έχεις από το δίκτυο 8-9 bar πρέπει να βάλεις για τα πάντα, αλλιώς θα πάρεις κάποια στιγμή μπαταρίες στο χέρι. Η νορμάλ πίεση είναι το πολύ 5-6 bar ασχέτως αν τα δοκιμάζουν στα 10. Δεν έρχεται σε αντιπαράθεση το ένα με το άλλο είναι δύο διαφορετικά εξαρτήματα.
nvel Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 είναι διαφορετικά υλικά αλλά ο αυτόματος πλήρωσης περιέχει και μειωτή πίεσης στο σώμα του.
techPro Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 6 hours ago, jimis_vts said: Θα το πω απλά αρχικά μάθε να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Γι αυτό σας τρώνε λεφτά οι μάστορες. Λοιπόν είναι δύο διαφορετικά πράγματα άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αυτόματο πλήρωσης βάζουμε στο κλειστό κύκλωμα θέρμανσης πχ στο 1.5 bar ώστε αν πέσει η πίεση να την φέρει εκεί που πρέπει αλλιώς βγάζει error (κάτω από ένα 1 bar συνήθως ο λέβητας). Ο μειωτής είναι αυτό που λέει μειώνει. Αν έχεις από το δίκτυο 8-9 bar πρέπει να βάλεις για τα πάντα, αλλιώς θα πάρεις κάποια στιγμή μπαταρίες στο χέρι. Η νορμάλ πίεση είναι το πολύ 5-6 bar ασχέτως αν τα δοκιμάζουν στα 10. Δεν έρχεται σε αντιπαράθεση το ένα με το άλλο είναι δύο διαφορετικά εξαρτήματα. Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Μάστορες πάρα πολύ σπάνια καλώ. Συνήθως κάνω τις περισσότερες εργασίες μόνος μου, γι' αυτό και ρωτάω τώρα για τα υλικά για να ξέρω τι θα αγοράσω. Αυτό που ήθελα να διευκρινίσω είναι αν οι συσκευές ήταν 2-σε-1, οπότε όποια και αν τοποθετούνταν θα ήταν το ίδιο, αφού θα περιλαμβάνονταν και οι 2 λειτουργίες. 23 minutes ago, nvel said: είναι διαφορετικά υλικά αλλά ο αυτόματος πλήρωσης περιέχει και μειωτή πίεσης στο σώμα του. Άρα θεωρητικά ο αυτόματος πλήρωσης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε ανοιχτό κύκλωμα παρέχοντας τη λειτουργία της μείωσης; Βέβαια προφανώς η λειτουργία της πλήρωσης δεν έχει νόημα γιατί πάντα, όσο υπάρχει ροή, η μέγιστη πίεση θα είναι αυτή που μπορεί να παρέχει το δίκτυο.
ΠάρηςΓ Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, techPro είπε Οι συσκευές που πωλούνται ως αυτόματοι πλήρωσης και αυτές που πωλούνται ως μειωτές πίεσης είναι ουσιαστικά η ίδια συσκευή με την ίδια αρχή λειτουργίας και μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε κλειστά όσο και σε ανοιχτά κυκλώματα ή πρόκειται για διαφορετικό τύπο συσκευών για διαφορετική χρήση; Δε ξέρω ακριβως πια ειναι η διαφορα και πιστευω εξαρταται απο το κατασκευαστή. Πιστευω πως ο μειωτης θα εχει μεγαλυτερη ροή, ισως μεγαλυτερο ευρος ρυθμισης και θα ειναι καταλληλος για ποσιμο. Ο αυτοματος πληρωσης θα εχει απαραιτητα και αντεπιστροφο και μανομετρο η θεση για αυτο, ενω ο μειωτης δεν εχει πάντα. Επισης οι περισοτεροι αυτοματοι εχουν και στροφιγγα για το νερο απο κατω ενω στον μειωτη βαζεις βανα απεξω Επεξ/σία 8 Ιουνίου 2021 από ΠάρηςΓ
techPro Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 10 minutes ago, ΠάρηςΓ said: Δε ξέρω ακριβως πια ειναι η διαφορα και πιστευω εξαρταται απο το κατασκευαστή. Πιστευω πως ο μειωτης θα εχει μεγαλυτερη ροή, ισως μεγαλυτερο ευρος ρυθμισης και θα ειναι καταλληλος για ποσιμο. Ο αυτοματος πληρωσης θα εχει απαραιτητα και αντεπιστροφο και μανομετρο η θεση για αυτο, ενω ο μειωτης δεν εχει πάντα. Εν κατακλείδι, εγώ που ενδιαφέρομαι για τοποθέτηση σε ανοιχτό κύκλωμα καλύπτομαι από τον μειωτή. Τώρα αν και ο αυτόματος πλήρωσης παρέχει επίσης και λειτουργία πίεσης και πάλι περιττός είναι, γιατί δε μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόματος πλήρωσης σε ένα ανοιχτό κύκλωμα.
meletis_m Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 17 ώρες πριν, techPro είπε Οι συσκευές που πωλούνται ως αυτόματοι πλήρωσης και αυτές που πωλούνται ως μειωτές πίεσης είναι ουσιαστικά η ίδια συσκευή με την ίδια αρχή λειτουργίας και μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε κλειστά όσο και σε ανοιχτά κυκλώματα ή πρόκειται για διαφορετικό τύπο συσκευών για διαφορετική χρήση; - O αυτόματος πλήρωσης θα συμπληρώσει νερό σε περίπτωση διαρροής ,και ρυθμίζεται βάσει μανομετρικού ύψους τής εγκατάστασης ,και καλό είναι να γίνεται και έλεγχος του Δοχείου Διαστολής ( σε κλειστό κύκλωμα ) - Μειωτή πλήρωσης χρησιμοποιούμε σε κλειστό κύκλωμα κυρίως σε Boiler λεβητοστασίου ή και στήν κεντρική παροχή για να μήν υπερβαίνει η πίεση του δικτύου πέρα απο το ρυθμισμένο . Καλό είναι στο αυτόματο πλήρωσης και στόν μειωτή πρίν να βάζεις και ενα φίλτρο δικτύου ορειχάλκινο με τη σωστή φορά .
techPro Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 1 minute ago, meletis_m said: - O αυτόματος πλήρωσης θα συμπληρώσει νερό σε περίπτωση διαρροής ,και ρυθμίζεται βάσει μανομετρικού ύψους τής εγκατάστασης ,και καλό είναι να γίνεται και έλεγχος του Δοχείου Διαστολής ( σε κλειστό κύκλωμα ) - Μειωτή πλήρωσης χρησιμοποιούμε σε κλειστό κύκλωμα κυρίως σε Boiler λεβητοστασίου ή και στήν κεντρική παροχή για να μήν υπερβαίνει η πίεση του δικτύου πέρα απο το ρυθμισμένο . Καλό είναι στο αυτόματο πλήρωσης και στόν μειωτή πρίν να βάζεις και ενα φίλτρο δικτύου ορειχάλκινο με τη σωστή φορά . Κάποιοι μειωτές έχουν ενσωματωμένο φίλτρο. Αυτό που δεν ξέρω βέβαια είναι αν βγαίνει εύκολα για καθαρισμό. Πάντως γι' αυτό τον θέλω κι εγώ. Είχα ένα φίλτρο κεντρικής παροχής Judo αυτοκαθαριζόμενο του οποίου έκανε ρωγμή το παγούρι μία νύχτα και προκλήθηκε διαρροή νερού, προφανώς γιατί θα είχε ανέβει η πίεση του δικτύου το βράδυ που είναι χαμηλή η κατανάλωση. Απ' ότι καταλαβαίνεις θέλω και το φίλτρο κεντρικής παροχής να βρίσκεται μετά τον μειωτή για την προστασία του. Βέβαια αν ο μειωτής έχει ο ίδιος φίλτρο (βλέπω π.χ. τον Brass Form με φίλτρο 0,2 mm), δεν ξέρω πλέον και κατά πόσο έχει νόημα η τοποθέτηση επιπλέον φίλτρου κεντρικής παροχής στα 0,1 mm.
jimis_vts Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Τι διάταξη θες ακριβώς να κάνεις? Να καταλάβω τι κύκλωμα είναι ρωτάω. Γενικά καλό είναι πριν τον αυτόματο να βάζουμε αντεπίστροφη σε περίπτωση που χαλάσει η δική του. Στον μειωτή βάζουμε ένα φιλτράκι κεντρικής παροχή απλό που έχει μια σιτα μέσα όχι αυτό που εννοείς εσύ με το πλέγμα, είναι απλά για να κρατάει πετραδάκια κλπ όχι για φίλτρανση νερού. Επισης καλό είναι στον αυτόματο βάνα μπρος και πίσω.
nvel Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 2 ώρες πριν, techPro είπε Άρα θεωρητικά ο αυτόματος πλήρωσης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε ανοιχτό κύκλωμα παρέχοντας τη λειτουργία της μείωσης; Βέβαια προφανώς η λειτουργία της πλήρωσης δεν έχει νόημα γιατί πάντα, όσο υπάρχει ροή, η μέγιστη πίεση θα είναι αυτή που μπορεί να παρέχει το δίκτυο. Ξανά είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ υλικά, άμα θες πλήρωση θα πάρεις αυτόματο πλήρωσης, άμα θες μείωση πίεσης θα πάρεις μειωτή πίεσης.
techPro Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 12 minutes ago, jimis_vts said: Τι διάταξη θες ακριβώς να κάνεις? Να καταλάβω τι κύκλωμα είναι ρωτάω. Γενικά καλό είναι πριν τον αυτόματο να βάζουμε αντεπίστροφη σε περίπτωση που χαλάσει η δική του. Στον μειωτή βάζουμε ένα φιλτράκι κεντρικής παροχή απλό που έχει μια σιτα μέσα όχι αυτό που εννοείς εσύ με το πλέγμα, είναι απλά για να κρατάει πετραδάκια κλπ όχι για φίλτρανση νερού. Επισης καλό είναι στον αυτόματο βάνα μπρος και πίσω. Μετά το γενικό διακόπτη υπήρχε φίλτρο Judo κεντρικής παροχής αυτοκαθαριζόμενο 0,1 mm το οποίο κάποιο βράδυ έσπασε προφανώς λόγω υψηλής πίεσης του δικτύου τις νυκτερινές ώρες που είναι χαμηλή η κατανάλωση. Αποφάσισα να αφαιρέσω το φίλτρο και αποκαταστάθηκε έτσι και η διαρροή. Τώρα θέλω να εγκαταστήσω εκ νέου φίλτρο, αλλά σκέφτομαι να τοποθετήσω πριν αυτό και μειωτή πίεσης για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο... Βλέπω όμως πως μειωτές πίεσης όπως αυτός της Brass Form έχουν ενσωματωμένο φίλτρο με σίτα 0,2 mm (το οποίο βέβαια δεν ξέρω πόσο εύκολα αφαιρείται και καθαρίζεται), οπότε δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να μπει μετά τον μειωτή επιπλέον φίλτρο κεντρικής παροχής με σίτα 0,1 mm. Για πόσιμο νερό χρησιμοποιώ ήδη φίλτρο άνω πάγκου, ενεργού άνθρακα. 7 minutes ago, nvel said: Τι διάταξη θες ακριβώς να κάνεις? Να καταλάβω τι κύκλωμα είναι ρωτάω. Γενικά καλό είναι πριν τον αυτόματο να βάζουμε αντεπίστροφη σε περίπτωση που χαλάσει η δική του. Στον μειωτή βάζουμε ένα φιλτράκι κεντρικής παροχή απλό που έχει μια σιτα μέσα όχι αυτό που εννοείς εσύ με το πλέγμα, είναι απλά για να κρατάει πετραδάκια κλπ όχι για φίλτρανση νερού. Επισης καλό είναι στον αυτόματο βάνα μπρος και πίσω. Ναι, αν τελικά χρησιμοποιήσω κάτι θα πάρω τον μειωτή εφόσον θέλω να εγκατασταθεί σε ανοιχτό κύκλωμα. Επεξ/σία 8 Ιουνίου 2021 από techPro
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα