johnmayson Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 3 ώρες πριν, dancer_69 είπε Λόγω βιασύνης και άκυρου παραδείγματος άκυρο το προηγούμενο μήνυμα(έχει τροποποιηθεί). Ναι, για το sudo χρειάζεται ο κωδικός χρήστη. Ο κωδικός διαχειριστή είναι ο κωδικός για το root account. Αν τσεκαριστεί η επιλογή χρήσης ίδιου κωδικού, και ο κωδικός χρήστη είναι κενός, τότε και ο κωδικός του λογαριασμού root θα είναι κενός, πράγμα που είναι ιδανικό για τον οποιονδήποτε επίδοξο και μη hacker. Από τη στιγμή που μηχάνημα συνδέεται στο διαδίκτυο ακόμη και αν δεν υπάρχει φυσική πρόσβαση από άλλον, κανένας από τους δύο δεν πρέπει να είναι κενός, και ούτε του τύπου 1111 ή 12345 κλπ. Δεν είναι πάντως κάτι που δε μπορεί ν' αλλάξει και μετά την εγκατάσταση. Και ναι, μπορεί να αρνείται πεισματικά, αλλά μπορεί και να καταλάβει κάποια στιγμή. Επίσης οι απαντήσεις δεν είναι για τα μάτια του μόνο, μπορεί να βοηθήσουν και άλλους που διαβάζουν ή μπορεί να διαβάσουν στο μέλλον το θέμα. Καλημερα παιδια.Τελικα χτες εκανα τη 3 εγκατασταση μανζαρο εβαλα κωδικο στο administrator και εβαλα κωδικο και στο απλο χρηστη.Εκανα εγκατασταση το lshw μεσα απο το παμακ ετρεξα τις καταλληλες εντολες ολα οκ η καρτα γραφικων στους drivers μου βγαλε true και ημερομηνια του driver.false στο nvidia 390 που δε ειναι για τη καρτα μου.Τα εικονιδια στη επιφανεια εργασιας dolphin και firefox μετα κουνιουνται αλλα δε θυμαμαι στο δεξι κλικ ποια επιλογη εκανα.Σημερα λοιπον θα ασχοληθω με το θεμα κωδικους και γινεται.Απο αυτα που διαβασα εχουμε το απλο χρηστη το sudo που ειναι απλος χρηστης με δικαιωματα διαχειριστη.Τον root που ειναι ο διαχειριστης.root η administrator ειναι διαφορετικεζ λεξεις για το ιδιο πραγμα.Υγ:ευχαριστω dancer που εξηγεις με απλο και κατανοητο τροπο.Το σκεπτικο μου στο αν εχω δικιο θα μου πεις εσυ ειναι το εξης:ο χακερ για να εχει προσβαση στο λογαριασμο μου και γενικως σε λογαριασμους υποθετω οτι μπορει μονο μεσω παμακ( υποθετω οτι μονο απο κει θα βρει προσβαση σε λογαριασμους Αρα υπαρχει κενο ασφαλειας στο παμακ.και μετα απο τους χ λογαριασμους οσοι εχουν αδυναμο κωδικο η το χωρις κωδικο με καποιο τροπο μπορει μετα να συνδεθει στο εκαστοτε υπολογιστη;;Αν ο χακερ βρισκει λογαριασμους απο το παμακ τοτε εχει προβλημα ασφαλειας το παμακ.2 γιατι το μανζαρο με αφηνει να φτοιαξω κενο κωδικο αφου μπορει να γινει παραβιαση;; Αν δε τους βρισκει απο το παμακ πως τους βρισκει τους λογαριασμους πως γινεται η διαρροη;;σκεφτομουν οτι λιγο δυσκολο να γινεται το παραπανω και οτι δε υπηρχε τροπος να διαρευσει ο λογαριασμος και αφου με αφηνει να βαλω κενο αρα δε υπαρχει προβλημα.χτες εβαλα εφτοιαξα κωδικο απλως για δοκιμη μεχρι να μου πεις καποιος τι ακριβως ισχυει για να επιλεξω.
mechpanos Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 15 λεπτά πριν, johnmayson είπε Καλημερα παιδια.Τελικα χτες εκανα τη 3 εγκατασταση μανζαρο εβαλα κωδικο στο administrator και εβαλα κωδικο και στο απλο χρηστη.Εκανα εγκατασταση το lshw μεσα απο το παμακ ετρεξα τις καταλληλες εντολες ολα οκ η καρτα γραφικων στους drivers μου βγαλε true και ημερομηνια του driver.false στο nvidia 390 που δε ειναι για τη καρτα μου.Τα εικονιδια στη επιφανεια εργασιας dolphin και firefox μετα κουνιουνται αλλα δε θυμαμαι στο δεξι κλικ ποια επιλογη εκανα.Σημερα λοιπον θα ασχοληθω με το θεμα κωδικους και γινεται.Απο αυτα που διαβασα εχουμε το απλο χρηστη το sudo που ειναι απλος χρηστης με δικαιωματα διαχειριστη.Τον root που ειναι ο διαχειριστης.root η administrator ειναι διαφορετικεζ λεξεις για το ιδιο πραγμα.Υγ:ευχαριστω dancer που εξηγεις με απλο και κατανοητο τροπο.Το σκεπτικο μου στο αν εχω δικιο θα μου πεις εσυ ειναι το εξης:ο χακερ για να εχει προσβαση στο λογαριασμο μου και γενικως σε λογαριασμους υποθετω οτι μπορει μονο μεσω παμακ( υποθετω οτι μονο απο κει θα βρει προσβαση σε λογαριασμους Αρα υπαρχει κενο ασφαλειας στο παμακ.και μετα απο τους χ λογαριασμους οσοι εχουν αδυναμο κωδικο η το χωρις κωδικο με καποιο τροπο μπορει μετα να συνδεθει στο εκαστοτε υπολογιστη;;Αν ο χακερ βρισκει λογαριασμους απο το παμακ τοτε εχει προβλημα ασφαλειας το παμακ.2 γιατι το μανζαρο με αφηνει να φτοιαξω κενο κωδικο αφου μπορει να γινει παραβιαση;; Αν δε τους βρισκει απο το παμακ πως τους βρισκει τους λογαριασμους πως γινεται η διαρροη;;σκεφτομουν οτι λιγο δυσκολο να γινεται το παραπανω και οτι δε υπηρχε τροπος να διαρευσει ο λογαριασμος και αφου με αφηνει να βαλω κενο αρα δε υπαρχει προβλημα.χτες εβαλα εφτοιαξα κωδικο απλως για δοκιμη μεχρι να μου πεις καποιος τι ακριβως ισχυει για να επιλεξω. Όχι δεν έχει θέμα ασφαλείας το pamac...όλοι οι υπολογιστές, από την στιγμή που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, είναι ανοιχτοί στο να προσπαθήσει κάποιος να συνδεθεί μαζί τους...Ο υπολογιστής θα αρνηθεί και θα ζητήσει στοιχεία εισόδου. Αν εσύ δεν βάλεις κωδικό καθόλου, ή βάλεις και ο κωδικός σου είναι πολύ εύκολος ή αδύναμος, που μπορεί εύκολα ο άλλος να τον μαντέψει, υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή κάποιος κακόβουλος να καταφέρει να πάρει τον έλεγχο. Δεν θα το κάνει επειδή σε έβαλε εσένα προσωπικά στο μάτι, υπάρχουν scripts που κάνουν αυτή την δουλειά, που σκανάρουν όλο το διαδίκτυο για τέτοιου είδους αδυναμίες και όπου βρουν χτυπάνε...ο σκοπός τους...από το να σου εγκαταστήσουν malware που σου τρώει cpu για να κάνει mining bitcoin, μέχρι να σου κάνουν encrypt τα αρχεία σου και να σου ζητήσουν λύτρα αν θες να τα πάρεις πίσω (το τελευταίο το έπαθα, σε windows pc, ευτυχώς υπήρχε διαθέσιμο backup). Άρα, προσοχή σε τέτοια θέματα. Το Manjaro σου λέει ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να βάλεις κωδικό, αλλά υποθέτει ότι ξέρεις τι κάνεις, αν δεν θες να βάλεις θα σε αφήσει, δεν είναι τύρρανος σαν τα windows που σου λένε με το ζόρι να βάλεις 3 ερωτήσεις, τι ζώο είχε ο ξάδερφος του μπατζανάκη σου, για να σε αφήσουν να προχωρήσεις την εγκατάσταση... Σου προτείνω να ακολουθήσεις την ανωτέρω συμβουλή μου πάντως, να βάλεις ubuntu based να καταλάβεις λίγο την φιλοσοφία linux και μετά όταν έχεις όρεξη για σκάλισμα, να πας σε manjaro. 1
dancer_69 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) Ακριβώς, το ότι υπάρχει η επιλογή δε σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη επιλογή. Αν για παράδειγμα η διανομή μπει σε υπολογιστή που δεν έχει σύνδεση με το διαδίκτυο ούτε έχουν φυσική πρόσβαση άλλοι σ' αυτόν, ή σε μια εικονική μηχανή που επίσης δεν της δωθεί πρόσβαση στο διαδίκτυο, τότε μπορεί να μπει κενός κωδικός για λόγους ευκολίας. P.S: Σχετικά με τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας που δεν μετακινούνται, το KDE(plasma) έχει μια επιλογή για κλέιδωμα/ξεκλείδωμα των συστατικών της επιφάνειας εργασίας(ή κάτι ανάλογο μιας και έχω πολύ καιρό να το χρησιμοποιήσω). Αυτή υπάρχει στη λίστα με τις επιλογές που εμφανίζεται με δεξί κλικ σε κενό χώρο στην επιφάνεια εργασίας. Επεξ/σία 30 Απριλίου 2021 από dancer_69
johnmayson Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Εχω αρχισει και προβληματιζομαι ωραια αλλη σκεψη η πιθανη εισβολη του σκριπτ και γενικως του χακερ στο υπολογιστη εκτος απο το κωδικο τι αλλο πρεπει να κανουμε πχ στο firewall που δε ασχοληθηκα ακομη τι πρεπει να κανω;;; Να βαλω και το clamv καπως ετσι λεγεται Δε ειναι τυρρανος.Δε συμφωνω ουτε με τη λογικη βαλε οτι κωδικο θες ακομα και κενο και αμα μπουνε μπηκανε.Εφοσον υπαρχει πιθανοτητα να παραβιαστει το συστημα παρε μετρα ζητα μονο κωδικο και να ναι ασφαλειας βαλε 2fa.Φτοιαξε ενα antivirus κατι για προσθετη ασφαλεια. Θα το δω αργοτερα αυτο με την επιφανεια εργασιας. το firefox το συρα απο την task manager και στη επιφανεια πατησα Link here με αυτο τροπο κουνιουνται. Κανοντας δεξι κλικ εχει μια επιλογη icons και κει την εξης sort by,arrange in,align,show preveiws τικ εδω. Locked δε εχει τικ.
dancer_69 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 2 ώρες πριν, johnmayson είπε Εχω αρχισει και προβληματιζομαι ωραια αλλη σκεψη η πιθανη εισβολη του σκριπτ και γενικως του χακερ στο υπολογιστη εκτος απο το κωδικο τι αλλο πρεπει να κανουμε πχ στο firewall που δε ασχοληθηκα ακομη τι πρεπει να κανω;;; Να βαλω και το clamv καπως ετσι λεγεται Δε ειναι τυρρανος.Δε συμφωνω ουτε με τη λογικη βαλε οτι κωδικο θες ακομα και κενο και αμα μπουνε μπηκανε.Εφοσον υπαρχει πιθανοτητα να παραβιαστει το συστημα παρε μετρα ζητα μονο κωδικο και να ναι ασφαλειας βαλε 2fa.Φτοιαξε ενα antivirus κατι για προσθετη ασφαλεια. Θα το δω αργοτερα αυτο με την επιφανεια εργασιας. το firefox το συρα απο την task manager και στη επιφανεια πατησα Link here με αυτο τροπο κουνιουνται. Κανοντας δεξι κλικ εχει μια επιλογη icons και κει την εξης sort by,arrange in,align,show preveiws τικ εδω. Locked δε εχει τικ. Αυτό που έκανες έφτιαξε ένα σύνδεσμο προς την εφαρμογή Firefox, γι' αυτό και μετακινείται. Αυτά που δεν μετακινούνται είναι γραφικά συστατικά του KDE. Σ' αυτά λοιπόν κάνεις δεξί κλικ επάνω τους και επιλέγεις "Enter edit mode". Μπαίνεις έτσι σε κατάσταση επεξεργασίας όπου μπορείς να τα μετακινήσεις, να τους αλλάξεις μέγεθος ή ότι άλλο υποστηρίζει το καθένα.
johnmayson Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, dancer_69 είπε Αυτό που έκανες έφτιαξε ένα σύνδεσμο προς την εφαρμογή Firefox, γι' αυτό και μετακινείται. Αυτά που δεν μετακινούνται είναι γραφικά συστατικά του KDE. Σ' αυτά λοιπόν κάνεις δεξί κλικ επάνω τους και επιλέγεις "Enter edit mode". Μπαίνεις έτσι σε κατάσταση επεξεργασίας όπου μπορείς να τα μετακινήσεις, να τους αλλάξεις μέγεθος ή ότι άλλο υποστηρίζει το καθένα. δε το καταλαβα πες μου ενα παραδειγμα γραφικου υστστατικου για να το αναγνωρισω. αυτο που εκανα στο firefox για να κουνιεται ειναι σωστh διαδικασια;;; 2 αν το εχω καταλαβει σωστα μετα τη τριτη εγκατασταση εχουμε προβλημα στη εκκινηση του συστηματος δε βλεπω το grub παρα μια μαυρη οθονη και μετα μπαινει μανξαρο. αρα πρεπει να κανω αυτο;;; Chroot αλλα δε πετυχε Επεξ/σία 1 Μαΐου 2021 από johnmayson
dancer_69 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Τα γραφικά συστατικά είναι μικρές εφαρμογές με γραφικό περιβάλλον που επεκτείνουν τη λειτουργικότητα της επιφάνειας εργασίας. Στα windows υπάρχει μόνο η δυνατότητα προσθήκης εικονιδίων που είναι συντομεύσεις προς τα εκτελέσιμα των διαφόρων εφαρμογών. Το Plasma εκτός από εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας έχει τη δυνατότητα προσθήκης και τέτοιων γραφικών συστατικών. Ένα παράδειγμα είναι το ρολόι. Το Plasma είχε(ίσως τώρα να έχει και παραπάνω) 2 για το ρολόι. Ένα για αναλογικό κι ένα για ψηφιακό ρολόι. Με δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίες υπάρχει μια επιλογή για "προσθήκη γραφικών συστατικών"(ή κάτι παρόμοιο). Με αυτή ανοίγει ένα πάραθυρο στα αριστερά της οθόνης με όλα τα διαθέσιμα γραφικά συστατικά απ' όπου μπορείς να σύρεις και να προσθέσεις όποιο θέλεις. Αυτό που έκανες με το Firefox είναι ένας από τους τρόπους που υποστηρίζονται, για την πρόσβαση στην εφαρμογή από την επιφάνεια εργασίας. Όσον αφορά το Grub, μάλλον επειδή πλέον δεν υπάρχει άλλο λειτουργικό γίνεται είσοδος κατ' ευθείαν στο manjaro. Άνοιξε τον file manager(λογικά είναι o dolphin αφού πρόκειται για kde), πήγαινε στο φάκελο /etc/default και άνοιξε το αρχείο grub. Είναι αρχείο κειμένου και λογικά με διπλό κλικ θ' ανοίξει με τον προεπιλεγμένο κειμενογράφο. Εκεί δες ποια είναι η τιμή στο Grub timeout.: GRUB_TIMEOUT=5 Αν είναι μηδέν ή έχει το σύμβολο "#" μπροστά, αυτό σημαίνει ότι είναι είναι απενεγοποιημένο. Επειδή όμως ο φάκελος "etc" και όλα τα περιεχόμενά του είναι αρχεία συστήματος έχουν προστασία εγγραφής για τους απλούς χρήστες. Θα πρέπει λοιπόν να ανοιχθεί το αρχείο με δικαιώματα root(διαχειριστή ή υπερχρήστη στα ελληνικά). Γενικά εδώ και μερικά χρόνια για την επεξεργασία αρχείων συστήματος χρησιμοποιώ το τερματικό και τον nano(είναι κειμενογράφος για το τερματικό), Στο Plasma δεν ξέρω πως μπορείς ν' ανοίξεις τον κειμενογράφο με δικαιώματα υπερχρήστη. Ας απαντήσει λοιπόν κάποιος που έχει Plasma.
johnmayson Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Καλημερα ειναι 5.ναι ο dolphin ειναι.Αρα τωρα που δε το βλεπω στο ανοιγμα ειναι προβλημα;;
dancer_69 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Αυτός είναι ο χρόνος αναμονής στο μενού επιλογων του grub πριν μπει αυτόματα στην default επιλογη. Αν έχει το σύμβολο "#" μπροστά όμως αυτό σημαίνει ότι θα αγνοηθεί η συγκεκριμένη εντολή. Αν θέλεις να εμφανίζεται λοιπόν πρέπει να αφαιρέσεις το σύμβολο αυτό και να γίνει όπως στην προηγούμενη απάντησή μου.
johnmayson Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Οχι ειναι ακριβως οπως το χεις δε εχει ουτε διεση ουτε 0.
dancer_69 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Δες στο αρχείο μήπως υπάρχουν κι αυτές οι επιλογες: GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 Αν ναι και δεν είναι απενεργοποιημένες(δεν έχουν "#" μπροστά) θα πρέπει να τις απενεργοποιήσεις(να βάλεις το "#" μπροστά.
johnmayson Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Θα το κοιταξω μετα γιατι ειμαι εξω αν απενεργοποιηθουν τι θα πετυχουμε;;
dancer_69 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Να βλέπεις το μενού του grub και όχι μαύρη οθόνη στην εκκίνηση(αν είναι θέμα ρύθμισης του grub).
johnmayson Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Ωραια μηπως υπαρχει καποιος τροπος για να ελεγξω τo boot ωστε να ξερω οτι γινεται κανονικα;; Οτι δε υπαρχει καποιο σφαλμα; Για να ειμαστε σιγουροι οτι δε υπαρχει καποιο προβλημα.
dancer_69 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Κατά πάσα πιθανότητα είναι ενεργοποιημένη η επιλογή που ανέφερα. Δοκίμασε να πατήσεις το escape όταν είναι η οθόνη μαύρη(λογικά θα μένει 5 δευτερόλεπτα μαύρη και μετά θα φορτώνει το manjaro). Αν εμφανιστεί το μενού το grub τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά είναι ενεργοποιημένη η επιλογή απόκρυψης του μενού.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα