doctorized Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Καλημέρα! Στη δουλειά έχουμε 8 λάπτοπ ΗΡ 620, ξέρω είναι παλιά, τα οποία είχαν 2 γίγα ΡΑΜ. Τους άλλαξα δίσκο, έβαλα ssd Kingston, έβαλα και άλλα 4 γίγα μνήμη και Windows 7 x64. Αρχικά έβαλα δίσκο και μνήμη προ 2ετίας σε δύο από αυτά και τώρα έβαλα και στα υπόλοιπα. Και τα 8 έχουν μνήμες Corsair (CMSO4GX3M1A1333C9). Στα 2 λάπτοπ που αναβαθμίστηκαν τότε, παρατήρησα με το cpuz ότι η ΡΑΜ τρέχει στα 1066ΜΗz, συγκεκριμένα, στην καρτέλα memory στο DRAM Frequency είχε τιμή 533 περίπου. Ξέρω ότι με το DDR λογίζεται για 1066 και ότι αυτή είναι η μέγιστα ταχύτητα μνήμης για τον επεξεργαστή που έχουν τα λάπτοπ, τον Core 2 Duo T66700, όπως αναφέρεται κι εδώ. Είχα ρωτήσει στην Cosmodata αν υπάρχει κάποιος μεταχειρισμένος επεξεργαστής μιας κι έχουν μεγάλο στοκ και μου είπαν ότι δεν πρόκειται να δω διαφορά από τα 1066 στα 1333 και δεν τον άλλαξα. Τώρα, που αναβάθμισα δίσκο και μνήμη και στα υπόλοιπα 6, παρατήρησα ότι η ΡΑΜ τρέχει στα 800. Το cpuz δίνει τιμή 399ΜΗz στο DRAM Frequency. Και σε γραμμή εντολών το “wmic memorychip get speed” αλλά και το driver easy free μιλούν για 800ΜΗz. Σήμερα, και τα 8 λάπτοπ τρέχουν τη ΡΑΜ σε αυτή την ταχύτητα. Όλα έχουν αναβαθμισμένο BIOS στην τελευταία έκδοσή του. Τι στο καλό συμβαίνει;
Risky Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλημέρα. Στείλε μας μια φωτογραφία από CPU-Z μια που το έχεις πρόχειρο να δούμε λίγο μνήμες/χρονισμούς κλπ. Επίσης o Τ6670 έχει FSB στα 800Mhz. Οπότε μάλλον θέμα BIOS είναι. Μπες στο BIOS και δες αν μπορείς να βάλεις manually τις μνήμες στο χρονισμό που ήταν. Τέλος μην χολοσκάς δεν θα δεις παρατηρήσιμη διαφορά ανεβάζοντας τους χρονισμούς στην καθημερινότητα των εργασιών των χρηστών της εταιρίας. Επεξ/σία 7 Ιουνίου 2021 από Risky 2
doctorized Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 Στις 7/6/2021 στις 10:24 ΠΜ, Risky είπε Καλημέρα. Στείλε μας μια φωτογραφία από CPU-Z μια που το έχεις πρόχειρο να δούμε λίγο μνήμες/χρονισμούς κλπ. Επίσης o Τ6670 έχει FSB στα 800Mhz. Οπότε μάλλον θέμα BIOS είναι. Μπες στο BIOS και δες αν μπορείς να βάλεις manually τις μνήμες στο χρονισμό που ήταν. Τέλος μην χολοσκάς δεν θα δεις παρατηρήσιμη διαφορά ανεβάζοντας τους χρονισμούς στην καθημερινότητα των εργασιών των χρηστών της εταιρίας. Καλημέρα! Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά ήμουν πνιγμένος. Αυτό που με απασχολεί είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Ξέρω ότι δεν παίζει μόνο ρόλο η ταχύτητα, τα MHz, αλλά και τα timmings. Απλά με στενοχωρεί λίγο που πήρα μνήμες στα 1333 και τρέχουν στα 800. Στο BIOS τα πράγματα είναι σκούρα καθώς έχει ένα bussiness BIOS και οι επιλογές που δίνει, γενικά, είναι τρομερά ελάχιστες. Δεν μου δείχνει καν την ταχύτητα της ΡΑΜ, πόσο μάλλον να την αλλάξω. Μόνο το μέγεθός της μου δείχνει. Έχουμε και λέμε: CPU Maimboard Memory SPD slot 1 SPD slot 2
Risky Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 Ok. Πρώτη κίνηση που θα έκανα θα ήταν να βγάλω το ένα stick και να δω αν "κουμπώνει" σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Κάντο εναλλαξ και παρατήρησε τις ταχύτητες. Μία μόνο με τα 2Gigs και μια μόνο με τα 4 Gigs. Πάει κάποια στα 1066+ Αν ένα από τα sticks το βλέπει σε μεγαλύτερη ταχύτητα και το άλλο σε μικρότερη πάντα θα τα τρέξει και τα 2 στην μικρότερη ταχύτητα. Τώρα ένα δεύτερο πράγμα που θα μπορούσες να ψάξεις, είναι τον τρόπο να μπεις σε advanced bios settings. Συνήθως πατώντας ένα συνδυασμό κουμπιών (π.χ. μπάινεις με F9 και μετά πατάς Ctrl+fκάτι) καταφέρνεις να μπεις σε ένα λίγο πιο εμπλουτισμένο μενού και αν είσαι τυχερός μπορεί να σου επιτρέψει να βάλεις χεράτα συχνότητες στην μνήμη ή να πειράξεις το FSB:DRAM ratio. Η ψάχνεις σε Google (δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο για το laptop σου με μια γρήγορη ματιά) ή παίρνεις κανα μαγαζί με έμπειρο τεχνικό και του κάνεις την ερώτηση μήπως και γνωρίζει να σου πει ή βγάλε και ένα σχετικό thread εδώ μήπως κάποιος από το insomnia μπορέσει να σε διαφωτίσει. 1
doctorized Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2021 4 ώρες πριν, Risky είπε Ok. Πρώτη κίνηση που θα έκανα θα ήταν να βγάλω το ένα stick και να δω αν "κουμπώνει" σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Κάντο εναλλαξ και παρατήρησε τις ταχύτητες. Μία μόνο με τα 2Gigs και μια μόνο με τα 4 Gigs. Πάει κάποια στα 1066+ Αν ένα από τα sticks το βλέπει σε μεγαλύτερη ταχύτητα και το άλλο σε μικρότερη πάντα θα τα τρέξει και τα 2 στην μικρότερη ταχύτητα. Τώρα ένα δεύτερο πράγμα που θα μπορούσες να ψάξεις, είναι τον τρόπο να μπεις σε advanced bios settings. Συνήθως πατώντας ένα συνδυασμό κουμπιών (π.χ. μπάινεις με F9 και μετά πατάς Ctrl+fκάτι) καταφέρνεις να μπεις σε ένα λίγο πιο εμπλουτισμένο μενού και αν είσαι τυχερός μπορεί να σου επιτρέψει να βάλεις χεράτα συχνότητες στην μνήμη ή να πειράξεις το FSB:DRAM ratio. Η ψάχνεις σε Google (δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο για το laptop σου με μια γρήγορη ματιά) ή παίρνεις κανα μαγαζί με έμπειρο τεχνικό και του κάνεις την ερώτηση μήπως και γνωρίζει να σου πει ή βγάλε και ένα σχετικό thread εδώ μήπως κάποιος από το insomnia μπορέσει να σε διαφωτίσει. Αυτό με τις δοκιμές με ένα ντιμακι το δοκίμασα. Δεν άλλαξε κάτι. Όσο για advanced bios settings, δεν ξέρω αν έχει, σε φόρουμ της ΗΡ που είχα ρωτήσει πριν κάποια χρόνια, δεν μου είπε κανείς και ύπαρξη τέτοιας δυνατότητας. Θα το ψάξω. Πάντως παρατήρησα ότι καθε φορά που άλλαζα τα ντιμακια, όταν άνοιγε μετά, κατά το boot πριν φορτώσει τα Windows, έγραφε ram changed (ή κάτι τέτοιο) και έκανε μόνο του επανεκκίνηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα