MauroPaltoudias Δημοσ. 3 Μαΐου 2021 Δημοσ. 3 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, nikos032 είπε Επειδή δε χρησιμοποιείται ο όρος αναπαλαίωση στην Αρχιτεκτονική δε σημαίνει ότι είναι λάθος λέξη (όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Μπούρας και οποιοσδήποτε άλλος αρχιτέκτονας) Μα από εκεί προέκυψε, δεν υπήρχε παλαιότερα και αυτό είναι γεγονός, δεν αποτελεί εικασία. Ο Μπούρας μιλάει γενικά, δεν στέκεται μόνο στο αναστηλωτικό. Άλλωστε, σε επίσημο σύγγραμμα δεν εμφανίζεται πουθενά. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2021 από MauroPaltoudias 1 1
lary7 Δημοσ. 3 Μαΐου 2021 Δημοσ. 3 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Η λέξη αναπαλαίωση είναι νεολογισμός, επιστημονικά δεν στέκει αλλά χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα αντί της ορθής ορολογίας που θα ήταν η παλαίωση. Την ακούω συχνά να αφορά έπιπλα όπου κάποιος παίρνει ενα έπιπλο και γο βάφει με διάφορα χρώματα και τεχνικές προκειμένου να δείχνει παλαιό. Ο μαραγκός μου έχει βρει την χαρά του γιατί όταν του λένε βάψε ένα έπιπλο παίρνβει Χ ευρώ ενώ όταν του λένε κάνε αναπαλαίωση παίρνει 2*Χ αν και κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2021 από lary7 1 1
MauroPaltoudias Δημοσ. 3 Μαΐου 2021 Δημοσ. 3 Μαΐου 2021 Ε μα. Στο τέλος θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.. 1
mariariw22 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 4 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε Να διαβάσουμε μια συνέντευξη του αειμνήστου Χαράλαμπου Μπούρα (ευκαιρία να τον μάθουν όσοι δεν τον ξέρουν) : www.tanea.gr/2007/05/17/greece/20-erwtiseis-an-den-kratisoyme-ton-politismo-ksanagyrname-sti-barbarotita/amp/ Μετά, να διαβάσουμε την ορολογία μνημειακης προστασίας της Φάνης Μαλλούχου - Tuffano (μέλος ΚΑΣ και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην αρχιτεκτονική αν δεν απατώμαι) / σελ. 18 για να μην ψάχνουμε και πολύ : https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/6459/1/Chapter_01_Mallouxou_Mnimeia.pdf Όρεξη να 'χει κανείς να διαβάζει (και να μην περιμένει μασημένη τροφή...) Το ότι ακολουθείτε με πίστη, το λεξικό του Μπαμπινιώτη, αν και σεβαστό, προσωπικά δε μου λέει κάτι. Θαρρώ πήρατε την απάντηση που άρμοζε από τον παραπάνω φίλο. Αυτή τη στιγμή όμως, βγαίνετε... εκτός θέματος. Ίσως θα έπρεπε λοιπόν, να ξεκινήσετε από τα βασικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σχετίζεται άμεσα με την προσεκτική ανάγνωση του θέματος του θεματογράφου και την απάντησή του. Αν αυτή τη στιγμή το θέμα μου έπεφτε ως ερώτημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, δυστυχώς θα είχατε "πατώσει", μιας και απαντάτε κάτι τελείως άσχετο από αυτό που ρωτώ. Άρα η δική μου συμβουλή προς εσάς θα είναι να είστε πιο προσεκτικός σε αυτά που ρωτάει κάποιος... όχι τίποτα άλλο, για να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή σας. Συμπερασματικά αν δεν έχετε κάτι να απαντήσετε σε αυτό που γράφω, ως θέμα, θα σας παρακαλούσα να μας ευχηθείτε καληνύχτα ή καλημέρα! Ό,τι εσείς από τα δύο επιθυμείτε. Σας ευχαριστώ. Η θεματογράφος 2 1
Basilhs23___ Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 8 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε Ε μα. Στο τέλος θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.. Καλό θα είναι κάποιοι να καταλάβετε πως δεν σπουδάζουμε όλοι φιλόλογοι ούτε βρισκόμαστε με ένα λεξικό στο χέρι. Το γεγονός ότι γνωρίζεις κάτι παραπάνω εσύ δεν σημαίνει πως θα το ξέρουν και οι άλλοι, καλά κάνεις και φροντίζεις να μαθαίνεις και να ενημερώνεσαι σωστά, δεν σε κατηγορώ αντίθετα το επιδοκιμάζω, αλλά είσαι ολίγον τι υπερβολικός. Προσωπικά, αναπαλαίωση για μένα θεωρείται η ριζική ανακαίνιση μιας αρκετά παλαιάς οικίας, ενώ ανακαίνιση το ίδιο πράγμα αλλά σε χαμηλότερο budget και με πιο ήπιες επεμβάσεις. Σχεδόν η πλειοψηφία των μηχανικών χρησιμοποιεί τον όρο "αναπαλαίωση" όταν εννοεί ριζική ανακαίνιση ή γενικά ανακαίνιση σε κάτι παλαιό. Ο όρος αποκατάσταση χρησιμοποιείται επίσης από μερίδα κάποιων, ενώ η αναστύλωση χρησιμοποιείται κυρίως για αρχαία μνημεία ή και κτίσματα τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση. Λογικό και αναμενόμενο είναι λοιπόν να χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του κόσμου αυτή την λέξη εννοώντας το ίδιο ή παρόμοιο πράγμα είτε για κτίσματα είτε όπως έκανε η ts και πήγε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο για έπιπλο, αδόκιμα ή μη. Τον έχω ακούσει επίσης και για vintage ηλεκτρικές συσκευές, αντικατάσταση σε ότι υπάρχει μέσα και ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο με σύγχρονα εξαρτήματα με σκοπό να λειτουργήσει πάλι. Ο καθένας χρησιμοποιεί μια φράση έτσι όπως έχει μάθει. Δεν θα ξεχάσεις ότι έμαθες, απλά εσύ γνωρίζεις την συγκεκριμένη λέξη με αυτό το νόημα, άλλοι με διαφορετικό νόημα.
MauroPaltoudias Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Καλό θα είναι κάποιοι να καταλάβετε πως δεν σπουδάζουμε όλοι φιλόλογοι ούτε βρισκόμαστε με ένα λεξικό στο χέρι. Για αυτό υπάρχουν τα φόρουμ, για να μπορεί κανείς να μαθαίνει και κάτι καινούριο. Αρκεί να είμαστε λίγο δεκτικοί και διαλλακτικοί. 2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε αλλά είσαι ολίγον τι υπερβολικός Με τη γλώσσα; Μπορεί ναι. Μου αρέσει να την μιλάω σωστά και όχι απλά να υποστηρίζω ότι τη μιλάω σωστά. 2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε αναπαλαίωση για μένα θεωρείται η ριζική ανακαίνιση μιας αρκετά παλαιάς οικίας Δεν είναι στο χέρι σου (ούτε και κανενός) να θεωρήσει πράγματα, ως προς την ελληνική (και κάθε γλώσσα) γλώσσα. Υπάρχουν ορισμοί, έννοιες, ετυμολογία της κάθε λέξης/όρου. Δεν ξέρω είναι θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, χημεία) για να κάνουμε θεωρήσεις και να οδηγούμαστε σε ορθά ή μη, συμπεράσματα (και δεν είναι ότι το λέω εγώ). 2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Ο καθένας χρησιμοποιεί μια φράση έτσι όπως έχει μάθει Αλήθεια τώρα; Συγγνώμη αλλά δεν νομίζω πως είναι έτσι τα πράγματα. 2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε απλά εσύ γνωρίζεις την συγκεκριμένη λέξη με αυτό το νόημα, άλλοι με διαφορετικό νόημα. Είναι αδόκιμος όρος. Δεν υπάρχει "ξαναπαλιώνω" (γιατί το αναπαλαιώνω αυτό σημαίνει κυριολεκτικά). Πώς μπορείς να ξαναπαλιώσεις κάτι που είναι ήδη παλιό (και στο παρελθόν ήταν κάποτε καινούριο); 7 ώρες πριν, mariariw22 είπε Το ότι ακολουθείτε με πίστη, το λεξικό του Μπαμπινιώτη, αν και σεβαστό, προσωπικά δε μου λέει κάτι. Κυρία μου, προφανώς διαβάσατε βιαστικά τα όσα έγραψα (ή έστω διαγωνίως να πω; ). Έχω δώσει άλλες δύο παραπομπές, τις οποίες εξ όσων φαίνεται, απλώς προσπεράσατε, προσπαθώντας να βγάλετε τα οποία συμπεράσματά σας. Ίσως για αυτό προσωπικά δεν σας λέει κάτι (sic), καθώς υπάρχουν κενά (ή απλώς επιλέγετε να τα παρουσιάσετε με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να το κάνετε να φανεί έτσι). Δεν μπορώ βεβαίως να πιστέψω κάτι τέτοιο, επομένως θα σας ζητούσα - εφόσον ενδιαφέρεστε πραγματικά - να ανατρέξετε σε αυτές. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως αν αυτό έπεφτε θέμα στις πανελλήνιες, ίσως να είχαν βουήξει τα ΜΜΕ με το ολίσθημα και πιθανότατα να ήσασταν μια/ένας από τους πολλούς, που μη έχοντας όχι γνώση (σεβαστό προς όλους, κανείς μας δεν γνωρίζει τα πάντα) αλλά διάθεση να αναλύσει τη λέξη, ενδεχομένως να "πάτωνε", ξεχνώντας απλώς τα βασικά (διάσπαση συνθετικών, ανάλυση των επιμέρους όρων κ.λπ.). Δεδομένου τέλος, ότι το θέμα σας περιλαμβάνεται στο "κουβέντα" δεν βρίσκω απολύτως τίποτα κακό, από το να συνεισφέρω - έστω και εμμέσως - σε κάτι που παρατηρώ ότι χρησιμοποιείται λανθασμένα.
mariariw22 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 15 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε Για αυτό υπάρχουν τα φόρουμ, για να μπορεί κανείς να μαθαίνει και κάτι καινούριο. Αρκεί να είμαστε λίγο δεκτικοί και διαλλακτικοί. Με τη γλώσσα; Μπορεί ναι. Μου αρέσει να την μιλάω σωστά και όχι απλά να υποστηρίζω ότι τη μιλάω σωστά. Δεν είναι στο χέρι σου (ούτε και κανενός) να θεωρήσει πράγματα, ως προς την ελληνική (και κάθε γλώσσα) γλώσσα. Υπάρχουν ορισμοί, έννοιες, ετυμολογία της κάθε λέξης/όρου. Δεν ξέρω είναι θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, χημεία) για να κάνουμε θεωρήσεις και να οδηγούμαστε σε ορθά ή μη, συμπεράσματα (και δεν είναι ότι το λέω εγώ). Αλήθεια τώρα; Συγγνώμη αλλά δεν νομίζω πως είναι έτσι τα πράγματα. Είναι αδόκιμος όρος. Δεν υπάρχει "ξαναπαλιώνω" (γιατί το αναπαλαιώνω αυτό σημαίνει κυριολεκτικά). Πώς μπορείς να ξαναπαλιώσεις κάτι που είναι ήδη παλιό (και στο παρελθόν ήταν κάποτε καινούριο); Κυρία μου, προφανώς διαβάσατε βιαστικά τα όσα έγραψα (ή έστω διαγωνίως να πω; ). Έχω δώσει άλλες δύο παραπομπές, τις οποίες εξ όσων φαίνεται, απλώς προσπεράσατε, προσπαθώντας να βγάλετε τα οποία συμπεράσματά σας. Ίσως για αυτό προσωπικά δεν σας λέει κάτι (sic), καθώς υπάρχουν κενά (ή απλώς επιλέγετε να τα παρουσιάσετε με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να το κάνετε να φανεί έτσι). Δεν μπορώ βεβαίως να πιστέψω κάτι τέτοιο, επομένως θα σας ζητούσα - εφόσον ενδιαφέρεστε πραγματικά - να ανατρέξετε σε αυτές. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως αν αυτό έπεφτε θέμα στις πανελλήνιες, ίσως να είχαν βουήξει τα ΜΜΕ με το ολίσθημα και πιθανότατα να ήσασταν μια/ένας από τους πολλούς, που μη έχοντας όχι γνώση (σεβαστό προς όλους, κανείς μας δεν γνωρίζει τα πάντα) αλλά διάθεση να αναλύσει τη λέξη, ενδεχομένως να "πάτωνε", ξεχνώντας απλώς τα βασικά (διάσπαση συνθετικών, ανάλυση των επιμέρους όρων κ.λπ.). Δεδομένου τέλος, ότι το θέμα σας περιλαμβάνεται στο "κουβέντα" δεν βρίσκω απολύτως τίποτα κακό, από το να συνεισφέρω - έστω και εμμέσως - σε κάτι που παρατηρώ ότι χρησιμοποιείται λανθασμένα. Εκτιμώ το γεγονός ότι θέλετε να μας μάθετε κάτι από χθες... και το πολεμάτε σκληρά! Σας ευχαριστούμε πολύ. Δυστυχώς όμως αυτό που ζήτησα να μάθω είναι πως παίρνω κάτι παλιό και το κάνω να δείχνει ακόμα πιο παλιό. Είναι πραγματικά στενάχωρο που δεν μπορείτε να καταλάβετε το θέμα της ανάρτησής μου και αναλώνεστε το τελευταίο 24ωρο σε κάτι μη σχετικό. Εύχομαι να μη σας χαρακτηρίζει όλο αυτό και στη ζωή σας, γιατί αποτελεί πρόβλημα το να μην απαντάς σε αυτό που ρωτάνε και να λες αμπελοφιλοσοφίες. Επίσης παρατηρώ ότι παραμένετε μέσα στην ανάρτησή μου (η οποία έχει συγκεκριμένη θεματική) χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος πράγμα που δεν ξέρω αν εσείς συνηθίζετε, εγώ όμως το θεωρώ απαράδεκτο. 2
MauroPaltoudias Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Επειδή προχωρήσατε σε κάποιες δηλώσεις με σκωπτική χροιά (για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο ειρωνική), θα αποχωρήσω, χωρίς να εμπλακώ ή να αντιπαρέλθω με αντίστοιχους χαρακτηρισμούς (αμπελοφιλοσοφίες, όπως είπατε). Ελπίζω σε κάθε περίπτωση, να μην είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει γενικά, όταν χάνετε την υπομονή σας (αποτελεί κάκιστο συνήθειο, αν και πολύ συνηθισμένο την περίοδο που διανύουμε). Μην ξεχνάτε τέλος, το γεγονός ότι ανοίγοντας ένα θέμα, δεν συνεπάγεται και απόκτηση "προσωπικού χώρου" (σχολιάζοντας περαιτέρω το "παρατηρώ ότι παραμένετε μέσα στην ανάρτησή μου"). Αλίμονο αν συνέβαινε έτσι! Τότε, δεν θα ονομαζόταν φόρουμ, αλλά κάτι άλλο. Επεξ/σία 4 Μαΐου 2021 από MauroPaltoudias
mariariw22 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 8 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε Επειδή προχωρήσατε σε κάποιες δηλώσεις με σκωπτική χροιά (για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο ειρωνική), θα αποχωρήσω, χωρίς να εμπλακώ ή να αντιπαρέλθω με αντίστοιχους χαρακτηρισμούς (αμπελοφιλοσοφίες, όπως είπατε). Ελπίζω σε κάθε περίπτωση, να μην είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει γενικά, όταν χάνετε την υπομονή σας (αποτελεί κάκιστο συνήθειο, αν και πολύ συνηθισμένο την περίοδο που διανύουμε). Μην ξεχνάτε τέλος, το γεγονός ότι ανοίγοντας ένα θέμα, δεν συνεπάγεται και απόκτηση "προσωπικού χώρου" (σχολιάζοντας περαιτέρω το "παρατηρώ ότι παραμένετε μέσα στην ανάρτησή μου"). Αλίμονο αν συνέβαινε έτσι! Τότε, δεν θα ονομαζόταν φόρουμ, αλλά κάτι άλλο. Ειρωνικό τόνο διαθέτω προς έναν άνθρωπο, που αντί να εκτιμά το γεγονός ότι η άποψή του φιλοξενείται... προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις αναλύοντας ξανά και ξανά σε αμέτρητα μηνύματα τα πιστεύω του, που εκ των πραγμάτων δε σχετίζονται με το βασικό ερώτημα του θεματογράφου. Και ναι το έχω στη ζωή μου να απαντώ έτσι σε ανθρώπους που δεν ακούν τι ρωτάω και μένουν σε άσχετα. Με κουράζει απίστευτα. Σας ευχαριστώ πολύ που καταλαβαίνετε τι ζητάω και αποχωρείτε. Και χρόνια πολλά.
MauroPaltoudias Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 13 λεπτά πριν, mariariw22 είπε Ειρωνικό τόνο διαθέτω προς έναν άνθρωπο, που αντί να εκτιμά το γεγονός ότι η άποψή του φιλοξενείται... Το ότι προσπαθείτε να υποστηρίξετε τον ειρωνικό τόνο που - κατά δική σας παραδοχή - χρησιμοποιήσατε και δεν το θεωρείτε γεγονός απαράδεκτο (χωρίς να κατανοείτε τη βαρύτητα, επειδή απλώς γράφετε σε έναν υπολογιστή και δεν τα διατυπώνετε δια ζώσης), νομίζω ενισχύει τα λεγόμενά μου. Σας ευχαριστώ για τις ευχές.
dimo69 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 Δημοσ. 7 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) Όλα έχουν να κάνουν από το τι αποτέλεσμα θες να πετύχεις. Μπορεις να τρίψεις η να πάρεις ειδικό ζελέ-υγρό διαβρωτικό ώστε να αφαιρεθεί τελείως το προηγούμενο βερνίκι που έχει το έπιπλο και στην συνέχεια να πας είτε σε κάτι εμποτισμού όπου θα φαίνονται όλα τα νερά του ξύλου. Είτε να περάσεις ασταρι για ξύλο (Βελατουρα) και στην συνέχεια να το βάψεις ότι χρώμα θες. Αυτη είναι ποιο συνθέτη διαδικασία την οποία θα ακολουθούσε λογικά ένας ξυλουργός. Στην διαδικασία με το ασταρι μπορείς για ποιο εύκολα να το περάσεις με ένα λεπτόκοκκο γυαλοχαρτο (220) ώστε να γίνει λίγο τραχιά η επιφάνεια (όχι με σκοπό να αφαιρέσεις όλο το προηγούμενο βερνίκι) ξεσκόνισμα, ασταρι και βάψιμο με πολύ καλά αποτελέσματα. Ένας ποιο εύκολος τρόπος όπως έγραψα και ποιο πάνω είναι η διαδικασία με την κιμωλία. Πιάνει ακόμα και σε γυαλιστερές επιφάνειες χωρίς να τις έχεις περάσει με γυαλόχαρτου πριν. Δες αυτές της Annie Sloan γιατί κυκλοφορούν και κάποιες που δεν είναι τόσο καλές. Στην περίπτωση που βάψεις με κιμωλία κάνε κάποια δοκιμαστικά να δεις πως στρώνει,εάν θες να βγει τέλειο χωρίς νερά θα πρέπει να την αραιώσεις σύμφωνα με τις οδηγίες ενώ εάν θες να φαίνεται λίγο vintage μπορείς να την αφήσεις λίγο ποιο παχύρρευστη ώστε να φαίνονται οι πινελιές. Έχει στο ιντερνετ άπειρα βιντεάκια . Εννοείται πως εάν έχει φουσκώματα η ατέλειες το έπιπλο τα περνάς με γυαλόχαρτου πρώτα. Τέλος διαλέγεις βερνίκι ή κερί (συνήθως προτείνει η κάθε εταιρεία) με ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Ελπίζω να πάει καλά η ανανέωση του επίπλου σου χαχαχα Στειλε εάν θέλεις μια φωτογραφία πριν και μετά! Επεξ/σία 7 Μαΐου 2021 από dimo69 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα