Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με την επανάσταση που έχει γίνει με το remote working τον τελευταίο καιρό και εταιρείες απο το εξωτερικό να δηλώνουν ότι θα το γυρίσουν σε full remote βλέπω άρθρα σαν και τα παρακάτω 

Reuters.com:Sun, sea and cybernauts: the long road for Greece's digital nomads

Greece is gold for digital nomads

Ενώ στο facebook υπάρχουν αρκετά γκρουπάκια του όπως το Digital Nomads Athens που αρκετοί internationals ζητάνε πληροφορίες μιας και σκέφτονται να την βγάλουν στην Ελλάδα για τους επόμενους 6 μήνες η και παραπάνω.

Εδώ που τα λέμε είναι αρκετά δελεαστικό για τον κάθε Αμερικάνο, Ολλανδό, Νορβηγό κλπ. Απο τη μία πληρώνεται με πολύ καλό μισθό απο την εταιρεία του και απο την άλλη να βρίσκεται σε μια χώρα με πολύ καλό καιρό οπου μπορεί να μένει 5 λεπτά απο την παραλία και με το μισό κόστος απ' ό,τι στην πατρίδα του.

Εαν αυτο το φαινόμενο γίνει ακόμη πιο έντονο στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει μεγάλη ανισορροπία ανάμεσα στην αγοραστική δύναμη των locals και nomads? Γιατί έτσι όπως το βλέπω εγώ τα ενοίκια μάλλον θα είναι απλησίαστα για άτομα κατοικούν σε μέρη όπως τα Χανιά ή στην Καλαμάτα για παράδειγμα. Πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν τα τελευταία χρόνια τεράστιο πρόβλημα λόγω του airbnb με τους locals να μην μπορούν να βρουν σπίτι στην ίδια τους την πόλη. Έχω αμφιβολίες για το αν θα ήταν καλή στρατηγική ως χώρα να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε τέτοιο κόσμο. Υπάρχουν κατα τη γνώμη σας θετικά τα οποία θα είχε ο ερχομός περισσότερων digital nomads στην Ελλάδα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, kimimaro_ είπε

Εαν αυτο το φαινόμενο γίνει ακόμη πιο έντονο στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει μεγάλη ανισορροπία ανάμεσα στην αγοραστική δύναμη των locals και nomads?

Φίλε μου αυτό συμβαίνει και τώρα. Οι devs και γενικά άτομα που ασχολούνται με τεχνολογία, αυτή τη στιγμή πληρώνονται πολύ καλύτερα απ' οποιαδήποτε άλλη επιστήμη (μιλάω για τον γενικό κανόνα, και για υπαλλήλους. Μην μου συγκρίνετε κανέναν που δουλεύει 30 χρόνια με κάποιον junior dev). Και δυστυχώς υπάρχει και κάτι άλλο που οι ελληνικές επιχειρήσεις τώρα άρχισαν να το αντιλαμβάνονται. Πολλοί devs στην Ελλάδα, έχουν αποχωρήσει από ελληνικές εταιρείες και δουλεύουν full remote έξω με μισθούς που δεν μπορούν να τους χτυπήσουν με τίποτα ελληνικές επιχειρήσεις. Εγώ πχ τον Σεπτέμβρη έφυγα από πολύ μεγάλη ελληνική εταιρεία τεχνολογίας και πήγα σε γαλλική. Αλλη κουλτούρα, άλλος μισθός, αλλά benefits... Μην το ψάχνεις... Μέρα με τη νύχτα.

Στο μόνο που ελπίζω είναι να καταφέρουμε να τραβήξουμε και τους μισθούς των υπολοίπων κατά πάνω, αλλά δυστυχώς είναι τέτοια η φύση των περισσότερων θέσεων εργασίας που έχεις να ανταγωνιστεις μόνο το γείτονα, όχι τους μισθούς της Ευρώπης....

Edit: Για τα θετικά που ρωτάς, αυτοί οι άνθρωποι θα αφήσουν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και συνήθως είναι άνθρωποι μαζεμένοι και ήσυχοι, οπότε δεν προξενούν και προβλήματα. Όποιος έχει ενοικιαζόμενα και καταφέρει να τα κάνει monads hub, θα βγάλει πολλά λεφτά. Αλλά ναι, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν θα μπορούν να βρουν σπίτι, αυτό ισχύει.

Επεξ/σία από filip123go
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παντα στο τελος καταλήγουμε στο θεμα σπιτι/ενοικιο.

Παιδια τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα, το κεντρο των πολεων ειναι μονο για ανθρωπους με λεφτα ή για τουριστες. Ειτε ειναι Βαρκελωνη, είτε Θεσσαλονικη. Ο κοσμος που παιρνει εναν νορμαλ μισθο θα ζει εκτος κεντρου, και θα κανει χρηση μετρο/λεωφορείο για να παει στη δουλειά του.

Και φυσικά ο Έλληνας ας βάλει νεράκι στο κρασάκι του, και ας αρχίσει να συγκατοικεί με 2-3 ακόμα, αν θέλει να μένει κέντρο.

Επεξ/σία από DimosthenisG
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, DimosthenisG είπε

Παιδια τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα, το κεντρο των πολεων ειναι μονο για ανθρωπους με λεφτα ή για τουριστες. Ειτε ειναι Βαρκελωνη, είτε Θεσσαλονικη. Ο κοσμος που παιρνει εναν νορμαλ μισθο θα ζει εκτος κεντρου, και θα κανει χρηση μετρο/λεωφορείο για να παει στη δουλειά του.

Ελάχιστες  εταιρείες έχουν μείνει στο κέντρο της Αθήνας (δεν ξέρω για τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) , και αυτές που έχουν μείνει ψάχνουν να φύγουν. 
Επίσης το κέντρο της Αθήνας, δεν το λες και πλούσια περιοχή (εκτός απο μία - δύο εξαιρέσεις).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι digital nomads επί της ουσίας εξάγουν και φέρνουν χρήμα στη χώρα εφόσον πληρώνουν φόρους εδώ. Προφανώς θα ανεβάσουν τις τιμές των ακινήτων χωρίς να βοηθήσουν ιδιαίτερα τους ντόπιους σε αντίθεση με εταιρίες που προσλαμβάνουν και εφόσον έχουν ανταγωνισμό μπορούν σταδιακά να ανεβάσουν τον πλούτο όλων αναλογικά.

Ελεύθερος καπιταλισμός είναι και ο καθένας κάνει ότι θέλει. Ο nomad έκανε μία δύσκολη κίνηση να έρθει εδώ οπότε τώρα ο ντόπιος για να το εξισορροπήσει πρέπει να κάνει ακριβώς το ίδιο, να μετακινηθεί κάπου φθηνότερα ίσως και μακριά από το τόπο του. Κάποια μέρη στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά φθηνά και θα μείνουν έτσι για πάντα γιατί κανείς δε πάει εκεί, αυτά είναι κυρίως στη κεντρική Ελλάδα όπως Λάρισσα κτλ Εκεί είχα πετύχει ενοίκιο ακόμη και στα 120Ε και μάλιστα σε καλό σπίτι 30 τ.μ αλλά τελικά αποφάσισα να έρθω για να είμαι κοντά στο χωριό μου.

Επεξ/σία από aizensama24
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, filip123go είπε

Ελάχιστες  εταιρείες έχουν μείνει στο κέντρο της Αθήνας (δεν ξέρω για τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) , και αυτές που έχουν μείνει ψάχνουν να φύγουν. 
Επίσης το κέντρο της Αθήνας, δεν το λες και πλούσια περιοχή (εκτός απο μία - δύο εξαιρέσεις).

Μέχρι το 2010 υπήρχε η τάση (και οι πλούσιοι να μένουν εκτός κέντρου πολης).

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, DimosthenisG είπε

Παντα στο τελος καταλήγουμε στο θεμα σπιτι/ενοικιο.

Και φυσικά ο Έλληνας ας βάλει νεράκι στο κρασάκι του, και ας αρχίσει να συγκατοικεί με 2-3 ακόμα, αν θέλει να μένει κέντρο.

Παράξενο αυτό γιατί όταν έψαχνα για Αθήνα τα ενοίκια ήταν το ίδιο παντού. Μάλιστα στους αμπελόκηπους που είναι κεντρικό μέρος, τα ενοίκια ήταν πιο φθηνά από τα υπόλοιπα μέρη. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, DimosthenisG είπε

δεν μιλησα για αθηνα, δεν εχω ιδεα τι παιζει εκει. Το γενικο κονσεπτ ειναι αυτο που ειπα παραπανω.

Σε ποια πόλη αναφέρεσαι ?

• Confused 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, kimimaro_ είπε

τα ενοίκια μάλλον θα είναι απλησίαστα για άτομα κατοικούν σε μέρη όπως τα Χανιά ή στην Καλαμάτα

Εχουν ηδη ξεφυγει τα ενοικια εδω,απο καιρο. 
Στην αρχη ειχαμε το θεμα με τους φοιτητες,που πηγε ο καθε ηλιθιος νοικοκυρης,γκρεμισε το 4ρι που ειχε,και το εκανε γκαρσονιερες.
Μετα,με την καταργηση καποιων τμηματων,η Καλαματα εχασε τους φοιτητες που ειχε,με αποτελεσμα παρα πολλες γκαρσονιερες να σαπιζουν ( διαβασα για μεγαλο τετραψηφιο νουμερο τοτε  ) ,καθως ολοι αυτοι που ειχαν σπιτια και εκανα την παραπανω ηλιθοτητα,να μη μπορουν να υποστηριξουν το αθλημα

( βλεπε τωρινους airbnb-αδες ) επειδη θελαν μονο να παιρνουν το χρημα,χωρις να κανουν συντηρησεις κτλ. Εχουμε λοιπον αυξηση στις γκαρσονιερες,και μειωση στα μεγαλυτερα σπιτια. 

Σκαει και το αστειο του airbnb, εκει να δεις που πηγαν τα 3ρια και 4ρια,μαζι με το ιδιο αστειο που χαλουσαν  το τεσσαρι και εκαναν 2  διαρια.
Βλεπεις αγγελιες που ζητανε για τους 9 μηνες πχ ενοικιο 400 ευρω,και αν θες να μεινεις και το καλοκαιρι θα πληρωνεις 600 ευρω για τον καθενα απο τους μηνες του καλοκαιριου.  
Αμα σκασει και ο νομας ο ψηφιακος τωρα,μαλλον θα πρεπει να αλλαξουμε πολη εμεις.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...