Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια που εξαιτίας του γνωστού υποδαυλιστή έχει θεριέψει και εδώ, αλλά και στο πολύ ωραίο γειτονικό φόρουμ για το Λίνουξ, η συζήτηση για το systemd, για το αν αυτό είναι βαρύ, bloatware και άρα άχρηστο ενώ υπάρχουν καλύτερα χωρίς αυτό, είπα να ασχοληθώ με αποδείξεις, μια που το Σαββατοκύριακο αυτό είχα χρόνο για χάσιμο.

Επειδή είμαι πολλά χρόνια χρήστης Mint, Ubuntu-οειδών και Debian, και ξέρω καλά το apt, συνεπώς δεν έχω καμία όρεξη να μάθω άλλους package managers όπως π.χ. του Arch, επέλεξα το Antix. Διανομή που αυτοδιαφημίζεται ως ελαφριά, χωρίς systemd και λοιπά ωραία.

Παρένθεση, αν το κείμενο σας φανεί μεγάλο, απλά μην το διαβάσετε και μη συμμετάσχετε στη συζήτηση. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα μεγάλα κείμενα και θεωρώ απαράδεκτο που κάποιοι ζητούν συγγνώμη για "σεντόνια". Όποιος βαριέται, μπορεί να κάνει ό,τι άλλο θέλει.

Το κίνητρό μου λοιπόν για την όλη ιστορία ήταν ένα παλιό netbook που έχω, όχι όμως από τα άθλια με τους Atom, ένα Sony Vaio με AMD E-350, ATI Radeon HD 6310 και 4 GB Ram. Σε αυτό είχα χρόνια Linux Mint, αλλά τον τελευταίο καιρό ένιωθα την επιθυμία να του κάνω ένα «φρεσκάρισμα», έτσι για αλλαγή.

Η σωστή δοκιμή επιβάλλει πρώτα δοκιμή σε Virtual Box. Επέλεξα την έκδοση 64bit base, φτιάχνω στα γρήγορα ένα VM στον καλό μου υπολογιστή και φύγαμε.

Πρώτη εντύπωση, πράγματι φορτώνει λίγη μνήμη στο ξεκίνημα. Γύρω στα 150 ΜΒ μόλις. Ορίστε ένα πρώτο screen για του λόγου το αληθές:

VirtualBox_Antix_30_05_2021_18_20_04.png.2a5b3959b7130044b9de1f284604c493.png

Το ερώτημα όμως είναι, και τι μ’ αυτό; Έχει αντίστοιχη ευχρηστία με το Mint και τις άλλες systemd διανομές;

Ε λοιπόν έφαγα φρίκη με τις ιδιοτροπίες που έχει το Antix. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου μεσαίου επιπέδου γνώσεων χρήστη, καμία σχέση με τους γκουρού όπως @Soulrain & @asfodelus  . Με τις γνώσεις που έχω λοιπόν, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένας απλός χρήστης να τα καταφέρει, και στην πρώτη μισή ώρα θα το παρατήσει βρίζοντας.

Έπρεπε να ψάχνω σε  ρυθμίσεις, οι οποίες δεν ήταν καθόλου σαφείς και ευνόητες, να ψάχνω σε φόρουμ όπου οι διάφορες προτάσεις αναφέρονταν σε παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού, να πειραματίζομαι ξανά και ξανά, μέχρι να βρω λύση σε πολύ απλά ζητήματα. Διαβάστε να φρίξετε τις λύσεις σε απλούστατα ζητήματα που έπρεπε να είναι ένα κλικ:

1. Ρύθμιση ανάλυσης οθόνης (Screen Resolution)

Από το Control Centre > κατηγορία Session > Set Screen Resolution (ARandR), ανοίγει ο Screen Layout Editor.

Εκεί μενού Outputs > [Επιλογή monitor] > Resolution > Επιλέγουμε ανάλυση.

Στη συνέχεια Apply και μετά μενού Layout > Save as > Αποθηκεύουμε στον default φάκελο ~/.screenlayout, δίνοντας κατάλληλο όνομα, π.χ. 1400.sh.

Με αυτό τον τρόπο αποθηκεύεται ένα αρχείο .sh, δηλαδή script.

Κατόπιν θέλουμε αυτό το script να τρέχει σε κάθε log on:

Από το Control Centre > κατηγορία Desktop > Edit IceWM Settings, ανοίγουν με το Geany πολλά αρχεία σε καρτέλες. Επιλέγουμε την startup, η οποία στην ουσία είναι ένα shell script και επιτρέπει να τρέχουμε εντολές κατά την εκκίνηση.

Εκεί βάζουμε την γραμμή

. /home/dimix/.screenlayout/1400.sh

δηλαδή του λέμε να κάνει source (.) το script 1400.sh δίνοντας ταυτόχρονα την απόλυτη διαδρομή προς αυτό (absolute path).

2. Δημιουργία shortcuts στο Desktop

Από τον φάκελο /usr/share/applications, drag and drop κατευθείαν στο Desktop του αρχείου nnn.desktop που θέλουμε. π.χ. του firefox.desktop.

3. Δημιουργία shortcuts στο Panel (toolbar)

Στο Control Centre > κατηγορία Desktop > Edit IceWM Settings, ανοίγουν με το Geany πολλά αρχεία σε καρτέλες. Επιλέγουμε την toolbar, η οποία περιέχει τους ορισμούς για τις συντομεύσεις στο πάνελ. Ορίζονται ως “prog "Name" /path/to/icon command”. Παραδείγματα, στα οποία έχω φτιάξει συντομεύσεις για Firefox και Terminal:

### Commonly used applications

prog "Unplug Removable Device" /usr/share/icons/papirus-antix/48x48/devices/drive-removable-media-usb.png unplugdrive.sh

prog "Terminal" /usr/share/icons/papirus-antix/48x48/apps/terminal.png roxterm

prog "File Manager" /usr/share/icons/papirus-antix/48x48/apps/file-manager.png desktop-defaults-run -fm

prog "File Manager as root" /usr/share/icons/papirus-antix/48x48/places/folder-red.png su-to-root -X -c rox

prog "Firefox" /usr/share/icons/papirus-antix/48x48/apps/firefox.png desktop-defaults-run -b

Αναγνωρίζονται εντολές που αναγνωρίζει και το terminal, όπως π.χ. η roxterm που ανοίγει το RoxTerminal.

4. Ρύθμιση σταθερής ip

Ενώ αν το μάθεις είναι εύκολο, στην πραγματικότητα πρέπει να μυρίσεις τα νύχια σου. Έφαγα ώρες για να το βρω. Στο Control Center, κατηγορία Network, έχει το applet Network Interfaces (Ceni), αλλά δεν δουλεύει. Βάζεις εκεί static ip, σου δείχνει ότι την δέχεται, αλλά στην πραγματικότητα δεν την παίρνει. Ακόμα και αν ρυθμίσεις χειροκίνητα με το nano το /etc/network/interfaces, και πάλι δεν παίρνει την ρύθμιση που βάζεις.

Εκεί παθαίνεις νευρικό κλονισμό, μέχρι τυχαία να πέσεις σε ένα νήμα σε φόρουμ, όπου μαθαίνεις ότι πρέπει να πας στο άλλο applet για το ασύρματο δίκτυο, με ονομασία WiFi Connect (Connman), όπου πας Details > Configuration και επιτέλους δέχεται την static ip που βάζεις.

VirtualBox_Antix_30_05_2021_18_51_53.png.9ca3b454de2b20c9fe89c2355572e495.png

Ποιο το κέρδος από την ελάχιστη μνήμη που φορτώνει στην εκκίνηση;

Το κέρδος κατά την άποψή μου είναι μηδέν. Η διανομή έχει άθλιο περιβάλλον ρυθμίσεων, τρομερή δυσχρηστία, ενώ μόλις ανοίξεις τον Firefox η κατανάλωση μνήμης εκτοξεύεται στα 500+ ΜΒ με μόνο μία καρτέλα:

VirtualBox_Antix_30_05_2021_18_45_26.png.eb8a674230f0684c320a2a72f35efef7.png

Αλλά δεν έφταναν μόνο αυτά, ήρθε η ώρα μετά κόπων και βασάνων, να περάσουμε στην πραγματική χρήση. Εγκατάσταση στο netbook λοιπόν.

Πρώτο και άμεσο πρόβλημα: Δεν δουλεύει η ρύθμιση του backlight της οθόνης, ούτε το applet του Control Centre, με αποτέλεσμα να είναι εκτυφλωτική και να πονάω τα μάτια μου. Ωστόσο τα non-free repos του Debian είναι ήδη ενεργοποιημένα από default και οι drivers είναι ήδη εγκατεστημένοι:

VirtualBox_Antix_30_05_2021_19_00_17.png.b3915db3a1ad4fd512ae73f935ff3202.png

Και τι κάνουμε τώρα; Άπειρο διάβασμα σε φόρουμ, για ότι υπάρχει και δεν υπάρχει σχετικά με brightness και backlight, όπως xbacklight, δοκιμές ρυθμίσεων στον grub, brightnessctl και άλλα πολλά, που πλέον δεν θυμάμαι. Επί δύο ημέρες άπειρες ώρες χαμένες, χωρίς αποτέλεσμα. Το backlight πεισματικά να μην δέχεται ρύθμιση.

Ε, μετά από όλο αυτό, έφαγε ένα sudo rm -rf /* και το ευχαριστήθηκα.

Κατόπιν έβαλα μέσα σε μισή ώρα ένα Debian Stable 10 Buster XFCE, στο οποίο η ρύθμιση στο backlight της οθόνης δούλεψε αμέσως, με τα Fn πλήκτρα, και το οποίο στην εκκίνηση καταλαμβάνει μόλις 377 ΜΒ και έχει όλα τα απαραίτητα εγκατεστημένα:

Screenshot_2021-05-30_19-04-54.png.79bf867b287b2bad120d206bbaa450aa.png

Και το netbook δουλεύει μια χαρά σε όλα και εγώ βρήκα την ψυχική μου υγεία.

Με αγάπη αφιερωμένο στον @rhtoras . :)

Επεξ/σία από RTW4ever
  • Like 4
  • Thanks 2
  • Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαίρομαι που έγραψες την εμπειρία σου και ειδικά που έγραψες πώς έλησες τα προβλήματα ώστε να βοηθηθούν άλλοι που θα τρέξουν την διανομή.

45 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Μια που εξαιτίας του γνωστού υποδαυλιστή έχει θεριέψει και εδώ, αλλά και στο πολύ ωραίο γειτονικό φόρουμ για το Λίνουξ, η συζήτηση για το systemd, για το αν αυτό είναι βαρύ, bloatware και άρα άχρηστο ενώ υπάρχουν καλύτερα χωρίς αυτό, είπα να ασχοληθώ με αποδείξεις, μια που το Σαββατοκύριακο αυτό είχα χρόνο για χάσιμο.

Όσον αφορά το θέμα του νήματος, συγχώρεσέ με αν δεν κατάλαβα καλά, αλλά διαβάζοντας το παραπάνω, επειδή ο rhtoras μας τα έχει πρήξει με το anti-systemd, ξεκίνησες να δεις αν μία διανομή χωρίς systemd έχει την ίδια ευχρηστία με μία που έχει systemd; Και η ιδέα ήτανε ότι αν η διανομή με systemd παρέχει μεγαλύτερη ευχρηστία, τότε το systemd δεν είναι βαρύ - άχρηστο - bloatware αλλά κάτι καλό; Κατάλαβα καλά; Αν ναι, τότε είναι καλή ιδέα αυτό που έκανες.

Όμως η μη - ευχρηστία του Antix δεν οφείλεται στις επιλογές που έκανε το Antix και όχι στο αν έχει ή όχι systemd; Πιο αναλυτικά:

Έπρεπε να ψάχνω σε  ρυθμίσεις, οι οποίες δεν ήταν καθόλου σαφείς και ευνόητες, να ψάχνω σε φόρουμ όπου οι διάφορες προτάσεις αναφέρονταν σε παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού, να πειραματίζομαι ξανά και ξανά, μέχρι να βρω λύση σε πολύ απλά ζητήματα. Διαβάστε να φρίξετε τις λύσεις σε απλούστατα ζητήματα που έπρεπε να είναι ένα κλικ:

1. Ρύθμιση ανάλυσης οθόνης (Screen Resolution)

2. Δημιουργία shortcuts στο Desktop

3. Δημιουργία shortcuts στο Panel (toolbar)

Αυτό δεν είναι άσχετο με την ύπαρξη ή μη του systemd αλλά έχει να κάνει με το πόσο εύχρηστος είναι ο IceWM; Δεν έχω ιδέα για το Antix αλλά μήπως το Antix έχει σκοπό να παράξει μία πολύ light διανομή που να τρέχει σε παλιό HW (για αυτό και έρχεται με IceWM αντί για κάποιο πιο πλήρες DE) και απλά το ότι έρχεται χωρίς systemd είναι συνέπεια αυτού;

Πρώτο και άμεσο πρόβλημα: Δεν δουλεύει η ρύθμιση του backlight της οθόνης, ούτε το applet του Control Centre, με αποτέλεσμα να είναι εκτυφλωτική και να πονάω τα μάτια μου. Ωστόσο τα non-free repos του Debian είναι ήδη ενεργοποιημένα από default και οι drivers είναι ήδη εγκατεστημένοι:

Κατόπιν έβαλα μέσα σε μισή ώρα ένα Debian Stable 10 Buster XFCE, στο οποίο η ρύθμιση στο backlight της οθόνης δούλεψε αμέσως, με τα Fn πλήκτρα, και το οποίο στην εκκίνηση καταλαμβάνει μόλις 377 ΜΒ και έχει όλα τα απαραίτητα εγκατεστημένα:

Και το netbook δουλεύει μια χαρά σε όλα και εγώ βρήκα την ψυχική μου υγεία.

Και εδώ δεν έχουμε το ίδιο; Πέρα από το ότι το debian out-of-the-box τρέχει καλύτερα στο netbook σου σε σχέση με το antix, μπορούμε να βγάλουμε κάποιο άλλο συμπέρασμα; Μπορούμε ειδικά να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για τον systemd; Δεν έχω ασχοληθεί και πολύ με λάπτοπς αλλά ο φωτισμός δεν έχει να κάνει με το acpi οπότε κυρίως με τον πυρήνα; Υπάρχει κάποια υποδομή του systemd που χειρίζεται τον φωτισμό; (ώστε να πούμε ότι το ότι παίζει ο φωτισμός στο debian και όχι στο antix οφείλεται στον systemd)

Και πάλι ζητώ συγγνώμη αν ήθελες να πεις κάτι άλλο και εγώ δεν κατάλαβα τι ήθελες να πεις.

Επεξ/σία από imitheos
  • Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, imitheos είπε

ξεκίνησες να δεις αν μία διανομή χωρίς systemd έχει την ίδια ευχρηστία με μία που έχει systemd; Και η ιδέα ήτανε ότι αν η διανομή με systemd παρέχει μεγαλύτερη ευχρηστία, τότε το systemd δεν είναι βαρύ - άχρηστο - bloatware αλλά κάτι καλό; Κατάλαβα καλά; Αν ναι, τότε είναι καλή ιδέα αυτό που έκανες.

Ακριβώς αυτό.

2 λεπτά πριν, imitheos είπε

Πέρα από το ότι το debian out-of-the-box τρέχει καλύτερα στο netbook σου σε σχέση με το antix, μπορούμε να βγάλουμε κάποιο άλλο συμπέρασμα;

Εντελώς φιλικά μιλώντας, μάλλον σου διαφεύγει ότι το AntiX στηρίζεται στο Debian, είναι δηλαδή τρόπον τινά παράγωγό του. Η διαφορά τους είναι ότι στο Antix αφαίρεσαν το systemd. Δες την εικόνα με τα repos που έχω παραθέσει, είναι τα repos του Debian Buster στο Antix!

Το συμπέρασμα που βγαίνει εύκολα είναι ότι η αφαίρεση του systemd έχει απλά καταστρέψει την ευχρηστία και η διανομή Antix κατά την άποψή μου είναι άθλια. Άρα το systemd όχι μόνο δεν είναι bloatware αλλά αντιθέτως πάρα πολύ χρήσιμο.

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το έχουμε πει πολλοί και πολλές φορές εδώ μέσα... Δεν έχει νόημα η χρήση (παν) ελαφριάς διανομής στις μέρες μας, εκτός κι αν προορίζεται για χρέπια και για offline χρήση, όπου εκεί συμφωνώ ότι είναι χρήσιμες τέτοιες διανομές.

Κατά κύριο λόγο γιατί όλα τα μηχανήματα της τελευταίας 5ετίας και βάλε είναι αρκετά δυνατά για να τρέξουν νεράκι οποιαδήποτε διανομή και κατά δεύτερο λόγο γιατί δεν έχει νόημα να τρέχεις μια ελαφριά διανομή και κεί που το σύστημα καταλαμβάνει ελάχιστη μνήμη να ανοίγεις έναν Firefox/Chromium και η μνήμη να γεμίζει για πλάκα.

ΥΓ.: Χρειάστηκε να googlίσω για να δω τι σημαίνει η λέξη "υποδαυλιστής”..… 😛

Επεξ/σία από Oxygene
  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Oxygene είπε

ΥΓ.: Χρειάστηκε να googlίσω για να δω τη σημαίνει η λέξη "υποδαυλιστής”..…

Χα χα, πιστεύω ότι απέδωσα σωστά στα ελληνικά τον όρο "troll"... 😛

• Like 1
Δημοσ.

Η σύγκριση δεν έχει κάποιο νόημα, γιατί συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Μια διανομή που έχει φτιαχτεί για πολύ κόσμο με μια ημιτελή διανομή ειδικού σκοπού. Και τέλος μια διανομή που γνωρίζεις καλά με μια διανομή που γνωρίζεις ελάχιστα. Μια διανομή φτιαγμένη απο επαγγελματίες και μια διανομή φτιαγμένη απο welll τον μέντροα του Ρήτορα/ Δεν είμαι κανένας γκουρού, και αν αύριο καθίσω να βάλω ένα Arch είμαι σίγουρος πως θα ζοριστώ άσχημα και πολλά πράγματα δεν θα καταφέρω να τα κάνω να δουλέψουν. Αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα μη δικής μου εξοικείωσης και όχι του Arch.  Απαντά ίσως στο ερώτημα της ευχρηστίας, αλλά όχι στο επίπεδο της χρήσης η μη μιας τεχνολογίας

Αν πας να κάνεις σύγκριση θα πρέεπι να προσπαθήσεις να το δεις λίγο επιστημονικά πρέπει να μετρήσεις μια παράμετρο να κρατήσεις τα πάντα σταθερά και να κάνεις πολλές μετρήσεις. Αυτό έχει προσπαθήσει να κάνει κάποιος εδώ, αν και με μια μόνο μέτρηση. Και δοκιμάζει μόνο την ταχύτητα εκκίνησης. Το αποτέλεσμα χάθηκε χαχαχα, χάθηκε το βίντεο, θα ρωτήσω τον συγγραφέα τι έγινε, αλλά αυτό είναι ένα ανεξάρτητο πείραμα να επιχειρήσεις.  Έδειχνε πως χωρίς systemd η εκκίνηση ήταν τραγικά ποιο αργή.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικα θα εγραφα αυτο που εγραψε ουσιαστικα ο @imitheos . Δηλαδη οτι η δυσχρηστια μαλλον και κατα πασα πιθανοτητα οφειλεται στην δυχρηστια του icewm. Για να δουμε ποση δυσχρηστια προκυπτει απο την αφαιρεση του systemd , θα επρεπε να δοκιμαστουν εφαρμογες που ερχονται με service files , που κατα 99.999% θα ειναι για systemd.
Aπο κει και περα , ισως καποιες διεργασιες του συστηματος να στηριζονται ή να γινονται πιο ευκολα με καποια απο τα υποσυστηματα του systemd. Δεν ξερω πολλα τεχνικα για να το πω με βεβαιοτητα. Τελος , η αφαιρεση του systemd απο μια διανομη , την αναγκαζει να παιζει με συγκεκριμενα πλεμπο-DE/WM , γιατι τα υπολοιπα σοβαρα DEs (gnome,kde) εχουν αμεση πλεον εξαρτηση με το systemd.
Δηλαδη αν εμενα μου αρεσει το antix και θελω να παιξω με gnome ? Τι γινεται ? 

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Ακριβώς αυτό.

Εντελώς φιλικά μιλώντας, μάλλον σου διαφεύγει ότι το AntiX στηρίζεται στο Debian, είναι δηλαδή τρόπον τινά παράγωγό του. Η διαφορά τους είναι ότι στο Antix αφαίρεσαν το systemd. Δες την εικόνα με τα repos που έχω παραθέσει, είναι τα repos του Debian Buster στο Antix!

Το συμπέρασμα που βγαίνει εύκολα είναι ότι η αφαίρεση του systemd έχει απλά καταστρέψει την ευχρηστία και η διανομή Antix κατά την άποψή μου είναι άθλια. Άρα το systemd όχι μόνο δεν είναι bloatware αλλά αντιθέτως πάρα πολύ χρήσιμο.

Στηρίζεται μεν αλλά δεν είναι έτσι όπως το λες ότι είναι Debian μείον Systemd. Στην εικόνα που έχεις με τα αποθετήρια, πριν από εκείνα του debian, υπάρχει και ένα στο cc.uoc.gr που είναι του Antix οπότε όλα τα πακέτα που υπάρχουν εκεί θα υπερνικήσουν αυτά του debian. Αν μπεις στο ftp και δεις τα πακέτα, είναι πολλά περισσότερα από όσα θα χρειάζονταν για να αφαιρέσουν τον systemd.

Ένα από αυτά τα πακέτα είναι και αυτό του πυρήνα. Δεν ξέρω αν κοιτώντας τις φωτογραφίες σου, βρήκα και σύγκρινα τις σωστές εκδόσεις αλλά παίρνω το εξής:

% diff -urw z1/boot/config-4.19.184-antix.1-amd64-smp z2/boot/config-4.19.0-16-amd64 |wc -l
4978
Ας αφαιρέσω και τις κοινές γραμμές που αφήνει το diff
% diff -urw z1/boot/config-4.19.184-antix.1-amd64-smp z2/boot/config-4.19.0-16-amd64 |grep -v "^ "|wc -l
2600

Οπότε λοιπόν, το ότι δεν παίζει ο φωτισμός το πιθανότερο είναι να οφείλεται στις αλλαγές που έκαναν στον πυρήνα οι devs του Antix και όχι ότι δεν έχει systemd. Για αυτό σου είπα ότι δεν μπορείς να βγάλεις κανένα συμπέρασμα για τον systemd.

5 λεπτά πριν, mphxths είπε

Τελος , η αφαιρεση του systemd απο μια διανομη , την αναγκαζει να παιζει με συγκεκριμενα πλεμπο-DE/WM , γιατι τα υπολοιπα σοβαρα DEs (gnome,kde) εχουν αμεση πλεον εξαρτηση με το systemd.

Ισχύει αυτό; Το KDE δεν χτιζόταν πάντα και χωρίς systemd; Και το gnome επίσης μπορεί να χτιστεί με elogind απλά δεν θέλουν να ενσωματώσουν τον κώδικα οι gnome devs. Στο Gentoo μπορείς να έχεις μέχρι και 40 gnome χωρίς systemd.

Επεξ/σία από imitheos
Δημοσ.

το Antix αποδεδειγμενα ανασταίνει κατι πεθαμενα λαπτοπ με 512RAM

Η ερωτηση ειναι τι θα κανει καποιος εν ετη 2021 με 512RAM

οσο για την ευκολια χρησης η συγκεκριμενη διανομη απευθύνεται σε ενα πολυ συγκεκριμενο κοινο

σε καμμια περιπτωση δεν απευθυνεται στον αρχαριο η μεσο χρηστη.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, asfodelus είπε

Η σύγκριση δεν έχει κάποιο νόημα, γιατί συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Μια διανομή που έχει φτιαχτεί για πολύ κόσμο με μια ημιτελή διανομή ειδικού σκοπού. Και τέλος μια διανομή που γνωρίζεις καλά με μια διανομή που γνωρίζεις ελάχιστα. Μια διανομή φτιαγμένη απο επαγγελματίες και μια διανομή φτιαγμένη απο welll τον μέντροα του Ρήτορα/ Δεν είμαι κανένας γκουρού, και αν αύριο καθίσω να βάλω ένα Arch είμαι σίγουρος πως θα ζοριστώ άσχημα και πολλά πράγματα δεν θα καταφέρω να τα κάνω να δουλέψουν. Αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα μη δικής μου εξοικείωσης και όχι του Arch.  Απαντά ίσως στο ερώτημα της ευχρηστίας, αλλά όχι στο επίπεδο της χρήσης η μη μιας τεχνολογίας

Αν πας να κάνεις σύγκριση θα πρέεπι να προσπαθήσεις να το δεις λίγο επιστημονικά πρέπει να μετρήσεις μια παράμετρο να κρατήσεις τα πάντα σταθερά και να κάνεις πολλές μετρήσεις. Αυτό έχει προσπαθήσει να κάνει κάποιος εδώ, αν και με μια μόνο μέτρηση. Και δοκιμάζει μόνο την ταχύτητα εκκίνησης. Το αποτέλεσμα χάθηκε χαχαχα, χάθηκε το βίντεο, θα ρωτήσω τον συγγραφέα τι έγινε, αλλά αυτό είναι ένα ανεξάρτητο πείραμα να επιχειρήσεις.  Έδειχνε πως χωρίς systemd η εκκίνηση ήταν τραγικά ποιο αργή.

2 λεπτά πριν, mphxths είπε

Προσωπικα θα εγραφα αυτο που εγραψε ουσιαστικα ο @imitheos . Δηλαδη οτι η δυσχρηστια μαλλον και κατα πασα πιθανοτητα οφειλεται στην δυχρηστια του icewm. Για να δουμε ποση δυσχρηστια προκυπτει απο την αφαιρεση του systemd , θα επρεπε να δοκιμαστουν εφαρμογες που ερχονται με service files , που κατα 99.999% θα ειναι για systemd.
Aπο κει και περα , ισως καποιες διεργασιες του συστηματος να στηριζονται ή να γινονται πιο ευκολα με καποια απο τα υποσυστηματα του systemd. Δεν ξερω πολλα τεχνικα για να το πω με βεβαιοτητα. Τελος , η αφαιρεση του systemd απο μια διανομη , την αναγκαζει να παιζει με συγκεκριμενα πλεμπο-DE/WM , γιατι τα υπολοιπα σοβαρα DEs (gnome,kde) εχουν αμεση πλεον εξαρτηση με το systemd.

Εγώ πάλι πιστεύω ότι κοιτάτε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Φυσικά έχετε και οι δύο δίκιο ότι δεν είναι αντικειμενική μέτρηση, διότι δεν είναι τεχνική και ούτε εγώ έχω τις τεχνικές γνώσεις. Αυτό είναι το δέντρο.

Το δάσος είναι ότι απλά, διανομές ελαφριές με apt αλλά χωρίς systemd είναι μόνο το Antix. Άρα αυτά θα συγκρίνουμε πρακτικά. Το συγγενές με το AntiX, MX Linux, δεν είναι πιο ελαφρύ και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης, αφού δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό.

Τέλος είναι απλά μια παράθεση εμπειρίας χρήσης. Μπορεί όποιος έχει αντίθετη άποψη, να παραθέσει με αποδείξεις την δική του εμπειρία χρήσης, ώστε να έχουμε αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Αυτό γνωρίζετε και οι δυο σε ποιον πηγαίνει.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, imitheos είπε

Και το gnome επίσης μπορεί να χτιστεί με elogind

Δεν εχω δει non-systemd διανομη να υποστηριζει σε iso επισημα το gnome. Το αποφευγουν. Γιατι αυτοι που φτιαχνουν αυτες τις διανομες , κανουν πασαλειμματα. Σιγα μην κατσουν (δεν ξερουν προφανως) να κανουν χτισιματα προχωρημενου επιπεδου :) 
Για το kde δεν παιρνω και ορκο...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, imitheos είπε

Αν μπεις στο ftp και δεις τα πακέτα, είναι πολλά περισσότερα από όσα θα χρειάζονταν για να αφαιρέσουν τον systemd.

Οι developers της διανομής έχουν μια φετιχιστική αντιμετώπιση. Απλά δεν θέλουν να υπάρχει το όνομα του systemd σε κανένα αρχείο στο σύστημα και "απολυμάνουν" τα πακέτα για να μην υπάρχει η βιβλιοθήκη. Ε λογικό είναι να ασχολούνται με αυτό και να μην έχουν χρόνο για τα υπόλοιπα και να μένουν τα πάντα πίσω.

Το να υπάρχει μια βιβλιοθήκη δεν σημαίνει τίποτα αν δεν την χρησιμοποιείς. Κάνω ένα `locate jack` στο σύστημα μου και βλέπω δεκάδες αναφορές και βιβλιοθήκες. Και λοιπόν τι; Αν αποφασίσω να περάσω σε jack audio θα είμαι έτοιμος. Αλλιώς δεν πειράζουν. Αν όμως έπεφτα σε μια anti-jack διανομή και είχα θέματα με τον ήχο γιατί τα είχαν αφαιρέσει ε δεν θα ήταν καμία έκπληξη.

Το θέμα με του anti-systemd είναι πως οι διαφωνίες τους είναι θρησκευτικού και όχι τεχνικού τύπου. Και εννοείτε πως καλά έκανες και άνοιξες το θέμα και παρουσίασες μια εμπειρία χρήσης. Σε κατάφερε ο μπαγασάκος βρε μπαγάσα 😆😆

ΥΓ: Ελπίζω να μην καταφέρει ο γνωστός ύποπτος να κλειδώσει ή να σβήσει το θέμα. Με μια ελπίδα ζει κανείς

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, imitheos είπε

Ισχύει αυτό; Το KDE δεν χτιζόταν πάντα και χωρίς systemd; Και το gnome επίσης μπορεί να χτιστεί με elogind απλά δεν θέλουν να ενσωματώσουν τον κώδικα οι gnome devs. Στο Gentoo μπορείς να έχεις μέχρι και 40 gnome χωρίς systemd.

KDE και gnome χτίζονται και δουλεύουν (και) χωρίς systemd. Το gnome χρειάζεται το elogind για να δουλέψει χωρίς πολλές παρεμβάσεις, το kde δουλεύει και χωρίς αυτό, αλλά όχι με wayland. Στα bsds συντηρούν patches για να δουλεύει το gnome με consolekit2.

Επεξ/σία από mobinmob
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το elogind είναι ουσιαστικά ο ίδιος κώδικας του systemd. Αυτό αποδεικνύει τρία πράγματα.

Α.Πως απλά μπαίνουν σε fork προσπαθώντας να μην βλέπουν μια καταραμένη λέξη όπως εξήγησα παραπάνω, και μπαίνουν σε περιττούς κόπους απλά για να λένε ότι δεν το έχουν ενώ στην πραγματικότητα το έχουν (σαν το μεγάλο μας τσίρκο ένα πράγμα)

Β. Πως δεν έχει καθίσει κανένας σοβαρά να φτιάξει μια εναλλακτική και αξιόπιστη λύση που να παρέχει στους κατασκευαστές desktop environments τις υπηρεσίες που ζητάνε και απλά τα βρίζουν σαν πουλημένα

Γ. Το ίδιο το systemd δεν είναι καθόλου μονολιθικό και απόδειξη για αυτό είναι το πόσο  εύκολα μπορεί να βγει απέξω το logind και το udev. Nομίζω μπορείς να το κάνεις απλά με compile flags χωρίς τίποτα άλλο. Έχω δει σε φορουμ του ArtiX να διαφημίζουν ακριβώς αυτό για ένα υποσύστημα, ως "απελευθέρωση", χωρίς καν να αλλάξουν μια γραμμή κώδικα...  😄😄

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 1
Δημοσ.

Και εγώ στην gentoo χωρίς systemd με kde χωρίς πρόβλημα έχω μια υποψία ότι το systemd χρειάζεται σε τελευταίο τύπου hardware uefi, ενεργοποιημένο δεν χρειάζεται να φτιάξεις fstab βρίσκει το id του δίσκου, μάλλον από το bios;. Είμαι τεμπέλης και δεν κρατάω σημειώσεις δεν θυμάμαι να σας πω περισσότερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...