Προς το περιεχόμενο

Τεχνολογία τροφίμων ΑΤΕΙ ή Γεωπονία ΑΠΘ με κατεύθυνση τεχνολογία τροφίμων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είμαι μαθητής τις 3η λυκείου και έχω στο νου μου να ασχοληθώ με την τεχνολογία τροφίμων αυτό όμως που δε ξέρω είναι να πάω στο τμήμα τεχνολογία τροφίμων τις Θεσσαλονίκης όπου ξέρω είναι αρκετά δύσκολο ή να πάω στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ όπου πρακτικά θα είναι ένα ποιο ισχυρό πτυχίο αλλά δεν είμαι καθαρά τεχνολόγος τροφίμων αφού αυτό θα το επιλέξω σαν κατεύθυνση μέσα στην σχολή μου. Όσον αναφορά για την εργασία γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας αυτό όμως που ακούω από κάποιους ότι είναι είναι μια δουλειά ή όποια έχει πολύ άγχος και μπορεί να είσαι όλοι την ώρα στην τσίτα πείτε μου λίγο την γνώμη σας και σχετικά με αυτό. 

 

Ευχαριστώ 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χτύπα στην πόρτα κάποιους εργοδότες , θα σε πουν τι προτιμούν. Ενδιαφέρουσα εργασία με αρκετές δυσκολίες και χημεία στη μέση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου.

Είμαι απόφοιτος του γεωπονικού ΑΠΘ κατεύθυνσης επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων από το 2005. 

Αυτό που σε συμβουλεύω είναι να μη προτιμήσεις καμία από τις δύο σχολές που σκέφτεσαι και να προσπαθήσεις να περάσεις είτε στο χημικό είτε στο τμήμα χημικών μηχανικών. 

Αυτές οι δύο σχολές θα σου δώσουν μεγαλύτερη επαγγελματική ευελιξία και προοπτική.

Αν θες να ασχοληθείς αποκλειστικά με τρόφιμα πάλι μπορείς να το κάνεις από αυτές τις σχολές που σου προτείνω.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

51 λεπτά πριν, costas80 είπε

Γεια σου.

Είμαι απόφοιτος του γεωπονικού ΑΠΘ κατεύθυνσης επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων από το 2005. 

Αυτό που σε συμβουλεύω είναι να μη προτιμήσεις καμία από τις δύο σχολές που σκέφτεσαι και να προσπαθήσεις να περάσεις είτε στο χημικό είτε στο τμήμα χημικών μηχανικών. 

Αυτές οι δύο σχολές θα σου δώσουν μεγαλύτερη επαγγελματική ευελιξία και προοπτική.

Αν θες να ασχοληθείς αποκλειστικά με τρόφιμα πάλι μπορείς να το κάνεις από αυτές τις σχολές που σου προτείνω.

Γενικά ενδιαφέρομαι για τον κλάδο τον τροφίμων αλλα αυτό που με ενδιαφέρει και όλες είναι να μπω σε μια σχολή όπου θα μπορώ να βγω και όλας για αυτό ας πούμε χημικό και χημικό μηχανικό τις είχα λίγο πολύ απόκλιση 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν θες οντως να ασχοληθείς επαγγελματικά πηγαινε απευθείας χημικό. μετα πάρε κατευθυνση τροφιμα ή κανε ενα μεταπτυχιακό. επίσης θα δεις κι αλλες οψεις της χημείας που μπορεί να σου αρέσουν, από αναλύσεις τροφιμων, ποτων, νερού, εδάφους κλπ μέχρι φάρμακα, καλλυντικά, πετρελαιοειδή, "πράσινα" προιοντα όπως βιοαποδομησιμο πλαστικό, αντιρρυπαντική τεχνολογία και δεκάδες άλλα πράγματα.Στο χημικό Ιωαννινων μπορείς παράλληλα με το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό να παρακολουθήσεις κυκλο μαθημάτων για να λάβεις την πιστοποίηση οινολόγου.  Ετσι κι αλλιως και στις άλλες σχολές νας πας τη χημεία δεν τη γλιτώνεις. Αν η χημεία σου φαίνεται εξαιρετικα δυσκολη τοτε και σαν γεωπόνος ή τεχνολόγος τροφίμων θα δυσκολευτεις πολύ. Χημικών μηχανικών είναι πιο δυσκολη από τα άλλα τμηματα χημειας

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γνωστός μου τελειώνει τεχνολόγων γεωπόνων λάρισας και έχει βαθμό πτυχίου 9, τι μεταπτυχιακό θα προτείνατε για να το γυρίσει σε αυτόν τον τομέα ;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, NobodyRankXV είπε

Γνωστός μου τελειώνει τεχνολόγων γεωπόνων λάρισας και έχει βαθμό πτυχίου 9, τι μεταπτυχιακό θα προτείνατε για να το γυρίσει σε αυτόν τον τομέα ;;

χημεια ή βιοχημεια τροφίμων

ενα αρκετά καλό είναι αυτό http://nutri-environment.bio.uth.gr/   

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 30/5/2021 στις 11:32 ΠΜ, Stif6 είπε

Είμαι μαθητής τις 3η λυκείου και έχω στο νου μου να ασχοληθώ με την τεχνολογία τροφίμων αυτό όμως που δε ξέρω είναι να πάω στο τμήμα τεχνολογία τροφίμων τις Θεσσαλονίκης όπου ξέρω είναι αρκετά δύσκολο ή να πάω στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ όπου πρακτικά θα είναι ένα ποιο ισχυρό πτυχίο αλλά δεν είμαι καθαρά τεχνολόγος τροφίμων αφού αυτό θα το επιλέξω σαν κατεύθυνση μέσα στην σχολή μου. Όσον αναφορά για την εργασία γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας αυτό όμως που ακούω από κάποιους ότι είναι είναι μια δουλειά ή όποια έχει πολύ άγχος και μπορεί να είσαι όλοι την ώρα στην τσίτα πείτε μου λίγο την γνώμη σας και σχετικά με αυτό. 

 

Ευχαριστώ 

Αν θες να ασχοληθείς με τα τρόφιμα και τις πάρα πολλές δυνατότητες που σου προσφέρουν για το είδος της καριέρας που θα ακολουθήσεις τότε δε θα πας ούτε προς χημικό, ούτε προς βιολογικό, ούτε προς τμήματα σαν των χημικών μηχανικών.

Αν ζητάς γρήγορη κατάρτιση πήγαινε σε κάποιο από τα πρώην ΤΕΙ, της Θεσσαλονίκης αφού μάλλον είσαι από κει είναι μια χαρά επιλογή. Αν όμως θες να αποκτήσεις πιο γερές βάσεις θα επιλέξεις είτε ΑΠΘ είτε (ακόμα καλύτερα) ΓΠΑ. Ναι, θα φας 2,5 χρόνια μαθαίνοντας για την παρενιαυτοφορία της ελιάς και το σιτηρέσιο της αγελάδας (που στο μέλλον ίσως όλο και κάπου να σου χρησιμεύσει) αλλά θα έχεις βάσεις για να προχωρήσεις και να εμβαθύνεις σε πληθώρα τομέων, μικροβιολογία, συσκευασία, νομοθεσία, οινολογία, διατροφή κτλ. που κανένα χημικό ή φυσικό δε θα σου δώσει.

Τα τελευταία 10-12 χρόνια έχουν πεταχτεί σαν μανιτάρια ένα κάρο τμήματα που χώνουν με κάποιο τρόπο τη λέξη τρόφιμα στον τίτλο τους. Μην τα έχεις σαν πρώτη επιλογή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 1/6/2021 στις 10:45 ΠΜ, Speculoos είπε

Αν θες να ασχοληθείς με τα τρόφιμα και τις πάρα πολλές δυνατότητες που σου προσφέρουν για το είδος της καριέρας που θα ακολουθήσεις τότε δε θα πας ούτε προς χημικό, ούτε προς βιολογικό, ούτε προς τμήματα σαν των χημικών μηχανικών.

Αν ζητάς γρήγορη κατάρτιση πήγαινε σε κάποιο από τα πρώην ΤΕΙ, της Θεσσαλονίκης αφού μάλλον είσαι από κει είναι μια χαρά επιλογή. Αν όμως θες να αποκτήσεις πιο γερές βάσεις θα επιλέξεις είτε ΑΠΘ είτε (ακόμα καλύτερα) ΓΠΑ. Ναι, θα φας 2,5 χρόνια μαθαίνοντας για την παρενιαυτοφορία της ελιάς και το σιτηρέσιο της αγελάδας (που στο μέλλον ίσως όλο και κάπου να σου χρησιμεύσει) αλλά θα έχεις βάσεις για να προχωρήσεις και να εμβαθύνεις σε πληθώρα τομέων, μικροβιολογία, συσκευασία, νομοθεσία, οινολογία, διατροφή κτλ. που κανένα χημικό ή φυσικό δε θα σου δώσει.

Τα τελευταία 10-12 χρόνια έχουν πεταχτεί σαν μανιτάρια ένα κάρο τμήματα που χώνουν με κάποιο τρόπο τη λέξη τρόφιμα στον τίτλο τους. Μην τα έχεις σαν πρώτη επιλογή.

Αυτο που εγω ξερω οτι πανεπιστημια οπως το ΑΠΘ ή το ΓΠΑ σιγουρα σαν πτυχιο θα ειναι ποιο δυνατο απο οτι αυτον τον παλιον ΤΕΙ αλλα αυτο που θελω ειναι να παω εκει οπου θα εχω ποιο γερες βασεις στο τομεα των τροφιμων που τουλαχιστον εως τωρα ειναι αυτο που με ενδιαφερει διοτι μου φαινεται αρκετα ενδιαφερον και σαν επαγγελμα αλλα υπαρχει και μεγαλη ζητηση στην αγορα εργασιας για αυτο δεν μπορω να αποφασισω να ακολουθησω τον κλαδο καθαρα τον τροφιμων και να παω σε ενα τετοιο ΤΕΙ ή να το παρω απο ενα  μεγαλο πανεπιστημιο οπου ναι μεν σαν πτυχιο θα ειναι καλυτερο αλλα σαν γνωσεις μπορει  υστερει (δεν ξερω εαν οντως υστερει για αυτο θελω την γνωμη απο ατομα που ασχολουνται με αυτον τομεα).Οπως επισης θελω να ρωτησω στο εξωτερικο η ειδικευση ενος χημικου ας πουμε στα τροφιμα ειναι εξισομενη οπως ενος τεχνολογου τροφιμων οπως στην Ελλαδα ή προτιμαν εναν καταθαρα τεχνολογο τροφιμων 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

42 λεπτά πριν, Stif6 είπε

Αυτο που εγω ξερω οτι πανεπιστημια οπως το ΑΠΘ ή το ΓΠΑ σιγουρα σαν πτυχιο θα ειναι ποιο δυνατο απο οτι αυτον τον παλιον ΤΕΙ αλλα αυτο που θελω ειναι να παω εκει οπου θα εχω ποιο γερες βασεις στο τομεα των τροφιμων που τουλαχιστον εως τωρα ειναι αυτο που με ενδιαφερει διοτι μου φαινεται αρκετα ενδιαφερον και σαν επαγγελμα αλλα υπαρχει και μεγαλη ζητηση στην αγορα εργασιας για αυτο δεν μπορω να αποφασισω να ακολουθησω τον κλαδο καθαρα τον τροφιμων και να παω σε ενα τετοιο ΤΕΙ ή να το παρω απο ενα  μεγαλο πανεπιστημιο οπου ναι μεν σαν πτυχιο θα ειναι καλυτερο αλλα σαν γνωσεις μπορει  υστερει (δεν ξερω εαν οντως υστερει για αυτο θελω την γνωμη απο ατομα που ασχολουνται με αυτον τομεα).Οπως επισης θελω να ρωτησω στο εξωτερικο η ειδικευση ενος χημικου ας πουμε στα τροφιμα ειναι εξισομενη οπως ενος τεχνολογου τροφιμων οπως στην Ελλαδα ή προτιμαν εναν καταθαρα τεχνολογο τροφιμων 

 

Δεν είναι θέμα γερού πτυχίου όπως το εννοείς ότι θα σου ανοίξουν περισσότερες πόρτες αν έχεις πτυχίο από το ΓΠΑ ή από τη Σίνδο. Είναι θέμα γνώσεων. Δεν έχω βρει κάποιο πρώην ΤΕΙ να προσφέρει καλύτερη ποιότητα και βάθος γνώσης στον τομέα των τροφίμων από ΓΠΑ (κυρίως) και ΑΠΘ.

Αν θες όμως να πάρεις μια βάση, να τελειώνεις γρήγορα, να πάρεις μια γεύση της αγοράς λόγω της εξάμηνης πρακτικής (που δεν υπάρχει στα πανεπιστήμια) και μέχρι τότε βλέπεις αν θες να εμβαθύνεις με κάποιο MSc, τότε πας ΤΕΙ. Για οτιδήποτε άλλο ΓΠΑ και ΑΠΘ αλλά θα φτύσεις αίμα να πάρεις πτυχίο. Αν επίσης θες να είσαι σε ένα εργαστήριο να φτιάχνεις συνταγές και ποιοτικούς ελέγχους τότε επίσης το ΤΕΙ αρκεί.

Το "εξωτερικό" είναι πολύ γενική έννοια, κάθε χώρα έχει τα δικά της στάνταρ, λίγο πολύ και αρκετά γενικά η επιστήμη τροφίμων ανήκει σε agricultural, bio-engineer, applied sciences ενότητες. Αποκλειστικά για τρόφιμα το Wageningen είναι  το πανεπιστημίο αναφοράς και πόλος έλξης χιλιάδων μεταπτυχιακών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά άλλα που δίνουν πολύ καλές γνώσεις. Αλλά μέχρι τότε έχεις αρκετό δρόμο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 ώρες πριν, Speculoos είπε

Δεν είναι θέμα γερού πτυχίου όπως το εννοείς ότι θα σου ανοίξουν περισσότερες πόρτες αν έχεις πτυχίο από το ΓΠΑ ή από τη Σίνδο. Είναι θέμα γνώσεων. Δεν έχω βρει κάποιο πρώην ΤΕΙ να προσφέρει καλύτερη ποιότητα και βάθος γνώσης στον τομέα των τροφίμων από ΓΠΑ (κυρίως) και ΑΠΘ.

Αν θες όμως να πάρεις μια βάση, να τελειώνεις γρήγορα, να πάρεις μια γεύση της αγοράς λόγω της εξάμηνης πρακτικής (που δεν υπάρχει στα πανεπιστήμια) και μέχρι τότε βλέπεις αν θες να εμβαθύνεις με κάποιο MSc, τότε πας ΤΕΙ. Για οτιδήποτε άλλο ΓΠΑ και ΑΠΘ αλλά θα φτύσεις αίμα να πάρεις πτυχίο. Αν επίσης θες να είσαι σε ένα εργαστήριο να φτιάχνεις συνταγές και ποιοτικούς ελέγχους τότε επίσης το ΤΕΙ αρκεί.

Το "εξωτερικό" είναι πολύ γενική έννοια, κάθε χώρα έχει τα δικά της στάνταρ, λίγο πολύ και αρκετά γενικά η επιστήμη τροφίμων ανήκει σε agricultural, bio-engineer, applied sciences ενότητες. Αποκλειστικά για τρόφιμα το Wageningen είναι  το πανεπιστημίο αναφοράς και πόλος έλξης χιλιάδων μεταπτυχιακών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά άλλα που δίνουν πολύ καλές γνώσεις. Αλλά μέχρι τότε έχεις αρκετό δρόμο.

Τα ΤΕΙ, η υποχρεωτική πρακτική κλπ έχουν καταργηθεί εδω και δυο χρόνια και εγιναν πανεπιστημιακές σχολές, μονο οσοι μπήκαν μεχρι το 2018 θα παρουν πτυχίο ΤΕΙ, οι υπολοιποι πανεπιστημίου. επίσης και από πανεπιστημια μπορεις να κανεις πρακτική μικρότερης διαρκειας ακόμα και εξωτερικό με ερασμους. οι τεχνολογοι τροφίμων ειναι κυρίως για εργαστηριακό προσωπικό σε εργαστήρια αναλύσεων και τη βιομηχανία, υπάρχει ακομα ζητηση. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Τα ΤΕΙ, η υποχρεωτική πρακτική κλπ έχουν καταργηθεί εδω και δυο χρόνια και εγιναν πανεπιστημιακές σχολές, μονο οσοι μπήκαν μεχρι το 2018 θα παρουν πτυχίο ΤΕΙ, οι υπολοιποι πανεπιστημίου. επίσης και από πανεπιστημια μπορεις να κανεις πρακτική μικρότερης διαρκειας ακόμα και εξωτερικό με ερασμους. οι τεχνολογοι τροφίμων ειναι κυρίως για εργαστηριακό προσωπικό σε εργαστήρια αναλύσεων και τη βιομηχανία, υπάρχει ακομα ζητηση. 

Εγώ τουλάχιστον γνωρίζω ότι ειδικά στο τομέα τεχνολογία τροφίμων υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις βιομηχανίες 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Stif6 είπε

Εγώ τουλάχιστον γνωρίζω ότι ειδικά στο τομέα τεχνολογία τροφίμων υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις βιομηχανίες 

Μα αυτό λέω οτι υπαρχει ζητηση 

σε εργαστήρια αναλύσεων και τη βιομηχανία, υπάρχει ακομα ζητηση

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Τα ΤΕΙ, η υποχρεωτική πρακτική κλπ έχουν καταργηθεί εδω και δυο χρόνια και εγιναν πανεπιστημιακές σχολές, μονο οσοι μπήκαν μεχρι το 2018 θα παρουν πτυχίο ΤΕΙ, οι υπολοιποι πανεπιστημίου. επίσης και από πανεπιστημια μπορεις να κανεις πρακτική μικρότερης διαρκειας ακόμα και εξωτερικό με ερασμους. οι τεχνολογοι τροφίμων ειναι κυρίως για εργαστηριακό προσωπικό σε εργαστήρια αναλύσεων και τη βιομηχανία, υπάρχει ακομα ζητηση. 

Είσαι σωστή, για αυτό ανέφερα και πρώην ΤΕΙ, παρόλ' αυτά υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πρακτικής κάτι που σε πολλά πανεπιστήμια είναι σχεδόν αστείο με τα δύο δίμηνα.

10 ώρες πριν, Stif6 είπε

Εγώ τουλάχιστον γνωρίζω ότι ειδικά στο τομέα τεχνολογία τροφίμων υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις βιομηχανίες 

O εύκολος κι άμεσος δρόμος είναι (ειδικά από ΤΕΙ) να πας σε κάποια θέση technician/analyst/junior development technologist σε κάποιο εργαστήριο είτε αυτό είναι εξωτερικό εργαστήριο ή μέσα σε κάποια βιομηχανία όπως έγραψε κι η velociraptoras.

Aπό κει κι έπειτα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα και διαφορετικές θέσεις που κάποιος με γερές βάσεις στην επιστήμη τροφίμων μπορεί να ανταπεξέλθει και μέσα στα χρόνια να διαφοροποιηθεί. Από ποιοτικό έλεγχο και ασφάλεια (δες QA/QC, ISO, HACCP), R&D developer, Supply chain/operations, Regulatory, μέχρι Project manager, Sales, Business dev, Product Manager.

Επίσης όταν λέμε βιομηχανία δεν εννοούμε μόνο τη ΦΑΓΕ, τον Υφαντή και τον Παπαδόπουλο αλλά και τις πολλές περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Β2Β κομμάτι είτε είναι εταιρείες παραγωγής τροφίμων είτε εταιρείες συστατικών ή κι ακόμα συμβουλευτικές (όπου κάποιος θα δουλεψει ως consultant) και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, Speculoos είπε

Είσαι σωστή, για αυτό ανέφερα και πρώην ΤΕΙ, παρόλ' αυτά υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πρακτικής κάτι που σε πολλά πανεπιστήμια είναι σχεδόν αστείο με τα δύο δίμηνα.

O εύκολος κι άμεσος δρόμος είναι (ειδικά από ΤΕΙ) να πας σε κάποια θέση technician/analyst/junior development technologist σε κάποιο εργαστήριο είτε αυτό είναι εξωτερικό εργαστήριο ή μέσα σε κάποια βιομηχανία όπως έγραψε κι η velociraptoras.

Aπό κει κι έπειτα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα και διαφορετικές θέσεις που κάποιος με γερές βάσεις στην επιστήμη τροφίμων μπορεί να ανταπεξέλθει και μέσα στα χρόνια να διαφοροποιηθεί. Από ποιοτικό έλεγχο και ασφάλεια (δες QA/QC, ISO, HACCP), R&D developer, Supply chain/operations, Regulatory, μέχρι Project manager, Sales, Business dev, Product Manager.

Επίσης όταν λέμε βιομηχανία δεν εννοούμε μόνο τη ΦΑΓΕ, τον Υφαντή και τον Παπαδόπουλο αλλά και τις πολλές περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Β2Β κομμάτι είτε είναι εταιρείες παραγωγής τροφίμων είτε εταιρείες συστατικών ή κι ακόμα συμβουλευτικές (όπου κάποιος θα δουλεψει ως consultant) και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

οπως και να εχει απο οτι καταλαβα ειτε απο ΤΕΙ ειτε απο ΑΕΙ με ειδικευση στα τροφιμα μπορεις να ασχοληθεις με ολα τα παραπονα που προανεφερες 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...