Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, aXer είπε

Ποιος το είπε ότι ΔΕΝ το χρησιμοποιεί ως επαγγελματική στέγη;

Μα δεν το χρησιμοποιεί σαν επαγγελματική στέγη ο ΟΠΑΠ αλλά αυτός στον οποίο γίνεται η υπεκμίσθωση σωστά; 

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ΟΠΟΙΟΣ κι αν το χρησιμοποιεί, το χρησιμοποιεί ως επαγγελματική στέγη.
Το θέμα είναι ότι στο συμβόλαιο ΔΕΝ είναι δηλωμένο ως υπεκμίσθωση.
Το κράτος λέει ότι ΕΙΝΑΙ υπεκμίσθωση.
Εκεί βρίσκεται το θέμα.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Για να σταματήσει να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του εδώ μέσα, παραθέτω απόσπασμα από την Κ.Υ.Α. Α.1228/14.10.2000 που διευκρινίζει τι ακριβώς ισχύει στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης:

1. Στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτου, δικαιούχος της μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής-τελικός χρήστης του ακινήτου έναντι του υπεκμισθωτή, και όχι περαιτέρω ο υπεκμισθωτής έναντι του ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου, όπως πολλοί έσπευσαν αυθαίρετα να πράξουν. Συνεπώς μειώνεται μόνον το μίσθωμα το οποίο εισπράττει ο υπεκμισθωτής από τον πληττόμενο υπομισθωτή του, δεν μειώνεται όμως το μίσθωμα που οφείλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ο υπεκμισθωτής, γιατί ο τελευταίος δεν ασκεί κάποια πληττόμενη δραστηριότητα στο μίσθιο ακίνητο.

Πηγή: https://lawnet.gr/law-news/pomida-kya-gia-tis-anagkastikes-meioseis-ypekmisthoseis-prokatavoles-kai-misthoseis-dimosiou-tomea/

Με άλλα λόγια, ο ΟΠΑΠ όχι μόνο δουλεύει τον ΟΡ ψιλό γαζί, αλλά και του μεταθέτει όλες τις υποχρεώσεις που έχει ως υπεκμισθωτής (διαδικασία για μείωση λόγω COVID, αίτημα του τελικού χρήστη του ακινήτου για περαιτέρω μείωση -30%). 

Είμαι βέβαιος πως με τέτοια "θύματα" επιζητά να συνεργάζεται ο ΟΠΑΠ.

• Thanks 1
Δημοσ.

5 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Για να σταματήσει να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του εδώ μέσα, παραθέτω απόσπασμα από την Κ.Υ.Α. Α.1228/14.10.2000 που διευκρινίζει τι ακριβώς ισχύει στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης:

1. Στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτου, δικαιούχος της μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής-τελικός χρήστης του ακινήτου έναντι του υπεκμισθωτή, και όχι περαιτέρω ο υπεκμισθωτής έναντι του ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου, όπως πολλοί έσπευσαν αυθαίρετα να πράξουν. Συνεπώς μειώνεται μόνον το μίσθωμα το οποίο εισπράττει ο υπεκμισθωτής από τον πληττόμενο υπομισθωτή του, δεν μειώνεται όμως το μίσθωμα που οφείλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ο υπεκμισθωτής, γιατί ο τελευταίος δεν ασκεί κάποια πληττόμενη δραστηριότητα στο μίσθιο ακίνητο.

Πηγή: https://lawnet.gr/law-news/pomida-kya-gia-tis-anagkastikes-meioseis-ypekmisthoseis-prokatavoles-kai-misthoseis-dimosiou-tomea/

Είσαι εντελώς λάθος, και για να το στηρίξεις παραθέτεις μάλιστα και απόσπασμα απο το άρθρο, όχι απο την ίδια την απόφαση, που παραλείπει το πιο ουσιώδες κομμάτι για την περίπτωσή μας. Σου βάζω απόσπασμα από την ισχύουσα Α. 1059/2021 που αντικατέστησε την  Α.1228/2020

Αναφορά σε κείμενο

4.Τα οριζόμενα στην παρούσα ισχύουν και για την περίπτωση της παραχώρησης από μέρους του μισθωτή σε άλλον της χρήσης του μισθίου με αντάλλαγμα, και ιδίως στην υπεκμίσθωση, προς εγκατάσταση επιχείρησης των παρ. 1, 2 και 3, κατά περίπτωση. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου δικαιούχος μερικής ή πλήρους απαλλαγής δύναται να είναι μόνο ο τρίτος στον οποίο παραχωρείται η χρήση του μισθίου (υπομισθωτής) και στον οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας και όχι ο μισθωτής, με την επιφύλαξη της περίπτωσης όπου δικαιούχος μερικής ή πλήρους απαλλαγής από την καταβολή μισθώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, είναι αυτοτελώς και ο μισθωτής για την επαγγελματική του εγκατάσταση. Η μερική ή μη καταβολή του μισθώματος στον μισθωτή/υπεκμισθωτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, δεν επιδρά στην κύρια μισθωτική σχέση.

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, aXer είπε

Το θέμα είναι ότι στο συμβόλαιο ΔΕΝ είναι δηλωμένο ως υπεκμίσθωση.
Το κράτος λέει ότι ΕΙΝΑΙ υπεκμίσθωση.
Εκεί βρίσκεται το θέμα.

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί υπερασπίζεσαι τον ΟΠΑΠ. Ξεκάθαρα όπως είπαν και διάφοροι άλλοι, χρειάζεσαι 2 πράγματα: 1. Καλό λογιστή, 2. Καλό δικηγόρο. Ξεκάθαρα ΕΙΝΑΙ υπεκμίσθωση (μέχρι και ο ΟΠΑΠ μέσες άκρες στο είπε) και για αυτό ο ΟΠΑΠ ΔΕΝ δικαιούται μείωση ενοικίου. 

• Like 2
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, aXer είπε

Να πατήσω και πάνω σ'αυτό γιατί πολλές παρανοήσεις γίνονται:

Αν εγώ ο Μήτσος είμαι επαγγελματίας και έχω ένα π.χ. ζαχαροπλαστείο, και αποφασίσω (επειδή μου τη βάρεσε) , να νοικιάσω από τον aXer το μαγαζί του και να το υπενοικιάσω σε έναν κομμωτή για τα διπλά λεφτά (γιατί τον έπιασα κορόιδο ας πούμε), εγώ ο Μήτσος πολύ σωστά ΔΕΝ θα δικαιούμαι μείωση του ενοικίου, γιατί την όλη δουλειά την έκανα ως ιδιώτης - δεν έχει σχέση με το επαγγελμά μου (το ζαχαροπλαστείο), και δεν θα δηλώσω στα επιχειρηματικά μου κέρδη τα λεφτά που θα βγάλω από τον κομμωτή. Το μαγαζί του aXer ΔΕΝ θα είναι επαγγελματική μου εγκατάσταση.

Ο ΟΠΑΠ όμως ΔΕΝ είναι ο Μήτσος που έχει ένα μαγαζί, είναι ένα νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικό, που ΟΤΙ κάνει το κάνει με σκοπό να βγάλει κέρδος.

Όταν λοιπον νοικιάζει από τον aXer το μαγαζι και το υπενοικιάζει στον πράκτορα, το κάνει αποκλειστικά με σκοπό το κέρδος, το μαγαζί είναι φυσικά επιχειρηματική εγκατάσταση εξ'ορισμού (είναι εγκατάσταση, χρησιμοποιείται για επιχειρηματικό σκοπό), και τα κέρδη από την υπενοικίαση θα τα δηλώσει στα επιχειρηματικά του κέρδη.

Άρα όταν ο νομοθέτης λέει "ο μισθωτής επαγγελματικης μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης" εννοείται ότι συμπεριλαμβάνει και τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Και για να προλάβω μια άλλη παρανόηση: οι δικαιούχοι 100% μείωσης στα ενοίκια λόγω της κύριας δραστηριότητας τους έχουν 100% μείωση σε όλες τις εγκαταστάσεις, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα των εγκαταστάσεων. Αυτό είναι αποσαφηνισμένο, κι ας μην είναι λογικό.

Άρα ΔΕΝ μας ενδιαφέρει ότι στην συγκεκριμένη εγκατάσταση ο ΟΠΑΠ δεν ασκεί την κύρια δραστηριότητά του - επειδή λόγω της κύριας δραστηριότητας δικαιούται 100% μείωση, έχει 100% μείωση σε όλες τις εγκαταστάσεις του, ακόμα και αν προορίζονται για "Χονδρικό εμπόριο αλόγων" (<-actual δραστηριότητα του ΟΠΑΠ, για κάποιο λόγο)

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/5/2021 στις 3:26 ΜΜ, aXer είπε

H αδερφή μου νοικιάζει στον ΟΠΑΠ ένα μαγαζί που ο ΟΠΑΠ το χρησιμοποιεί για OPAP Play.
Από πέρισυ τον Μάρτιο που άρχισαν οι μειώσεις των ενοικίων, δεν έχει λάβει ούτε ευρώ επιστροφή από το κράτος από τα μειωμένα κατά 40% αρχικά και 100% τους τελευταίους μήνες ενοίκια. Ο ΟΠΑΠ της απαίτησε και να του κάνει γερή μείωση ενοικίου (-30%) στο τέλος του καλοκαιριού προφασιζόμενος "μειωμένα κέρδη λόγω πανδημίας".

Ο λόγος που τα γράφω εγώ, είναι γιατί είχε μπλέξει με μπούφους λογιστές οι οποίοι δεν έλεγχαν τίποτα και δήλωναν άγνοια ( ο ένας μάλιστα ήταν τόσο μαλάκας που της έκλεινε το τηλέφωνο στα μούτρα όταν τον ρωτούσε "γιατί" και "πως", προφανώς για να αποφύγει τις ευθύνες), οπότε της είπα να μου δώσει τους κωδικούς της στο taxis μπας και βγάλω εγώ άκρη.  Το report που της βγάζει από το taxis λέει ότι κάποιο λάθος έχει η δήλωση και ότι το κατάστημα κανονικά είναι με υπεκμίσθωση και να επικοινωνήσει με ΟΠΑΠ. Παρόλα αυτά όταν επικοινωνώ εγώ με τους υπευθύνους του ΟΠΑΠ μου λένε "μην ανησυχείτε είναι πολλά καταστήματα με το ίδιο πρόβλημα θα βρεθεί μια λύση"

Υπάρχει κάποιος άλλος "τυχερός" εδώ που να έχει τον ΟΠΑΠ σαν εκμισθωτή; Είχατε παρόμοια/ίδια θέματα; Τα λύσατε;
Πείτε τίποτα γιατί η αδερφή μου βασιζόταν σε αυτά τα λεφτά για να πληρώνει το στεγαστικό της και έχει μείνει με δόσεις πίσω.

Δε καταλαβαίνω γιατί "τα ρίχνεις" στον ΟΠΑΠ ? 

Ο ΟΠΑΠ δε σου χρωστάει ευρώ από όσο καταλαβαινω. Αντι να παιρνεις τηλέφωνο στον ΟΠΑΠ θα έπρεπε να παιρνεις αυτούς που αποφάσισαν να βάλουν χέρι στα λεφτά της αδελφής σου (= το κράτος).

Εγώ αν ήμουν ΟΠΑΠ δε θα σου απαντούσα καν. Να λες και ευχαριστώ που σου μιλάνε. Δε σου έχουν καμία υποχρέωση να το κάνουν αυτό. Από τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ είναι ΟΚ στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι σου και καλημέρα που σου λέει, χάρη σου κάνει. Μη σου πω ότι αν ήμουν ο ΟΠΑΠ αι φδιαβαζα το ποστ σου θα σου έκανα και αγωγή.

Τα παράπονά σου στο δήμαρχο. Αν τα έχουν κάνει μπάχαλο δε θα πρέπει να ενδιαφέρει καθόλου τον ΟΠΑΠ. Δεν είναι ο ΟΠΑΠ ξερωγω συμβουλος του κράτους να το βοηθάει να φτιάχνει νόμους σωστά. Αν θέλει το κράτος να βάλει τους άλλου να ξεμπερδέψουν το δικό του μπάχαλο θα πρέπει να τουε ΠΛΗΡΩΣΕΙ για αυτό.

.

Συμπέρασμα:

Από εδώ και μπρος, γνωρίζοντας ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί το κράτος να σου μειώσει ότι ενοίκιο έχεις συμφωνήσει, να βάζεις ένα "premium" στα όσα λεφτά ζητάς για ενοίκιο για τον κίνδυνο αυτό. Το ιστορικό αυτό φυσικά και θα πρέπει (η μάλλον πρέπει  ξε-πρεπει θα το κάνει) να οδηγήσει στην αυξηση των ενοικίων για να συμπεριάβει το ρίσκο αυτό.

Στις 5/5/2021 στις 2:01 ΠΜ, DimosthenisG είπε

Στο κάτω κάτω, αν σε αυτή τη χώρα δεν πληρώνει ο ΟΠΑΠ, ποιος θα πληρώνει??

Μα φυσικά όποιος δουλεύει. Ο ΟΠΑΠ είναι "λογικό" να είναι Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ που θα πληρώσει.

Πρώτα θα πληρώσει το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς που δουλευε κανονικά όλο αυτό το καιρό και μετά ο ΟΠΑΠ.

Με ποιά λογική έχεις την απαίτηση να πληρώνει κάποιος που του απαγορευεις να δουλευει;

ΥΓ:

Ο τιτλος είναι εντελώς παραπλανητικός και δυσφημιστικός για τον ΟΠΑΠ. Δεν έχασες ΚΑΝΕΝΑ ενοίκιο από τον ΟΠΑΠ. Θα έπρεπε να είναι "Χαμένα (;) ενοίκια από το κράτος"

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, mezger είπε

Είσαι εντελώς λάθος, και για να το στηρίξεις παραθέτεις μάλιστα και απόσπασμα απο το άρθρο, όχι απο την ίδια την απόφαση, που παραλείπει το πιο ουσιώδες κομμάτι για την περίπτωσή μας. Σου βάζω απόσπασμα από την ισχύουσα Α. 1059/2021 που αντικατέστησε την  Α.1228/2020

Αναφορά σε κείμενο

4.Τα οριζόμενα στην παρούσα ισχύουν και για την περίπτωση της παραχώρησης από μέρους του μισθωτή σε άλλον της χρήσης του μισθίου με αντάλλαγμα, και ιδίως στην υπεκμίσθωση, προς εγκατάσταση επιχείρησης των παρ. 1, 2 και 3, κατά περίπτωση. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου δικαιούχος μερικής ή πλήρους απαλλαγής δύναται να είναι μόνο ο τρίτος στον οποίο παραχωρείται η χρήση του μισθίου (υπομισθωτής) και στον οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας και όχι ο μισθωτής, με την επιφύλαξη της περίπτωσης όπου δικαιούχος μερικής ή πλήρους απαλλαγής από την καταβολή μισθώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, είναι αυτοτελώς και ο μισθωτής για την επαγγελματική του εγκατάσταση. Η μερική ή μη καταβολή του μισθώματος στον μισθωτή/υπεκμισθωτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, δεν επιδρά στην κύρια μισθωτική σχέση.

Επέκταση  

Επίτηδες έβαλα το άρθρο/ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ γιατί το νόημα του είναι πλήρως κατανοητό, σε αντίθεση με την ίδια την απόφαση που το περιεχόμενο της είναι δυσνόητο, μερικές φορές μόνο δικηγόρος μπορεί να καταλάβει το νόημα τους.

Όπως ακριβώς και αυτό που μου δείχνεις εσύ, από το κομμάτι που απομόνωσες δεν κατάφερα να βγάλω νόημα, θα πρέπει να κάτσω να διαβάσω προσεκτικά όλα τα συμφραζόμενα στην απόφαση, και πάλι δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρω.

Ακαδημαϊκή συζήτηση όλα αυτά βέβαια, γιατί η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποφασίσει για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι μείωση ενοικίου, έχω αναλύσει σε προηγούμενο post πως μπορεί να το μάθει ο εκμισθωτής:

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Μα και συ έβαλες τον Μελλισανίδη ενοικαστή και περιμένεις να σε πληρώνει?Περίμενε να γίνει το γήπεδο πρώτα τουλάχιστον. 😂

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

https://www.taxheaven.gr/news/55037/meiwsh-enoikiwn-programmatismos-katabolwn-apozhmiwsewn-idiokthtwn-akinhtwn-kai-metra-meiwshs-enoikioy-gia-ton-mhna-ioylio

Άρα απο 5 Ιουλίου οι σχετικές υποβολές.

Το τι πρέπει να υποβληθεί είναι άλλο θέμα, δε μπορω να πω οτι εχω βγαλει ακρη (περιμένω την ΠΟΜΙΔΑ να αποκρυπτογραφήσει τη Γραμμική Β της τελευταίας διευκρινιστικής)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σήμερα θεωρητικά άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις.
Το γράφει παντού στο ιντερνετ, το άκουσα και πριν από λίγο στις μεσημβρινές ειδήσεις.

Τίποτα δεν έχει ανοίξει στο Taxis. Παίρνω τηλέφωνο στην ΑΑΔΕ. Το σηκώνει μία "θείτσα" η οποία δεν κατάλαβα γιατί υπήρχε εκεί. Δήλωσε άγνοια για τα πάντα. Της λέω "Το άκουσα μέχρι και στις ειδήσεις". Με άφησε για 2-3 λεπτά για να "μιλήσει στην προϊσταμένη" και επιστρέφοντας μου λέει "δεν έχει δοθεί ακόμα η διαταγή".

@sammytovil  Έχεις δει εσύ κάτι διαφορετικό στο taxis σου; Σου ήρθε κάποιο μήνυμα σχετικό; Εσύ, στο συμβόλαιο που έχεις με τον ΟΠΑΠ το checkbox "Υπεκμίσθωση" το έχεις τσεκαρισμένο;

Επεξ/σία από aXer
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, aXer είπε

Σήμερα θεωρητικά άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις.
Το γράφει παντού στο ιντερνετ, το άκουσα και πριν από λίγο στις μεσημβρινές ειδήσεις.

Είσαι σίγουρος πως το γράφει παντού? Με μια σύντομη αναζήτηση δεν μπόρεσα να βρω κάτι.

Μήπως εννοείς ότι είχαν γράψει παλιότερα ότι ΘΑ ανοίξει κάποια στιγμή στο διάστημα 5 - 20 Ιουλίου?

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Joshua21 είπε

Είσαι σίγουρος πως το γράφει παντού? Με μια σύντομη αναζήτηση δεν μπόρεσα να βρω κάτι.

Μήπως εννοείς ότι είχαν γράψει παλιότερα ότι ΘΑ ανοίξει κάποια στιγμή στο διάστημα 5 - 20 Ιουλίου?

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/kourema-enikion-poii-echoun-mia-defteri-efkeria-gia-na-diekdikisoun-apozimiosis/

https://www.protothema.gr/economy/article/1140082/kourema-enoikion-poioi-ehoun-mia-deuteri-eukairia-gia-na-diekdikisoun-apozimioseis/

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/enoikia-anoigei-i-platforma-gia-diorthoseis-se-aitiseis-covid-idioktiton-gia-proigoymenoys-mines-poioys-afora/

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...