Basilhs23___ Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Η ιστορία έχει ως εξής. Πολύ παλαιός σκληρός δίσκος, τον δίσκο τον τοποθέτησα μέσα σε μια θήκη και τον μετέτρεψα σε εξωτερικό ώστε να αποθηκεύω διάφορα δεδομένα και αρχεία που ήθελα για να μην χαθούν σε περίπτωση ζημιάς του κανονικού δίσκου. Ο δίσκος ήταν χωρισμένος σε διάφορα παλαιά partitions, σε κάποια πρέπει να υπήρχαν linux μέσα, εγώ δεν ασχολιόμουν με αυτά καθώς όποτε ενεργοποιώ τον σκληρό εμφανίζεται μόνο το partition που αναγνωρίζουν τα windows ώστε να βάλω τα αρχεία που με ενδιαφέρουν. Εδώ και κάποιους μήνες όποτε ενεργοποιούσα τον δίσκο, αντί να μου εμφανίσει ένα παράθυρο με τους φακέλους, το κλασσικό δηλαδή που εμφάνιζε εδώ και χρόνια, εμφανίζει τρία παράθυρα μαζί και ρωτούσε πως η μονάδα δεν είναι διαμορφωμένη οπότε αν θέλω να την διαμορφώσω εγώ. Επειδή δεν ήθελα να προκαλέσω κάποιο θέμα ούτε να χαθούν τα δεδομένα μου, πατούσα το cancel και το Χ σ' αυτά τα μηνύματα μέχρι να σβήσουν και να μείνει μόνο ένα παράθυρο ώστε να συνεχίσω την δουλειά μου. Τον τελευταίο μήνα, εκτός από τα παραπάνω προστέθηκε το εξής πρόβλημα, όποτε πατάω cancel και Χ ή ακόμα και διαμόρφωση να επιλέξω, κολλάει το σύμπαν στον υπολογιστή μου. Η μοναδική λύση στο πρόβλημα δίνεται όταν απενεργοποιώ τον δίσκο οπότε και όλα επανέρχονται όπως πριν. Λόγω φόβου και άγχους μην χαθούν τα δεδομένα μου π.χ από πιθανό πρόβλημα, κατάφερα και τα έσωσα μεταφέροντάς τα στον υπολογιστή μου και σε άλλα μέσα αποθήκευσης. Το πρόβλημα στον σκληρό εξακολουθεί και παραμένει. Προσπάθησα να κάνω διαμόρφωση δίσκου στο partition από το οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα, αλλά δεν προχωράει και κολλάει. Άνοιξα την διαχείριση δίσκων όπου εκεί βρήκα τα υπόλοιπα παλαιά partition, τα έκανα διαμόρφωση και αυτά και φαίνονται εντάξει. Το όποιο πρόβλημα με το κρασάρισμα παρουσιάζεται στο partition που είχα τα δεδομένα μου. Προσπαθώ να το κάνω διαμόρφωση ή ακόμα καλύτερα να ενώσω όλα τα διαμερίσματα σε ένα ενιαίο μήπως ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά προς το παρών δεν το καταφέρνω. Τώρα δοκίμασα πάλι να ανοίξω την διαχείριση δίσκων, αλλά δεν εμφανίζεται τίποτα σαν να κόλλησε η διαδικασία. Λέτε να είναι για πέταμα ο σκληρός ή να προσπαθήσω μήπως βρω κάποια λύση; Μήπως υπάρχει κάποιο λογισμικό που είναι αποτελεσματικότερο από την διαχείριση δίσκων των windows για την συγκεκριμένη δουλειά της διαμόρφωσης; 1
V.I.Smirnov Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Η διαμόρφωση απλώς διαγράφει τα περιεχόμενα του MFT και τις partitions. Δεν ασχολείται με τα τυχόν προβλήματα της επιφάνειας και δεν επισκευάζει τίποτε. Τα partitions μπορεί να φαίνονται εντάξει αλλά η επιφάνεια που δεσμεύουν στον δίσκο να είναι προβληματική. Π.χ., αν υπάρχουν bad sectors η διαμόρφωση δεν κάνει τίποτε, τα bad sectors παραμένουν. Το HD Sentinel έχει λειτουργία όπου μπορεί να αναγεννηθεί η επιφάνεια του δίσκου. Ξεχωρίζει τα bad sectors και φρεσκάρει τις εγγραφές. Όταν ένας δίσκος έχει προβλήματα στην επιφάνεια, πρέπει απαραιτήτως να περνάει από αυτή τη διαδικασία πριν χρησιμοποιηθεί περαιτέρω. Εφόσον δεν έχει μηχανικά προβλήματα, η διαδικασία αυτή τον καθιστά πάλι λειτουργικό. Λεπτομέρειες εδώ : https://www.hdsentinel.com/help/en/61_surfacetest.html Πολύ κακώς βασίζεσαι (αν βασίζεσαι) σε έναν προβληματικό δίσκο για αποθήκευση. Σε λίγο καιρό ενδέχεται να ξανάρθεις εδώ και να ρωτάς πώς να κάνεις ανάκτηση.... - Επεξ/σία 22 Μαΐου 2021 από V.I.Smirnov 3
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε Η διαμόρφωση απλώς διαγράφει τα περιεχόμενα του MFT και τις partitions. Δεν ασχολείται με τα τυχόν προβλήματα της επιφάνειας και δεν επισκευάζει τίποτε. Τα partitions μπορεί να φαίνονται εντάξει αλλά η επιφάνεια που δεσμεύουν στον δίσκο να είναι προβληματική. Π.χ., αν υπάρχουν bad sectors η διαμόρφωση δεν κάνει τίποτε, τα bad sectors παραμένουν. Το HD Sentinel έχει λειτουργία όπου μπορεί να αναγεννηθεί η επιφάνεια του δίσκου. Ξεχωρίζει τα bad sectors και φρεσκάρει τις εγγραφές. Όταν ένας δίσκος έχει προβλήματα στην επιφάνεια, πρέπει απαραιτήτως να περνάει από αυτή τη διαδικασία πριν χρησιμοποιηθεί περαιτέρω. Εφόσον δεν έχει μηχανικά προβλήματα, η διαδικασία αυτή τον καθιστά πάλι λειτουργικό. Λεπτομέρειες εδώ : https://www.hdsentinel.com/help/en/61_surfacetest.html Πολύ κακώς βασίζεσαι σε έναν προβληματικό δίσκο για αποθήκευση. Σε λίγο καιρό ενδέχεται να ξανάρθεις εδώ και να ρωτάς πώς να κάνεις ανάκτηση.... - Θα κατεβάσω και θα βάλω το hd sentinel να δω τι διάγνωση θα βγάλει. Τα δεδομένα του δίσκου τα έσωσα και τα έχω μεταφέρει αλλού. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Λοιπόν, τα νέα έχουν ως εξής: Έβαλα το HD Sentinel στο οποίο δεν αναφέρονται καθόλου στοιχεία για την υγεία και την επίδοση του δίσκου. Πραγματοποίησα test ανάγνωσης επιφάνειας με το HD Sentinel το οποίο δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα στον δίσκο. Στην συνέχεια επιχείρησα να πραγματοποιήσω test εγγραφής. Το test μόλις ξεκίνησε είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει το HD Sentinel, λύση ήρθε μόνο με την απενεργοποίηση του σκληρού δίσκου. Με την ενεργοποίηση το δίσκου λίγο μετά, πλέον ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται καθόλου από τα windows και δεν εμφανίζεται καθόλου κάποιο εικονίδιο Παρόλα αυτά, έτρεξα πάλι το HD Sentinel στο οποίο και ξεκίνησα test εγγραφής. Το test ολοκληρώθηκε χωρίς να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα. Στην συνέχεια εισήλθα στην διαχείριση δίσκων και έκανα πάλι διαμόρφωση τον σκληρό ο οποίος τώρα είναι ενιαίος χωρίς άλλα partitions. Στο τέλος έκλεισα και ενεργοποίησα πάλι τον σκληρό για να δω τι θα γίνει. Δεν εμφανίζεται όμως κανένα εικονίδιο στο My Computer. Edit: Προς το παρόν λύθηκε το πρόβλημα, ο σκληρός δεν εμφανιζόταν διότι δεν είχε λάβει αρχικό γράμμα παρόλο που τους είχα δώσει, με δεύτερη δοκιμή πήρε και εμφανίστηκε επιτέλους. Απ' ότι βλέπω, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποιο θέμα μελλοντικά. Επεξ/σία 23 Μαΐου 2021 από Basilhs23___ 1
BadBoy Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 Είχες μοναδικά αρχεία σε έναν πολύ παλιό δίσκο που δεν ήξερες καν τι διαμερίσματα έχει; Και τώρα αυτόν το δίσκο τον εμπιστεύεσαι; 1
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 6 ώρες πριν, BadBoy είπε Είχες μοναδικά αρχεία σε έναν πολύ παλιό δίσκο που δεν ήξερες καν τι διαμερίσματα έχει; Και τώρα αυτόν το δίσκο τον εμπιστεύεσαι; Δεν τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν θα τον αποσύρω ακόμα, θα σκεφτώ τι θα τον κάνω. Δεν είχα μοναδικά αρχεία εκεί, τα δεδομένα τα είχα στον δίσκο με αντίγραφο σε ένα dvd rw και σε ένα usb σε περίπτωση που υποστεί κάποια βλάβη, απλά στα δύο τελευταία μέσα τα περνούσα ανά κάποιους μήνες και όχι τακτικά. Τα partitions τα ήξερα, δεν ασχολήθηκα να κάνω διαμόρφωση να τα χρησιμοποιήσω εδώ και πολλά χρόνια, στο ένα partition υπήρχε εγκατάσταση από παλιά Linux που τα άφησα έτσι χωρίς να κάνω κάτι, έσβησα και τον grub, τα άλλα δύο ήταν ο κλασσικός δεσμευμένος χωρος που υφίσταται σε κάθε διαμόρφωση, και το άλλο ήταν αυτό που χρησιμοποιουσα μέσα στο οποίο είχα φτιάξει ένα δεύτερο encrypted partition που έμπαινα με κωδικό. 1
V.I.Smirnov Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Αν η επιφάνεια δεν έχει bad sectors, και δεν υπάρχουν ενδείξεις από μηχανικά προβλήματα (μοτέρ κλπ), τον χρησιμοποιείς άφοβα. Πρέπει μόνον να παρακολουθείς μήπως παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα και δεν το αντιληφθείς. Έχω δίσκο από το 2005 που ακόμη δουλεύει μια χαρά, και τον χρησιμοποιώ για βοηθητικό backup... - Επεξ/σία 23 Μαΐου 2021 από V.I.Smirnov
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2021 1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε Αν η επιφάνεια δεν έχει bad sectors, και δεν υπάρχουν ενδείξεις από μηχανικά προβλήματα (μοτέρ κλπ), τον χρησιμοποιείς άφοβα. Πρέπει μόνον να παρακολουθείς μήπως παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα και δεν το αντιληφθείς. Έχω δίσκο από το 2005 που ακόμη δουλεύει μια χαρά, και τον χρησιμοποιώ για βοηθητικό backup... - Και ο εν λόγω δίσκος του 4-5 είναι, τοποθετήθηκε στον πρώτο μου υπολογιστή όταν κάηκε ο πρώτος του δίσκος. Στον επόμενο υπολογιστή μου το 2009 μπήκε ως δεύτερος δίσκος για τα δεδομένα. Και αυτό το καλοκαίρι που χάλασε ο υπολογιστής τον έβαλα μέσα σε θήκη ως εξωτερικό και τον άλλο σκληρό ως δεύτερο μέσα στο pc. Ο κύριος σκληρός είναι ένας ssd. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 24 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 24 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Τα προβλήματα στον δίσκο επανήλθαν. Πάει για ανακύκλωση απ' ότι φαίνεται. Ένα σφάλμα που κατάφερα και είδα δύο φορές όταν επιχείρησα να εισάγω κάποιο αρχείο στον σκληρό ή να ανοίξω έναν φάκελο είναι "error μπλα μπλα, το χρονικό όριο του σηματοφορέα εξαντλήθηκε". Επεξ/σία 24 Μαΐου 2021 από Basilhs23___ 1
Aris_ Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 19 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε "error μπλα μπλα, το χρονικό όριο του σηματοφορέα εξαντλήθηκε". bad sector άστο 1
dpolal Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 19 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Τα προβλήματα στον δίσκο επανήλθαν. Πάει για ανακύκλωση απ' ότι φαίνεται. Ένα σφάλμα που κατάφερα και είδα δύο φορές όταν επιχείρησα να εισάγω κάποιο αρχείο στον σκληρό ή να ανοίξω έναν φάκελο είναι "error μπλα μπλα, το χρονικό όριο του σηματοφορέα εξαντλήθηκε". Πέταμα (not) ή ανακύκλωση ή τον ανοίγεις και βγάζεις τα platters που κάνουν ωραία souver ενώ οι μαγνήτες της κεφαλής που είναι ψιλοτούμπανοι για ότι άλλο φανταστείς. 2
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, dpolal είπε Πέταμα (not) ή ανακύκλωση ή τον ανοίγεις και βγάζεις τα platters που κάνουν ωραία souver ενώ οι μαγνήτες της κεφαλής που είναι ψιλοτούμπανοι για ότι άλλο φανταστείς. Χαχαχα, μαγνήτες νεοδυμίου είναι αυτοί, είχα δει κάτι video που τους αφαιρούσαν. Τώρα έχω ρεζέρβα έναν άλλο σκληρό, αλλά δεν μπαίνει ως εξωτερικός στην θήκη γιατί ήταν για IDE σύνδεση αυτή. Θα τον βάλω μέσα στο pc και θα τον περάσω από έλεγχο πάλι με το λογισμικό, μετά θα τον χωρίσω σε δύο partitions, στο ένα θα βάλω τα δεδομένα μου και στο άλλο κανένα linux. Επεξ/σία 25 Μαΐου 2021 από Basilhs23___ 1
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Μια ακόμα ερώτηση για να μην ανοίγω εκ νέου thread. Θέλω στείλω τον δίσκο για ανακύκλωση ως έχει, είναι διαμορφωμένος, κενός και με σβησμένα τα δεδομένα, υπάρχει τρόπος κάποιος επιτήδειος να πραγματοποιήσει recovery; Υπάρχει κάποιο λογισμικό να κάνω πλήρες σβήσιμο δεδομένων ακόμα και να μην φαίνονται ώστε να είμαι 100% βέβαιoς; 1
Aris_ Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 πέρνα το με 0 η 1 νομίζω το hdsentinel το έχει και μην ασχολείσαι άλλο και την πλακετα να βγαλεις που να βρει ο αλλος τωρα να ασχοληθεί
RTW4ever Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 Δημοσ. 26 Μαΐου 2021 12 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Χαχαχα, μαγνήτες νεοδυμίου είναι αυτοί, είχα δει κάτι video που τους αφαιρούσαν. Τώρα έχω ρεζέρβα έναν άλλο σκληρό, αλλά δεν μπαίνει ως εξωτερικός στην θήκη γιατί ήταν για IDE σύνδεση αυτή. Θα τον βάλω μέσα στο pc και θα τον περάσω από έλεγχο πάλι με το λογισμικό, μετά θα τον χωρίσω σε δύο partitions, στο ένα θα βάλω τα δεδομένα μου και στο άλλο κανένα linux. Υπάρχει περίπτωση τα προβλήματα που αναφέρεις να οφείλονται στη θήκη και όχι στον ίδιο το δίσκο, ο οποίος μπορεί να είναι μια χαρά. Οι θήκες για ide ήταν αναξιόπιστες. Εγώ όσες είχα στο μακρινό παρελθόν δεν έζησαν πολύ. Βέβαια δεν ξέρω αν το pc σου είναι τόσο παλιό που να έχει υποδοχή ide στη μητρική. Ο server μου έχει και έχω έναν 250 maxtor άνω των 15 ετών, που δουλεύει μια χαρά με υγεία 100%. Η θήκη ήταν επίσης υπαίτια για το ότι το hdsentinel δεν σου έδειχνε την υγεία του δίσκου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα