Nikos Chatzoglou Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Λοιπόν όπως γνωρίζουμε όλοι πολλοί εργοδότες στην Ελλάδα για να γλυτώσουν τις εισφορές του ΙΚΑ ζητάνε ο εργαζόμενος να έχει μπλοκάκι (παρότι δουλεύει με ωράριο, στάνταρ ημέρες κλπ). Το θέμα είναι πότε χρεώνεται και ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχονται και πότε όχι; πχ μια γνωστή μου πήγε για δουλειά σε φροντιστήριο δευτεροβάθμιας και της είπαν ότι χρειάζεται ν' ανοίξει μπλοκάκι γιατί δεν συμφέρει τον εργοδότη το ΙΚΑ κλπ. Την ενημέρωσαν ότι δεν θα πληρώνει ΦΠΑ, εκείνη όμως την ίδια μέρα ρώτησε λογιστή ο οποίος της είπε ότι θα πληρώνει ΦΠΑ. Ξέρεις κανείς τι ισχύει πάνω σ' αυτό; Πότε μπαίνει ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών και πότε όχι;
MauroPaltoudias Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 1 λεπτό πριν, Nikos Chatzoglou είπε Ξέρεις κανείς τι ισχύει πάνω σ' αυτό; Πότε μπαίνει ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών και πότε όχι; Λοιπόν, πάντα μπαίνει, σε καθεστώς με μπλοκάκι, εκτός ελαχιστων εξαιρέσεων, που μάλλον δεν την ενδιαφέρουν (απαλλαγή ΦΠΑ - με συγκεκριμένη διαδικασία- λόγω εξωκοινοτικών συναλλαγών, ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως κάνα δυο ακόμα, στο ίδιο μήκος κύματος). Αυτό όμως που μπορώ να φανταστώ, είναι ότι οι του φροντιστηρίου αναφεροντουσαν σε κάλυψη του φόρου προστιθέμενης αξίας από τη δική τους πλευρά (και όχι από την πλευρά της φίλης σου), πράγμα αυτονόητο βεβαίως.
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 9 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε Λοιπόν, πάντα μπαίνει, σε καθεστώς με μπλοκάκι, εκτός ελαχιστων εξαιρέσεων, που μάλλον δεν την ενδιαφέρουν (απαλλαγή ΦΠΑ - με συγκεκριμένη διαδικασία- λόγω εξωκοινοτικών συναλλαγών, ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως κάνα δυο ακόμα, στο ίδιο μήκος κύματος). Αυτό όμως που μπορώ να φανταστώ, είναι ότι οι του φροντιστηρίου αναφεροντουσαν σε κάλυψη του φόρου προστιθέμενης αξίας από τη δική τους πλευρά (και όχι από την πλευρά της φίλης σου), πράγμα αυτονόητο βεβαίως. Της είπαν ότι η ίδια δεν θα πληρώνει ΦΠΑ (δεν είπαν κάτι ότι θα το πληρώνουν εκείνοι όμως)
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Μόλις τώρα, MauroPaltoudias είπε Ας το ρωτήσει τότε ξεκάθαρα. Καλά μην θεωρείς δεδομένο ότι και οι εργοδότες ξέρουν. Σε πανεπιστήμιο είχα κάνει συνέντευξη πρόπερσι για θέση με μπλοκάκι και δεν ήξεραν να μου πουν τι ισχύει με τη φορολογία (οι ίδιοι που προσέφεραν τη θέση).
MauroPaltoudias Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Δεν το θεωρώ. Για αυτό και κάθε επιχείρηση έχει είτε στελεχωμένο λογιστήριο είτε λογιστή που του αναθετει τα φορολογικά θέματα. Στην περίπτωσή σου, έπρεπε να μιλήσεις με τον ΕΛΚΕ. Επεξ/σία 30 Μαΐου 2021 από MauroPaltoudias
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 1 λεπτό πριν, MauroPaltoudias είπε Δεν το θεωρώ. Για αυτό και κάθε επιχείρηση έχει είτε στελεχωμένο λογιστήριο είτε λογιστή που του αναθετει τα φορολογικά θέματα. Στην περίπτωσή σου, έπρεπε να μιλήσεις με τον ΕΛΚΕ. Με τον ΕΛΚΕ ήταν η συνέντευξη και δεν ήξεραν. Τα λεφτά ήταν από ΕΣΠΑ και μου είπαν ότι εκείνοι απλά παρέχουν ένα ποσό ανα μήνα και είναι δικό μου θέμα να δω πόσο και τι φορολογείται, εννοείται ότι όταν τους ρώτησα αν εντάσσεται σε ΦΠΑ με κοιτούσαν σαν να μιλούσα άλλη γλώσσα.
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Τελικά δεν έβγαλα άκρη και ευτυχώς που δεν κατέληξα εκεί γιατί φαινόντουσαν τελείως ανίκανοι να διαχειριστούν βασικά θέματα πχ μου είχαν στείλει ιμειλ για συνέντευξη μέσω skype συγκεκριμένη ώρα και με κάλεσαν δυόμισι ώρες αργότερα, όταν τους το ανέφερα είπαν ότι δεν έστειλαν ποτέ τέτοιο ιμειλ (το έχω ακόμη εντωμεταξύ). Στη συνέντευξη συμφωνήσαμε συγκεκριμένη ημερομηνία να ξεκινήσω δουλειά και μετά από 3 ημέρες μου στέλνουν ιμειλ από τη γραμματεία και μου λένε τη Δευτέρα ξεκινάς (ενώ ήταν να ξεκινήσω 5 εβδομάδες αργότερα). Τους πήρα τηλ και έβγαινε ένας γραμματέας/διοικητικός ο οποίος μόνο ξύλο δεν μου έδωσε που δεν μπορούσα να πάω τη Δευτέρα, του έλεγα ότι άλλη ημερομηνία συμφωνήσαμε στη συνέντευξη και μου έλεγε "δεν τα ξέρω εγώ αυτά". Όλα αυτά που σου λέω σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Παλιότερα που είχα δουλέψει σε εργοστάσιο φρούτων ως εργάτης ήταν πολύ πιο οργανωμένα.
MauroPaltoudias Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Φαντάζομαι ότι αυτό έχει να κάνει και με το ΑΕΙ/ΤΕΙ. Π.χ. με Παν. Πατρών και άλλο γνωστό ερευνητικό κέντρο (στο Θησείο, για να μην λέμε και ονόματα) δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Ειδικά οι δεύτεροι, ήταν αρκετά οργανωμένοι μπορώ να πω.
sivadWS2 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α. Υπάρχει η σχετική εξαίρεση στον Κωδικα Φ.Π.Α. https://www.artion.gr/wp-content/uploads/2021/01/ΜΕΛΕΤΗ-ΓΙΑ-ΤΟΝ-ΦΠΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.pdf 1 1
vasilllis Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Να αλλαξει λογιστη η φιλη σου αμεσα. https://gsofronas.gr/?p=381 σε καθε περιπτωση να γνωριζει: Την υποχρεωτικη ασφαλιση 12 μηνες με δικα της εξοδα την ετησια καταβολη τελος επιτηδευματος (απο τον 3ο χρονο αν θυμαμαι καλα) την φορολογηση σε καθε τιμολογιο. ΥΓ το ανεβασα μετα την αναρτηση του φιλου. Επεξ/σία 30 Μαΐου 2021 από vasilllis
Ukforthemoment Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Με μπλοκάκι και ένα μονο πελάτη ;Για να το ψάξει καλύτερα
tsioulak Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Κανονικά η εκπαίδευση δεν έχει ΦΠΑ, τώρα για το μπλοκακι δεν ξέρω. Τι ειδικότητα είναι και της ζητάει μπλοκακι το φροντιστήριο; μόνο σε κάτι μηχανικούς (για μαθήματα ΕΠΑΛ) λένε για μπλοκακι και αυτό επειδή αυτοί συνήθως έχουν μπλοκακι.
MauroPaltoudias Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, sivadWS2 είπε Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α. Υπάρχει η σχετική εξαίρεση στον Κωδικα Φ.Π.Α. Πολύ ενδιαφέρον, είναι πράγματι εντελώς ξεκάθαρο σύμφωνα και με αυτό που παραθέτεις. Ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση, δεν θα πήγαινε καν το μυαλό μου. Επεξ/σία 31 Μαΐου 2021 από MauroPaltoudias
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα