Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά.

Θέλω να δώσω internet σε ένα σπίτι το οποίο έχει 3 οροφους. Η διαρρύθμιση είναι περίεργη και ο κάθε όροφος έχει στην ουσία από ένα μικρό δωμάτιο.
Στο σημείο δεν υπάρχει σταθερή οπότε έχω πάρει ένα MikroTik wAP 4G kit (https://www.skroutz.gr/s/26167245/MikroTik-wAP-4G-kit.html) και έχω wifi μέσω μιας κάρτα sim.

Μέχρι τώρα το είχα μακριά από το σπίτι με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να μην πιάνει καλά.
Θέλω να μεταφέρω το παραπάνω κεραιάκι στην ταράτσα και από εκεί να διαμοιράσω σε όλους τους ορόφους.

Να αναφέρω ότι καλώδια μεταξύ των ορόφων δε μπορώ να περάσω (μόνο στη σύνδεση της κεραίας με το router μπορώ).
Με ενδιαφέρει πρωτίστως να έχω καλή λήψη του wifi, οπότε λέω να πάρω ένα router να το βάλω στον 2ο όροφο και να το συνδέσω μέσω καλωδίου με το mikrotik wap 4G kit. Το router με τη σειρά του να το "συνδέσω" με 2 range extender (ένα στον πρώτο όροφο και ένα στο ισόγειο).

Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα router με σχετικά καλό wi-fi.
τα παραπάνω θα πρέπει αναγκαστικά να είναι σε λευκό χρώμα και όλα μαζί να μην είναι πάνω από 100 ευρώ, αν και θα μπορούσα να πάω και λίγο παραπάνω (π.χ. 150) σε περίπτωση που η διαφορά στην ποιότητα του σήματος αξίζει.

Έχω δει αυτό (https://www.skroutz.gr/s/13923313/MikroTik-cAP-ac.html), αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ ως range extender (μάλλον όχι).

Από την άλλη σκέφτομαι και τη λύση του mesh (π.χ. https://www.skroutz.gr/s/21257625/TP-LINK-Deco-M4-v2-3-pack.html).
Επειδή όμως δεν ξέρω πως ακριβώς λειτουργεί, το πρώτο συνδέεται μέσω ethernet (π.χ. με το MikroTik wAP 4G kit) και τα υπόλοιπα ασύρματα μεταξύ τους (προφανώς να είναι μέσα στο range τουλάχιστον ενός από τα υπόλοιπα);

Μάλλον η λύση του mesh είναι πολύ προτιμότερη, απλά δεν έχω διαβάσει αρκετά πράγματα σχετικά με αυτήν και δεν είμαι βέβαιος.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλησπέρα, γιατι δεν κοιτάς για powerlines; Πατάει σε υπάρχουσες γραμμές και δεν μπλεκεις με wifi παρεμβολες κλπ.

υπάρχει κάποιο θέμα με την ηλεκρική καλωδίωση;

Θέλει βέβαια καλά ηλεκτρολογικά για να έχεις το maximum gain.

Mesh θα έλεγα να μην πας σε μέτρια οικονομικές λύσεις. εχω δοκιμάσει μόνο τα velop τα οποία πραγματικά σε μεζονέτα 2 όροφη έψαχνες μέρος να μην έχεις σημα και δεν υπήρχε.βέβαια παίζουν ρόλο και τα υλικά(τοίχοι κλπ)

Επεξ/σία από gapito
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 06/05/2021 at 18:42, gapito said:

καλησπέρα, γιατι δεν κοιτάς για powerlines; Πατάει σε υπάρχουσες γραμμές και δεν μπλεκεις με wifi παρεμβολες κλπ.

υπάρχει κάποιο θέμα με την ηλεκρική καλωδίωση;

Θέλει βέβαια καλά ηλεκτρολογικά για να έχεις το maximum gain.

Mesh θα έλεγα να μην πας σε μέτρια οικονομικές λύσεις. εχω δοκιμάσει μόνο τα velop τα οποία πραγματικά σε μεζονέτα 2 όροφη έψαχνες μέρος να μην έχεις σημα και δεν υπήρχε.βέβαια παίζουν ρόλο και τα υλικά(τοίχοι κλπ)

Ευχαριστώ για την απάντηση. Τα linksys είναι αρκετά πάνω από το ποσό που θέλω να διαθέσω

Τελικά πήρα 3 tp-link deco m5 (νόμιζα ότι είναι για εγκατάσταση στον τοίχο γι αυτό και δεν προτίμησα το m4).

Τα έχω σετάρει ήδη, και θα το δοκιμάσω σε 1-2 μήνες στο χώρο για τον οποίο προορίζεται.

Να κάνω και άλλη μια ερώτηση σχετικά με το mesh.

Σκέφτομαι να πάρω 2 συσκευές deco m4 για το σπίτι (άλλο σπίτι από το παραπάνω που ανέφερα), όμως λέω να βάλω τις συσκευές στις 2 άκρες του σπιτιού. Επειδή αυτές οι δυο πλευρές δε θα μπορούν να συνδεθούν με την κλασική συνδεσμολογία (modem --> lan στην πρώτη mesh συσκευή --> wifi στην δεύτερη mesh συσκευή), έλεγα μήπως είναι εφικτό το mesh να δουλέψει με τις δυο συσκευές να είναι συνδεδεμένες μέσω lan με το modem και να κάνουν ένα ασύρματο

Επεξ/σία από thodoris1985
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, gapito said:

Γιατι να πλήρώσεις τα mesh.(δεν ξερω τιμη)

παρε 2 φτηνα AP.

Αυτό όμως θα κάνει ένα δίκτυο;

Έχω ήδη ένα φτηνό. Είχα το modem και το δούλευα και ενσύρματα και ασύρματα, και είχα σετάρει το ρουτερακι σαν repeater αλλά νομίζω δε μου δούλεψε όπως ήθελα.

θα το δοκιμάσω πάλι και θα επανέλθω

Επεξ/σία από thodoris1985
Δημοσ.

λογικά θα μπορούν να λειτουργήσουν και σαν ap ξεχωριστά αν έχουν και τα 2 ethernet.

καλωδίωση ethernet υπάρχει;

pwerline γιατι οχι;

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

@gapito ευχαριστώ για την απάντηση. Στο σπίτι γενικά έχω σε κάθε χώρο καλωδίωση ethernet (εκτός κουζίνας και τραπεζαρίας). Τα powerline δεν τα θέλω καθόλου.

Τελικά έκανα μια δοκιμή με το ένα μόνο mesh και το έβαλα ακριβώς εκεί που είναι το μοντεμ του παροχου. Η μια άκρη του σπιτιού είναι πλέον μια χαρά από θέμα ασυρματου δικτυου. Στην άλλη πλευρά δεν έχει λυθεί 100%, αλλά νομίζω είμαι καλυμμένος για την ώρα.

Δεδομένου ότι με ένα καλό ασύρματο (αντίστοιχο με το ασύρματο μιας συσκευής deco M5) θα κάνω δουλειά, σκέφτομαι να αγοράσω ένα από τα παρακάτω:

α) ένα οικονομικό* modem (VDSL2) αλλά να γνωρίζουμε ότι έχει καλό ασύρματο.

β) ένα οικονομικό* router, πάλι να έχει καλό ασύρματο.

Προτιμάω την πρώτη εκδοχή (router) γιατί έχω κι ένα mini ups και μου έχει χρειαστεί αρκετές φορές τώρα τελευταία.

Θα είχε νόημα να κοιτάξω σε κάτι μεταχειρισμένο έτσι ώστε να πάρω κάτι καλύτερο, πιο οικονομικά;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

*Το οικονομικό είναι σχετικό, αλλά οποιαδήποτε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη

Δημοσ.

δεν κατάλαβα τη σχεση εχει το ups. ειτε το ενα παρεις ειτε το αλλο κουμπώνουν πάνω στο ups. εκτός αν εννοεις να αντικαταστησεις τοmodem/router του παρόχου.

εγώ παίζω με μεταχειρισμένο router απο ebay.de.κανενα πρόβλημα...

Δημοσ.
1 hour ago, gapito said:

δεν κατάλαβα τη σχεση εχει το ups. ειτε το ενα παρεις ειτε το αλλο κουμπώνουν πάνω στο ups. εκτός αν εννοεις να αντικαταστησεις τοmodem/router του παρόχου.

εγώ παίζω με μεταχειρισμένο router απο ebay.de.κανενα πρόβλημα...

Ναι ακριβώς αυτό εννοούσα, να αντικαταστήσω πλήρως το modem του παρόχου

Έχεις να προτείνεις κάτι με καλό ασύρματο; (το "καλό" είναι σχετικό θα μου πεις)

Δημοσ.

κατι με 2 bands οπωςδηποτε και εξωτερικη κεραια κατ εμε. πολλάααααα θα βρεις

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό είναι σίγουρο, απλά έλεγα μήπως υπάρχει κάποια δοκιμασμένη λύση σε δύσκολες καταστάσεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...