Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, orgixmh είπε

και για να μπούμε και στο θέμα του bloat, δεν ξέρω τον ακριβή ορισμό του αλλά έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ bloatware είναι applications που είναι άχρηστα στον χρήστη

Αυτό λέω και εγώ.

Σε άλλο παράδειγμα όμως, φυσικά και ο kernel είναι 'bloated' με τόσα πράγματα που έχει, τα οποία χρειάζονται ελάχιστοι. Αλλά οι περισσότεροι δεν θα μπούμε στη διαδικασία για kernel customization, αφού στην πράξη είναι οκ ως έχει για σύγχρονα μηχανήματα.

Οπότε τελικά, άσχετα με το τι είναι bloat, μηπως η αρχική ερώτηση έπρεπε να είναι: Πότε κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε το bloatware (και τί)?

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 147
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, jcd313 said:

Οπότε τελικά, άσχετα με το τι είναι bloat, μηπως η αρχική ερώτηση έπρεπε να είναι: Πότε κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε το bloatware (και τί)?

Πάνω σε αυτό που λες, θα θέσω το εξής ερώτημα: Τι είναι ευκολότερο, να πάρεις μια minimalist διανομή τύπου Arch και να περάσεις τα πακέτα που θες ένα-ένα ή να πάρεις μια bloated διανομή και να αρχίζεις να πετάς σαβούρα;

Δημοσ.

Αυτόν τον ορισμό δίνει πάντως η wikipedia για το bloatware:

https://en.wikipedia.org/wiki/Software_bloat#Bloatware

Σχετικά με το mx linux νομίζω ότι είναι υπερβολή το "Είναι ο ορισμός του bloatware". Εκτός και αν εγώ έχω άλλο Mx εγκατεστημένο σε VM.

Κατηγορίες εφαρμογών: 1. Mx tools, 2. Ανάπτυξη, 3. Βοηθήματα, 4. Γραφείο, 5.  Γραφικά, 6 Διαδίκτυο, 7. Παιχνίδια, 8. Πολυμέσα, 9. Ρυθμίσεις, 10. Σύστημα. Οι τυπικές κατηγορίες που έχουν δηλαδή οι περισσότερες διανομές.

Ανάπτυξη  ->  Geany και Icon Browser

Βοηθήματα - Εδώ έχει αρκετά εργαλεία, δεν έχει όμως περισσότερα του ενός για μία συγκεκριμένη ενέργεια ενώ περιέχει και κάποια εργαλεία από τις κατηγορίες Ρυθμίσεις και Σύστημα.

Γραφείο -> Foliate(για ebooks), Libre Office,  PDF Arranger(editor), PDFView(viewer) , Ημερολόγιο Orage, Παγκ ¨Ωρα Orage

Γραφικά -> gscan2pdf, Libre office Draw(απλά συντόμευση για το Draw του libre office κι εδώ),  Gimp, Σάρωση    #άντε να πούμε ότι εδώ έχει 2 εφαρμογές για σκανάρισμα

Διαδίκτυο -> Firefox, Gnome PPP, Hex Chat, Transmission, Thunderbird

Παιχνίδια -> LBreakout, Peg -e, Swell Foop, Mayjhong

Πολυμέσα -> Alsamixer, Asunder Cd ripper, Clementine, Gmtp, guvcview,  XfBurn, VLC,  PavuControl

Ούτε εξειδικευμένες κατηγοριές εφαρμογών υπάρχουν λοιπόν, ούτε 2-3 εφρμογές για το ίδιο πράγμα.

• Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Oxygene είπε

Τι είναι ευκολότερο, να πάρεις μια minimalist διανομή τύπου Arch και να περάσεις τα πακέτα που θες ένα-ένα ή να πάρεις μια bloated διανομή και να αρχίζεις να πετάς σαβούρα;

Το πρωτο ειναι ευκολοτερο. Εδω μπαινει και το θεμα πως εχουν πακετοποιησει οι διανομες τις διαφορες εφαρμογες τους.
Για παραδειγμα εχω πεσει σε διανομη , δεν θυμαμαι τωρα πια , που δεν μπορουσες να βγαλεις τον browser. Δηλαδη τον εβγαζες και εβαζε καποιον αλλον αυτοματα. Δηλαδη σου λεει δεν γινεται ενας χρηστης να δουλευει στο συστημα χωρις browser αρα θα τον αναγκασω να εχει καποιον εγκατεστημενο ανα πασα στιγμη.
Σε αλλη διανομη , παλι δεν θυμαμαι πια , δεν μπορουσα να βγαλω το libreoffice ή κατι τετοιο τελοσπαντων γιατι ξηλωνε ολο το DE μαζι του.

Αρα προτιμοτερο να εχεις μινιμαλιστικη φαση οπως το arch , και να αρχιζεις να βαζεις παρα το αντιθετο. Επισης εχω παρατηρησει στο arch καλυτερη πακετοποιηση οσον αφορα τα dependencies των πακετων...και φυσικα δεν σου επιβαλλει πακετα , με την εννοια να μην μπορεις να τα ξηλωσεις.
@dancer_69 
Ναι δεν εχει πολλες εφαρμογες για το ιδιο πραγμα , αλλα εχει απειρες εφαρμογες για διαφορετικα πραγματα.
Ειναι σαν προσπαθει να καλυψει τις αναγκες ολων των χρηστων του πλανητη Γη. Και αυτο bloating ειναι...
Σαν διανομη κοιτας να πιασεις τον μεσο ορο των χρηστων. Τι χρειαζεται συνηθως ενας χρηστης ? Αυτες τις 10 εφαρμογες.
Με αυτες καλυπτει το 80% των χρηστων. Το υπολοιπο 20% ας ψαξει τα εργαλεια του μονος του. 
Ειναι βλακωδες να φορτωνεις την εγκατασταση τοσο πολυ...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mphxths είπε

Με αυτες καλυπτει το 80% των χρηστων. Το υπολοιπο 20% ας ψαξει τα εργαλεια του μονος του. 
Ειναι βλακωδες να φορτωνεις την εγκατασταση τοσο πολυ...

Διαφωνώ με αυτή την λογική, τουλάχιστον για τις διανομές που απευθύνονται σε "απλούς" χρήστες. Εφόσον μια εφαρμογή δεν τρέχει και δεν με ενοχλεί, άσε την εκεί να υπάρχει όταν και άμα την χρειαστώ. Για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω τον scanner 2-3 φορές τον χρόνο, αλλά θέλω την εφαρμογή εκεί να υπάρχει ακόμα και αν δεν έχω scanner. Την υπηρεσία του bluetooth ενεργή ακόμα και αν ο υπολογιστής μου δεν έχει bluetooth, τι πειράζει η όση μνήμη χρησιμοποιεί θα δοθεί σε άλλες εφαρμογές, και αν μια μέρα αγοράσω κάτι θα είναι plug and play.

Αρνητικό βρίσκω να υπάρχουν πολλές εφαρμογές πολυμέσων ή browser και να τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα ξεκινήσει με ένα αρχείο. Αυτό δεν βοηθά καθόλου στην εμπειρία χρήσης. Μια καλή διανομή για "απλό" χρήστη πρέπει να είναι opionated σε αυτά τα πράγματα. Παλιά θα έβρισκα ενοχλητικά και τα ατελείωτα μενού, αλλά σχεδόν ποτέ δεν ανοίγω κάποιο μενού για να τρέξω μια εφαρμογή, οπότε δεν πειράζει.

• Like 2
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, asfodelus είπε

Εφόσον μια εφαρμογή δεν τρέχει και δεν με ενοχλεί, άσε την εκεί να υπάρχει όταν και άμα την χρειαστώ.

Και να ενημερωνεται σε καθε update/ugprade ? Σπαταλη χρονου και πορων . Σε πολλες διανομες που δοκιμαζω σε VM , δεν μπαινω στον κοπο να απεγκαταστησω το libreoffice , γιατι βαριεμαι και γιατι με την λογικη σου δεν προκειται να το χρησιμοποιησω αλλα δεν με ενοχλει κιολας... ετσι και αλλιως για δοκιμη την εχω την διανομη.
Οταν τραβαω ομως update στην διανομη , τον περισσοτερο χρονο τον τρωει στο να ενημερωσει libreoffice , firefox , chromium , και αλλα "μεγαλα" πακετα.
Αν δεν υπηρχε δηλ αυτο το φαινομενο , των universal updates , θα συμφωνουσα με αυτο που λες.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 ώρα πριν, asfodelus είπε

Εφόσον μια εφαρμογή δεν τρέχει και δεν με ενοχλεί, άσε την εκεί να υπάρχει όταν και άμα την χρειαστώ.

Αυτό μου θυμίζει τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου που αγόραζε πράγματα με τη λογική «ασ´ το να βρίσκεται» και τελικά κατέληξε με μια καραβιά πράγματα τα οποία δεν της χρειάστηκαν ποτέ.

Αν πρόκειται για κάποιον που έχει σώας τας φρένας, εγκαθιστά κάποια εφαρμογή για να τη χρησιμοποιήσει και δεν την απεγκαθιστά όταν δεν τη χρησιμοποιεί για (πολύ) μεγάλο χρονικό διάστημα, ας πούμε ότι υπάρχει κάποια λογική.

Αν όμως αύριο-μεθαύριο εμφανιστεί o Bob και φτιάξει μια διανομή με 723 προεγκατεστημένες γραφικές εφαρμογές, 561 εργαλεία (χωρίς τίποτα από αυτά να αλληλοεπικαλύπτει λειτουργίες κάποιου άλλου), 123 προενεργοποιημένα services δια πάσαν νόσον και έχει ένα isο μεγέθους 12,5 GB, θα θεωρήσεις ειλικρινά ότι είναι εντάξει; Θέλω να πω, πού αρχίζει το «too much» σε μια τέτοια περίπτωση; Για παράδειγμα, μια διανομή που απευθύνεται στον «απλό» χρήστη πρέπει να προεγκαθιστά εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο;

Εγώ συμφωνώ με το «opinionated» αλλά, και μιλώντας πάντα για τον «απλό» χρήστη, θεωρώ ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο πολύ βασικά πράγματα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στους «απλούς» χρήστες εμπεριέχεται και η υποκατηγορία «καμια ταινία, λίγο ίντερνετ, μουσική».

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Soulrain είπε

Αν όμως αύριο-μεθαύριο εμφανιστεί o Bob

Γεια σου , με λενε Bob και θελω να σου παρουσιασω την διανομη μου. Περνα μια βολτα απο το σαιτ μου και κατεβασε τα παναλαφρα και μικρα σε μεγεθος (16gb) iso για να δεις τι σου ταιριαζει απο τα 1000αδες εργαλεια που σου προσφερουμε προεγκατεστημενα :) 

Επισκέπτης
Δημοσ.

Μη μπερδεύεσαι. Το Endless είναι διανομή ειδικού σκοπού και δεν απευθύνεται στον «απλό» χρήστη.

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, Soulrain είπε

Μη μπερδεύεσαι. Το Endless είναι διανομή ειδικού σκοπού και δεν απευθύνεται στον «απλό» χρήστη.

Ποιος ειναι ο ειδικος σκοπος αυτος ? Φατσα καρτα στην κεντρικη σελιδα λεει "The operating system that comes with everything your family needs" και 2 παιδακια...
Δηλαδη απευθυνεται σε ... οικογενειακα περιβαλλοντα. Δεν το λες ειδικου σκοπου .. γενικου σκοπου μαλλον :) 
Μηπως εννοεις αυτο ? "Endless OS uses a read-only root file system managed by OSTree with application bundles overlaid on top."
Δεν με ενδιαφερει σαν τελικος χρηστης τι κανει under the hood..με ενδιαφερει τι τακτικη ακολουθει. Και ακολουθει την τακτικη , βαλτα ολα μεσα και κατεβασε iso των 16gb.

Καπου ειχα βρει και μια αλλη διανομη , οχι τοσο σοβαρη οσο φαινεται η endless , που ο τυπος απλα ειχε εγκαταστησει μια διανομη στο πισι του , ειχε περασει την μανα του και τον πατερα του και μετα τα πακεταρισε ολα αυτα , τα εκανε iso , εφτιαξε και ενα υποτυπωδες installer που εκανε απλα αντιγραφη αρχειων. Το iso ειχε μεγεθος κοντα στα 13gb....

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το Endless OS δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται με δύο βασικούς στόχους: α) να περιορίσει τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό στις αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως) και β) να μπορεί να χρησιμοποιηθεί offline χωρίς να έχει μεγάλες ελλείψεις (σκέψου ένα χωριό κάπου στη Γκάνα π.χ., όπου το internet είναι ανύπαρκτο). Γι' αυτό και οι τόσες προεγκατεστημένες εφαρμογές.

Θα έκανα και shameless plug αλλά απεχθάνομαι αυτήν την πρακτική διαφήμισης.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Soulrain είπε

Το Endless OS δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται με δύο βασικούς στόχους: α) να περιορίσει τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό στις αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως) και β) να μπορεί να χρησιμοποιηθεί offline χωρίς να έχει μεγάλες ελλείψεις (σκέψου ένα χωριό κάπου στη Γκάνα π.χ., όπου το internet είναι ανύπαρκτο). Γι' αυτό και οι τόσες προεγκατεστημένες εφαρμογές.

Θα έκανα και shameless plug αλλά απεχθάνομαι αυτήν την πρακτική διαφήμισης.

Λοιπον για να μπουν τα πραγματα στην θεση τους. Οντως ειναι ετσι οπως τα λες. Επιπροσθετως εχει 2 εκδοσεις.
Μια "basic" ~2gb για Η/Υ με προσβαση στο ιντερνετ και μια "full" για Η/Υ χωρις προσβαση στο ιντερνετ.
Παρολα αυτα , για μενα η full ειναι bloated. Θα μπορουσε να ειχε τα μισα προγραμματα (αρα και μισο μεγεθος) και παλι να εχει καλυψει το 99% των αναγκων. 
Επισης δεν καταλαβα πως δουλευει η φαση. Κατεβαζω την full εκδοση , την γραφω σε στικακι , παω στην Γκανα και την περναω σε εναν Η/Υ εκει ? Δηλαδη πιο βελτιστο θα ηταν να πουλαει στικακια ετοιμα με τα full iso ή Η/Υ ξερωγω με preinstalled το λειτουργικο , παρα καποιο αλλο σεναριο...
Τεσπα ... 16γιγα iso δεν ψηνομαι να κατεβασω υπο οποιαδηποτε συνθηκη και κατασταση...

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mphxths είπε

Επισης δεν καταλαβα πως δουλευει η φαση.

Η λογική είναι ότι θα κατεβαίνει το iso μία φορά, λόγου χάρη από κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή οργανισμό που θα έχει διαδικτυακή σύνδεση, και μετά θα γίνονται όσες εγκαταστάσεις χρειάζονται. Έδιναν επίσης και κάτι σαν mini PC που το είχε προεγκατεστημένο. Ενδεχομένως να μοιράζουν και USB sticks (καθότι non-profit ίδρυμα), δεν το ξέρω.

Αυτό που για εσένα είναι bloat, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει σκόπιμα. Μην την κρίνεις όπως μια διανομή γενικής χρήσης. Θα μπορούσαν ας πούμε να αφαιρέσουν τo offline περιεχόμενο της Wikipedia. Όμως, για το Γκανεζάκι που για να βρει internet πρέπει να διασχίσει τη μισή χώρα, αυτό το περιεχόμενο είναι πολύτιμο.

Δημοσ.

Όλοι εσείς που κρίνετε μια διανομή απο το μέγεθος και μόνο του iso καταλαβαίνετε ότι ζούμε σε μια εποχή που τα 4-8 TB είναι η στάνταρ χωρητικότητα δίσκων και οι συνδέσεις 8-24 Mbps οι στάνταρντ ταχύτητες του ίντερνετ, έτσι;

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...