mphxths Δημοσ. 21 Μαΐου 2021 Δημοσ. 21 Μαΐου 2021 2 ώρες πριν, Soulrain είπε σε παρακαλώ να κάνεις ένα βήμα πίσω και ξερω τι ηθελες να γραψεις αλλα κρατηθηκες... αυτο ετσι ?
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Μαΐου 2021 Δημοσ. 21 Μαΐου 2021 4 ώρες πριν, becoming_I είπε Με συγχωρείς ρε συ αλλά ανοίγεις ένα θέμα, θα ακουστούν διαφορετικές απόψεις για το τι θεωρεί ο καθένας bloat. Δε συμφωνείς με την άποψη κάποιου, γιατί να γαμάς το θέμα σου και να κλειδωθεί; Δεν υπερασπίζομαι τον @rhtoras αλλά η κουβέντα με τέτοιους χαρακτηρισμούς θα οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Ε, για να ερθουν και οι αλλοι να παρουνε το μερος του και να την πουνε στον αλλον που δεν ετσι και αλλιως και μετα εμεις δεν θελαμε και αυτοι εχουν καλυτερο ινσταλλερ και μετα ηρθε το αλλο απο απεναντι και υστερα θα πει και αυτος οτι ναι αλλα υπαρχει και μια αλλη διανομη και μετα θα πουνε οι αλλοι οτι εμεις ξερουμε αλλα εσυ οχι. Καλα λεω εγω, μου θυμιζει η φαση λινουξφορματ.γρ ολη μερα βριζανε τα παραθυρα, αλλα συνεχεια εβλεπες θεματα του τυπου> Εσβησα τα windows τι κανω? (ακομα θυμαμαι τον alfisti που ειχε φτιαξει ενα θεμα με το grub και ειχε βγαλει ο τεραστιος φωτογραφιες με φωτογραφικη μηχανη την οθονη και τις ειχε ανεβασει στο φορουμ) .... μην δινετε σημασια , νοσταλγος του ροκ εντ ρολ εδω.
jemadux Δημοσ. 21 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) ολοι ειμαστε κατά των windows λόγω ελευθερίας που έχουμε με το linux να διαλέγουμε οτι διανομή θέλουμε. ολοι έχουμε έχουμε περάσει στο στάδιο να ευαγγελίσουμε τους οικείους μας να βάλουμε το linux ισως το κάναμε οταν ο απολύτο mainstream λειτουργικό συστήμα ήταν τα windows 7 και μετά σταματήσαμε . μετά σταματησάμε να ασχoλουμάστε γιατί έχουμε ζωή εκτος απο το linux .. τώρα βλέπουμε εναν τρέλο που θέλει να μας ευαγγελίσει για το openrc s6 και runnit . αμα το systemd ανακαλυφθεί οτι είναι όντως spyware θα γίνει το ίδιο που έγινε με το kitty και με το audacity Επεξ/σία 21 Μαΐου 2021 από jemadux
imitheos Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δεν μαρέσει να μπαίνω σε "φιλοσοφικά" θέματα που απλά θα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, ούτε να απαντάω σε τρολλ ποστς του rhtoras αλλά τέσπα. Ίσως υπάρχει κάποιος με τις ίδιες απόψεις με αυτόν αλλά να είναι καλοπροαίρετος και απλά να έχει άγνοια. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Παράδειγμα: μπορεί να έχει το σύστημα ήχο με το alsa ? Ναι μπορεί. Αλλά τι το θες το pulseaudio τότε ? ´'Ηχος χωρίς alsa δεν υπάρχει αλλά ήχος χωρίς pulseaudio υπάρχει. Όπως πάντα, κρίνεις μόνο με τις δικές σου ανάγκες. "Εμένα μου αρκεί το alsa οπότε αρκεί σε όλους". Προσωπικά και εμένα μου αρκεί η ALSA για αυτό και δεν έχω εγκατεστημένο πουθενά pulseaudio. Το μόνο που κάνω είναι να παίζω ήχο από την εσωτερική κάρτα ήχου και να ακούω σε 3.5" ακουστικά. Όπως σου απήντησε ένα άλλο παιδί, πριν την ALSA είχαμε το OSS το οποίο δεν είχε καν software mixer. Όταν βγήκε η ALSA, όλοι λέγανε "τι να την κάνουμε την ALSA. Το OSS παίζει μια χαρά και για mixer τρέχουμε το esd". Μπορεί όμως να έχεις "καλά" ακουστικά τα οποία 95% θα είναι usb (δηλαδή εσωτερικά υλοποιούν κάρτα ήχου) και όταν τα συνδέεις, θέλεις να πηγαίνει αυτόματα ο ήχος εκεί. Μπορεί να έχεις λάπτοπ το οποίο στο σπίτι το συνδέεις σε εξωτερική οθόνη με HDMI / DisplayPort και θέλεις αυτόματα ο ήχος να ακούγεται από τα ηχεία της οθόνης και όχι του λάπτοπ. Με το pulseaudio αυτό γίνεται αυτόματα, ενώ με alsa θα πρέπει να πηγαίνεις σε κάθε εφαρμογή και να αλλάζεις το device (ή να αλλάζεις το default στο .alsarc και να κλείνεις και να ξανατρέχεις την εφαρμογή). Μπορείς να θέλεις χαμηλό latency οπότε δεν σου κάνει ούτε alsa ούτε pulseaudio αλλά χρειάζεσαι jack και realtime πυρήνα και λοιπά. Για να το πάμε πιο μακρυά, κάποιος purist θα πει ότι τα realtek chipάκια που έχουν εσωτερικά οι μητρικές μας δεν είναι καν κάρτες ήχου. Υποστηρίζουν ένα μόνο τύπο stream σε μία μόνο συχνότητα και όλες τις μετατροπές τις κάνει ο επεξεργαστής σε software, όπως δηλαδή είχαμε πριν χρόνια τα winmodems. Παρόλα αυτά όμως, το 99% μας αρκούμαστε με αυτές τις κάρτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρκούν σε όλους. Μην κρίνεις με βάση τον εαυτό σου. Με αυτό το σκεπτικό, εγώ χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια WindowMaker άρα δεν υπάρχει λόγος να χαραμίζονται εργατο-ώρες να αναπτύσσονται τα άλλα γραφικά περιβάλλοντα. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Το ίδιο και το systemD που κάνει ένα σωρρό αχρείαστα πράγματα. Και πάλι, αχρείαστα για εσένα. Το systemd βελτίωσε πολλά πράγματα από το sysvinit. Ένα "κακό" είναι ότι το 90% αυτών γίνονται κάτω από το καπώ οπότε δεν τα βλέπει ο χρήστης και έτσι λέει αυτά που λες και εσύ. Η κριτική που έγινε στο systemd από σοβαρούς ανθρώπους ήταν ότι α) μπήκε ως default πάρα πολύ νωρίς πρωτού δοκιμαστεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό με συνέπεια να εκτίθενται άσκοπα οι χρήστες σε bugs, β) Χρησιμοποίησαν "ανήθικες" πρακτικές για διαφήμιση, γ) Σνομπισμό από devs που έκλειναν bug reports για γελοίους λόγους. Τον τελευταίο καιρό, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα δ) ότι σιγά σιγά χάνεται το πλεονέκτημα ότι "μπορείς εύκολα με 2 γραμμές να έχεις secure services σε αντίθεση με scripts 200 γραμμών εκ των οποίων οι 190 είναι boiler plate". Σιγά-σιγά, έχουν προστεθεί 400 directives, πολλά εκ των οποίων δεν μπορούσαν να είναι default για λόγους συμβατότητας, οπότε για να έχεις "δόκιμες" υπηρεσίες, πρέπει να γράψεις αρχεία υπηρεσίας με 50 directives. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Το ίδιο και το Gnome που έχει ένα σωρό tweaks, etxnesions,dependencies κ.ο.κ όταν άλλα desktop είναι πιο efficient χωρίς αυτά όλα. Απ έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέγονται. [Intro]Κατά καιρούς το gnome έχει δεχτεί κριτικές ότι είναι πολύ αργό και έχει άθλια FPS. Ειδικά στα commits που διόρθωναν bugs και βελτίωναν τις επιδόσεις, έβλεπες συχνά σχόλια του τύπου "μόλις 9 χρόνια χρειάστηκαν για να φτιαχτεί το bug", "καλά που ήρθε αυτός ο dev της canonical και φτιάχνει όλα τα bugs γιατί όλοι οι άλλοι είναι άχρηστοι", κτλ. [/Intro] Σε ένα από αυτά λοιπόν τα σχόλια, απήντησε ένας gnome dev και είπε ότι _όλοι_ οι gnome devs (υποθέτω για το συγκεκριμένο sub-component, δεν θυμάμαι ακριβώς) ήταν 5. Το καταλαβαίνεις αυτό; 5. Έχεις δοκιμάσει ποτέ να συνεισφέρεις σε κάποιο project (σε συνεχή βάση, όχι 2 patches) να δεις πόση ώρα σου παίρνει να κάνεις debug και να βρεις τι φταίει; Φαντάσου πόσο πολύ περισσότερο χρόνο θέλει να είσαι μόνιμος maintainer σε ένα project, πέρα από τη dayjob, οικογένεια, διάβασμα παιδιών, κτλ. Το να παίρνουμε δωρεάν ένα software (το οποίο στα windows θα κόστιζε ένα σημαντικό ποσό) και να είμαστε entitled και να τα θέλουμε όλα στο πιάτο είναι εύκολο. Όσον αφορά τα dependencies που έγραψες, και πάλι ερχόμαστε στο "κρίνεις με βάση τις δικές σου ανάγκες". Εμένα για παράδειγμα μου τη δίνει που πολλά γραφικά φέρνουν ως εξάρτηση τις 500 βιβλιοθήκες της samba γιατί δεν με νοιάζει να συνδεθώ σε shares. Πάρα μα πάρα πολύς κόσμος όμως το χρειάζεται αυτό. Και πάλι, η κριτική που κάνουν σοβαροί άνθρωποι στο κομμάτι των εξαρτήσεων του gnome δεν είναι ότι "έχει εξαρτήσεις" αλλά ότι για την ευκολία τους "δεν έχουν τις εξαρτήσεις ως προαιρετικές" όπως κάνουν άλλα projects όπως πχ το KDE. Το KDE θα έχει πχ 100 εξαρτήσεις με τα πάντα κλειστά και 350 εξαρτήσεις με τα πάντα ανοιχτά. Το Gnome αντίστοιχα θα έχει 140 εξαρτήσεις με τα πάντα κλειστά και 150 με τα πάντα ανοιχτά. Αυτό βέβαια δεν παίζει ρόλο σε καμμία binary διανομή που έτσι και αλλιώς θα ενεργοποιήσει τα πάντα για να καλύψει όλους τους χρήστες της. Παίζει ρόλο μόνο σε source διανομές όπως όσοι χρησιμοποιούμε πχ Gentoo. Ίσως για αυτό να μην το κάνουν κιόλας γιατί θεωρούν ότι δεν αξίζει να βάζουν έξτρα κώδικα με ifs μόνο για τις source διανομές. Επίσης κριτικάρουν το τελείως διαφορετικό μοντέλο εργασίας που οραματίστηκαν οι devs και ταιριάζει πιο πολύ σε tablet παρά σε υπολογιστή με πληκτρολόγιο. Παρόλα αυτά όμως, πολλοί χρήστες που έκατσαν να το μάθουν και να το συνηθίσουν λένε ότι είναι πιο πρακτικό από αυτό του "windows μοντέλου" των KDE, XFCE, κτλ. 16 ώρες πριν, rhtoras είπε Αλλά όταν μιλάμε για linux μιλάμε για χρήστες που ξέρουν τι έχουν εγκατεστημένο ή που τέλος πάντων δε μένουν επιφανειακά στο κάθε τι. Τι στοίχημα βάζεις ότι δεν ξέρεις τι έχεις εγκατεστημένο στο βαθμό που νομίζεις και ότι δεν έχεις εμβαθύνει όσο νομίζεις; Εγώ που ίσως είμαι ο πιο "τρελός" σε αυτό το φόρουμ και μπορούσα παλαιότερα να σου πω την πιο χαμηλού επιπέδου λεπτομέρεια, από εποχές pam, consolekit, dbus, κτλ δεν τολμώ να πω ότι "ξέρω τι έχω εγκατεστημένο". Μόνο τον firefox να έχεις εγκατεστημένο, είναι τόσο τεράστιος που δεν ξέρεις τι έχεις εγκατεστημένο στο σύστημά σου. Χωρίς λοιπόν να θέλω να σε προσβάλλω, το ψηλό σου άλογο ίσως να μην είναι τόσο ψηλό όσο νομίζεις. 11 1
tritonas00 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, imitheos είπε ... Δικη του αιωνα. Κάφκας. Επεξ/σία 22 Μαΐου 2021 από tritonas00 3
rhtoras Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 59 λεπτά πριν, imitheos είπε ούτε να απαντάω σε τρολλ ποστς του rhtoras δεν είχα σκοπό να απαντήσω αλλά επειδή εσύ φαίνεται κάτι σκαμπάζεις και κυρίως φαίνεται οτι έχεις παρασυρθεί στο μίσος ενανντίων μου δεν είμαι τρολλ αν και αυτό θα βόλευε το αφήγημα κάποιων που ουτε με ξέρουν ουτε και γνωρίζουν τι ξέρω και με βρίζουν χυδαία σε open chat (με 10 ορθογραφικά ανα πρτόταση) και ενώ εγώ δεν ασχολούμαι με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα αλλά απλά το έμαθα (πρωτότυπο). Ελπίζω όμως εσύ να μου αφήνεις το δικαίωμα να ε´χω την αποψη μου. Πάντως δεν έκατσες να σκεφτείς τι γράφω και ελπίζω οτι δε σου έδωσδε γραμμή ο γνωστός ψευτοcoder της ελληνικης διαδικτυακής κοπινότητας linux όπως κάνει βάζοντας άλλους και απειλώντας με μηνύσεις. 1 ώρα πριν, imitheos είπε Όπως πάντα, κρίνεις μόνο με τις δικές σου ανάγκες. "Εμένα μου αρκεί το alsa οπότε αρκεί σε όλους". Ξέρεις λοιπόν φίλε μου αν χρησιμοποιώ το pulse audio ? ΟΧΙ δεν το ξέρεις και δε θα σου λύσω αυτη την απορία. Αλλά είτε το χρησιμοποιώ είτε όχι το alsa υπάρχει και χωρίς το pulse και το pulse δεν υπάρχει χωρίς το alsa. ΛΕΩ ΨΕΜΜΑΤΑ ναι ή όχι ? Eίναι το pulseaudio bloat άσχετα αν μας έλυσε προβλήματα (δημιουργώντας άλλα) ναι ή όχι ? Το θέμα ήταν το bloat και όχι αν είναι καλό κάτι αλλά ο τυφλός φανατισμός οδηγεί σε παρανοήσεις. 1 ώρα πριν, imitheos είπε Το systemd βελτίωσε πολλά πράγματα από το sysvinit. Ποιός σου είπε οτι διαφωνώ με αυτό ? Ποιός σου είπε οτι το systemD δε βελτίωσε το sysvinit ? Εδώ όμως μιλάμε για το αν είναι bloat. Είναι bloat λοιπόν (εφόσον κάνει πράγματα που δε θα έπρεπε ναι ή όχι ? Είναι βελτίωση του i5 570 o i5 9400 ? Ναι είναι. Όμως και ο 11500 είναι βελτίωση του 9400. Έτσι είναι και αυτά. Εγώ λεω τη γνώμη μου και είναι αυτή. Άλλος μπορεί να θεωρεί επειδή ο 9400 βελτίωσε τον 570 οτι δεν υπάρχει ο 11500 (γιατί δεν τον έχει δοκιμάσει). 1 ώρα πριν, imitheos είπε Όσον αφορά τα dependencies που έγραψες, και πάλι ερχόμαστε στο "κρίνεις με βάση τις δικές σου ανάγκες". Believe με έχω μιλήσει προσωπικά με τον Alan Pope που υποθέτω ξέρεις ποιος είναι και στο λέω με πλήρη βεβαιότητα ξέρω τι είναι αυτό που λέω. Όμως κατάλαβες τι λέω ? Είναι το Gnome bloat ναι ή όχι ? Αυτό νομίζω ήταν το θέμα που συζητάμε. Σε αυτό ακόμα και ο Pope που έχει την ευθύνη του project λέει ΝΑΙ. Εσύ λες όχι ? Γιατί ? Για να την πεις σε εμένα ? Ποιο το νόημα ? Στα άλλα που λες ποτέ δε διαφώνησα δεν ξέρω πως το είδες. Αλλά δε θα υπεραναλύω εφόσον γίνονται επιθέσεις. 1 ώρα πριν, imitheos είπε Τι στοίχημα βάζεις ότι δεν ξέρεις τι έχεις εγκατεστημένο στο βαθμό που νομίζεις και ότι δεν έχεις εμβαθύνει όσο νομίζεις; Έτσι είναι. Είπα εγώ ποτε οτι τα ξέρω όλα ? Είπα οτι ξέρω 100% τι έχω και τι κάνω ? Άλλοι λένε οτι δεν ξέρω και ότι ξέρουν αυτοί γιατί τάχα χρησιμοποιούν το linux πιο πολύ καιρό από εμένα. Ενώ ούτε με ξέρουν ουτε ξέρουν τι κάνω. Εδώ είπα για το zeitgeist οτι είναι όντως spyware εξάρτηση του midori και είπαν οτι υποννοώ το systemD και ποστάραν το κώδικά λες και δεν ξέρω που να βρω τον ανοιχτό πλην αχανή κώδικα του. Όμως το θέμα είναι αν αυτά που είπα είναι bloat. Είναι ?
imitheos Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 19 λεπτά πριν, rhtoras είπε φαίνεται οτι έχεις παρασυρθεί στο μίσος ενανντίων μου δεν είμαι τρολλ αν και αυτό θα βόλευε το αφήγημα κάποιων που ουτε με ξέρουν ουτε και γνωρίζουν τι ξέρω και με βρίζουν χυδαία σε open chat (με 10 ορθογραφικά ανα πρτόταση) δε σου έδωσδε γραμμή ο γνωστός ψευτοcoder της ελληνικης διαδικτυακής κοπινότητας linux όπως κάνει βάζοντας άλλους και απειλώντας με μηνύσεις. α) Όλοι είμαστε παιδάκια που "έχουμε παρασυρθεί σε μίσος εναντίον σου" και όχι "κρίνουμε τα λανθασμένα 'επιχειρήματά' σου" (τουλάχιστον λανθασμένα κατά εμάς). β) Δεν καταλαβαίνω καν ποιον φωτογραφίζεις ως ο "γνωστό ψευτοcoder της ελληνικής κοινότητας" πόσο μάλλον να με έχει βάλει εκείνος. γ) Δεν έχω απειλήσει ποτέ κανένα με μηνύσεις. Αντίθετα, είμαι ένθερμος οπαδός του κανόνα 13 του Gibbs, "Ποτέ μην μπλέκεις δικηγόρους" δ) Είναι ασέβεια από πλευράς μας το να διαφωνούμε (επειδή δεν διαβάζουμε καν αυτά που λες αλλά 'σε μισούμε') αλλά δεν είναι ασέβεια από εσέ προς εμάς (γενικά προς οποιονδήποτε συνομιλητή σου) αντί να απαντήσεις σε αυτά που λέμε, να τα αφορίζεις παρουσιάζοντας μας ότι δεν έχουμε επιχειρήματα αλλά κάνουμε ότι κάνουμε "επειδή σε μισούμε"; Κάνεις αυτό που έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, διάφορα άτομα και κοινωνικές ομάδες να θέλουν να κάνουν ό,τι θέλουν και να παρουσιάζουν την οποιαδήποτε κριτική ως τάδε-φοβία, ρατσισμό, σεξισμό, κτλ. ε) Αν με το "10 ορθογραφικά" αναφέρεσαι σε εμένα, δεν έχω κρύψει ότι είμαι δυσλεκτικός και ότι όχι μόνο μπορεί να κάνω ορθογραφικά αλλά διαβάζω 15 φορές τα μηνύματά μου και κάνω αλλαγές στη σύνταξη ώστε να διαβάζονται καλύτερα, και παρά όλες τις 15 αλλαγές στο τέλος πάλι με το ζόρι διαβάζονται. 19 λεπτά πριν, rhtoras είπε Ξέρεις λοιπόν φίλε μου αν χρησιμοποιώ το pulse audio ? ΟΧΙ δεν το ξέρεις και δε θα σου λύσω αυτη την απορία. Αλλά είτε το χρησιμοποιώ είτε όχι το alsa υπάρχει και χωρίς το pulse και το pulse δεν υπάρχει χωρίς το alsa. ΛΕΩ ΨΕΜΜΑΤΑ ναι ή όχι ? Eίναι το pulseaudio bloat άσχετα αν μας έλυσε προβλήματα (δημιουργώντας άλλα) ναι ή όχι ? Το θέμα ήταν το bloat και όχι αν είναι καλό κάτι αλλά ο τυφλός φανατισμός οδηγεί σε παρανοήσεις. Δεν το ξέρω και δεν παίζει κανένα ρόλο στη συζήτησή μας αν χρησιμοποιείς ή όχι pulseaudio. Κρίνω αυτά που γράφεις. Μπορεί ο τίτλος του θέματος να είναι όντως για bloat αλλά αυτό που έκρινα ήταν αυτό που έγραψες (και επαναλαμβάνεις και τώρα) ότι μπορείς να έχεις alsa χωρίς pulseaudio αλλά όχι το αντίθετο. Σου απήντησα λοιπόν _πότε_ "δεν μπορείς να έχεις ήχο απλά με alsa". Είναι σαν να λες "linux υπάρχει και χωρίς debian αλλά debian δεν υπάρχει χωρίς linux". Πάρε λοιπόν μόνο τον πυρήνα, bootαρε με αυτόν και κάτσε να βλέπεις τα μηνύματα του dmesg. Ενώ δηλαδή το επιχείρημά σου είναι ετυμολογικά / τεχνικά σωστό, πρακτικά είναι άχρηστο γιατί _ναι_ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να έχεις ήχο μόνο με alsa. 19 λεπτά πριν, rhtoras είπε Believe με έχω μιλήσει προσωπικά με τον Alan Pope που υποθέτω ξέρεις ποιος είναι και στο λέω με πλήρη βεβαιότητα ξέρω τι είναι αυτό που λέω. Και εγώ είμαι φίλος του Γουίλιαμ Λόσον. Η "Επίκληση στην αυθεντία" δεν είναι επιχείρημα. Βασικά αυτό που είπες δεν είναι καν επίκληση στην αυθεντία. Το ό,τι συνομίλησες με κάποιον δεν σημαίνει ούτε ότι γνωρίζεις ένα αντικείμενο ούτε ότι το Χ επιχείρημά σου είναι σωστό. Ένα επιχείρημα στέκεται και πέφτει μόνο του, άσχετα από ποιος είσαι και ακόμη πιο σημαντικά άσχετα με το με ποιον συνομιλείς. 19 λεπτά πριν, rhtoras είπε Έτσι είναι. Είπα εγώ ποτε οτι τα ξέρω όλα ? Είπα οτι ξέρω 100% τι έχω και τι κάνω ? Άλλοι λένε οτι δεν ξέρω και ότι ξέρουν αυτοί γιατί τάχα χρησιμοποιούν το linux πιο πολύ καιρό από εμένα. Όμως το θέμα είναι αν αυτά που είπα είναι bloat. Είναι ? Τώρα φέρεσαι ανήθικα και προσπαθείς να αλλάξεις το θέμα και να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σαν θύμα. Στο κομμάτι που έκρινα, δεν έλεγες _τίποτα_ για bloat. Μιλούσες για χρήστες που ξέρουν ή δεν ξέρουν τι έχουν στο σύστημά τους και που τους νοιάζει ή όχι να εμβαθύνουν για να ξέρουν. Δύο πράγματα έχω να πω σε αυτό α) Θεωρώ απολύτως αποδεκτό να μην θέλει κάποιος να εμβαθύνει και απλά να θέλει να κάνει τη δουλειά του (πχ να είναι DJ όπως ειπώθηκε σε προηγούμενο μήνυμα). Ακόμη και ο Linus δεν θέλει να εμβαθύνει ούτε καν στο πώς να συνδέσει τον εκτυπωτή του ή το ασύρματο δίκτυο. Θέλει να παίζουν όλα για να ασχολείται με τους πυρήνες. β) Disclaimer: Αυτό δέχομαι ότι μπορεί να είναι άλμα από μέρους μου και να σου αποδίδω κάτι που δεν έκανες. Η διατύπωσή σου ήταν τέτοια που την εξέλαβα ότι μείωνες τους άλλους χρήστες "που δεν ξέρουν" ενώ εσύ "ξέρεις". Μη σου πω ότι μπορεί να το εκλάβει κάποιος ότι παρουσίαζες τον εαυτό σου σαν τον αγωνιστή που κρατάει θερμοπύλες για να μην περάσουν όλα αυτά τα χαζά στο λίνουξ και ότι όλοι σου χρωστάμε χάρη για τον αγώνα σου. Ξαναλέω ότι μπορεί να μην το εννοούσες έτσι, αλλά πάντα μιλάς απόλυτα (όπως έδειξες και τώρα για την alsa), και επίσης σε πολλά μηνύματά σου σε διάφορα νήματα έχεις μια πολύ hollier-than-thou νοοτροπία. 5 1
mphxths Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 5 λεπτά πριν, imitheos είπε Αντίθετα, είμαι ένθερμος οπαδός του κανόνα 13 του Gibbs, "Ποτέ μην μπλέκεις δικηγόρους" Εχω ολους τους κανονες σε text αν ψηνεσαι. 1 1 1
jemadux Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 1 λεπτό πριν, mphxths είπε Εχω ολους τους κανονες σε text αν ψηνεσαι. να μου τους στειλεις! 1
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 36 λεπτά πριν, rhtoras είπε ουτε και γνωρίζουν τι ξέρω Είναι πολύ εύκολο για όποιον κατέχει στοιχειώδη γνώση της γλώσσας και της επικοινωνίας να αντιληφθεί το επίπεδο των γνώσεων οποιουδήποτε συνομιλητή του πάνω σε κάποιο θέμα στο οποίο ο ίδιος έχει γνώση. Πώς; Από αυτά που γράφει. Από το βάθος της ανάλυσης που κάνει. Από το πόσο συχνά επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα. Από το αν παραθέτει πηγές και πόσο έγκυρες είναι αυτές. Από το αν κάνει name-dropping. Από το αν χρησιμοποιεί όρους χωρίς να γνωρίζει την έννοιά τους. Από το αν τα γραφόμενά του είναι συμπαγής προσωπική του πεποίθηση ή απλά αναπαραγάγει πεποιθήσεις άλλων. Από την απλή λογική ότι κάποιος που δεν κατείχε καλά καλά το Mint πριν μόλις δύο χρόνια είναι φύσει αδύνατο να έχει περισσότερη γνώση και εμπειρία από έναν που έχει καθημερινή τριβή με το Linux από την εποχή των floppies. Οπότε, ναι, όλοι εδώ μέσα γνωρίζουν ότι είσαι ανίδεος και σε παρακαλώ ξανά να σταματήσεις να προκαλείς γιατί είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί. 51 λεπτά πριν, rhtoras είπε Αλλά είτε το χρησιμοποιώ είτε όχι το alsa υπάρχει και χωρίς το pulse και το pulse δεν υπάρχει χωρίς το alsa Αυτό είναι ένα άκυρο επιχείρημα αλλά κάποιος ανίδεος δε μπορεί να το αντιληφθεί. Και το OSS υπήρχε πριν το ALSA και υπάρχει χωρίς αυτό. Άρα, σύμφωνα με τον παραλογισμό σου, το ALSA είναι bloat. Ναι ή όχι; 53 λεπτά πριν, rhtoras είπε Το θέμα ήταν το bloat και όχι αν είναι καλό Αν κάτι είναι καλό, σημαίνει ότι προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες ή βελτιώνει ήδη υπάρχουσες. Συνεπώς, εξ ορισμού δε μπορεί να χαρακτηριστεί bloat. Δώσε μας όμως τον ορισμό που εσύ έχεις στο κεφάλι σου για τη λέξη bloat για να σου αποδείξουμε γιατί είναι και αυτός άκυρος και να τελειώνει το θέμα. 55 λεπτά πριν, rhtoras είπε Είναι bloat λοιπόν (εφόσον κάνει πράγματα που δε θα έπρεπε ναι ή όχι ? Όχι. Ποιο τεχνολογικό δόγμα κρίνει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει οποιοδήποτε λογισμικό; 58 λεπτά πριν, rhtoras είπε Believe με έχω μιλήσει προσωπικά με τον Alan Pope που υποθέτω ξέρεις ποιος είναι και στο λέω με πλήρη βεβαιότητα ξέρω τι είναι αυτό που λέω Να το το name-dropping που λέγαμε. O Alan Pope ήταν Developer Advocate στην Canonical και πλέον έχει την ίδια θέση στην εταιρεία InfluxData. Δεν υπήρξε ποτέ lead developer του GNOME όπως ισχυρίζεσαι και σε προκαλώ να παραθέσεις άμεσα στοιχεία για το αντίθετο. Αν δεν έχεις, παραδέξου δημόσια ότι δεν ξέρεις τι λες. Και σίγουρα δε σου είπε αυτά που ισχυρίζεσαι ότι σου είπε (αν πραγματικά συνομιλήσατε προσωπικά, κάτι που αμφιβάλλω ότι συνέβη). Δείξε μας λοιπόν κάποιο screenshot απ' τον διάλογό σας για να μας κάνεις να καταπιούμε τα λόγια μας. 1 ώρα πριν, rhtoras είπε Είπα εγώ ποτε οτι τα ξέρω όλα ? Είπα οτι ξέρω 100% τι έχω και τι κάνω ? Όχι, αλλά γράφεις σαν να έχεις γνώση για πράγματα που είναι εμφανές ότι δεν έχεις, πράγμα που είναι ακριβώς το ίδιο. 1 ώρα πριν, rhtoras είπε Εδώ είπα για το zeitgeist οτι είναι όντως spyware Επειδή σε μια συζήτηση πρέπει να καταλαβαίνουν όλοι για ποιο πράγμα μιλάνε, δώσε μας τον ορισμό σου για το spyware. Μετά μπορούμε να πούμε οτιδήποτε. 1 ώρα πριν, rhtoras είπε τον ανοιχτό πλην αχανή κώδικα του Ο πυρήνας Linux σε ψάχνει να σου πει δυο κουβέντες.
mphxths Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 4 λεπτά πριν, jemadux είπε να μου τους στειλεις! Moνο αν σιγουρευτω οτι ξερεις ποιος ειναι ο Gibbs... ( Ωραια σειρα , ειδικα στα πρωτα seasons , με πολλες επικες στιγμες...τελευταια εχει ψιλοχαλασει) 1
tritonas00 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, rhtoras είπε ουτε και γνωρίζουν τι ξέρω Εκφρασεις τυπου "winblows", ή οτι με 32GB ram χειαζομαστε swap file (και μαλιστα το διπλασιο σε μεγεθος) κλπ, δειχνουν πολυ καλα τι ξερεις. Στις 3/11/2019 στις 7:58 ΜΜ, rhtoras είπε Εγώ στα linux πήγα όταν κατατύχη δούλεψα τα Mint και είδα οτι μοιάζουν με Windows Τωρα εξηγουνται ολα Επεξ/σία 22 Μαΐου 2021 από tritonas00 5 1
ConstantineP Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 dont feed the troll...εκτος και αν εχετε ορεξη να πετατε στα σκουπιδια τον πολυτιμο χρονο σας με το να του μιλατε και να περιμενετε να απαντησει σοβαρα στα επιχειρηματα σας. Το να περιμενετε να κανετε σοβαρο διαλογο με τον κυριο , ειναι το ιδιο με το προσπαθησετε να κανετε διαλογο με την Λουκα. Απλα μιλατε σε τοιχο, χαλατε την ψυχικη σας ηρεμια, προσπαθωντας να εξηγεισετε τα αυτονοητα (γιατι σε διαλογο με εναν ηλιθιο , στο τελος παντα κερδιζει ο ηλιθιος γιατι σε ριχνει στο επιπεδο του και λογο πειρας θα σε κερδισει). Το αστειο με τον εν λογο κυριο παρατραβηξε...τον αγνοεις , τον κανεις ρεπορτ στην διαχειριση και ας παει στο καλο, δοξα το Θεο φορουμ για να ξεδινουν εχουν εδω και ενα χρονο, αλλα το οτι εχουν μεινει μονο 13 ατομα και δεν εχουν σε ποιον να το πουνε δεν τους φταιμε εμεις να ζουμε την παρανοια τους. Με την παρουσια του εχει καταφερει να κλειδωσει 4-5 θεματα βρωμιζοντας το φορουμ. https://www.iefimerida.gr/news/135999/τι-είναι-το-«troll»-στο-διαδίκτυο-και-πώς-να-το-αντιμετωπίσετε Πώς να αντιμετωπίσετε το «troll» Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάποιο «troll» το οποίο έχει ως στόχο μόνο να αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συζήτησης, είναι η άγνοια. Συνήθως, ένας τέτοιος ενοχλητικός χρήστης εάν αγνοηθεί θα αρχίσει να στέλνει όλο και πιο προσβλητικά μηνύματα, αλλά εάν δεν υπάρξει αντίδραση συνήθως απογοητεύεται και εγκαταλείπει την κοινότητα. Σε αρκετά φόρουμ και μπλογκ, δίνεται η παραίνεση να μην ασχολούνται οι χρήστες με τα «troll», κίνηση που αναφέρεται ως «μην ταΐζετε τα ''troll''» (Don't feed the trolls). Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, για την καταπολέμηση των «trolls» χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα, όπως η αφαίρεση των μηνυμάτων τους ή η φραγή τους προκειμένου να μην ενοχλούν, ενώ αρκετές φορές διαγράφονται και από τις κοινότητες που εισέρχονται διαδικτυακά. 3
snowflake99 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 16 ώρες πριν, asfodelus είπε Έτσι κάνουν οι πραγματικοί άνδρες 38 λεπτά πριν, imitheos είπε ε) Αν με το "10 ορθογραφικά" αναφέρεσαι σε εμένα Μην απολογείσαι για τέτοια πράγματα, πόσο μάλλον όταν 1 ώρα πριν, rhtoras είπε (με 10 ορθογραφικά ανα πρτόταση) 1 ώρα πριν, rhtoras είπε ενανντίων μου λολ! 1 1
asfodelus Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Δημοσ. 22 Μαΐου 2021 Ας υποθέσουμε πως κάποιος κάνει τον ισχυρισμό πως κάποιο λογισμικό παρακολουθεί τον χρήστη. Και το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείτε από διανομές που τις ενδιαφέρει η ιδιοτικότητα. Για παράδειγμα παρέθεσες σε μια άλλη συζήτηση κάποιο Link που ισχυρίζονταν πως εφόσον το systemd ζητάει κατά την εκκίνηση κωδικό για να ξεκλειδώσει ένα σκληρό δίσκο το στέλνει στην NSA, γιατί για ποιον άλλον λόγο να το ζητήσει; Αντίστοιχες ανοησίες στα ελληνικά μπορούν να βρεθούν εδώ: https://linuxer.gr/?p=1426. Αυτός που κάνει τον ισχυρισμό θα πρέπει να είναι και αυτός που θα το αποδείξει. Ας κάνουμε ένα null hypothesis πως έτσι είναι. Πώς μπορούμε να το αποδείξουμε; Η κίνηση στο δίκτυο δεν είναι κρυφή. Κάνε capture τα πακέτα και δείξε μας ένα ύποπτο πακέτο. Κάνε debug σε μια εικονική μηχανή όπου έχεις όλη την μνήμη στο πιάτο. Τρόποι υπάρχουν και σου έδειξα μόνο λίγους Αλλά μισό λεπτό αυτά τα κάνουμε και τα βρίσκουμε όταν δεν έχουμε τον κώδικα. Αλλά εδώ τον έχουμε. Α μα είναι μεγάλος που να το βρω; Κατ' αρχήν στην περίπτωση σου δεν μπορείς να βρεις το πρόβλημα σε ένα "Hello World" ούτε αυτοί που σου τα λένε που με τα λεγόμενα τους έμαθαν C πριν 6 μήνες και βρίζανε τους Pointers. Άρα κάθε τέτοιος ισχυρισμός από εσάς το μόνο που αποδεικνύει είναι πως απλά είσαστε άσχετοι. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι άλλοι που γνωρίζουν καλύτερα. Και τόσα χρόνια που κάποιοι λένε πως είναι ανασφαλές, γιατί δεν βρήκαν ακόμα τον κρυμμένο κώδικα που μας παρακολουθεί; Μήπως γιατί δεν υπάρχει; Μήπως γιατί στον Ανοικτό Κώδικα είναι δύσκολο (άλλα όχι αδύνατο) να μπει κάποια κρυφή πόρτα; Και μήπως αν υπάρχει αυτή, θα την βρούμε σε περιφερειακά προγράμματα που δεν κοιτάζει κανείς; Σαν αυτά που κοιτάζεις για παράδειγμα; Γιατί αν το δεχτούμε για το systemd τι μας εμποδίζει να μην το δεχτούμε και για οτιδήποτε άλλο; Προσωπικά δεν είμαι κανένας μεγάλος προγραμματιστής, αλλά όταν για την ανάγκες ενός άρθρου ήθελα να δω τι ακριβώς κάνει μπήκα στον κώδικα του και σε 5-10 λεπτά κατάλαβα τα πάντα στο μικρό αυτό κομμάτι που έψαξα. Προφανώς αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, δεν έκανα security audit (και δεν είμαι και ο ποιο κατάλληλος για να κάνει), αλλά απλά δεν ισχύει πως είναι αχανές και δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Για άλλη μια φορά προβάλεις την άγνοια σου σε όλους τους άλλους. Ξέρω δεν είμαι κάποιος coder για να εκφέρω γνώμη. Δεν είμαι σαν αυτούς που σου φουσκώνουν τα μυαλά. Δεν έχω καμιά προσωπική ψευδαίσθηση μεγαλείου. Αλλά θα ποστάρω ένα από τα πολλά ανέκδοτα που υπάρχουν σε ένα μόνο αρχείο κάποιου που ξέρει. Μπορείς να βρεις το κενό ασφάλειας; Και εκπληκτική η τεχνική να ανοίγεις ένα αρχείο στην Pascal !! Κάνεις fork ένα subshell, που θα κάνει exec την εντολή cat που θα διαβάσιε το αρχείο. Πρέπει να ενημερωθούν τα βιβλία του Λυκείου. Αλλά ποιος είμαι εγώ για να κρίνω; 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις