Helena_Konst Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Hello Guys, καμιά μανούλα έχουμε εδώ; Εχω ένα προβλημα που θα ηθελα συζητησω. Εχω ένα αγοράκι 12 χρονών και νομίζω ότι είναι εθισμένος στον υπολογιστή όπου παίζει παιχνίδια με τις ώρες. Ανησυχώ και αισθάνομαι ότι έχει πρόβλημα, ιδιαίτερα επειδή δεν κοινωνικοποιείται με άλλα παιδιά και έχει κλειστεί στον κόσμο του. Υπάρχει καμία μαμά που αντιμετωπίζει κατι αντίστοιχο, ή καποιος που μικρός να ήταν εθισμένος στον υπολογιστή? Πως το αντιμετωπίσατε/ ξεπεράσατε? Έχετε να μου δώσετε καμία χρήσιμη συμβουλή? Βρήκα και δύο χρήσιμα αρθράκια που παραθέτω παρακάτω αλλα θα προτιμούσα να ακούσω καποιον που έχει προσωπική εμπειρία πιστευω θα βοηθούσε! Ευχαριστώ Διαδίκτυο: Εθισμός, πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου είναι εξαρτημένο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή; 1
Basilhs23___ Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Δεν είμαι ο κατάλληλος για να σου δώσω μια λύση. Το παιδί έχει κάνει φίλους στο σχολείο ή είναι εσωστρεφης χαρακτήρας; Μήπως λόγω έλλειψης φίλων στρέφεται στα παιχνίδια μέσω υπολογιστή; Μήπως έχει φίλους αλλά προτιμάει τα διαδικτυακά παιχνίδια με αυτούς από το να βγει έξω πχ; Επεξ/σία 27 Μαΐου 2021 από Basilhs23___
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 ολα τα παιδια ετσι ειναι σημερα, τουλαχιστον εσενα δεν ειναι εθισμενος στο smartphone αλλα ειναι στον υπολογιστη, που στον υπολογιστη μπορει να κανει και δημιουργικες εργασιες και να βρει και δουλεια στο μελλον επανω στο αντικειμενο... παρολαυτα στο θεμα σου τωρα, ο μονος τροπος για να μην ειναι τοση ωρα στον υπολογιστη ειναι να βρει κατι εξισου ενδιαφερον, οπως καποιο αθλημα. και γενικα πρεπει να καταλαβει οτι υπαρχουν ορια στο να κατσει στον υπολογιστη τα οποια τα βαζουν οι γονεις δηλαδη εσυ! 2 ωρες gaming την ημερα ειναι οκ, 1 ωρα σε γενικο σερφαρισμα επισης ειναι καλα, αντε και αλλη μιαμιση ωρα για καμια ταινια-σειρα, οποτε συνολο πανω κατω 4,5 ωρες την ημερα μπροστα απο μια οθονη υπολογιστη ή tv φενεται ιδανικο χρονος, τωρα το αν το πετυχει ο καθενας με το παιδι του, θελει δουλεια και συνεργασια και ναι ειναι δυσκολο! τα νουμερα τα αναφερουν και οι επιστημονες σε διαφορα αρθρα τους,!
Xejolontas Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Η λύση είναι ο αθλητισμός. Το παιδί πρέπει να βγαίνει από το σπίτι. Θα τον στείλεις σε κάποιο άθλημα ή ακόμα και δύο αθλήματα. Πχ ποδόσφαιρο και κολύμβηση. Το παιδί σου θα συνεχίσει να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά τουλάχιστον θα αποκτήσει φίλους και θα έχει τα θετικά της άθλησης Επεξ/σία 27 Μαΐου 2021 από Xejolontas 3 1
BlueBlade Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Μόλις τώρα, ariel555 είπε ολα τα παιδια ετσι ειναι σημερα Αυτό. Λίγο πολύ όλα τα παιδιά εδώ και αρκετά χρόνια περνάνε αρκετές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Κακά τα ψέματα, η ψυχαγωγία μέσω της τεχνολογίας κυριαρχεί κατά κράτος όλους τους υπόλοιπους "παραδοσιακούς" τρόπους. Το θέμα είναι, πόσες ώρες κάθεται στον υπολογιστή; Από την ώρα που θα γυρίσει από το σχολείο μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθεί; Γιατί εκεί ναι υπάρχει θέμα. Γενικά, παρέες έχει; Βγαίνει έξω; Έχει κάποιο άλλο χόμπι; Προσωπικά θα συμφωνήσω με τον φίλο πιο πάνω και να τον γράψεις σε ένα άθλημα που του αρέσει.
Super Moderators billdanos Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Super Moderators Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Πολλές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς ενός παιδιού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά παρόμοιες καταστάσεις και για αυτό το λόγο η καλύτερη επιλογή είναι το να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό (παιδοψυχολόγο?). Το να ρωτούν άλλους γονείς ή γενικότερα κόσμο σε ένα forum δε νομίζω πως θα μπορέσει να προσφέρει κάποια πρακτική βοήθεια μιας και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σε μια διαταραχή κλπ μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι άλλοι παράγοντες. Ειδικά για ηλικίες εκεί γύρω από την εφηβεία, πιστεύω πως είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός επαγγελματία! 4 2
SabotazNic Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Μην το βλέπετε ως ότι δεν έχει φίλους επειδή κάθεται στον υπολογιστή. Και εγω βασικά σε εκείνες τις ηλικίες, καθόμουν αρκετά στο pc, αλλά από το λύκειο άρχισα να βγαινω κτλ. Μόνο φροντιστήρια που πήγαινα. Αλλά στα παιχνίδια που έπαιζα, είχα online φίλους που παίζαμε μαζί, είτε με κάποιους που πηγαίναμε στο ίντερνετ καφέ. Και είναι και δύσκολη η ηλικία, οπότε ότι κάνετε, με καλό τρόπο ώστε να καταλάβει. Αλλιώς θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και τα οποία νεύρα λόγω εφηβείας κτλ. Το καλύτερο είναι ένα χόμπι. Αν δεν ασχολείται με τον αθλητισμό, μια καλή λύση είναι η κολύμβηση (που έκανα και εγώ), μιας και δεν χρειάζεται να μπει ντε και καλά σε κάποια ομάδα, όπως πχ ποδόσφαιρο ή μπάσκετ Επεξ/σία 27 Μαΐου 2021 από SabotazNic 3
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 43 λεπτά πριν, PAXromanas είπε 4.5 ωρες τη μερα χρηση υπολογιστή ή tv για παιδι 12 χρονων δεν ειναι με τιποτα ιδανικος χρονος, ουτε καν κοντα. αρθρο : "Σε ένα κόσμο οθονών και δικτύων, οι έφηβοι έχουν όφελος -και ψυχικό- αν περνάνε έως τέσσερις ώρες και κάτι (257 λεπτά) τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Για τα κινητά τηλέφωνα, το καθημερινό όριο είναι περίπου δύο ώρες, για τα βιντεοπαιχνίδια μία ώρα και 40 λεπτά, ενώ για την τηλεόραση τρεις ώρες και 41 λεπτά. Πρακτικά, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι αν ένας έφηβος καθημερινά περνάει μπροστά στον υπολογιστή του έως 257 λεπτά, μπροστά στο smartphone του έως 117 λεπτά, μπροστά στην τηλεόρασή του έως 221 λεπτά και μπροστά στα βιντεοπαιγνίδια του έως 100 λεπτά, δεν υπάρχει πρόβλημα (μπορεί μάλιστα και να ωφελείται). Όμως πέρα από αυτά τα χρονικά όρια, οι έφηβοι αρχίζουν πλέον να κάνουν κακό στον εαυτό τους, δημιουργώντας σταδιακά εξάρτηση ή ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θεωρεί ότι η ισορροπημένη χρήση συσκευών από τους νέους είναι ωφέλιμη, αλλά απλώς χρειάζεται μέτρο." Επεξ/σία 27 Μαΐου 2021 από ariel555
kostas_anes Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Λοιπόν, θα μιλήσω και εγώ για την εμπειρία μου. Όταν ήμουν μικρός και εγώ πέρναγα ηλίθια πολλές ώρες στο PC, κυρίως με παιχνίδια, αν και όχι μόνο με αυτά. Το αποτέλεσμα της ενασχόλησης αυτής, από μικρή ηλικία, είναι εδώ που έχω φτάσει σήμερα. Δεν ευλογώ συχνά τα γένια μου, αλλά στα 21 πλέον, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ πετυχημένο. Λόγω του ενδιαφέροντος μου στο αντικείμενο της τεχνολογίας γενικότερα και τις άπειρες ώρες που έριξα πίσω από μια οθόνη, είμαι πλέον φοιτητής πάνω σε αυτό που λατρεύω (Ηλεκτρονικός Μηχανικός), έχω ένα αρκετά πετυχημένο κανάλι στο YouTube όπου ασχολούμαι με θέματα τεχνολογίας, είμαι από τους λίγους Έλληνες που ασχολούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο με λεπτομερή reviews/κριτικές hardware (υλικών για PC) και πρακτικά ο δεύτερος στην Ελλάδα που έχει καταπιαστεί και με αξιολογήσεις τροφοδοτικών (που είναι πολύ απαιτητικό αντικείμενο). Μέσω της εμπειρίας που έχω μαζέψει, πέρα από όλα αυτά που έχω καταφέρει να κάνω, έχω ανοίξει παράλληλα πολλές πόρτες και έχω γνωρίσει άτομα. Όλο αυτό μου έχει δώσει πολλές και γερές προοπτικές και ευκαιρίες για το μέλλον μου, πάντα πάνω στο αντικείμενο που αγαπάω. Καλή η επαγγελματική επιτυχία, προφανώς, όμως η ζωή που ζεις μόνος σου είναι καταραμένη, αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά. Στα εφηβικά μου χρόνια του Γυμνασίου, που είναι πραγματικά η χειρότερη φάση για ένα παιδί, πέρναγα ιδιαίτερα δύσκολα στο σχολείο, δεν μπορώ να πω πως είχα πολλούς φίλους και γενικότερα φοβόμουν τις κοινωνικές επαφές, λόγω bullying που έτρωγα, μιας και ήμουν ο υπέρτατος "νερντουλας". Μου έχει αφήσει μερικά κουσούρια, τα οποία και σήμερα παλεύω για να ξεπεράσω. Για παράδειγμα, είμαι self-concious για την εμφάνισή μου, νιώθω άγχος όταν μιλάω με άτομα που δεν γνωρίζω, παίζει να έχω μια πολύ ελαφριά μορφή αγοραφοβίας... γενικά με ότι αφορά το κοινωνικό κομμάτι είμαι αρκετά κλειστός και νευρικός. Από την άλλη, από τότε που ξεκίνησα το Λύκειο και τα είδα κάπως με άλλο μάτι όλα αυτά, συν το ότι είχαν μεγαλώσει και οι συμμαθητές μου (τα μικρά παιδιά γίνονται μοχθηρά άθελά τους και δεν κρύβουν λόγια), μπορώ να πω πως τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Απέκτησα πάλι φίλους, κολλητούς, βρήκα μια τρομερή κοπέλα που η σχέση μας κράτησε για 4.5 ολόκληρα χρόνια και γενικά δεν ήμουν τόσο κλεισμένος στον εαυτό μου. Σίγουρα, είμαι πολύ περίεργος όσον αφορά τα γούστα μου και αυτό δεν φέρνει και πολλούς ανθρώπους κοντά μου, αλλά προτιμώ το "λίγοι και καλοί" που λένε. Τώρα γιατί τα λέω όλα αυτά και γράφω αυτό το κατεβατό: Δεν θα θυσίαζα με τίποτα τον χρόνο που έριξα στον υπολογιστή, γιατί με έχει φέρει εδώ που είμαι και είμαι χαρούμενος με αυτό που έχω χτίσει. Μπορεί να συνέβαλε σε προβλήματα (πάντα γενικά ήμουν περίεργο παιδάκι ), αλλά μου έδωσε μια ταυτότητα, πάνω στην οποία στηρίχτηκα για να βάλω τα θεμέλια για την ζωή μου, αλλά και να ξεπεράσω τα προβλήματα μου. Μην βλέπετε γενικά την ενασχόληση με το PC ως κάτι κακό, δεν είναι έτσι πάντα τα πράγματα. Σίγουρα το να παίζεις όλη μέρα παιχνίδια και να μην κάνεις τίποτα άλλο είναι προβληματικό, όμως πιστεύω πως όταν έχεις ένα τέτοιο εργαλείο μπροστά σου, είναι δύσκολο να μην το εξερευνήσεις και να μείνεις αποκλειστικά στα παιχνίδια. Ακόμα και μέσα από τα παιχνίδια όμως μαθαίνεις πολλά πράγματα: Πόσες ώρες έχω φάει για να λύσω προβλήματα σε παιχνίδια που δεν έτρεχαν, τι λύσεις σκαρφιζόμουν, τι μεθοδολογία σκέψης και αντιμετώπισης προβλημάτων εφάρμοζα κάθε φορά... Ακόμα και το απλό παιχνίδι, με άφησε με χρήσιμες ικανότητες. Δεν ξέρω βέβαια σε τι φάση βρίσκεται το παιδί σας, αν πραγματικά βλέπετε ότι δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από παιχνίδι, τότε ίσως να πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό. Από την άλλη, πρέπει να λάβετε και υπόψιν σας το γεγονός ότι η καθημερινότητά μας για έναν χρόνο, εξελίσσονταν μέσα από μια οθόνη. Ίσως να έπρεπε να περιμένετε λίγο καιρό, να έρθει το καλοκαίρι και να δείτε αν συνεχίζει η συμπεριφορά αυτή. Πάντως ξαναλέω, μην τρομάζετε εύκολα, μπορεί το παιδί απλώς να είναι στις αρχές της εξερεύνησης ενός τρομερά ενδιαφέροντος κόσμου! 36 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Το καλύτερο είναι ένα χόμπι. Αν δεν ασχολείται με τον αθλητισμό, μια καλή λύση είναι η κολύμβηση (που έκανα και εγώ), μιας και δεν χρειάζεται να μπει ντε και καλά σε κάποια ομάδα, όπως πχ ποδόσφαιρο ή μπάσκετ Πολύ σωστό και ξέχασα να το αναφέρω και πάνω. Θα ρίξω και την επιλογή των μαχητικών αθλημάτων, στα οποία και πάλι δεν μπαίνεις σε περιβάλλον ομάδας (που γενικά δεν κολλάει ιδιαίτερα με την εσωστρέφεια) και χτίζεις χαρακτήρα. Από μικρός προσωπικά σε Ελληνορωμαϊκή Πάλη, μετέπειτα Kick-Boxing και τώρα HEMA (Historical European Martial Arts), τα οποία με έχουν βοηθήσει αρκετά! Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να πιεστεί το παιδί να ξεκινήσει κάτι που δεν του αρέσει. 10
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 17 λεπτά πριν, PAXromanas είπε Από το ίδιο αρθρο: Με προσοχή η αναπαραγωγή των αμφιλεγόμενων αρθρων παρακαλω. με λιγα λογια υποστηριζεις οτι οι 4,5 ωρες ειναι οκ? ή οτι είναι υπερβολικες? εμενα μου φενονται οκ για την καθημερινοτητα του 2021 και οσο περνουν τα χρονια πιστευω θα ανεβαινει αυτο το οριο...
CaptainHog Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Η επαφη των εφηβων με τις οθονες γενικα θελει προσοχη και πανω απο ολα να μπορεις να βρεις τον τροπο να θεσεις μετρο χωρις να υπαρχουν αντιδρασεις και νευρα. Επειδη ο γιος μου ειναι σχεδον 14 πλεον και η πρωτη του επαφη με πισι ηταν στην ηλικια των 2,5 ετων, ειδα οτι η εξαρτηση και η απομονωση ερχεται πολυ πιο γρηγορα απο νομιζεις, θελει πολυ υπομονη και πολυ κουβεντα για να καταλαβει οτι δεν του κανει καλο να περνα τοσες ωρες μεσα σε μια οθονη. Δυσκολευτηκα ακομα πιο πολυ εφοσον ξερει οτι και εγω με την σειρα μου παιζω ακομα παιχνιδια στο πισι - και λογω καταστασεων μου επιτρεπει ο χρονος να παιζω φουλ- και αυτο ηταν το επιχειρημα του. αφου εσυ παιζεις εγω γιατι οχι??? Με την κουβεντα λοιπον χωρις εντασεις αλλα με σοβαρο υφος και επιχειρηματα εχει καταλαβει οτι το να λιωνει δεν του κανει κανενα καλο. οκ για το σχολειο και καμια ταινια αλλα το παιχνιδι με μετρο. Τουλαχιστον απο την ηλικια αυτη που ειναι τωρα τα ενδιαφεροντα αρχισαν να αλλαζουν και αρχισε πλεον το ενδιαφερον για τα κοριτσακια.. Μενει να δω την συνεχεια ως προς την επαφη με το πισι - το κινητο ειναι αναποφεκτο - και να κανονισω και γω την πορεια μου αναλογα. Συμφωνω απολυτα με τους παραπανω γραφοντες περι ενασχολησης με αθλητισμο αλλα πρεπει να θελει και το ιδιο το παιδι να το κανει. με το ζορι γαμος δεν γινεται. Για οσους εχουν παιδια ακομα μικρα θα ελεγα να ελαχιστοποιησουν την επαφη με τις οθονες οσο πιο πολυ γινεται. Τα προβληματα μεγαλωνουν με την ηλικια του παιδιου. Οσο ειναι μικρα ολα ειναι πιο απλα. Αυτα.
BlueBlade Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 1 ώρα πριν, kostas_anes είπε Από την άλλη, από τότε που ξεκίνησα το Λύκειο και τα είδα κάπως με άλλο μάτι όλα αυτά, Ίδια περίπτωση και εγώ. Πιτσιρικάς λιώσιμο στα Video games, κυρίως κονσόλες από το πρωί έως το βράδυ και με την παρέα στα ιντερνετ καφέ. Κάποια στιγμή προς το Λύκειο άλλαξα ξαφνικά και από λιώσιμο έφτασα σε σημείο να μην θέλω να μένω μέσα. Άρα γενικά θα έλεγα να μην το παίρνεις τόσο καταστροφικά αν το παιδί κάθεται στον υπολογιστή. Στην τελική όπως είπα. Αυτός ο τρόπος ψυχαγωγίας κυριαρχεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι εποχές που γύρναγαν τα παιδιά σπίτι, πετούσανε την τσάντα και φεύγανε να βρούνε τους φίλους στις αλάνες και τις πλατείες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως είπα όμως, το παιδί κατά πάσα πιθανότητα θα βρει το δρόμο του. Εκτός αν υπάρχει πιο σοβαρό πρόβλημα όπως να είναι αντικοινωνικό κτλ. Για αυτό θα σου έλεγα να πας να μιλήσεις με έναν ειδικό, προς θεού μην αρχίσεις τις φωνές, να τραβάς καλώδια, να πετάς οθόνες από τα παράθυρα ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και μόνο εντάσεις θα υπάρξουν. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, kostas_anes είπε Λοιπόν, θα μιλήσω και εγώ για την εμπειρία μου. Όταν ήμουν μικρός και εγώ πέρναγα ηλίθια πολλές ώρες στο PC, κυρίως με παιχνίδια, αν και όχι μόνο με αυτά. Το αποτέλεσμα της ενασχόλησης αυτής, από μικρή ηλικία, είναι εδώ που έχω φτάσει σήμερα. Δεν ευλογώ συχνά τα γένια μου, αλλά στα 21 πλέον, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ πετυχημένο. Λόγω του ενδιαφέροντος μου στο αντικείμενο της τεχνολογίας γενικότερα και τις άπειρες ώρες που έριξα πίσω από μια οθόνη, είμαι πλέον φοιτητής πάνω σε αυτό που λατρεύω (Ηλεκτρονικός Μηχανικός), έχω ένα αρκετά πετυχημένο κανάλι στο YouTube όπου ασχολούμαι με θέματα τεχνολογίας, είμαι από τους λίγους Έλληνες που ασχολούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο με λεπτομερή reviews/κριτικές hardware (υλικών για PC) και πρακτικά ο δεύτερος στην Ελλάδα που έχει καταπιαστεί και με αξιολογήσεις τροφοδοτικών (που είναι πολύ απαιτητικό αντικείμενο). Μέσω της εμπειρίας που έχω μαζέψει, πέρα από όλα αυτά που έχω καταφέρει να κάνω, έχω ανοίξει παράλληλα πολλές πόρτες και έχω γνωρίσει άτομα. Όλο αυτό μου έχει δώσει πολλές και γερές προοπτικές και ευκαιρίες για το μέλλον μου, πάντα πάνω στο αντικείμενο που αγαπάω. Καλή η επαγγελματική επιτυχία, προφανώς, όμως η ζωή που ζεις μόνος σου είναι καταραμένη, αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά. Στα εφηβικά μου χρόνια του Γυμνασίου, που είναι πραγματικά η χειρότερη φάση για ένα παιδί, πέρναγα ιδιαίτερα δύσκολα στο σχολείο, δεν μπορώ να πω πως είχα πολλούς φίλους και γενικότερα φοβόμουν τις κοινωνικές επαφές, λόγω bullying που έτρωγα, μιας και ήμουν ο υπέρτατος "νερντουλας". Μου έχει αφήσει μερικά κουσούρια, τα οποία και σήμερα παλεύω για να ξεπεράσω. Για παράδειγμα, είμαι self-concious για την εμφάνισή μου, νιώθω άγχος όταν μιλάω με άτομα που δεν γνωρίζω, παίζει να έχω μια πολύ ελαφριά μορφή αγοραφοβίας... γενικά με ότι αφορά το κοινωνικό κομμάτι είμαι αρκετά κλειστός και νευρικός. Από την άλλη, από τότε που ξεκίνησα το Λύκειο και τα είδα κάπως με άλλο μάτι όλα αυτά, συν το ότι είχαν μεγαλώσει και οι συμμαθητές μου (τα μικρά παιδιά γίνονται μοχθηρά άθελά τους και δεν κρύβουν λόγια), μπορώ να πω πως τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Απέκτησα πάλι φίλους, κολλητούς, βρήκα μια τρομερή κοπέλα που η σχέση μας κράτησε για 4.5 ολόκληρα χρόνια και γενικά δεν ήμουν τόσο κλεισμένος στον εαυτό μου. Σίγουρα, είμαι πολύ περίεργος όσον αφορά τα γούστα μου και αυτό δεν φέρνει και πολλούς ανθρώπους κοντά μου, αλλά προτιμώ το "λίγοι και καλοί" που λένε. Τώρα γιατί τα λέω όλα αυτά και γράφω αυτό το κατεβατό: Δεν θα θυσίαζα με τίποτα τον χρόνο που έριξα στον υπολογιστή, γιατί με έχει φέρει εδώ που είμαι και είμαι χαρούμενος με αυτό που έχω χτίσει. Μπορεί να συνέβαλε σε προβλήματα (πάντα γενικά ήμουν περίεργο παιδάκι ), αλλά μου έδωσε μια ταυτότητα, πάνω στην οποία στηρίχτηκα για να βάλω τα θεμέλια για την ζωή μου, αλλά και να ξεπεράσω τα προβλήματα μου. Μην βλέπετε γενικά την ενασχόληση με το PC ως κάτι κακό, δεν είναι έτσι πάντα τα πράγματα. Σίγουρα το να παίζεις όλη μέρα παιχνίδια και να μην κάνεις τίποτα άλλο είναι προβληματικό, όμως πιστεύω πως όταν έχεις ένα τέτοιο εργαλείο μπροστά σου, είναι δύσκολο να μην το εξερευνήσεις και να μείνεις αποκλειστικά στα παιχνίδια. Ακόμα και μέσα από τα παιχνίδια όμως μαθαίνεις πολλά πράγματα: Πόσες ώρες έχω φάει για να λύσω προβλήματα σε παιχνίδια που δεν έτρεχαν, τι λύσεις σκαρφιζόμουν, τι μεθοδολογία σκέψης και αντιμετώπισης προβλημάτων εφάρμοζα κάθε φορά... Ακόμα και το απλό παιχνίδι, με άφησε με χρήσιμες ικανότητες. Δεν ξέρω βέβαια σε τι φάση βρίσκεται το παιδί σας, αν πραγματικά βλέπετε ότι δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από παιχνίδι, τότε ίσως να πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό. Από την άλλη, πρέπει να λάβετε και υπόψιν σας το γεγονός ότι η καθημερινότητά μας για έναν χρόνο, εξελίσσονταν μέσα από μια οθόνη. Ίσως να έπρεπε να περιμένετε λίγο καιρό, να έρθει το καλοκαίρι και να δείτε αν συνεχίζει η συμπεριφορά αυτή. Πάντως ξαναλέω, μην τρομάζετε εύκολα, μπορεί το παιδί απλώς να είναι στις αρχές της εξερεύνησης ενός τρομερά ενδιαφέροντος κόσμου! Πολύ σωστό και ξέχασα να το αναφέρω και πάνω. Θα ρίξω και την επιλογή των μαχητικών αθλημάτων, στα οποία και πάλι δεν μπαίνεις σε περιβάλλον ομάδας (που γενικά δεν κολλάει ιδιαίτερα με την εσωστρέφεια) και χτίζεις χαρακτήρα. Από μικρός προσωπικά σε Ελληνορωμαϊκή Πάλη, μετέπειτα Kick-Boxing και τώρα HEMA (Historical European Martial Arts), τα οποία με έχουν βοηθήσει αρκετά! Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να πιεστεί το παιδί να ξεκινήσει κάτι που δεν του αρέσει. Μία επισήμανση μόνο σε όσα ενδιαφέροντα γράφεις στις πρώτες γραμμές, το ότι κάποιοι έγιναν καλοί και πετυχημένοι επαγγελματίες επάνω σε κάποια τεχνολογία σχετική με ηλεκτρονικη, πληροφορική, επιστήμη υπολογιστών λόγω του ότι ασχολούνταν αρκετά με τους υπολογιστές ή τα games, δεν σημαίνει ότι θα γίνουν όλοι έτσι, ούτε καν η πλειοψηφία, απλά ας δεχτούμε πως κάποιοι ως παιδιά ήταν πιο τυχεροί να το πω, είχανε παραπάνω ευφυια σε σχέση με τον μέσο όρο και εκμεταλλευτηκαν κάτι υπέρ τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που θα κολλήσουν με οθόνες και όλα τα σχετικά θα έχει επιπτώσεις όταν υπερβεί ένα οριο. Όσο για τις 4.5 ώρες την ημέρα, και εγώ τόσο καθόμουν η και περισσότερο, δεν το συζητώ για σκ, δεν το θεωρώ πολύ για καθημερινή ημέρα αλλά είναι κοντά στο όριο. Επεξ/σία 27 Μαΐου 2021 από Basilhs23___ 2 2
kostas_anes Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε Μία επισήμανση μόνο σε όσα ενδιαφέροντα γράφεις στις πρώτες γραμμές, το ότι κάποιοι έγιναν καλοί και πετυχημένοι επαγγελματίες επάνω σε κάποια τεχνολογία σχετική με ηλεκτρονικη, πληροφορική, επιστήμη υπολογιστών λόγω του ότι ασχολούνταν αρκετά με τους υπολογιστές ή τα games, δεν σημαίνει ότι θα γίνουν όλοι έτσι, ούτε καν η πλειοψηφία, απλά ας δεχτούμε πως κάποιοι ως παιδιά ήταν πιο τυχεροί να το πω, είχανε παραπάνω ευφυια σε σχέση με τον μέσο όρο και εκμεταλλευτηκαν κάτι υπέρ τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που θα κολλήσουν με οθόνες και όλα τα σχετικά θα έχει επιπτώσεις όταν υπερβεί ένα οριο. Όσο για τις 4.5 ώρες την ημέρα, και εγώ τόσο καθόμουν η και περισσότερο, δεν το συζητώ για σκ, δεν το θεωρώ πολύ για καθημερινή ημέρα αλλά είναι κοντά στο όριο. Μα προφανώς δεν λέω ότι θα γίνει έτσι, αναφέρω ξεκάθαρα πως μιλάω για την δική μου εμπειρία. Απλώς βλέπω πολλούς γονείς να κόβουν μαχαίρι πράγματα στα παιδιά τους, επειδή το βλέπουν σαν κάτι εντελώς αρνητικό, αφαιρώντας τους εντελώς την ευκαιρία να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι άσπρο και μαύρο τα πράγματα, ούτε θα καταλήξει no-lifer το παιδί, ούτε θα γίνει tech-wiz/guru απαραίτητα. Σίγουρα πάντως κάτι θα του μείνει! Επεξ/σία 27 Μαΐου 2021 από kostas_anes 3
G.TH. Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Δημοσ. 27 Μαΐου 2021 Το τι παιχνίδι παίζει δεν μας λες. Τερματίζεται ας πούμε;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα