Moderators Malthador Δημοσ. 6 Ιανουαρίου Moderators Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 15 hours ago, meletis_m said: Έχω ήδη ενεργή αιτηση στο εξωδικαστικό μηχανισμό και πληρώνεται η μηνιαία δόση . Ωστόσο όταν είχε γίνει η αίτηση εξωδικαστικού δέν είχαν κανει και ευάλωτου οφειλέτη αίτηση ταυτόχρονα. Θέλω να ρυθμίσω οφειλές στο οίκειο δήμο - ύδρευση και μου είπαν να κάνω αίτηση για ευάλωτο οφειλέτη για να μπώ στίς 100 δόσεις που τέθηκε πριν λίγο καιρό σε ισχύ. Θα επηρεάσει κάπου την ρυθμιση εξωδικαστικού η αίτηση εμπρόθεσμη του ευάλωτου οφειλέτη ; Τι είναι οι 100 δόσεις; Αφορά σε ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ή σε άλλου είδους ρύθμιση; Αν αφορά σε ρύθμιση εκτός πλατφόρμας, δεν θεωρώ ότι θα σε επηρεάσει κάπως στην ήδη υπάρχουσα ρύθμιση του εξωδικαστικού που έχεις. Και γενικότερα, η ρύθμιση του εξωδικαστικού δεν επηρεάζεται από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και οι δόσεις πληρώνονται εμπρόσθεσμα. 3 hours ago, contiyo said: Καλημέρα, Στην καρτέλα Εξασφαλίσεις - Πιστωτές, φαίνεται μόνο το ένα βαρός από τα δύο που βαραίνουν το μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη. Αν και η σειρά προσημείωσης είναι σωστή, δεν θα έπρεπε να φαίνεται και το δεύτερο βάρος στο ακίνητο ? Υπάρχουν δύο οφειλές με διαφορετικά ποσά: 1η υποθήκη με υπολειπόμενη οφειλή 14.000 και ποσό εξασφάλισης 36.000 2η υποθήκη με υπολειπόμενη οφειλή 66.000 και λογικά ποσό εξασφάλισης 66.000. Χρειάζεται να κάνω αίτηση διόρθωσης για να μπει και η δεύτερη υποθήκη ? Είναι λογικό να φαίνεται μόνο η πρώτη ? Ξέχασαν να την περάσουν και να κάνω τον τρελό μπας και φάει μεγάλο ψαλίδι το δάνειο που φαίνεται οτι δεν υπάρχει υποθήκη ? Εάν έχει κάποια σημασία πρόκειται για ευάλωτο οφειλέτη. Πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τα εξής: Όσο μεγαλύτερη η περιουσία που θα δει η πλατφόρμα, τόσο μικρότερο το κούρεμα που θα κάνει ο αλγόριθμος και τόσο μεγαλύτερη η μηνιαία δόση που θα βγει. Οι οφειλές που δεν θα μπουν στην ρύθμιση θα είναι ελεύθερες για να εισπραχθούν από τους πιστωτές. Οπότε, πρέπει να ελέγξεις αν η οφειλή που αντιστοιχεί στην υποθήκη έχει μπει μέσα στις συνολικές οφειλές. Δεν σε ενδιαφέρει τόσο η υποθήκη/προσημείωση, η οφειλή πρέπει να σε ενδιαφέρει. Αν έχει μπει δεν θα έχεις πρόβλημα, αν δεν έχει μπει, τότε θα μπορεί να κυνηγηθεί και άρα να κινδυνεύσει το ακίνητο. Τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις, καλό είναι να απευθυνθείς και σε κάποιο σύμβουλο.
meletis_m Δημοσ. 6 Ιανουαρίου Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 11 λεπτά πριν, Malthador είπε Τι είναι οι 100 δόσεις; Αφορά σε ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ή σε άλλου είδους ρύθμιση; Αν αφορά σε ρύθμιση εκτός πλατφόρμας, δεν θεωρώ ότι θα σε επηρεάσει κάπως στην ήδη υπάρχουσα ρύθμιση του εξωδικαστικού που έχεις. Και γενικότερα, η ρύθμιση του εξωδικαστικού δεν επηρεάζεται από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και οι δόσεις πληρώνονται εμπρόσθεσμα. Στην οικονομική δ/νση του δήμου μου το είπαν , είναι ρύθμιση που βγήκε πρόσφατα για οφειλές σε δήμους και μειώνονται οι προσαυξήσεις . Είναι εκτός πλατφόρμας εξωδικαστικού , απλώς μου είπαν για ένταξη στη ρύθμιση, θα χρειαστεί και βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη να έχω .
contiyo Δημοσ. 6 Ιανουαρίου Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 55 λεπτά πριν, Malthador είπε Πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τα εξής: Όσο μεγαλύτερη η περιουσία που θα δει η πλατφόρμα, τόσο μικρότερο το κούρεμα που θα κάνει ο αλγόριθμος και τόσο μεγαλύτερη η μηνιαία δόση που θα βγει. Οι οφειλές που δεν θα μπουν στην ρύθμιση θα είναι ελεύθερες για να εισπραχθούν από τους πιστωτές. Οπότε, πρέπει να ελέγξεις αν η οφειλή που αντιστοιχεί στην υποθήκη έχει μπει μέσα στις συνολικές οφειλές. Δεν σε ενδιαφέρει τόσο η υποθήκη/προσημείωση, η οφειλή πρέπει να σε ενδιαφέρει. Αν έχει μπει δεν θα έχεις πρόβλημα, αν δεν έχει μπει, τότε θα μπορεί να κυνηγηθεί και άρα να κινδυνεύσει το ακίνητο. Τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις, καλό είναι να απευθυνθείς και σε κάποιο σύμβουλο. Η οφειλή είναι περασμένη κανονικά. Το περίεργο για μένα είναι που δεν είναι και η δευτέρη υποθήκη ανεβασμένη που αφορά αυτήν την οφειλή. Εν πάσει περιπτώσει, ευχαριστώ πολύ.
Moderators Malthador Δημοσ. 6 Ιανουαρίου Moderators Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 46 minutes ago, meletis_m said: Στην οικονομική δ/νση του δήμου μου το είπαν , είναι ρύθμιση που βγήκε πρόσφατα για οφειλές σε δήμους και μειώνονται οι προσαυξήσεις . Είναι εκτός πλατφόρμας εξωδικαστικού , απλώς μου είπαν για ένταξη στη ρύθμιση, θα χρειαστεί και βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη να έχω . Θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. 3 minutes ago, contiyo said: Η οφειλή είναι περασμένη κανονικά. Το περίεργο για μένα είναι που δεν είναι και η δευτέρη υποθήκη ανεβασμένη που αφορά αυτήν την οφειλή. Εν πάσει περιπτώσει, ευχαριστώ πολύ. Εάν η οφειλή είναι περασμένη στον εξωδικαστικό και εφόσον ενταχθεί στην ρύθμιση, τότε παύουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα που αφορούν την συγκεκριμένη οφειλή, για όλα τα ακίνητα και για όλους τους συνοφειλέτες/εγγυητές. Αυτή είναι και η λογική του εξωδικαστικού, να ρυθμίζονται τα πάντα για όλους ολιστικά.
greekparot Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Καλησπερα, το 2013 ειχα υποβαλει αιτηση για ενταξη στον εξωδικαστικο μηχανισμο (Νομος Κατσελη) στο τοπικο Ειρηνοδικειο της περιοχης μου επειτα απο οφειλες που ειχα στην Alpha Bank. Αφου περασα απο ακροαση στο Ειρινοδικειο εκδοδηθκε η οριστικη αποφαση που με απαλλασε απο καταβολη δοσεων προς την ανωτερω τραπεζα. Σημερα ελαβα χαρτι απο την CEPAL που μου λεει να μπω στο site τους και να κανω επικαιροποιηση μεσω του eGOV-KYC τα στοιχεια μου και να μπορω να βλεπω τα υπολοιπα μου, τα δανεια μου κλπ κλπ. Τι γινεται; Υπαρχει η οφειλη ακομη ενεργη; Δεν εχει διαγραφει; Και αν τοτε η ALPHA BANK πουλησε τις οφειλες μου στην CEPAL παρ΄ οτι εχει βγει οριστικη αποφαση απο το Ειρηνοδικειο εγω ειμαι υποχρεως προς αυτες; Οποιος τυχον γνωριζει τι γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις ας μου απαντησει. Σαφως θα επικοινωνησω και με τον δικηγορο μου αλλα απουσιαζει στο εξωτερικο και μεχρι να επιστρεψει με εχουν αναστατωσει αυτοι παλι με την επιστολη που ελαβα.
Moderators Malthador Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Moderators Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Μία αίτηση που διαχειρίζομαι είναι στο στάδιο «Ανάρτηση Συμβατικών Εγγράφων» με ημερομηνία ολοκλήρωσης την σημερινή. Μπορεί να πάρει παραπάνω μέρες αυτό το στάδιο; Edit: nevermind, προχώρησε στο επόμενο στάδιο.
contiyo Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Έχω την εξής απορία, στην καρτέλα Περιουσιακά Στοιχεία - Πιστωτές, υπάρχει εκτίμηση του ακινήτου περί τα 105.000 ευρώ. Αντικειμενική αξία το ακίνητο έχει περίπου την ίδια αλλά: 1) Η εκτίμηση έχει ημερομηνία του 2019, εφόσον έχει παρέλθει 5ετία δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια καινούργια ? 2) Το ακίνητο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση (φουσκωμένοι τοίχοι απο υγρασία, μέρος του ταβανιού έχει πέσει επίσης λόγω υγρασίας κτλπ). Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει η δυνατότητα για αίτημα εκ νέου εκτίμησης του ακινήτου με την συγκατάθεση του οφειλέτη και προσκόμιση φωτογραφιών από το εσωτερικό του ακινήτου ? Το μόνο που με ανησυχεί είναι οτί έχουμε ακόμα 1.5 μήνα την βεβαίωση ευάλωτου και δεν θέλω να λήξει καθώς υπάρχει περίπτωση με την νέα φορολογική δήλωση να μην τηρεί τα κριτήρια. Edit: Άκυρη η ερώτηση. Η τιμή που λαμβάνεται υπόψιν ειναι η υψηλότερη μεταξύ αντικειμενικής ΕΝΦΙΑ ή της εκτίμησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε διαδικασία. Επεξ/σία 20 Ιανουαρίου από contiyo
Moderators Malthador Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Moderators Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 59 minutes ago, contiyo said: Edit: Άκυρη η ερώτηση. Η τιμή που λαμβάνεται υπόψιν ειναι η υψηλότερη μεταξύ αντικειμενικής ΕΝΦΙΑ ή της εκτίμησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε διαδικασία. Κι εγώ το είχα αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή σε μία αίτηση γνωστού μου. Μονοκατοικία 120τμ κατασκευής του 1950 σε επαρχιακή πόλη ο ΕΝΦΙΑ την υπολόγιζε με 180k ευρώ και η τράπεζα έβγαλε εκτίμηση με 380k ευρώ, αστεία νούμερα και τα δύο. Τελικά ως τιμή ρευστοποίησης επιλέχθηκε η «εμπορική» (ο θεός να την κάνει). Γενικά το κάνουν αυτό οι τράπεζες απ' ότι ενημερώθηκα, βάζουν μια εξωπραγματική εκτίμηση με σκοπό να παίρνουν καλύτερο αποτέλεσμα στην πλατφόρμα. 1
contiyo Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Στις 20/1/2025 στις 10:23 ΜΜ, Malthador είπε Κι εγώ το είχα αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή σε μία αίτηση γνωστού μου. Μονοκατοικία 120τμ κατασκευής του 1950 σε επαρχιακή πόλη ο ΕΝΦΙΑ την υπολόγιζε με 180k ευρώ και η τράπεζα έβγαλε εκτίμηση με 380k ευρώ, αστεία νούμερα και τα δύο. Τελικά ως τιμή ρευστοποίησης επιλέχθηκε η «εμπορική» (ο θεός να την κάνει). Γενικά το κάνουν αυτό οι τράπεζες απ' ότι ενημερώθηκα, βάζουν μια εξωπραγματική εκτίμηση με σκοπό να παίρνουν καλύτερο αποτέλεσμα στην πλατφόρμα. Σε εμάς ευτυχώς είναι σχεδόν ίδια τα ποσά αλλά και πάλι είναι σχεδόν διπλάσια της ρεαλιστικής εμπορικής τιμής. Διαμερίσματα ίδιων τετραγωνικών - ορόφου - έτους κατασκευής είναι στον σπιτόγατο 60-80k (μιλάμε για επαρχιακή πόλη επίσης). Αν ο εκτιμητής είχε πρόσβαση και μέσα στο ακίνητο για να κάνει όντως σωστή εκτίμηση, ίσως να μην περνούσε καν τα 50k.... Εν πάση περιπτώσει, προχωράει η αίτηση και είναι στο στάδιο "Αξιολόγηση από Συντονιστή Πιστωτή". Υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί στις 25 του μηνός (Σάββατο ???). Οι συνολικές οφειλές είναι περίπου 100κ και η περιουσία 105κ σε ευάλωτο με εισοδήματα 10κ. Για να δούμε πόσο βελτιωμένος είναι ο αλγόριθμος που ευαγγελίζεται ο Χατζηδάκης!
Moderators Malthador Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Moderators Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2 minutes ago, contiyo said: Σε εμάς ευτυχώς είναι σχεδόν ίδια τα ποσά αλλά και πάλι είναι σχεδόν διπλάσια της ρεαλιστικής εμπορικής τιμής. Διαμερίσματα ίδιων τετραγωνικών - ορόφου - έτους κατασκευής είναι στον σπιτόγατο 60-80k (μιλάμε για επαρχιακή πόλη επίσης). Αν ο εκτιμητής είχε πρόσβαση και μέσα στο ακίνητο για να κάνει όντως σωστή εκτίμηση, ίσως να μην περνούσε καν τα 50k.... Η εκτίμηση βγαίνει βάσει της τοποθεσίας του ακινήτου, της επιφάνειας κλπ, ότι μπορούν να αντλήσουν από τα χαρτιά. Μπήκα και εγώ να τσεκάρω τις τιμές στα σάιτ αγγελιών και στην ίδια περιοχή, στα ίδια τετραγωνικά ακόμα και πολύ νεότερα κτίρια (του 1990 π.χ.) πωλούνται 80k-120k, όχι 180k που λέει ο ΕΝΦΙΑ, πόσο μάλλον 380k που αστειεύεται η τράπεζα. Δεν πάει εκτιμητής στα ακίνητα, μακάρι να πήγαινε. Προφανώς δεν πάει και βγάζουν εκτίμηση στη θεωρία για να παίρνουν καλύτερο αποτέλεσμα στον αλγόριθμο. 7 minutes ago, contiyo said: Εν πάση περιπτώσει, προχωράει η αίτηση και είναι στο στάδιο "Αξιολόγηση από Συντονιστή Πιστωτή". Υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί στις 25 του μηνός (Σάββατο ???). Ναι μπορεί να ολοκληρωθεί και Σάββατο και Κυριακή. Μετά τον Συντονιστή Πιστωτή αξιολογούν οι υπόλοιποι πιστωτές, καταθέτουν αντιπροτάσεις οι πιστωτές, μετά γίνεται ανάρτηση της σύμβασης και μετά έχεις δέκα μέρες να αποδεχτείς ή όχι την ρύθμιση που θα προκύψει. Να υπολογίζεις αρχές Μάρτη ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, εάν και εφόσον δεν ζητήσει κάποιος πιστωτής αίτημα παράτασης. 9 minutes ago, contiyo said: Οι συνολικές οφειλές είναι περίπου 100κ και η περιουσία 105κ σε ευάλωτο με εισοδήματα 10κ. Για να δούμε πόσο βελτιωμένος είναι ο αλγόριθμος που ευαγγελίζεται ο Χατζηδάκης! Κατ' αρχάς με 10k εισόδημα δεν θεωρείται ευάλωτος, το όριο είναι στις 7k για ένα άτομο και στις 10k για ζευγάρι. Σε κάθε περίπτωση ευάλωτος είναι όποιος έχει βγάλει βεβαίωση ευάλωτου πριν την οριστική υποβολή της αίτησης.
contiyo Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 35 λεπτά πριν, Malthador είπε Κατ' αρχάς με 10k εισόδημα δεν θεωρείται ευάλωτος, το όριο είναι στις 7k για ένα άτομο και στις 10k για ζευγάρι. Σε κάθε περίπτωση ευάλωτος είναι όποιος έχει βγάλει βεβαίωση ευάλωτου πριν την οριστική υποβολή της αίτησης. Παρέλειψα να αναφέρω ότι υπάρχει και προστατευόμενο ανήλικο τέκνο, για αυτό και καταφέραμε αν βγάλουμε βεβαίωση ευάλωτου. Επίσης συμφωνώ μαζί σου για την διαδικασία εκτίμησης 100%. Έτυχε να δουλευώ σε γραφείο που είχε αναλάβει μέρος των εκτιμήσεων ακινήτων της PQH από το 2018 ( ή 2019 δεν θυμάμαι ακριβώς). Η επιτόπια εκτίμηση (με αυτοψία) γίνεται μόνο σε ακίνητα υψηλής ή ιδιαίτερης αξίας. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Moderators Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Just now, contiyo said: Παρέλειψα να αναφέρω ότι υπάρχει και προστατευόμενο ανήλικο τέκνο, για αυτό και καταφέραμε αν βγάλουμε βεβαίωση ευάλωτου. Ναι, τα ανήλικα τέκνα αλλάζουν τα όρια της ευαλωτότητας. Σε γενικές γραμμές όταν η ακίνητη περιουσία υπερκαλύπτει τις οφειλές τότε η διαγραφή δεν είναι πολύ μεγάλη. Στους ευάλωτους υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για διαγραφή, μόλις βγει το αποτέλεσμα, ενημέρωσέ μας.
piiii Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Δημοσ. 22 Ιανουαρίου Στις 8/1/2025 στις 6:36 ΜΜ, greekparot είπε Καλησπερα, το 2013 ειχα υποβαλει αιτηση για ενταξη στον εξωδικαστικο μηχανισμο (Νομος Κατσελη) στο τοπικο Ειρηνοδικειο της περιοχης μου επειτα απο οφειλες που ειχα στην Alpha Bank. Αφου περασα απο ακροαση στο Ειρινοδικειο εκδοδηθκε η οριστικη αποφαση που με απαλλασε απο καταβολη δοσεων προς την ανωτερω τραπεζα. Σημερα ελαβα χαρτι απο την CEPAL που μου λεει να μπω στο site τους και να κανω επικαιροποιηση μεσω του eGOV-KYC τα στοιχεια μου και να μπορω να βλεπω τα υπολοιπα μου, τα δανεια μου κλπ κλπ. Τι γινεται; Υπαρχει η οφειλη ακομη ενεργη; Δεν εχει διαγραφει; Και αν τοτε η ALPHA BANK πουλησε τις οφειλες μου στην CEPAL παρ΄ οτι εχει βγει οριστικη αποφαση απο το Ειρηνοδικειο εγω ειμαι υποχρεως προς αυτες; Οποιος τυχον γνωριζει τι γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις ας μου απαντησει. Σαφως θα επικοινωνησω και με τον δικηγορο μου αλλα απουσιαζει στο εξωτερικο και μεχρι να επιστρεψει με εχουν αναστατωσει αυτοι παλι με την επιστολη που ελαβα. Aπαλλαγή επ' αορίστου η μήπως είχες τίποτα περίοδο χάριτος(δλδ για κάποια χρόνια 0 δόση). Εαν εμπίπτεις στην πρώτη περίπτωση προφανώς έπαιξε λαμογιά εκ μέρους της alpha. Tι πρωτότυπο βέβαια... Εδώ και 3 χρόνια πληρώνω την δόση του στεγαστικού στην cepal αφού αγόρασε το δάνειο και ενώ εδώ και κάτι μήνες το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ πέφτει αυτοί συνεχίζουν και αυξάνουν την δόση σχεδόν κάθε 2μηνο-3μηνο. Στην ερώτηση βέβαια γιατί ανεβάζετε την δόση αφού πέφτει της ΕΚΤ, η απάντηση απο την εξυπηρέτηση είναι περί ανέμων και υδάτων. Πολύ απλά απο ότι έχω καταλάβει αυξάνουν το δικό τους περιθώριο κέρδους και όλα μέλι γάλα. Ποιός θα τους σταματήσει σάματις; Ο Κούλης; Σόρρυ για το off topic.
contiyo Δημοσ. 24 Ιανουαρίου Δημοσ. 24 Ιανουαρίου Η αίτηση γύρισε σε στάδιο "Συμπλήρωση Στοιχείων" ύστερα από αίτημα της DoValue. Με βάση αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι θα ανεβάσουν την οφειλή αυτοί και εμείς θα πρέπει απλά να κάνουμε οριστικοποίηση ξανά (αφού ελέγξουμε οτι η οφειλή είναι σωστή), σωστά ? Spoiler
Moderators Malthador Δημοσ. 24 Ιανουαρίου Moderators Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 16 minutes ago, contiyo said: Η αίτηση γύρισε σε στάδιο "Συμπλήρωση Στοιχείων" ύστερα από αίτημα της DoValue. Με βάση αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι θα ανεβάσουν την οφειλή αυτοί και εμείς θα πρέπει απλά να κάνουμε οριστικοποίηση ξανά (αφού ελέγξουμε οτι η οφειλή είναι σωστή), σωστά ? Hide contents Ναι, μόλις ολοκληρωθεί η «Συμπλήρωση Στοιχείων» θα πρέπει να κάνετε πάλι οριστικοποίηση, αφού τσεκάρετε τις οφειλές και είναι σωστές.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα