therock Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 Οταν συνδεεις ενα λαπτοπ με το ρευμα θελω να καταλαβω πως ακριβως λειτουργει η διαδικασια, καθως η συσκευη βρισκεται σε λειτουργεια. Τραυμα οσο ρευμα καιει εκεινη την ωα και οτι περισσευι το δινει στη φορτιση, ή το δινει ολο στην φορτιση αλλα ταυτοχρονα το ρευμα τραβιεται απο την μπαταρια, οποτε "καθυστερει" η φορτιση με την εννοια οτι ταυτυχρονα δινει και παιρνει ρευμα η μπαταρια? Πιο πολυ με ενδιαφερει για να μπορω να συντονισω καποια θεματα με το usbc charging το οποιο πολλες φορες ειναι χαμηλοτερης φορτιση απο αυτην που η υποτριζει. Για παραδειγμα εχω ενα dell xps 15 το οποιο τραβαει 135W ρευμα αλλα οι περισσοτεροι usbc φορτιστες ειναι 65/90 και αντε 100 max. Η ιδια η dell εχει βγαλει ενα δικο της propriatary το οποιο δινει 135w μεσω usbc, αλλα τον θεωρω αχρηστο στην ουσια, καθως δε συνεργαζεται με αλλα (δινει 65w μαλλον εχει δυο καναλια των 65 και συσκευες που δεν ειναι dell δε μπορουν να τραβηξουν τα αλλα 65) και επιπροσθετα ειναι κουμουτσα και εχει το ιδιο σχημα και μεγεθος με τον ac adapter οποτε χανει καθε νοημα αυτη η αγορα Στη περιπτωησ που παρω καποιον απο τους 90/100 w usbc pd chargers τι γινεται οταν το λαπτοπ τραβαει παραπανω ρευμα? Δηλαδη εκεινη τη στιγμη ο φορτιστης του δινει 100 αλλα πες οτι τρεχεις καποιο 3d rendering, κανω video editing, παιζεις κανα cyberpunk και εχει μαξαρει το Power draw, τι γινεται με το υπολοιπο ρευμα που απαιτειται
Dr.Tesla Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 Κάθε σύγχρονο λάπτοπ τροφοδοτείται από 2 γραμμές ρεύματος. Πρίζα και μπαταρία. Η τυπική διαδικασία είναι πως όταν είσαι στην πρίζα το κυκλωμα της μπαταρίας δεν χρειάζεται να βοηθήσει την κατάσταση και να συμπληρώση τα υπόλοιπα Watt. Ωστόσο σε κάποιους σχεδιασμούς που έχει γίνει λάθος υπολογισμός ( πολλές φορές εσκεμμένα ) η μπαταρία μπαίνει στο παιχνίδι για να δώσει ότι χρειάζεται το σύστημα. Εκεί δεν έχεις αργή φόρτιση, αλλά εκφόρτιση. Όπου πολλές φορές θα το βρεις σαν battery drain ενώ δουλεύεις στην πρίζα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι επιμέρους καταναλώσεις του λάπτοπ. Περνάς το HWinfo64 και βρες τι τραβάει ο CPU και η GPU στις διαφορες λειτουργίες σου. Αμέσως μετά κοίτα τι πρότυπο δηλώνει η DELL για το λάπτοπ που έχεις. Η PD φόρτιση έχει καμία 10αρια διαφορετικές πιστοποιήσεις. Επιβεβαίωσε πως έχεις hardware chip για 100Watt και μετά προχώρησε σε αγορά. Τέλος, μιας και μιλάμε για ένα Ultraportable, καλό είναι να μετριάσεις λίγο τις απαιτήσεις σου για τη φόρτιση του PD. Οι εργοστασιακοί φορτιστές είναι φτιαγμένοι για να δουλέψουν στις θερμοκρασίες και τα όρια των απαιτήσεων του λάπτοπ. Κανένας δεν έχει δοκιμάσει αν τα hardware chip του PD στα λάπτοπ είναι αρκετά αξιόπιστα για να τους πατήσεις 100Watt επί 4-5 ώρες. Δεν είμαι σίγουρος πως πρέπει να δουλέψεις το λάπτοπ σε βαριά χρήση από USB PD. Μιας και δεν είμαι ηλεκτρονικός για να το ανοίξω να δω από που περνάει τι, η μοναδική περίπτωση να εμπιστευόμουν αυτό που ψάχνεις θα ήταν το ίδιο το λάπτοπ να έχει ως κύρια θύρα φόρτισης τη USB PD ( βλέπε το νέο XPS 13 ). Αν είναι δευτερεύουσα η θύρα όπως στο παρακάτω, https://www.dell.com/en-us/shop/dell-laptops/xps-15-laptop/spd/xps-15-7590-laptop/xn7590douns#features_section ίσως να φορτίζεις τη μπαταρία, ενώ παράλληλα η μπαταρία τροφοδοτεί το λάπτοπ. Έτσι έχεις τον χειρότερο δυνατό συνδυασμό για την αντοχή της. Ποιος ακριβώς μπορεί να στο επιβεβαιώσει δεν έχω ιδέα... Είναι κάτι τόσο συγκεκριμένο που μάλλον πρέπει να μπεις σε κανένα reddit για τα XPS ή στο φόρουμ της DELL USA.
therock Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 1 ώρα πριν, Dr.Tesla είπε Κάθε σύγχρονο λάπτοπ τροφοδοτείται από 2 γραμμές ρεύματος. Πρίζα και μπαταρία. Η τυπική διαδικασία είναι πως όταν είσαι στην πρίζα το κυκλωμα της μπαταρίας δεν χρειάζεται να βοηθήσει την κατάσταση και να συμπληρώση τα υπόλοιπα Watt. Ωστόσο σε κάποιους σχεδιασμούς που έχει γίνει λάθος υπολογισμός ( πολλές φορές εσκεμμένα ) η μπαταρία μπαίνει στο παιχνίδι για να δώσει ότι χρειάζεται το σύστημα. Εκεί δεν έχεις αργή φόρτιση, αλλά εκφόρτιση. Όπου πολλές φορές θα το βρεις σαν battery drain ενώ δουλεύεις στην πρίζα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι επιμέρους καταναλώσεις του λάπτοπ. Περνάς το HWinfo64 και βρες τι τραβάει ο CPU και η GPU στις διαφορες λειτουργίες σου. Αμέσως μετά κοίτα τι πρότυπο δηλώνει η DELL για το λάπτοπ που έχεις. Η PD φόρτιση έχει καμία 10αρια διαφορετικές πιστοποιήσεις. Επιβεβαίωσε πως έχεις hardware chip για 100Watt και μετά προχώρησε σε αγορά. Τέλος, μιας και μιλάμε για ένα Ultraportable, καλό είναι να μετριάσεις λίγο τις απαιτήσεις σου για τη φόρτιση του PD. Οι εργοστασιακοί φορτιστές είναι φτιαγμένοι για να δουλέψουν στις θερμοκρασίες και τα όρια των απαιτήσεων του λάπτοπ. Κανένας δεν έχει δοκιμάσει αν τα hardware chip του PD στα λάπτοπ είναι αρκετά αξιόπιστα για να τους πατήσεις 100Watt επί 4-5 ώρες. Δεν είμαι σίγουρος πως πρέπει να δουλέψεις το λάπτοπ σε βαριά χρήση από USB PD. Μιας και δεν είμαι ηλεκτρονικός για να το ανοίξω να δω από που περνάει τι, η μοναδική περίπτωση να εμπιστευόμουν αυτό που ψάχνεις θα ήταν το ίδιο το λάπτοπ να έχει ως κύρια θύρα φόρτισης τη USB PD ( βλέπε το νέο XPS 13 ). Αν είναι δευτερεύουσα η θύρα όπως στο παρακάτω, https://www.dell.com/en-us/shop/dell-laptops/xps-15-laptop/spd/xps-15-7590-laptop/xn7590douns#features_section ίσως να φορτίζεις τη μπαταρία, ενώ παράλληλα η μπαταρία τροφοδοτεί το λάπτοπ. Έτσι έχεις τον χειρότερο δυνατό συνδυασμό για την αντοχή της. Ποιος ακριβώς μπορεί να στο επιβεβαιώσει δεν έχω ιδέα... Είναι κάτι τόσο συγκεκριμένο που μάλλον πρέπει να μπεις σε κανένα reddit για τα XPS ή στο φόρουμ της DELL USA. Ενα σκεπτικο υλοποιησης που μαρεσε και θα με ενδιεφερε, ειναι καποις Οθονες που χουν και usb charging. ΠΧ δες εδω αυτη που δινει και 90w. https://www.skroutz.gr/s/26875565/Philips-329P1H-Monitor-31-5-4K.html Οποτε αν θελω εγω να συνδεσω το laptop με αυτη την οθονη θα εχω και ταυτοχρονη τροφοδοσια εως 90w. Οποτε με ενα καλωδιο usbc θα στελνω και εικονα στο Monitor αλλα θα φορτιζει ή εστω παιρνει ρευμα το λαπτοπ. Απλα ηθελα να ρωτησω τι γινεται στο σεναριο που το ενωσω με οθονη για να παιξω παιχνιδι που εκει λογικα αν μαξαρει θα φτασει κοντα στο maximum των 135W. Απο οτι καταλαβα απο την απαντηση σου, θα παιρνω τα 90w απο το ρευμα που δινει το usbc και οτι παραπανω θα τραβει απο μπαταρια οποτε θα χανω κατι λιγα. Δε σκοπευω να παιζω 4-5 ωρες και τα σχετικα και να κανω μεγαλους κυκλους και να χω παρενεργειες, απλα για αυτη τη μια ωρα που παιζω συνηθως, θεωρω καλυτερο μια ελαχιστη εκφορτιστη απο το να το συνδεσω με μπαταρια οπως κανω τωρα, κα ιστα 45 λεπτα να μου πεταει συνεδεσα σε ρευμα γιατι εφυγε το ζουμι
lazkal Δημοσ. 28 Μαΐου 2021 Δημοσ. 28 Μαΐου 2021 Καλημέρα , δεν νομίζω πως θα βρεις άκρη με τα watt . Αναφέρω 2 παραδείγματα : ThinkPad yoga με θύρα φόρτισης USB . Φορτιστής της Μαμάς του είναι 45 w. Όλα ωραία και καλά με αυτόν . Το συνδέω με ένα άλλο φορτιστή 65 w , πάλι όλα ωραία . Το συνδέω με άλλο φορτιστή πάλι 45 w με ολόιδια χαρακτηριστικά ( 20v @2.25 A) και : Δεν φορτίζει την μπαταρία ενώ λειτουργεί αλλά και δεν τραβάει ρεύμα από την μπαταρία . Δεν είναι ότι δεν του φτάνει για κάποιο λόγο η ισχύς (ακόμη και σε idle δεν φορτίζει ). Όταν το laptop είναι σβηστό φορτίζει κανονικά . Μόλις το ανάψω δείχνει ότι είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα και σταματά να φορτίζει την μπαταρία . Και το δεύτερο παράδειγμα . Thinkap T440p . Δύο φορτιστές Lenovo ίδιοι ([email protected]) . Με τον ένα δουλεύει κανονικά , όταν συνδέω τον άλλο μου λέει πως είναι μικρός και θέλει μεγαλύτερο ([email protected]) . Μάλιστα δεν προχωρά ούτε από το bios ώστε να φορτώσει λειτουργικό . Εννοείται πως και οι δύο λειτουργούν άψογα σε άλλα μηχανήματα ... Όταν δε λειτουργεί με μπαταρία και το συνδέσω ,δείχνει ότι συνδέθηκε , και συνεχίζει να τραβά από την μπαταρία (για την ιστορία το συγκεκριμένο laptop έρχεται με 65w τροφοδοτικό ...)
sil_unique Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 Δημοσ. 30 Μαΐου 2021 στο Dell άλλο θα με απασχολούσε Αφού η μαμά εταιρία έχει βάλει 2 καλώδια φόρτισης για να μοιράζει το ρεύμα μήπως θα έχει πρόβλημα να φορτωθεί μόνο η μια usb ας πούμε 100W? Τόσο για το φις όσο και το επιμέρους κύκλωμα μέσα. Στην ερώτηση για τα watt που θέλει η μπαταρία θα έλεγα γύρω στα 25W όταν φορτίζει οπότε έχει γίνει η πρόβλεψη ο φορτιστής να είναι 135W ώστε ας πούμε τα 25 να είναι κρατημένα για την φόρτιση. Στην πράξη όταν υπάρχει βαριά χρήση και πολύ κατανάλωση ρεύματος έχω παρατηρήσει οι μπαταρίες να φορτίζουν πιο αργά είτε γιατί περισσεύει λιγότερο ρεύμα για αυτές είτε λόγω αυξημένης θερμοκρασίας από το γύρω σύστημα ζεσταίνεται και η μπαταρία οπότε το κύκλωμα ρίχνει την ρυθμό φόρτισης για να μην ζεσταθεί παραπάνω η μπαταρία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα