Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, fytotech είπε

Ως κάποιος που ψάχνει να αγοράσει υπολογιστή και δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά, τι θα με συμβούλευε η κοινότητα των Apple fans;

Με ενδιαφέρει η επεξεργασία 4k video κυρίως. Όχι από κάποιο τρελό αρχείο. Από drone, action camera και το Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Να πάω σε αυτήν εδώ τη λύση; Σε MacBook; Σε iMac mini με κάποια 4k οθόνη;

Επίσης, επειδή είναι για καθαρά προσωπική χρήση, υπάρχει τρόπος για προγράμματα από τον θείο ή θα πρέπει να τα παίρνω όλα;

Το MacBook Pro με m1 είναι αρκετά δυνατό. Η επόμενη λύση είναι ένα Mac mini με m1 και θα συνιστούσα να ζητήσεις 16 gb ram για να νιώσεις καλυμμένος ότι δεν θα κολλήσει. Εγώ έχω το MacBook Air με m1 και σε επεξεργασία φωτογραφιών τα πάει καλά απλά μερικές φορές είναι κάπως ζεστό. Δες και μερικά review όμως 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, brx είπε

Καταρχάς, να ξεκινήσουμε από το γεγονός του ότι πρέπει να αφιερώσεις κάποιο χρόνο για να εξοικειωθείς με το λειτουργικό. Όταν το συνηθίσεις, δεν θα κοιτάξεις ξανά προς windows πλευρά. Τουλάχιστον αυτό συνέβη με μένα. 

Τώρα, για τις δουλειές που το χρειάζεσαι, σε καλύπτει και με το παραπάνω. 

Αν είσαι από αυτούς που χρειάζονται ένα laptop συνέχεια μαζί τους, πας σε MacBook και όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, το συνδέεις με μία οθόνη της αρεσκείας σου, χρησιμοποιώντας το σαν Desktop.

Αν δεν χρειάζεται συνέχεια να έχεις φορητό υπολογιστή πάνω σου, τότε πας σε μία από τις άλλες δύο λύσεις. Προσωπικά μιλώντας, εμένα δεν με καλύπτουν οι 23.5 ίντσες σαν μέγεθος, επομένως θα πήγαινα σε MacMini, ή θα περίμενα τα επόμενα iMac με τη μεγαλύτερη οθόνη. Το Mac Mini μοιάζει πιο φτηνή λύση, αλλά έχει υπόψη σου και τα έξοδα για τα περιφερειακά που χρειάζεται (πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία, κάμερα, μικρόφωνο και οθόνη)

Αν το μέγεθος της οθόνης σε καλύπτει, πας για iMac (τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα).

Όμως, θα σου πρότεινα να διαλέξεις το ακριβότερο μοντέλο, γιατί έχει δύο θύρες παραπάνω, touch ID στο πληκτρολόγιο που το συνοδεύει, θύρα ethernet και έναν επιπλέον πυρήνα στην GPU. Η διαφορά στην τιμή των δύο μοντέλων είναι 250 €. Θεωρώ ότι αξίζει να τα δώσεις, μόνο και μόνο για τις επιπλέον θύρες. Τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα. 

Ξέχασα να σου πω, ότι δεν έχω ασχοληθεί με προγράμματα από το θείο. Ξέρω όμως, ότι υπάρχουν αρκετές φτηνές ή free λύσεις, για οτιδήποτε .

• Thanks 1
Δημοσ.
3 minutes ago, fytotech said:

Ήθελα να πω δεν είναι RAW αρχεία από επαγγελματικές κάμερες.

Συνήθως τα RAW είναι πιο "ελαφριά" για τα editing software. Απαιτούν γρήγορους δίσκους γιατί έχουν μεγάλα bitrates αλλά δεν ταλαιπωρούν τόσο τη CPU όσο τα H264/5. 

7 minutes ago, fytotech said:

Adobe suite με ενδιαφέρει. Όλα μέσα. Εννοείται αν υπάρχει κάποια τίμια free εφαρμογή, δε με καίει να κάνω κάτι περίεργο. Απλό editing.

Davinci Resolve που είναι free και είναι και optimized για M1. Θα σου λείψει μόνο το Photoshop, αν το χρειάζεσαι, αλλά υπάρχει και το GIMP.

• Thanks 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, George Mav είπε

Το MacBook Pro με m1 είναι αρκετά δυνατό. Η επόμενη λύση είναι ένα Mac mini με m1 και θα συνιστούσα να ζητήσεις 16 gb ram για να νιώσεις καλυμμένος ότι δεν θα κολλήσει. Εγώ έχω το MacBook Air με m1 και σε επεξεργασία φωτογραφιών τα πάει καλά απλά μερικές φορές είναι κάπως ζεστό. Δες και μερικά review όμως 

Ζεσταίνεται γιατί δεν έχει ανεμιστηράκια. Με το MacBook pro που έρχεται με ψήκτρα, δεν θα έχει πρόβλημα. Τουλάχιστον αυτό λένε τα reviews. Δεν έχω προσωπική εικόνα.

• Thanks 1
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, makridis είπε

Και εγώ έλεγα να περιμένω για m2 αλλά τελικά πήρα το pro και έχω μείνει απίστευτα ικανοποιημένος στο βίντεο editing και recording-mixing σε final cut και logic αντίστοιχα (πρώην κάτοχος iMac 5k). Ειλικρινά είναι πολύ πιο γρήγορο στα πάντα έναντι του iMac που είχα.

Το πιστεύω! Η ταχύτητα σε Editing/Export είναι αστεία απλά.

Θα 'ναι ο πρώτος μου Μάκης, οπότε είπα να μη βιαστώ.

Στο τσακ ήμουν να να παω στο τωρινό M1, αλλά με τις διαρροές για M2, είπα να περιμένω.

39 λεπτά πριν, fytotech είπε

Ήθελα να πω δεν είναι RAW αρχεία από επαγγελματικές κάμερες. Προφανώς μιλάμε για βαριά αρχεία, γι'αυτό ψάχνω νέο υπολογιστή.

Adobe suite με ενδιαφέρει. Όλα μέσα. Εννοείται αν υπάρχει κάποια τίμια free εφαρμογή, δε με καίει να κάνω κάτι περίεργο. Απλό editing.

Δεν έχω κάποιο κόλλημα να πάω στο οικοσύστημα της Apple αν και μου αρέσει η ευελιξία του Android στα κινητά. Δεν μπορεί να συνδυαστεί θεωρείς;

Τα Μ2 πότε τα αναμένουμε;

Φυσικά και μπορεί να συνδυαστεί με Android απλά δε θα έχείς όλη την εμπειρία χρήσης του οικοσυστήματος.

Δε θα σου πάρει θεωρώ πολύ καιρό να κάνεις αλλαγές και στις υπόλοιπες συσκευές.

Είναι αυτό που ειπώθηκε και πιο πάνω. Δεν ξανακοιτάζεις πίσω μετά.

Για τη δουλειά που θες όποιο και να πάρεις, MacBook, Mini, iMac καλυμμένος θα είσαι. Δε πρόκειται να ζοριστούν να σε παιδέψουν. Το αντίθετο.

Απλά προτιμώ MacBook και Mac Mini κυρίως για την ευελιξία και μεταφορά.

Και τα δύο τα συνδέεις σε οθόνη που έχεις όπου είσαι και τέλος.

Για τον M2, ίσως σε λίγες μέρες στο WWDC.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, nikosgnr είπε

Στο τσακ ήμουν να να παω στο τωρινό M1, αλλά με τις διαρροές για M2, είπα να περιμένω.

Και εγώ ήταν να μεταφερθώ από MBP2016 σε M1 και περιμένω το Μ2, βέβαια δεν ξέρω σε τί τιμή θα έρχεται.. απ'την άλλη το παίρνεις και τελειώνεις για 6-7 χρόνια σίγουρα. Μόνο η RAM με αγχώνει. Όσο καλή διαχείριση και αν κάνει το λειτουργικό, τα 16GB θεωρώ είναι θέμα χρόνου να είναι οριακά. Καλά για τα 8GB δεν το συζητώ καν. Οπότε συνδιασμός M2 με 16GB νομίζω θα ξεφεύγει αρκετά σε χρήματα. Ο δίσκος δεν με ενδιαφέρει, πρώτον γιατί έτσι και αλλιώς δεν έχω ιδιαίτερες ανάγκες (το μοναδικό που χρειάζεται χώρο στο setup μου είναι το backup φωτογραφιών, το οποίο είναι icloud και σε εξωτερικό δίσκο, δεύτερον γιατί και να χρειαστώ χώρο οκ απλά βάζω έναν εξωτερικό και τέλος. Ειλικρινά και 50€ πιο ακριβό να ήταν το 512 απ΄τα 256, δεν ξέρω αν θα το έπαιρνα. 

Πότε λένε να ανακοινώσουν τους Μ2? Και άραγε θα έχουμε στο περίπου και πρόβλεψη κόστους? 

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Συνήθως τα RAW είναι πιο "ελαφριά" για τα editing software. Απαιτούν γρήγορους δίσκους γιατί έχουν μεγάλα bitrates αλλά δεν ταλαιπωρούν τόσο τη CPU όσο τα H264/5. 

Davinci Resolve που είναι free και είναι και optimized για M1. Θα σου λείψει μόνο το Photoshop, αν το χρειάζεσαι, αλλά υπάρχει και το GIMP.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε και το iMovie. Εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο, που έρχεται προεγκατεστημένη με το λειτουργικό. Για basic editing, έιναι μια χαρά. Ωστόσο, δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερο από την δωρεάν έκδοση του Davinci Resolve, που αναφέρει ο φίλος 

2 λεπτά πριν, polaki είπε

Και εγώ ήταν να μεταφερθώ από MBP2016 σε M1 και περιμένω το Μ2, βέβαια δεν ξέρω σε τί τιμή θα έρχεται.. απ'την άλλη το παίρνεις και τελειώνεις για 6-7 χρόνια σίγουρα. Μόνο η RAM με αγχώνει. Όσο καλή διαχείριση και αν κάνει το λειτουργικό, τα 16GB θεωρώ είναι θέμα χρόνου να είναι οριακά. Καλά για τα 8GB δεν το συζητώ καν. Οπότε συνδιασμός M2 με 16GB νομίζω θα ξεφεύγει αρκετά σε χρήματα. Ο δίσκος δεν με ενδιαφέρει, πρώτον γιατί έτσι και αλλιώς δεν έχω ιδιαίτερες ανάγκες (το μοναδικό που χρειάζεται χώρο στο setup μου είναι το backup φωτογραφιών, το οποίο είναι icloud και σε εξωτερικό δίσκο, δεύτερον γιατί και να χρειαστώ χώρο οκ απλά βάζω έναν εξωτερικό και τέλος. Ειλικρινά και 50€ πιο ακριβό να ήταν το 512 απ΄τα 256, δεν ξέρω αν θα το έπαιρνα. 

Πότε λένε να ανακοινώσουν τους Μ2? Και άραγε θα έχουμε στο περίπου και πρόβλεψη κόστους? 

Προσωπική εκτίμηση σε λίγες μέρες στην WWDC. Το θέμα είναι, σε τι προϊόντα θα μπει και πότε αυτά θα είναι διαθέσιμα. Γενικά διάφορα άρθρα αναφέρουν ότι η Apple δυσκολεύεται στην παραγωγή νέων προϊόντων λόγω έλλειψης chip στην αγορά. Τώρα όσον αφορά την τιμή, πραγματικά δεν έχω ιδέα. Μάλλον πιο ακριβά, γιατί δε βλέπω να έχει σκοπό να αποσύρει από τώρα τα M1. Επίσης εξαρτάται και τι καλούδια θα μπουν στις καινούργιες συσκευές (bluetooth 5.2, καλύτερες κάμερες, μικρόφωνα, πλήθος θυρών κτλ). Επίσης πιστεύω, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πόσο πιο γρήγορα θα είναι τα νέα τσιπάκια.

• Thanks 1
Δημοσ.
3 minutes ago, brx said:

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε και το iMovie. Εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο, που έρχεται προεγκατεστημένη με το λειτουργικό. Για basic editing, έιναι μια χαρά. Ωστόσο, δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερο από την δωρεάν έκδοση του Davinci Resolve, που αναφέρει ο φίλος 

Για basic editing ναι αλλά γενικότερα δεν υπάρχει σύγκριση. Το Resolve είναι απ' τα καλύτερα Editing software στον κόσμο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα πιο απλά πράγματα. Αν συμπεριλάβεις και τη δυνατότητα για composition (Fusion), την επεξεργασία ήχου (Fairlight) και φυσικά το Hollywood class color grade, είναι το πληρέστρο που υπάρχει και πάνω απ' όλα είναι free, με ελάχιστα limitations σε σχέση με την paid version.

• Like 2
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, brx είπε

Προσωπική εκτίμηση σε λίγες μέρες στην WWDC. Το θέμα είναι, σε τι προϊόντα θα μπει και πότε αυτά θα είναι διαθέσιμα. Γενικά διάφορα άρθρα αναφέρουν ότι η Apple δυσκολεύεται στην παραγωγή νέων προϊόντων λόγω έλλειψης chip στην αγορά. Τώρα όσον αφορά την τιμή, πραγματικά δεν έχω ιδέα. Μάλλον πιο ακριβά, γιατί δε βλέπω να έχει σκοπό να αποσύρει από τώρα τα M1. Επίσης εξαρτάται και τι καλούδια θα μπουν στις καινούργιες συσκευές (bluetooth 5.2, καλύτερες κάμερες, μικρόφωνα, πλήθος θυρών κτλ). Επίσης πιστεύω, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πόσο πιο γρήγορα θα είναι τα νέα τσιπάκια.

Kοίτα το πιο πιθανό είναι να μπει σε MBP 16'' αλλά και στο 27άρι iMac. Εκ των πραγμάτων δηλαδή αρκετά ακριβότερο hardware σε σχέση με τα τωρινά. Αν και πραγματικά δεν θα με χάλαγε ένα lower spec iMac 27, δηλαδή με το Μ1. Θα περάσουν θεωρώ αρκετά χρόνια ώστε να πούμε ότι ο Μ1 έδειξε την ηλικία του, ακόμα και στο Air που λίγο έχω χειριστεί από φίλο, ήταν ταχύτατος. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Για basic editing ναι αλλά γενικότερα δεν υπάρχει σύγκριση. Το Resolve είναι απ' τα καλύτερα Editing software στον κόσμο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα πιο απλά πράγματα. Αν συμπεριλάβεις και τη δυνατότητα για composition (Fusion), την επεξεργασία ήχου (Fairlight) και φυσικά το Hollywood class color grade, είναι το πληρέστρο που υπάρχει και πάνω απ' όλα είναι free, με ελάχιστα limitations σε σχέση με την paid version.

Μια χαρά, θα το τσεκάρω για εγκυκλοπαιδικούς λόγους 😀!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, White_Cat είπε

Καλημέρα

Δυστυχώς το άρθρο αναφέρεται κυρίως στα αισθητικά χαρακτηριστικά του iMac. Δεν μας λέει ούτε ποιες εφαρμογές έχουν μεταφερθεί στο M1 chip, ούτε αν υπάρχουν εφαρμογές που ακόμα λείπουν. Ας πούμε Libre Office, MS Office, Gimp μπορείς να τρέξεις ;

Ευχαριστώ,

Ο Άσπρος Γάτος

Τρέχω κανονικά MS Office, Viber κτλ. Ό,τι τρέχω και στα μη Μ1 Mac μου.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, polaki είπε

Kοίτα το πιο πιθανό είναι να μπει σε MBP 16'' αλλά και στο 27άρι iMac. Εκ των πραγμάτων δηλαδή αρκετά ακριβότερο hardware σε σχέση με τα τωρινά. Αν και πραγματικά δεν θα με χάλαγε ένα lower spec iMac 27, δηλαδή με το Μ1. Θα περάσουν θεωρώ αρκετά χρόνια ώστε να πούμε ότι ο Μ1 έδειξε την ηλικία του, ακόμα και στο Air που λίγο έχω χειριστεί από φίλο, ήταν ταχύτατος. 

Απ' όσο γνωρίζω, δεν θα πάνε σε 27 inches iMac, αλλά σε 32 (ακόμα καλύτερα δηλαδή). Συμφωνώ, ο Μ1 Θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια.

• Like 1
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, polaki είπε

Καλά, για 6 - 7 χρόνια ήσουν καλυμμένος και προ M1+. Πόσω μάλλον τώρα.

Ανακοινώσεις αναμένονται -λογικά- σε λίγες μέρες στο WWDC.

Για τις τιμές δε μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Ελπίζω να μη ξεφύγει πολύ το πράγμα..

Δημοσ.
2 ώρες πριν, fytotech είπε

Ως κάποιος που ψάχνει να αγοράσει υπολογιστή και δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά, τι θα με συμβούλευε η κοινότητα των Apple fans;

Με ενδιαφέρει η επεξεργασία 4k video κυρίως. Όχι από κάποιο τρελό αρχείο. Από drone, action camera και το Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Να πάω σε αυτήν εδώ τη λύση; Σε MacBook; Σε iMac mini με κάποια 4k οθόνη;

Επίσης, επειδή είναι για καθαρά προσωπική χρήση, υπάρχει τρόπος για προγράμματα από τον θείο ή θα πρέπει να τα παίρνω όλα;

Σε πολλά πράγματα σου απαντήσανε και τα άλλα παιδιά, αλλά ας ακούσεις άλλη μία άποψη.

Πολλά πράγματα κρίνονται και από την "ανάγκη" σου για ομορφιά, και θα εξηγήσω παρακάτω το σκεπτικό μου.

Αν έχεις ήδη οθόνη, από κάποιον σταθερό υπολογιστή τον οποίο ήδη έχεις, μπορείς να αγοράσεις ένα Mac Mini. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο Amazon οι τιμές του είναι:

- Mac mini m1 256GB = 719€

- Mac mini m1 512GB = 917,21€

Σε περίπτωση που έχεις και επαγγελματικό ΑΦΜ, μπορείς να τα αγοράσεις και χωρίς ΦΠΑ, οπότε πέφτει και άλλο η τιμή. (αρκεί να έχεις ή σκοπεύεις να ενεργοποιήσεις τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές). Το μόνο μειονέκτιμα είναι πως δεν έχει την επιλογή να επιλέξεις το μοντέλο με τα 16GB, αν είχες σκοπό να πας προς τα εκεί.

Το θετικό είναι πως με ελάχιστα χρήματα, με βάση αυτών που προσφέρει, μπορείς να μεταπηδήσεις σε ένα οικοσύστημα το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς για χρόνια. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω έναν iMac 2010, όπου έχω βάλει 16GB Ram, και SSD δίσκο, και δουλεύω ανετότατα Photoshop και Lightroom, χωρίς να μου σπάει τα νεύρα με καθυστερήσεις κτλ.

Τώρα, εάν σε ενδιαφέρει και το αισθητικό κομμάτι, μπορείς να πας στους καινούριους iMac. Σε γενικές γραμμές οι οθόνες που προσφέρει η Apple είναι πολύ καλές, και στο συγκεκριμένο μοντέλο μιλάμε για 4,5Κ οθόνη. Το μόνο κακό είναι πως η τιμή του ξεφεύγει, διότι για το μοντέλο με τα 8GB και τα 512GB δίσκο, βγαίνει στα 2100+, και για το μοντέλο που έχει και τα 16GB ram, θα χρειαστεί να δαπανήσεις πάνω από 2300€.

Γνώμη μου είναι πως η καλύτερη επιλογή για beginner είναι το Mac Mini m1 και η αγορά μίας οθόνης των γούστων μας. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα σου μείνει η οθόνη αν στο μέλλον θελήσεις να γυρίσεις προς Microsoft.
Επίσης στα θετικά είναι πως δε θα χρειαστείς να αγοράσεις αναγκαστικά κάποιο hub, διότι έχει και usb-c αλλά και usb-a υποδοχές, όπως και hdmi, και sd-card reader!

Btw όσον αφορά και το θέμα των προγραμμάτων, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο https://isapplesiliconready.com/ όπου δείχνει ποια προγράμματα είναι έτοιμα καθαρά για M1 μηχανήματα. Για όλα τα άλλα υπάρχει και το Rosetta όπως είπαν και τα παιδιά, και όσον αφορά προγράμματα του θείου, απλά δεν βρίσκεις όσο εύκολα θα τα έβρισκες για Microsoft, αλλά υπάρχουν.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...