agnostos13 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Γνωρίζει κανείς σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικές φθορές που επηρεάζουν τη λειτουργία πάγιων συσκευών (πχ απορροφητήρας, θερμοσίφωνας κλπ) ή επιφάνειες του μισθίου (πχ φουσκωμένο χρώμα στον τοίχο από εξωτερική υγρασία) αν η υποχρέωση επισκευής-αντικατάστασης είναι ευθύνη του μισθωτή (ενοικιαστής) ή του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη); Ευχαριστώ προκαταβολικά... ΥΓ. Δεν είναι troll αν και Παρασκευή. Επεξ/σία 7 Μαΐου 2021 από agnostos13
filip123go Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Σε εμένα, όταν είχε τρυπήσει ο θερμοσίφωνας, τα πλήρωσα όλα κανονικά και μετά έστειλα στο ιδιοκτήτη τις αποδείξεις και τα αφαιρέσαμε από το ενοίκιο. Το ίδιο και για την βρύση της κουζίνας που έσταζε. Την βρύση του μπάνιου που την χάλασα με δική μου υπαιτιότητα, εννοείται την πλήρωσα εγώ. 1
Joshua21 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Έχει γραφτεί άπειρες φορές, ο μισθωτής είναι υπεύθυνος μόνο για ζημιές/φθορές που οφείλονται σε κακή χρήση, για τις φυσιολογικές υπεύθυνος είναι ο εκμισθωτής. Εκτός και αν το μισθωτήριο προβλέπει κάτι διαφορετικό. 1
agnostos13 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Έχει γραφτεί άπειρες φορές, ο μισθωτής είναι υπεύθυνος μόνο για ζημιές/φθορές που οφείλονται σε κακή χρήση, για τις φυσιολογικές υπεύθυνος είναι ο εκμισθωτής. Εκτός και αν το μισθωτήριο προβλέπει κάτι διαφορετικό. Σύμφωνοι, όμως η "κακή χρήση" δεν είναι κάπως ασαφής έννοια, αφήνοντας περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών και οπτικών στα δύο μέρη; Θέλω να πω οτι πχ ένας αποροφητήρας 15-20 ετίας είναι φυσιολογικό να χαλάσει, όμως αν χαλάσει στα 5-10 χρόνια δεν δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να επικαλεστει κακή χρήση (πχ λόγω κακής συντήρησης-καθαρισμού κλπ) και στον ενοικιαστή φυσιολογική φθορά (λόγω πχ οικονομικού-αναξιόπιστου μοντέλου κλπ); ΥΓ. Επειδή σχεδόν όλα τα συμβόλαια αναφέρουν οτι το σπίτι παραδίδεται στην κατάσταση που παραλήφθηκε. Επεξ/σία 7 Μαΐου 2021 από agnostos13
Joshua21 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 12 λεπτά πριν, agnostos13 είπε Σύμφωνοι, όμως η "κακή χρήση" δεν είναι κάπως ασαφής έννοια, αφήνοντας περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών και οπτικών στα δύο μέρη; Θέλω να πω οτι πχ ένας αποροφητήρας 15-20 ετίας είναι φυσιολογικό να χαλάσει, όμως αν χαλάσει στα 5-10 χρόνια δεν δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να επικαλεστει κακή χρήση (πχ λόγω κακής συντήρησης-καθαρισμού κλπ) και στον ενοικιαστή φυσιολογική φθορά (λόγω πχ οικονομικού-αναξιόπιστου μοντέλου κλπ); ΥΓ. Επειδή σχεδόν όλα τα συμβόλαια αναφέρουν οτι το σπίτι παραδίδεται στην κατάσταση που παραλήφθηκε. Δεν αρκεί ο ιδιοκτήτης να "επικαλεστεί" κακή χρήση, θα πρέπει να το αποδείξει κιόλας. ΥΓ. Για αυτό θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε το συμβόλαιο πριν το υπογράψουμε.
dtzgr Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 29 λεπτά πριν, agnostos13 είπε Θέλω να πω οτι πχ ένας αποροφητήρας 15-20 ετίας είναι φυσιολογικό να χαλάσει, όμως αν χαλάσει στα 5-10 χρόνια δεν δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να επικαλεστει κακή χρήση (πχ λόγω κακής συντήρησης-καθαρισμού κλπ) και στον ενοικιαστή φυσιολογική φθορά (λόγω πχ οικονομικού-αναξιόπιστου μοντέλου κλπ); Υπάρχει και το "μισό μισό" για αυτές τις περιπτώσεις.
Dinos1973 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 εαν δεν υπαρχει ορος στο συμφωνητικό, τα εξοδα ειναι του ιδιοκτήτη. Βεβαια θα πρεπει και ο ενοικαστης να κανεις τα στραβα ματια για μικροεπισκευες εαν πιστευει ότι το ενοίκιο ειναι χαμηλο, και δεν θέλει να ενοχλήσει τον ιδιοκτήτη.
StamTheMan Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 2 ώρες πριν, Dinos1973 είπε εαν δεν υπαρχει ορος στο συμφωνητικό, τα εξοδα ειναι του ιδιοκτήτη. Βεβαια θα πρεπει και ο ενοικαστης να κανεις τα στραβα ματια για μικροεπισκευες εαν πιστευει ότι το ενοίκιο ειναι χαμηλο, και δεν θέλει να ενοχλήσει τον ιδιοκτήτη. Eγω ετσι λειτουργω επειδη ειναι πολυ χαμηλο το ενοικιο,κυριως επειδη προτιμω να μη σπαω τα νευρα μου για να περιμενω ποτε θα ξυπνησει αυτος ο ανθρωπος που μου νοικιαζει το σπιτι,για να στειλει τον ξαδερφο του τον υδραυλικο/ηλεκτρολογο/φουρναρη για να μου φτιαξει κατι απλο στα υδραυλικα. Ξεκινησε με τα κλιματιστικα που δεν ηθελε να επισκευασει επειδη οταν εφευγα εγω θα το πουλουσε,προχωρησαμε στην τεντα που σκιστηκε και μου ειπε να την ξυλωσω και να την πεταξω,και καταληξαμε να μη στελνει ανθρωπο ουτε για να αλλαξει μια βρυση που ετρεχε. Αμα ειναι να σπαω τα νευρα μου,προτιμω να δωσω 10-20 ευρω και να φτιαξω μονος μου οτι προβλημα υπαρχει. Κατα τα αλλα οποτε μιλαμε στο τηλ,με ρωταει αν ειναι ολα ενταξει στο σπιτι,λες και υπαρχει περιπτωση να νοιαστει αν κατι δεν ειναι ενταξει. Τωρα που φευγω ομως θα της αφησω μερικους αστεγους ποντικες μεσα,να κανουν καλοκαιρι.
Jsiderh Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σας, βλέπω μία διένεξη μεταξύ του Ιδιωτικού Συμφωνητικού που και του Νόμου. Όπως θα δείτε στο ιδιωτικό συμφωνητικό (αν το γκουγκλάρετε θα δείτε ότι είναι κοινό κείμενο), στη παράγραφο 6, αναφέρει ότι ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία υποχρέωση (χωρίς να αναφέρει όταν πρόκειται μόνο για υπαιτιότητα του ενικοιαστεί, μιλάει δηλαδή γενικά) ενώ το άρθρο του Νόμου γράφει αυτά που αναφέρετε και εσείς παραπάνω (υπαιτιότητα ενικοιαστή το πληρώνει ο ίδιος, διαφορετικά είναι του ιδιοκτήτη (φυσική φθορά). Δεν βλέπετε και εσείς κάποια διένεξη (confict) μεταξύ των 2 ; Τι ισχύει / υπερισχύει ; Παρακαλώ τη βοήθειά σας. Επεξ/σία 17 Οκτωβρίου 2022 από Jsiderh
Joshua21 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 33 λεπτά πριν, Jsiderh είπε Τι ισχύει / υπερισχύει ; Γενικά υπερισχύει αυτό που προβλέπει το ιδιωτικό συμφωνητικό, εκτός και αν κάποιος νόμος είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, δλδ αν είναι διατυπωμένος έτσι ώστε να υπερισχύει της ιδιωτικής βούλησης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπερισχύει η παράγραφος 6 του ιδιωτικού συμφωνητικού.
washcloud Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 6 ώρες πριν, Jsiderh είπε Παρακαλώ τη βοήθειά σας. ...αν ρωτάς επειδή αντιμετωπίζεις συγκεκριμένο ζήτημα (έχει παρουσιαστεί κάποια βλάβη στην δομή/στον "εξοπλισμό" του σπιτιού) και ΔΕΝ έχεις έρθει σε συζήτηση με τον ιδιοκτήτη (ή τον ενοικιαστή - δεν ξεκαθάρισες τί είσαι) περί αυτής και θες να ξέρεις "beforehand" τί θα επακολουθήσει, πέραν των νόμων και του συμφωνητικού, υπάρχει και το πώς το βλέπουν και τα δύο μέρη : Πχ μπορεί ένας ιδιοκτήτης να θεωρεί από μόνος του "υποχρέωσή του" να αντικαταστήσει/επισκευάσει κάποια συσκευή (βρύση/θερμοσίφωνα κτλκτλ) που "είναι προφανές ότι είχε έρθει η ώρα της" και δεν ευθυνόταν ο ενοικιαστής, ασχέτως τί έγραφε το συμφωνητικό (που στην πλειονότητα των περιπτώσεων ούτε οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν "τί προβλέπει"/δεν του δίνουν βάση, και προχωράνε σύμφωνα με το "τί γίνεται στην πιάτσα". Κλασσικό το "μετά από 2 χρόνια συνεχούς παραμονής, το βάψιμο το αναλαμβάνει ο ενοικιαστής", διότι,,,,,"έτσι γίνεται"...). Καλό βέβαια είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να έχει γίνει σχετική συζήτηση, αν δεν περαστεί στο "copy-paste συμφωνητικό των περιπτέρων", ώστε να έχουν και οι δυο να λένε περί "συμφωνίας κυρίων"... Τα αποπάνω σημαίνουν : υποτεθείσθω είσαι ενοικιάστρια, έχει παρουσιαστεί βλάβη, ΔΕΝ το έχεις συζητήσει με τον ιδιοκτήτη, και ψάχνεις να βρεις από πριν την άκρη για να είσαι προετοιμασμένη : καλύτερα συζήτα το πρώτα μαζί του, και κόβεις αντιδράσεις. Γιατί αν όντως έχεις υπογράψει συμφωνητικό που έχει τους παραπάνω όρους, ή που θα στο "κολλήσει στα μούτρα" και θα σου πει "εγώ δεν ξέρω τίποτα", ή που θα δείξει διάθεση να τα βρείτε (πχ ελέγχοντας την ζημιά για να διαπιστώσει αν όντως δεν έφταιγες εσύ. Αν πχ τρέχει μια βρύση από την βάση της μάλλον δεν φταις, ενώ αν βρει την βρύση ξηλωμένη στο πάτωμα, ε....). Τέλος, όση αξία κι αν έχουν α) οι νόμοι β) τα συμφωνητικά, το θέμα είναι πάνω απ' όλα οι διαθέσεις που έχουν κι οι δύο μεριές (και κυρίως τί "προφορικά" συμφωνήσανε - καλώς ή κακώς - εξ' αρχής). Διότι αν είναι να το ρίξουμε στο "τί λέει ο Νόμος", αυτό σημαίνει δικηγορικές αμοιβές που συνήθως κανείς δεν έχει διάθεση να επωμισθεί, και είτε έχει γίνει η "συμφωνία κυρίων" που έλεγα και θα τιμηθεί και θα βγει άκρη - ή θα κοιτάει ο ένας να "ρίξει" κάπου τον άλλον..... (...είσαι ενοικιάστρια; Ιδιοκτήτρια; Έχει γίνει κάποιο συγκεκριμένο συμβάν; Είναι να φύγεις/να αποχωρήσει ενοικιαστής και ανησυχείς για συγκεκριμένα ζητήματα; Ειναι ο ιδιοκτήτης/ο ενοικιαστής βατός άνθρωπος; Είναι,,,,εντός της χώρας; Γενικά τα πάντα έχουν την μικρή ή την μεγαλύτερη σημασία τους, για να πούμε κάτι ίσως πιο κατάλληλο από ένα ξερό "ισχύει αυτό που υπέγραψες" - το οποίο παραμένει βέβαια μια βασική αλήθεια...)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα