Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα!

Το σύστημα μου προς το παρόν έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

* Case (Κουτί): Coolermaster K380 Knight Black Series (Εμπρός, πίσω και πλάγια ανεμιστηρες 120mm)

* PSU (Τροφοδοτικό & Watt): CX 750M Corsair

* Motherboard (Μητρική): Gigabyte 990XA-UD3

* CPU (Κεντρικός επεξεργαστής): AMD FX - 6300 (6-core) 3,5GHz. Με After Market ψύκτρα (τάξεως ~25€, δεν θυμάμαι πλέον ποια)

* RAM (Μνήμη συστήματος): 32 (4x8) GB HyperX Fury (1600)

* GPU (Κάρτα γραφικών): R9 280 (Sapphire 3GB)

* Monitor/Resolution (Οθόνη/Ανάλυση): LG IPS 1080p

* ΟS (Λειτουργικό σύστημα): Windows 10 (64bit)

Προσπαθώ να δώσω στο σύστημα "πνοές" για να ζήσει παραπάνω. Χρησιμοποιείται για την εργασία μου (browsing/emails κυρίως) αλλά και για gaming σχετικά παλαιών games (το πιο απαιτητικό που του έχω φορτώσει είναι Elder Scrolls Online).

Σε 1-2 έτη θα γίνει ολική αναβάθμιση, και ίσως το κρατήσω μόνο για την εργασία ή backup σύστημα αν κάτι πάει στραβά στο νέο. Γενικά να το παρατήσω δεν πρόκειται ούτε να το πουλήσω "το αγαπάω" :)

Αλλά εκ των πραγμάτων με τις τρέχουσες τιμές μετάβαση σε νέο σύστημα δεν γίνεται με τίποτα.

Τα βήματα που σκέφτομαι είναι τα εξής:

1) Αναβάθμιση CPU σε FX-8350. Αυτό το βλέπω ως μονόδρομο γιατί δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη ο 6300. Που ήταν παλικάρι όμως τόσα χρόνια να μην είμαι αχάριστος! Από την αρχή έπρεπε να είχε μπει 8αρης νομίζω αλλά έκοβα τότε λόγω budget..... Τέλος πάντων!

Με την τρέχουσα ψύκτρα πιάνω κάπου 30C idle και μεχρι 60 αααντε 65C μετά από κάμποση ώρα gaming. Overclock δεν έκανα και γενικά δεν κάνω. Παστούλα του αλλάζω ~ ανά 1,5-2 έτη.

Ερώτηση πρώτη: Δεδομένων όσων είπαμε ως τώρα, αναμένουμε να έχω θέμα σε θερμοκρασίες/ρεύματα/μητρική αν γίνει η αναβάθμιση αυτή; Πρέπει να κάνω κάποια προεργασία ή να πειράξω κάπως το bios μόλις βάλω τον 8350;

2) Αναβάθμιση GPU. Αρχικά αυτό δεν θα γίνει με τις τρελές τιμές του σήμερα. Αλλά έστω πως εξομαλύνθηκαν τους επόμενους μήνες.

Ερώτηση δεύτερη: Δεδομένου του όλου συστήματος, ποια κάρτα θα ήταν αρμονική με το σύστημα μου και ποιο αποδοτική από την τρέχουσα; Κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερη σε φυσικό μέγεθος από την τρέχουσα. 570? 580? 5600? Στην τύχη τα λέω :P Δεν ξέρω καν αν θα παίρνει μπρος αν τις βάλω.

Σημειωτέον είναι κίνηση που δεν μπορώ και να αφήσω για πάνω από ένα έτος μετά γιατί η R9 280 μου "ζει με μηχανική υποστήριξη" στην ψύξη της και την έχω δει στο game να πιάνει και 100αρα Celsius. Idle καθώς γράφω 37C, οπότε μόνο στο gaming ανεβάζει. Επίσης την νέα ίσως την μετέφερα και στο νέο σύστημα.

3) Ψύξη. Έχω έναν ανεμιστήρα μπροστά (κάτω) να φέρνει αέρα, έναν στο πλαι (φουλ κέντρο) επίσης να φέρνει, και έναν πίσω (πάνω) να διώχνει. Όλοι 120mm. Οι ψύκτρες CPU & GPU "κοιτάζουν προς τα κάτω"

Ερώτηση τρίτη: Αρχικά μήπως ο πλαινός είναι καλύτερα να διώχνει και αυτός;

Ερώτηση τέταρτη: Έχω και θέση για ανεμιστήρα στην "οροφή", θα είχε νόημα να βάλω και αυτόν; Αν ναι να φέρνει ή να διώχνει;

Ερώτηση πέμπτη: Θα τους αλλάξω όλους τους περιφερειακούς γιατί κοντεύουν διετία. Έχω κοζάρει τους Be Quiet Pure Wings. Θα τους προτείνατε ή υπάρχει κάτι καλύτερο στο range μέχρι 10-20€;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για όλες τις απαντήσεις!!! :D

Επεξ/σία από corvus4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

οι νεες καρτες γραφικων κοστιζουν 600-1000 ευρω

ετσι οι πιο πολλοί βαζουν μια καρτα γραφικων 50-150 ευρω νέα η μεταχειρ.

κ ο,τι δείχνει.

για τις καρτες των 100 ευρω ολα τα πισι δεκαετιας ειναι οκ,

επομενως η αναβαθμιση δεν χρειαζεται γιαυτα.

δινεις 100-200 ευρω κ αγοραζεις ενα ακομη.

εκεινοι που αγοραζουν 2000 ευρω ενα πισι οδηγουν τζιπ ή κατι παρομοιο,

οποτε εχουμε δρομο ακομη

η καρτα gt 730 των 30-40 ευρω βαδιζει ολοταχως για 100! ευρω λογω μαινιγκ,

κορυφαια σκηνικα

αγοραζονται πισι με επεξεργαστες 11ης γενιας 6,12 πυρηνες με καρτα γραφικων 40 ευρω gt 730, 1030

Επεξ/σία από peiraiask
  • Like 1
Δημοσ.

Ουσιαστικός λόγος αναβάθμισης δεν βλέπω γιατί υπάρχει.

Εφόσον λες οτι το elder scrolls είναι οτι βαρύτερο τρέχει το μηχάνημα τότε καλύπτεις όλα τα recommended settings

https://www.elderscrollsonline.com/en-us/newplayerguide/minspec

O fx-8350 προφανώς θα δώσει μια άνεση και έναν αέρα λόγω περισσότερων πυρήνων και λίγο μεγαλύτερου single core, χωρίς να κρίνεται απαραίτητος. Με τον 8350, εφόσον τον βάλεις, σηκώνει να βάλεις και καλύτερη κάρτα. Από rx 570 και πάνω θα έχεις "μπουκάλι" και απλά θα περιμένεις το νέο μηχάνημα να την αξιοποιήσεις στο 100%.

Προσωπική άποψη μείνε όπως είσαι ή άντε αν βρεις τον fx-8350 στα 50ευρώ δώστα για λίγο άνεση αλλά μέχρι εκεί. Όπως σωστά σου είπε και ο προηγούμενος συμφορουμίτης πολλοί θα παρακαλούσαν να έχουν την κάρτα σου και ο 8350 την υπερκαλύπτει. Όταν ευνοήσουν οι συνθήκες, κάνεις ολική αναβάθμιση να το χαρείς.

Όσο αφορά το κουτί, προσωπικά θα ακολουθούσα το διάγραμμα της ίδιας εταιρίας, αφού δίνει τον συνιστώμενο συνδυασμό που να μπαίνει και που να βγαίνει. Φτηνοί και καλοί είναι και οι arctic( pwm εφόσον θες να τους ελέγχεις σε στροφές)

380_3-bannerdesktop.png

• Like 4
Δημοσ.

Δεν θα βρεις 50ε γύρω στα 100 ζητάνε άρα για να πάρεις 20% επιδόσεις δεν αξίζει, να τον πας τον 8320 στα 4.8 ναι εκεί θα δεις διάφορες αλλά θα καίει τον απατο + θα τσητωνεις μητρικη 10 χρονων

Κάνε ένα καλό oc στον 6300 με κάποιον που ξέρει η διάβασέ και βάλε λίγα λεφτά σε μια καλή ψυχτρα η aio

Δημοσ.
14 ώρες πριν, corvus4 είπε

Προσπαθώ να δώσω στο σύστημα "πνοές" για να ζήσει παραπάνω.

Αν θέλετε να προσπαθήσετε λίγο O.C. με τον υπάρχοντα επεξεργαστή χωρίς κίνδυνο (αν και φοβάμαι λίγο το CX) μπορείτε να πάρετε ιδέες από το παρακάτω θέμα: 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Aris_ είπε

Δεν θα βρεις 50ε γύρω στα 100 ζητάνε άρα για να πάρεις 20% επιδόσεις δεν αξίζει...

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Τέρης Α. είπε

Τι θα κάνετε τελικά;

Από CPU σκέφτομαι να βρω κάποιον μεταχειρισμένο FX-8350 σε μια λογική τιμή και να κλείσω βάσει του άλλου thread το turbo του εξαρχής. Σε πλαίσιο μηνός-διμήνου.

Από GPU, θα την αφήσω όσο ζήσει, αναγκαστικά προς το παρόν. Δυστυχώς έχει ζημιά η κάρτα και ζει με προσωρινή πατέντα. Απλά σε αντίθεση με ότι νόμιζα δεν έχει νόημα να πάω σε low end 5xxx μοντέλα ακόμα και με τον 8350. Θα πάρει μια 570 με το καλό να είναι άνετος. Νομίζω σε πλαίσιο ενός έτους που εικάζω θα είναι ξανά φυσιολογικές οι τιμές.

Για την ψύξη, θα πειραματιστώ λίγο, είναι αρκετά ασφαλές πράγμα για να "παίξω" :)

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 30/5/2021 στις 12:54 ΠΜ, corvus4 είπε

την έχω δει στο game να πιάνει και 100αρα Celsius.

Πόσο % δουλεύουν εκείνη τη στιγμή τα ανεμιστηράκια της κάρτας; 

Παστούλα του αλλάζω ~ ανά 1,5-2 έτη.

Ισχύει το ίδιο και για την κάρτα; Ποια πάστα χρησιμοποιείτε;

Οι ψύκτρες CPU & GPU "κοιτάζουν προς τα κάτω"

Η ψύκτρα του επεξεργαστή δεν ''κυττάζει'' τον ''120mm πίσω (πάνω) να διώχνει'';

Δημοσ.

Τα ανεμιστηράκια πάντα λειτουργούν στο 100%. Δεν έχω την ψύξη της μαμάς στην κάρτα καθώς είχε πάθει ζημιά (ξεκόλλησε ο ένας ανεμιστήρας καθώς είχε φθαρεί το κούμπωμα του). Έκανε ειδική πατέντα ένας μάστορας με custom ψύξη. Χαρακτηριστικό της είναι πως σε χαλαρή χρήση πάντα λειτουργεί σε πολύ χαλαρή θερμοκρασία, σε "βαριά/gaming" χρήση ανεβαίνει αρκετά μετά από πολύ ώρα.

Για την πάστα, δυστυχώς δεν ίσχυε το ίδιο και για την κάρτα. Μόνο με την παραπάνω αλλαγή άλλαξε ο μάστορας πάστα στην κάρτα. Συνολικά είχε μείνει 3 χρόνια με την ίδια. Την τελευταία φορά έβαλε παντού ο μάστορας και η αλήθεια είναι τον εμπιστεύτηκα τυφλά, δεν ρώτησα μάρκα.

Δυστυχώς όχι βγάζει προς την GPU πράγμα που μου φαίνεται λάθος. Μήπως να πάω σε άλλη ψυκτρούλα αν η τρέχουσα δεν σηκώνει "στροφή 90 μοίρες";

Δημοσ.

Νομίζω κατάλαβα, λόγω AMD. Μπορείτε να βγάλετε μια εικόνα από το εσωτερικό του κουτιού;

Spoiler

Αν δεν ανεβαίνει λόγω μεγέθους ανεβάστε την εδώ και επικολλήστε τον άμεσο σύνδεσμο.

Δημοσ.

Ένας 8350 θα είναι μια χαρά και η μητρική σου εάν είναι μέχρι v.3 θα τον κρατάει άνετα. Δες το thread που βάζω παρακάτω έχει πολύ πράγμα για να δοκιμάσεις, το άνοιξα εγώ πριν χρόνια και βοήθησε πολλούς.

Μια 5500 είναι μια χαρά για τον 8350 μιας και είναι πολύ γρηγορότερη από την 580. Απλά θα τρώει μπουκάλι από τον 8350.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το τωρινό σου σύστημα είναι μια χαρά για 1080p που το δουλεύεις, εγώ θα επέλεγα να βάλω τον γρηγορότερο ssd που μπορεί να πάρει (για ελαχιστοποίηση χρόνων loading) και θα δοκίμαζα ίσως καλύτερη ψύξη (και finetuning με το easytune6 της μητρικής):

https://pc-builds.com/calculator/FX-6300_Six-Core/Radeon_HD_7950-R9_280/0sJ05f/8/100/

https://pc-builds.com/cyri/FX-6300_Six-Core/Radeon_R9_280/0sJ0TT/32/100/?gameList=(2c)

Τελικά και ένας fx 8350 θα βοηθούσε λίγο...

https://pc-builds.com/cyri/FX-8350_Eight-Core/Radeon_R9_280/0sI0TT/32/100/?gameList=(2c)

Επεξ/σία από kostis76
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Νομίζω κατάλαβα, λόγω AMD. Μπορείτε να βγάλετε μια εικόνα από το εσωτερικό του κουτιού;

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Αν δεν ανεβαίνει λόγω μεγέθους ανεβάστε την εδώ και επικολλήστε τον άμεσο σύνδεσμο.

https://postimg.cc/gallery/zNY3LD5

Συγνώμη για την καθυστέρηση! Μην με κακοχαρακτηρίσετε για το cable management ήταν πολύ περιορισμένος ο χώρος. Επόμενο setup σε full tower και μόνο! 😊

Επεξ/σία από corvus4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...