Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακολουθεί thread πολλαπλών ερωτήσεων και προβληματισμών. Αναβάθμισα/αγόρασα τον υπολογιστή μου το 2014, σε i7 4ης γενιάς και 16gb ram DDR3 στα 1600Mhz. 

Είμαι φωτογράφος στο επάγγελμα αλλά περιστασιακά κάνω και μοντάζ, στο premiere. Κατά κύριο λόγο όμως δουλεύω lightroom και φυσικά κατά την διαδικασία του export το μηχάνημα δουλέυει full-power. Μέχρι σήμερα το πρωί που μου πέταξε απανωτά blue screens. Το είχα ξαναπάθει κατά την αναβάθμιση του υπολογιστή το ‘14 όπου και διαπίστωσα ότι το ένα cartridge της RAM είχε πρόβλημα, το αντικατέστησα και τα blue screens σταμάτησαν. 

Στην φάση που είμαι τώρα όμως δεν ξέρω εάν αξίζει να ασχοληθώ και να επιδιορθώσω το υπάρχον σύστημα ή να χτίσω ένα νέο, από την άλλη αυτή την περίοδο το workflow είναι βαρύ λόγω γάμων-βαφτίσεων και ο χρόνος πιέζει για μια λύση. Ακολουθούν οι ερωτήσεις:

• Επιδιόρθωση ή αγορά νέου μηχανήματος;
  • Mac με m1 CPU ή PC;
  • Σε περίπτωση PC τι μου προτείνεται;
  • Σε περίπτωση επιδιόρθωσης, μου προτείνετε κάποιον συγκεκριμένο;

Να προσθέσω τέλος ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής οθόνης καθώς η υπάρχουσα καλύπτει τις ανάγκες μου και είναι πρόσφατα αγορασμένη.

Στα συνημμένα τα specs του υπολογιστή ως έχει.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο όσων απαντήσουν.

29D8BC63-F94A-48F9-87BB-DA11C19383E6.jpeg

Επεξ/σία από gebagia
Ανέβασμα αρχείου εικόνας
Δημοσ.

αν δεν επιδιορθωσεις πως θα δουλέψεις ενδιάμεσα , νέο pc και ιδιαίτερα mac θέλουν χρόνο να βρεις parts setαρισμα και στο mac μετάβαση στο os

• Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Aris_ είπε

αν δεν επιδιορθωσεις πως θα δουλέψεις ενδιάμεσα , νέο pc και ιδιαίτερα mac θέλουν χρόνο να βρεις parts setαρισμα και στο mac μετάβαση στο os

Κάπως τα κουτσοκαταφέρνω, αλλά οπωσδήποτε όχι για πολύ ακόμα. Που να το πάω για φτιάξιμο; Να το πάω σε μεγάλη αλυσίδα ή κάπου αλλού;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με ένα προγραμμα όπως το HWMonitor ή το HWINFO, αλλα και το GPU-Z βλεπεις θερμοκρασίες, και με το CrystalDiskInfo βλεπεις τι λεει το smart για την υγεία των δίσκων.

Αν θες κατέβασε το https://www.ultimatebootcd.com/download.html

1. Με αυτό μπορείς να τρέξεις memtest για να τεσταρεις τις μνημες

2. Αν ο δίσκος σου ειναι μηχανικός, δηλαδή HDD τότε από τα διαγνωστικά  εργαλεία για τους δίσκους τρέχεις το vivard και σκαναρεις τον δίσκο με remap

Μια νεότερη και διαφορετική έκδοση του memtest υπάρχει εδω https://www.memtest86.com/download.htm

Memtest / stress test μπορείς να κάνεις και με OCCT ή AIDA64

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, duffyduck είπε

Κατέβασε το https://www.ultimatebootcd.com/download.html

1. Με αυτό μπορείς να τρέξεις memtest για να τεσταρεις τις μνημες

2. Αν ο δίσκος σου ειναι μηχανικός, δηλαδή HDD τότε από τα διαγνωστικά  εργαλεία για τους δίσκους τρέχεις το vivard και σκαναρεις τον δίσκο με remap

1. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μου

2. Είναι ssd ο δίσκος.

Ευχαριστώ για την βοήθεια

Δημοσ.

Πάντως ένα Apple silicone Mac δεν θα ήταν κακή ιδέα αλλά όχι τώρα που καίγεσαι, φτιάξε το PC και δες τι θα παρουσιάσει η Apple φέτος. 

• Like 1
Δημοσ.

20 χρόνια και στα δύο συστήματα, σε παρόμοια δουλειά με τη δική σου, με επώνυμα PC, πολύ πιο ακριβά από Mac. Ένα έμαθα: ό,τι σε βολεύει. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν αντικειμενικό λόγο να περάσω από PC σε Mac, ούτε και θα έβρισκα να περασω από Mac σε PC (αν είχα Mac εξίσου γρήγορο με το PC που έχω τώρα). Και αυτό είναι πολύ πιο έντονο σε εργασιακό περιβάλλον που δεν υπάρχουν συχνά χρονικά περιθώρια να μάθεις καινούρια πράγματα: Θέλεις απλά να δουλέψεις.
Βάλε άλλα 16GB Ram σε αυτή τη φάση και θα είσαι μια χαρά μέχρι να το πάρεις απόφαση να βάλεις το χέρι στην τσέπη για αγορά νέου συστήματος, μετά την περίοδο των γαμοβαφτίσεων και αφού δεις πώς θα πάει η, περίεργη, αυτή σεζόν.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, unforgiven είπε

20 χρόνια και στα δύο συστήματα, σε παρόμοια δουλειά με τη δική σου, με επώνυμα PC, πολύ πιο ακριβά από Mac. Ένα έμαθα: ό,τι σε βολεύει. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν αντικειμενικό λόγο να περάσω από PC σε Mac, ούτε και θα έβρισκα να περασω από Mac σε PC (αν είχα Mac εξίσου γρήγορο με το PC που έχω τώρα). Και αυτό είναι πολύ πιο έντονο σε εργασιακό περιβάλλον που δεν υπάρχουν συχνά χρονικά περιθώρια να μάθεις καινούρια πράγματα: Θέλεις απλά να δουλέψεις.
Βάλε άλλα 16GB Ram σε αυτή τη φάση και θα είσαι μια χαρά μέχρι να το πάρεις απόφαση να βάλεις το χέρι στην τσέπη για αγορά νέου συστήματος, μετά την περίοδο των γαμοβαφτίσεων και αφού δεις πώς θα πάει η, περίεργη, αυτή σεζόν.

Με υπερκάλυψες. Σε ευχαριστώ

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...