Προς το περιεχόμενο

jas jemadux's arch setup

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

λοιπον εχω μερικά νέα σας πω .. 

μπορείς και εσυ να βάλεις ενα συστήμα arch στον δικό σου υπολογιστή

σας παρουσίαζω το jas - jemadux's arch setup

Φυσικά θα πρέπει να κανεις μονος σου edit τα αρχεία με τον σκληρο δισκο που θελεις και το hostname 
(αμα δεν αλλαξεις το hostname , το hostname σου θα ειναι  rtfm  )

δεν εχει εργαλείο παραμετροποιήσης  των δίσκων όποτε αμα δεν ξέρεις πως να κανεις παραμετροποίηση
 μπορείς να την κανεις με   το Calam-Arch-Installer τοu @μπουρτζοβλαχος  μέσω gparted 

jai.sh - ( οι εντολές που τρέχεις πριν μπεις σε περιβαλλον chroot -- εγκαθιστά και γραμματοσειρές ) 
jcf.sh ( μέσα στο chroot περιβαλλον . σετάρει ακριβώς τα βασικά με το systemd-boot) 
στο τέλος σε πετάει στο home του root και σου λέει αμα θέλεις να κάνεις εγκαταστάση το larbs του luke smith

γιατί δεν εβάλα grub όπως κάνουν όλοι ;; γιατί θεωρώ bloat να βάλω αλλον  εφόσον το συστήμα μου είναι με systemd (Keep It Simple ,Stupid!)

( ασχέτως οτι το μεγαλύτερο bloat του arch είναι το ίδιο το systemd 😝😝😝😝 )

Επεξ/σία από jemadux
  • Like 1
  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπον εχω μερικα νεα να σου πω. 

Υπαρχει πλεον επισημος installer για το arch. Δες τον εδω. Aρα η προσπαθεια σου εξαρχης δεν εχει νοημα :)
Παμε στην ουσια τωρα...

1. Στο σκριπτ αυτο , line #27 , θελει ενα comment (#).
2. Στο σκριπτ αυτο , line #2 , ειναι "localtime" και οχι "localetime". Kαι ειναι /usr/share/zoneinfo/Europe/Athens για εμας εδω στην Ελλαδα.

Aπο κει και περα το γεγονος οτι ο χρηστης πρεπει να πειραξει ενα σωρο ρυθμισεις στα σκριπτς , ειναι σαν να τα γραφει απο την αρχη. Ακυρο τελειως.

Οπως ακυρο ειναι και το γεγονος οτι παιρνεις πρωτοβουλιες για τον χρηστη. Zen kernel , amd-ucode (αν εχει intel cpu ? να το αλλαξει και αυτο ε?) , sh - dash , hostname , systemd-boot (αν δεν εχει uefi ο χρηστης ? τι γινεται ? ).
Αν ειναι να πειραξει τα παντα στα σκριπτς , ας κανει χειροκινητη εγκατασταση. Δεν του προσεφερες κατι.

Το εχω πει χιλιαδες φορες. Επειδη ενα σκριπτ βολευει/δουλευει για το δικο μας μηχανημα , αυτο δεν παει να πει οτι ισχυει και για καποιον αλλον. Το κραταμε για τον εαυτο μας , γιατι μπορει να κανουμε ζημια σε καποιον με διαφορετικο configuration.

Oπως προειπα , εχει βγει επισημος installer , που κανει πολυ καλη δουλεια...

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mphxths είπε

Λοιπον εχω μερικα νεα να σου πω. 

Υπαρχει πλεον επισημος installer για το arch. Δες τον εδω. Aρα η προσπαθεια σου εξαρχης δεν εχει νοημα :)
Παμε στην ουσια τωρα...

1. Στο σκριπτ αυτο , line #27 , θελει ενα comment (#).
2. Στο σκριπτ αυτο , line #2 , ειναι "localtime" και οχι "localetime". Kαι ειναι /usr/share/zoneinfo/Europe/Athens για εμας εδω στην Ελλαδα.

Aπο κει και περα το γεγονος οτι ο χρηστης πρεπει να πειραξει ενα σωρο ρυθμισεις στα σκριπτς , ειναι σαν να τα γραφει απο την αρχη. Ακυρο τελειως.

Οπως ακυρο ειναι και το γεγονος οτι παιρνεις πρωτοβουλιες για τον χρηστη. Zen kernel , amd-ucode (αν εχει intel cpu ? να το αλλαξει και αυτο ε?) , sh - dash , hostname , systemd-boot (αν δεν εχει uefi ο χρηστης ? τι γινεται ? ).
Αν ειναι να πειραξει τα παντα στα σκριπτς , ας κανει χειροκινητη εγκατασταση. Δεν του προσεφερες κατι.

Το εχω πει χιλιαδες φορες. Επειδη ενα σκριπτ βολευει/δουλευει για το δικο μας μηχανημα , αυτο δεν παει να πει οτι ισχυει και για καποιον αλλον. Το κραταμε για τον εαυτο μας , γιατι μπορει να κανουμε ζημια σε καποιον με διαφορετικο configuration.

Oπως προειπα , εχει βγει επισημος installer , που κανει πολυ καλη δουλεια...

14 λεπτά πριν, jemadux είπε

thanks for your comments @mphxths..το script το εκάνα για τον ευατό μου προσωπικά απλά ηθέλα να το μοιραστώ μαζι σας . 

για αυτο τον λογο εβαλα να γινει η εγκαταστάση στο /dev/sdx και οχι σε /dev/sda πχ . φυσικά  και πρέπει ο χρήστης να το πειράξει οπως αυτός θέλει . 

προσωπικά εχω nvme . .   . . και να πάρει ο άλλος μια γενική γνώση τι πρέπει να κάνει .. 

γνωρίζω οτι υπάρχει arch installer αλλα ο brodie εχει διαφορετική απόψη 

του προσφέρω να δει τι εντολές πρέπει να χρησιμοποιήσει ..  μια ιδέα του προσφέρω . τίποτα άλλο . 

αμα θέλει να βάλει κατι δικό του για το συστημα του ας το κάνει fork για και βάλει τα δικά του setups 

Επεξ/σία από jemadux
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jemadux είπε

του προσφέρω να δει τι εντολές πρέπει να χρησιμοποιήσει

Ανοιγει το installation guide του archlinux και τις βλεπει... Αν καποιος μπει στον κοπο να εγκαταστησει archlinux , σιγουρα κατι θα ξερει απο τεχνικα θεματα...

1 ώρα πριν, jemadux είπε

γνωρίζω οτι υπάρχει arch installer αλλα ο brodie εχει διαφορετική απόψη 

Ας εχει. Και τι με αυτο ? Τι ειναι αυτος δηλ ? Ο αλανθαστος που πρεπει να δεχομαστε την γνωμη του ως απολυτα σωστη ? Ας ξυριζει το τσιχαντιστο-μουσι πρωτα και ας μιλησει μετα θα ελεγα εγω :)
Ο installer κανει πολυ καλη δουλεια. Τον εχω χρησιμοποιησει 2-3 φορες. Την τελευταια φορα σε mbr/bios mode , που ενω το τελευταιο release δεν το υποστηριζει αυτο ακομα , οι αλλαγες που εχουν περασει στο git repo (αλλα δεν εχουν γινει ακομα πακετο περασμενο στο arch repo) , εχουν προσθεσει την υποστηριξη αυτη.

Προσωπικα εχω βαρεθει να εγκαθιστω archlinux με το χερι ξανα και ξανα και ξανα. Καπου κατανταει και αηδια. Ο installer ειναι καλη φαση...

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ανοιγει το installation guide του archlinux και τις βλεπει... Αν καποιος μπει στον κοπο να εγκαταστησει archlinux , σιγουρα κατι θα ξερει απο τεχνικα θεματα...

Ας εχει. Και τι με αυτο ? Τι ειναι αυτος δηλ ? Ο αλανθαστος που πρεπει να δεχομαστε την γνωμη του ως απολυτα σωστη ? Ας ξυριζει το τσιχαντιστο-μουσι πρωτα και ας μιλησει μετα θα ελεγα εγω :)
Ο installer κανει πολυ καλη δουλεια. Τον εχω χρησιμοποιησει 2-3 φορες. Την τελευταια φορα σε mbr/bios mode , που ενω το τελευταιο release δεν το υποστηριζει αυτο ακομα , οι αλλαγες που εχουν περασει στο git repo (αλλα δεν εχουν γινει ακομα πακετο περασμενο στο arch repo) , εχουν προσθεσει την υποστηριξη αυτη.

Προσωπικα εχω βαρεθει να εγκαθιστω archlinux με το χερι ξανα και ξανα και ξανα. Καπου κατανταει και αηδια. Ο installer ειναι καλη φαση...

αμα θέλεις να βαλεις κατι απλό φιλε μου πας στο archlabs. ειναι καλη φάση ... α ναι ξεχασα εσυ θέλεις καθαρό arch 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jemadux είπε

α ναι ξεχασα εσυ θέλεις καθαρό arch 

Aν σου πω οτι προτιμω περισσοτερο manjaro :) Αρα ωρες ωρες αργει με τις ενημερωσεις και με εκνευριζει...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, jemadux είπε

πήγες στο unstable branch του manjaro ? https://wiki.manjaro.org/index.php/Switching_Branches 

Δεν ψηνομαι. Γιατι το manjaro κανει βαρυ customization σε διαφορα προγραμματα , κυριως εγχωριας κατασκευης και για αυτο αργει τις ενημερωσεις πολλες φορες. Αυτα τα customized apps , οταν μπαινουν unstable repo δεν τα λες και πολυ σταθερα...
Σκεψου οτι οταν βγηκε το gnome 40 , το ειχε καθυστερησει δεν ξερω και γω ποσους μηνες , γιατι επρεπε να παρουν το gnome 40 και να το πειραξουν να ταιριαξει με το customization που κανουν στο δικο τους gnome...
Γενικως διανομες που πειραζουν πολυ τα διαφορα πακετα , αναγκαζονται να καθυστερουν τις νεες εκδοσεις. Το archlinux κανει ελαχιστη ως μηδανιμη παρεμβαση στα πακετα για αυτο και μπορει και τα φερνει γρηγορα και με ασφαλεια...

Αλλα απο το manjaro εχω αντιγραψει κατα καιρους πολλα configurations σε αλλες διανομες... εχουν κανει γενικοτερα πολυ καλη δουλεια.

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Σορι που πετάγομαι, ο  brodie ποιος είναι ο πάππας του αρτς ;

Ειναι καποιος που εκανε εμφυτευση μουσιου για να δειχνει πιο αντρας :) Εχω παρακολουθησει αρκετα ΥΤ βιντεος με λινουξ περιεχομενο , τον συγκεκριμενο δεν τον ξερω.

ΥΓ : Τι φαση με ολους τους streamers/YTbers που εχουν ραδιοφωνικο μικροφωνο ? Προσπαθουν να το προμοταρουν ? Υπαρχει αλλος λογος ? Εγω αν εφτιαχνα βιντεο , απλα θα εβαζα μια ψειρα στο πετο... χρονια την εχω αυτην την απορια. Βαζουν την κουμουτσα το μικροφωνο και πιανει το μισο πλανο... νοιωθουν πιο σημαντικοι ξερωγω? 

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.

5 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δεν ψηνομαι. Γιατι το manjaro κανει βαρυ customization σε διαφορα προγραμματα , κυριως εγχωριας κατασκευης και για αυτο αργει τις ενημερωσεις πολλες φορες. Αυτα τα customized apps , οταν μπαινουν unstable repo δεν τα λες και πολυ σταθερα...
Σκεψου οτι οταν βγηκε το gnome 40 , το ειχε καθυστερησει δεν ξερω και γω ποσους μηνες , γιατι επρεπε να παρουν το gnome 40 και να το πειραξουν να ταιριαξει με το customization που κανουν στο δικο τους gnome...
Γενικως διανομες που πειραζουν πολυ τα διαφορα πακετα , αναγκαζονται να καθυστερουν τις νεες εκδοσεις. Το archlinux κανει ελαχιστη ως μηδανιμη παρεμβαση στα πακετα για αυτο και μπορει και τα φερνει γρηγορα και με ασφαλεια...

Αλλα απο το manjaro εχω αντιγραψει κατα καιρους πολλα configurations σε αλλες διανομες... εχουν κανει γενικοτερα πολυ καλη δουλεια.

καλό το manjaro .αυτό που μου αρέσε στο manjaro lxde ηταν το customization που είχαν κανει οι ανθρώποι του .το ειχα χρησιμοποιήσει νομίζω οτι 2018-2019 . 
αμα ήμουν σε lxde θα είχα βάλει .. βασικά οχι απο το manjaro θα πηγαίνα στο arch 

3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ειναι καποιος που εκανε εμφυτευση μουσιου για να δειχνει πιο αντρας :) Εχω παρακολουθησει αρκετα ΥΤ βιντεος με λινουξ περιεχομενο , τον συγκεκριμενο δεν τον ξερω.

ΥΓ : Τι φαση με ολους τους streamers/YTbers που εχουν ραδιοφωνικο μικροφωνο ? Προσπαθουν να το προμοταρουν ? Υπαρχει αλλος λογος ? Εγω αν εφτιαχνα βιντεο , απλα θα εβαζα μια ψειρα στο πετο...τι φαση δηλ.... χρονια την εχω αυτην την απορια. Βαζουν την κουμουτσα το μικροφωνο και πιανει το μισο πλανο...τι φαση δηλ.. νοιωθουν πιο σημαντικοι ξερωγω? 

θα σου πω μερικούς . luke smith / distro tube   / chris titus 

7 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Σορι που πετάγομαι, ο  brodie ποιος είναι ο πάππας του αρτς ;

ειναι ενας χρηστης που χρησιμιμοποει νομίζω arch με bspwm . βλέπει anime κτλπ και κάνει βιντεο για το linux καταγετε απο αυστραλία 

• Like 1
Δημοσ.

Καλός φίλε. Να συμπληρώσω μόνο πως το systemD που λες είναι 100% αντίθετο με το Keep It Simple Stupid (και με το posix βέβαια). Επίσης ο luke smith χρησιμοποιεί κυρίως artix και void (γιατί είναι linuxάς και όχι χρήστης windblows που τρέχει ubuntu 10 στον ελέυθερο του χρόνο). Άρα με βάση το παραπάνω: μήπως υπάρχει η δυνατότητα να το δώσεις σε openrc π.χ ή κάτι άλλο επίσης ?

υ.γ. Αλλά θα παρακαλούσα να μην εκτροχιαστεί η συζήτηση. Απλά έκανα μια ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα. Αλλιώς όλα καλά και καλή συνέχεια στο project.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, rhtoras είπε

Καλός φίλε. Να συμπληρώσω μόνο πως το systemD που λες είναι 100% αντίθετο με το Keep It Simple Stupid (και με το posix βέβαια). Επίσης ο luke smith χρησιμοποιεί κυρίως artix και void (γιατί είναι linuxάς και όχι χρήστης windblows που τρέχει ubuntu 10 στον ελέυθερο του χρόνο). Άρα με βάση το παραπάνω: μήπως υπάρχει η δυνατότητα να το δώσεις σε openrc π.χ ή κάτι άλλο επίσης ?

υ.γ. Αλλά θα παρακαλούσα να μην εκτροχιαστεί η συζήτηση. Απλά έκανα μια ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα. Αλλιώς όλα καλά και καλή συνέχεια στο project.

θα εβάζα openrc αλλα εχω προβλημα με το illium και το backlight ... 

artix θα εβαζα fyi αλλα μερικά θέματακια 

Επεξ/σία από jemadux
  • Thanks 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, rhtoras είπε

μήπως υπάρχει η δυνατότητα να το δώσεις σε openrc π.χ ή κάτι άλλο επίσης ?

Αυτο που θα γραψω , το γραφω πολυ σοβαρα. Αν με πληρωσεις , σου φτιαχνω σκριπτ (βασισμενο στου jemadux) που θα εγκαθιστα archlinux και θα εχει καποιο απο τα init systems που θα μου πεις εσυ και υποστηριζει προφανως το archlinux , περαν του systemd .

Θαναι δοκιμασμενο σκριπτ , οχι θεωριες. Για ψησου σιγα σιγα...

• Like 2
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, rhtoras είπε

Μας εχεις ζαλισει με το systemd. Ναι, ειναι καρκινος, cancerd,  οπως και το pulse-αιδοιο κλπ. Το ξερουμε και προχωραμε.

• Like 2
  • Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...