Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρώτη φορά φέτος συμπληρώνω tax returns.

Εάν κάνεις κανένα λάθος είτε απροσεξίας είτε επειδή δεν ήξερες στη φορολογική δήλωση τι θα συμβεί, θα σου έρθει πρόστιμο ή θα το διορθώσει απλά η εφορία;

Επίσης κάποια tips για εφοριακά θέματα;

Επεξ/σία από Restless0
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Restless0 είπε

Εάν κάνεις κανένα λάθος είτε απροσεξίας είτε επειδή δεν ήξερες στη φορολογική δήλωση τι θα συμβεί, θα σου έρθει πρόστιμο ή θα το διορθώσει απλά η εφορία;

προφανώς είσαι μισθωτός ή άνεργος, γιατί αν ήσουν ελ. επαγγελματίας δεν θα ρωτούσες καν.
λογικά δεν έχεις και ακίνητη περιουσία στο όνομά σου γιατί θα ήταν δηλωμένη στο Ε9

οπότε, όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις θα δεις ότι είναι αυτόματα όλα συμπληρωμένα 

αν δεν νιώθεις σίγουρος, με ένα γρήγορο ψάξιμο στον γκούγκλι θα βρεις τις πληροφορίες που θέλεις 

Δημοσ.

Γι αυτό υπάρχουν οι λογιστές και τέτοιες ερωτήσεις είναι η απάντηση σε κάθε "σιγά δηλαδή τι κάνουν οι απατεώνες που θέλουν τόσα λεφτά; Μπορώ και μόνος μου"

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Restless0 είπε

30€ θέλει ο λογιστής για απλή δήλωση.

ΑΝ είναι απλή.

1 ώρα πριν, PAXromanas είπε

ενταξει, αν ειναι μισθωτος ο ανθρωπος δεν ειναι και τοσο επικυνδινο το να μην εχει λογιστη. προσωπικα ειμαι ΕΕ απο το 2014 και εχω λογιστη μονο συμβουλευτικά, Φ2 ΜΥΦ και Ε1 και Ε3 τα κανω μόνος. Αν θα το πληρωσω σε λιγα χρονια θα δειξει :-D

Το Ε3 το κάνεις ΜΟΝΟΣ σου ?

Και το υπογράφεις ΕΣΥ !!!!

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, PAXromanas είπε

ναι, εκτος απο τις καλες χρονιες που χρειαζεται λογιστης λογω αυξημενου εισοδηματος.

ΜΠΟΡΕΙ να υπογράψει Ε3 κάποιος που δεν είναι λογιστής ?

Πρώτη φορά το ακούω.

ΦΠΑ ?

Δεν υποβάλλεις δηλωση κάθε 3 μηνο ?

ΥΓ. Έχεις πάρει απαλλαγή λόγω τζίρου ?

Δημοσ.

Όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω, αν είναι απλή θα είναι σχεδόν έτοιμη και θα χρειαστεί να αλλάξεις λίγα πράγματα οπως ενοίκιο, "ηλ αποδείξεις". Αν κάνεις λάθος, πιθανόν να σου βγει περισσότερος ή λιγότερος φόρος. Θα πρέπει να γίνει τροποποιητικη δήλωση που χρεώνεται αν θυμάμαι καλά 100€ (μπορεί να έχει αλλάξει το ποσό). Αλλά που και που αφήνει το κράτος τροποποιήσεις δωρεάν. 

Γνώμη μου, καντη μόνος σου. Θα ξέρεις και τι σου γίνεται. Εγω χρόνια την κάνω μόνος μου και σιγα σιγά διόρθωσα τα λαθη και τις εξυπνάδες του λογιστή μου. 

• Sad 2
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Restless0 είπε

Θα διαβάσεις προσεκτικά το βιβλιαράκι που ανεβάζει, συνήθως λίγο αργοπορημένα, το taxis και ακολουθώντας τις οδηγίες θα καταλάβεις τί πρέπει να κάνεις.

Και όπως είπαν και άλλοι αν είσαι μισθωτός θα είναι ήδη συμπληρωμένα τα λεφτά που πήρες από την εργασία σου και ο φόρος που παρακρατήθηκε.

Αν μένεις σε ενοίκιο θα πρέπει να συμπληρώσεις τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και το χρονικό διάστημα και το ποσό που πλήρωσες ως ενοικιαστής.

Αν έχεις αυτοκίνητο θα είναι και γι' αυτό συμπληρωμένα τα στοιχεία.

Αν όμως έχεις εισόδημα από ενοίκια θα πρέπει να συμπληρώσεις πρώτα το Ε2, να το υποβάλλεις και μετά να συμπληρώσεις το Ε1, όπου θα έχουν μεταφερθεί αυτόματα και τα ποσά που εισέπραξες.

Φαίνεται δύσκολο, όπως όλα τα πράγματα που δεν έχουμε κάνει ποτέ. Αλλά με λίγη προσοχή και όχι τελευταία στιγμή θα τα καταφέρεις μια χαρά!

Και ό,τι απορία έχεις ρωτάς! 

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω αφιερώσει περίπου 3 μέρες τώρα και διαβάζω τα εφοριακά και διάφορα σχετικα. Πλέον νομίζω έχω μια καλή εικόνα. Ναί, βασικά μισθωτός είμαι και μέχρι τώρα τα έκανε αλλά θέλω πλέον να τα κάνω μόνος μου.

Έχω συγκενείς ΗΠΑ και μου έχουν πει ότι αν κάνει κάποιος αμερικανός λάθος αλλά -honest mistake- δηλαδή όχι να προσπαθήσει να κλέψει ή όχι κάποιο τραγικό λάθος τύπου κερδίζεις 70,000$ και συμπλήρωσες 20,000 $ τότε γενικά απλά τα διορθώνει η ίδια η εφορία και απλά σε ειδοποιεί για τα λάθη σου να τα προσέχεις στο μέλλον. Αλλά ακόμα και αν κάνεις κάποιο πιο σοβαρό λάθος τότε και πάλι δε θα σου στείλουν την IRS αλλά μάλλον να το διορθώσουν εκείνοι χωρίς χρέωση δική σου καμία.

Εν πάσει περιπτώσει όπως είπε και ο Stergios74, θέλω να το κάνω μόνος μου διότι θέλω να ξέρω τι μου γίνεται και εφόσον δεν έχω εταιρεία (που εκεί αρχίζουν τα δύσκολα) δεν πρέπει να είναι πολύ ζόρι να το συμπληρώσεις μόνος σου.

Ακίνητα θέλουν Ε2, Ε9 - τα μέλετησα. Από οχήματα και τέτοια ξέρω.

Η βασική μου απορία όμως είναι αυτή, τι θα συμβεί αν κάνεις κάποιο λάθακι (honest mistake! - με άλλα λόγια να φαίνεται ότι δεν υπάρχει δόλος στα λάθη σου).

Παράδειγμα με 2 λάθη:

- πρέπει να συμπληρώσω το κωδ. 315: Φόρος που παρακρατήθηκε στους μισθούς, συντάξεις, αμοιβές μελών ΔΣ - αλλά το ξεχνάω και το αφήνω κενό

- κωδ. 0.49 : Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών - Ξεχνάω κάποιες ηλεκτρονικές πληρωμές και δε τις δηλώνω με αποτέλεσμα να δηλώνω ~100 ευρώ λιγότερα

(Το ξέρω ότι πολλά απ'αυτά πλέον sτο taxis net τα συμπληρώνουν αυτομάτως αλλά λέμε τώρα.)

Για αυτή τη φορολογική δήλωση θα μου στείλουν τροποποιητική για την οποία θα πρέπει να πληρώσω πρόστιμο 100 ευρώ ή παραπάνω;

Αν ναί τότε WOW.

Επεξ/σία από Restless0
Δημοσ.

Στο Εξωτερικό το επαγγελμα του λογιστη δεν ειναι οπως εδω. Είναι συμβολευτικού χαρακτήρα και άλλων προδιαγραφών και ρόλου. Σε πολλά κράτη οι φορολογικές δηλώσεις ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ γίνονται από τους πολίτες

Δημοσ.

Μη συγκρίνεις το ελληνικό φορολογικό σύστημα με των ΗΠΑ, υπαρχουν σημαντικές διάφορες. 

Για την ιστορία, κάνω φορολογική δήλωση και στις δυο προαναφερθείσες χώρες. 

• Like 2
Δημοσ.

Τις δικές μου δηλώσεις τις κάνω μόνος μου σχεδόν από ανήλικος επειδή είχα κληρονομήσει ακίνητα, πήγαμε 2 χρονιές σε λογιστή μετά τα έκανα εγώ.

Εσύ επειδή είσαι πρωτάρης και παίζει να κάνεις λάθος ή να μπερδευτείς, πήγαινε καλύτερα σε έναν λογιστή. Υποθέτω έχεις βγάλει κλειδάριθμο, λογαριασμό στο taxisnet και όλα τα σχετικά.

Τώρα για τα περί λάθους, η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται από πολλά πράγματα, τι είδους λάθος θα κάνεις κτλ, λάθος σε δηλούμενο ύψος εισοδήματος, συμπλήρωση σωστού εισοδήματος σε λάθος κωδικό της δήλωσης (εδώ παίζει να μην την δεχτεί το σύστημα εξ΄αρχής), λάθος σε δήλωση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν τεκμήριο, άλλη ιστορία εδώ, εσφαλμένη δήλωση κάποιου κριτηρίου το οποίο μειώνει τον φόρο ,εδώ παίζει αν δεν είναι ενημερωμένο το σύστημα να κληθείς για προσκόμιση δικαιολογητικών, μπορεί να γίνει μελλοντικός φορολογικός έλεγχος και μετά επανεκκαθάριση του φόρου μαζί με προσαυξήσεις. Γενικά οι περιπτώσεις λαθών, ο συνδυασμός τους και οι προσδιοριζόμενες συνέπειες από κάθε λάθος είναι πάρα πολλές και διαφορετικές με έναν κοινό παράγοντα, την πληρωμή παραπάνω φόρου.

Υπάρχει και δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλιώς υπάρχει αυτοτελές πρόστιμο ή προσαυξήσεις.

Δημοσ.

Μια διευκρίνιση, το φορολογικό σύστημα δεν έχει να κάνει με τον τρόπο συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Όντως σε ορισμένες χώρες αν έχεις απλά εισόδημα ως μισθωτός η φορολογική δήλωση έρχεται συμπληρωμένη και απλά ελέγχεις αν είναι 100% σωστή. Η παρατήρηση αυτή έχει να κάνει μόνο με προσωπική εμπειρία από συμπλήρωση προσωπικών δηλώσεων σε 4 ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια και δεν θελώ να παρεκτείνω γενικά "στο εξωτερικό" όπως γίνεται σε παρόμοια θέματα. Το δύσκολο με το ελληνικό taxis πάντως είναι ότι πέρα από το δύσχρηστο interface βρίσκω τελείως δυσνόητη τη χρήση της γλώσσας και των διαφόρων εννοιών 😐

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...