Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα παιδια ειπα να κανω μια δοκιμη να βαλω manjaro.Η εκδοση που κατεβασα ειναι manjaro 21 kde plasma.Εβαλα rufus το iso ( τελικα τη τελευταια εκδοση). Εχει καποιες επιλογες που δε γνωριζω swap no hiber εβαλα τωρα σωστο λαθος θα μου πειτε εσεις.Εκει που λεει σε ποιο δισκο να βαλετε το manjaro δεν εχει επιλογη να σβησω τα δεδομενα του ssd windows.Το manjaro το εβαλα σε αλλο ssd που επελεξα που ηταν αδειος ( και καινουριος).Αρα ο ssd με τα win πως το σβηνω;;; Εκανα open source drivers επιλογη χωρις να ξερω αν ειναι το σωστο.Ι5 8ετιας nvidia gtx 950 2gb 8 gb ram.Εβαλα το manjaro στο usb 2.0 4 gb κανενα προβλημα εδω.( δε παει χαμενος ο 32gb usb 3.0 που πηρα.Περιμενω τη βοηθεια σας.

  • Απαντ. 112
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εβαλες το manjaro στο στικακι? Επισης, open source driver σε καρτα που υποστηριζεται απο τον driver της nvidia ειναι μεγαλος μαζοχισμος! Να βαλεις τον closed source.

  • Thanks 1
Δημοσ.

Ναι ολα οκ με το στικακι.Στη εγκατασταση του manjaro δε ειχε closed επιλογη μια αλλη ειχε prop κατι δε θυμαμαι.Την επιλογη swap no hiber που εκανα αυτο ειναι σωστο??

Proprietary αυτη την επιλογη να κανω???

Πως θα σβησω τα windows απο το αλλο ssd;;;

Δημοσ.

Κλασικη περιπτωση "δεν γνωριζω χριστο απο λινουξ και θα ρωτησω το παραμικρο που εχει χιλιοερωτηθει χιλιαδες φορες , αλλα δεν γαμιεται , ξαναγραψτε τα".
Ξεκινα απο εδω. Αρνουμαι να βοηθησω , σορρυ . Και εγκατεστησα manjaro σημερα πλακα πλακα και τα εχω φρεσκα.

Δημοσ.

Παρτο χαλαρα.Δε ειπα οτι ξερω απο λινουξ πρωτη φορα το βαζω.Τωρα καθομαι και το κοιταω εχω χαθει.Οχι ενα μηνα 15 μηνες για να βγαλω ακρη χρειαζομαι.

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, johnmayson είπε

Δε ειπα οτι ξερω απο λινουξ πρωτη φορα το βαζω.

Δεν ειπα οτι ειπες οτι ξερεις. Για αυτο ξεκινα απο το λινκ που εβαλα παραπανω. Το γοογλε ειναι ο φιλος σου επισης.

Δημοσ.

ξαναμπηκα στα windows. απο αυτο που διαβασα μαλλον επρεπε να βαλω επιλογη no swap αρα εκανα λαθος.

σκοπος  ειναι να μη χρησιμοποιησω τερματικο δε τα βλεπω καλα τα πραγματα.

Δημοσ.

Καλημερα σκοπος του ολου project ειναι να παιξω λιγο με το μανζαρο και μετα να προσπαθησω να το κανω στην εμφανιση mac os.Σκοπευα ενα μηνα αλλα μαλλον θα χρειαστω παραπανω.Οποιος μπορει να με βοηθησει με αποριες στο μανζαρο με σκοπο να πηγαινω προς τα κατω και φυσικα διαβαζοντας και καποιος αλλος να λυνονται αποριες σε αυτο που λεγεται μανζαρο απο τη αρχη.Μεχρι στιγμης αυτο που καναμε ειναι να εγκαταστησουμε το μανζαρο σ ενα αδειο ssd απο usb.Εκει που εχω κολλησει ειναι στο swap.Απο αυτα που διαβασα μαλλον χρειαζεται το swap.Τωρα no hyber με hyber εδω ακρη δ εχω βγαλει.Επισης ο δευτερος ssd εχει τα win μπηκα κανονικα.Κατα την εγκατασταση του μανζαρο ηθελα να σβησω τα win απο αυτο το ssd αλλα δε ειχε επιλογη.Δε θελω να εχω 2 λειτουργικα για να μη μπαινω στο πειρασμο να ανοιγω win. Οποτε πειτε μου πως θα σβησω τα win.Ειδα ενα βιντεο περι 10 πραγματα μετα την εγκατασταση του μανζαρο.Εμαθα το πακμαν.Επισης λεει για αναβαθμιση worlwide σε αποθετηρια κατι τετοιο.Το εκανα αλλα δε ειδα να ολοκληρωνεται.Ειδα οτι nvidia εχει εγκασταθει driver.Ρυθμισα και την ωρα.Αυτα για πρωτη μερα.Εννοειται θα δω παλι το βιντεακι για να αποτυπωθουν καποια πραγματα.Γνωριζω οτι ειμαι χαμενος και ψαχνομαι σε αυτο που λεγεται μανζαρο αλλα ευελπιστω να βρω την ακρη.Κατα την εγκατασταση μπηκε αυτοματα 64 αυτο που ηθελα αλλα δε ειδα καπου επιλογη για 32 η 64.Εκτος και αν αυτο που κατεβασα ηταν μονο 64 δε θυμαμαι.Οποιος εχει τη καλοσυνη να βοηθησει ας βοηθησει.

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάθε αρχή και δύσκολη!

Υπόψιν ότι έχω χρόνια να χρησιμοποιήσω Λινουξ, οπότε μπορεί όσα πω να είναι λίγο outdated:

 

- Όσον αφορά το swap, σου δίνονται τρεις επιλογές. No swap, Swap No Hibernate και Swap with Hibernate.

Η δουλειά του swap είναι να χρησιμοποιεί τον σκληρό δίσκο ως προσωρινή μνήμη όταν η μνήμη ραμ εξαντληθεί. Η επιλογή No swap απευθύνεται σε όσους έχουν πολλή ραμ (>16GB) και θεωρούν ότι το swap απλά θα τους επιβραδύνει. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στα Windows και ονομάζεται Pagefile (δεν είναι όμως ανεξάρτητο partition).

 

Οι επόμενες δύο επιλογές είναι και οι δύο σωστές για εσένα (και για τον μέσο χρήστη). Το hibernation είναι όταν ο υπολογιστής μπαίνει στην "αναμονή", εξαιρετικά χρήσιμο για λαπτοπς, για να μην κάνεις συνέχεια boot και shutdown. Για να μπει στην αναμονή ένα λειτουργικό σύστημα, κάπου πρέπει να κρατηθεί το session αποθηκευμένο, για να θυμάται την ακριβή του κατάσταση όταν ξανανοίξει το pc. Ε, στο Λινουξ αυτό αποθηκεύεται στο swap. Το πρόβλημα εδώ είναι πως το hibernate δεν δουλεύει καλά στο Λινουξ, οπότε ίσως να μην κερδίζεις και πολλά με την τρίτη επιλογή (αφού θα ενεργοποιήσεις κάτι που δεν θα δουλεύει στην τελική). Άρα, αυτό που επέλεξες καλό είναι, το swap no hibernate δηλαδή.

 

 

- Οι επιλογές που σου δίνει η Nvidia στο Λινουξ είναι δύο, ο ανοιχτός (nouveau) και ο κλειστός/proprietary driver. Αντίθετα με την Amd, η Nvidia δεν συνεισφέρει στον ανοιχτό driver (ή συνεισφέρει ελάχιστα, ώστε πρακτικά να μην έχει νόημα), με αποτέλεσμα ο ανοιχτός driver να λειτουργεί "στο περίπου". Άρα ο μόνος λόγος να τον χρησιμοποιήσει κάποιος είναι ιδεολογικός (να θέλει ένα σύστημα pure open source μέχρι το μεδούλι). Η προτεινόμενη κίνηση είναι να βάλεις τον proprietary driver.

 

 

- Όσον αφορά τα Windows, χρειάζεσαι κάποιο εργαλείο που να σου επιτρέπει να κάνεις διαχείριση δίσκων. Αν έχεις εμπειρία με αυτό μέσα στα Windows σκέψου τον ενσωματωμένο disk manager των Windows ή αυτόν της Easeus. Στο Λινουξ τη δουλειά αυτή την κάνει το Gparted, με το kde partition manager σαν εναλλακτική.

Θα έλεγα πως ανάλογα με το desktoo environment που έχεις επιλέξει στη διανομή σου (Gnome? Kde?) να επιλέξεις και το πρόγραμμα για τον δίσκο, γιατί δεν ξέρω τι dependencies έχουν (αν είσαι πχ σε Gnome το kde partition manager μπορεί να σου "τραβήξει" το μισό kde μαζί του, και αντίστοιχα, αν είσαι σε kde μπορεί το gparted να σου "τραβήξει" ένα σωρό gtk πακέτα που δεν χρειάζεσαι).

Από εκεί και πέρα, αν έχεις κατανόηση του πως λειτουργούν τα partitions ενός δίσκου, είναι μερικά απλά κλικ για να σβήσεις τα Windows.

Επεξ/σία από apostolisk86
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, johnmayson είπε

Εκει που εχω κολλησει ειναι στο swap.Απο αυτα που διαβασα μαλλον χρειαζεται το swap.Τωρα no hyber με hyber εδω ακρη δ εχω βγαλει.

Διαβασε αυτα που γραφει ο @apostolisk86 για το θεμα αυτο. Αυτες ειναι γενικες γνωσεις Η/Υ , οχι λινουξ. Στην περιπτωση σου που εχεις 8γιγα ισως να ειναι και περιττο το swap. Tα windows εδω και χρονια εχουν το pagefile , στο linux κοβαμε partition για να παιξει τον ιδιο ρολο. Πλεον ολες οι διανομες υιοθετουν την λογικη του swap file , δηλ o,τι κανουν τα windows τοσα χρονια με το pagefile.
 

3 ώρες πριν, johnmayson είπε

Οποτε πειτε μου πως θα σβησω τα win.

Πηγαινε στην λιστα με τα προγραμματα , βρες καποιο σχετικο με διαχειριση δισκων και partitions , δεν θυμαμαι πως λεγεται το προεγκατεστημενο στο kde , π.χ. πληκτρολογησε "disk" στην λιστα και καποιο προγραμμα θα σου βγαλει και μεσα απο αυτο απλα σβησε τα partitions με τα windows και φτιαξε ενα καινουργιο και φορμαρε το. Αφου ακομα ψαχνεσαι με το λινουξ , θα σε συμβουλευα να τα κρατησεις τα windows.
 

3 ώρες πριν, johnmayson είπε

Εμαθα το πακμαν.Επισης λεει για αναβαθμιση worlwide σε αποθετηρια κατι τετοιο.Το εκανα αλλα δε ειδα να ολοκληρωνεται.

To "pacman" ειναι μεγαλο κεφαλαιο στις archlinux-based διανομες. Στο manjaro μπορεις να κανεις την ζωη σου πιο ευκολη με το "pamac". Ψαξτο στην λιστα με τα προγραμματα και μεσα απο αυτο μπορεις να κανεις τα παντα. Ψαξιμο προγραμματων , εγκατασταση προγραμματων , ενημερωσεις συστηματος.
 

3 ώρες πριν, johnmayson είπε

Γνωριζω οτι ειμαι χαμενος και ψαχνομαι σε αυτο που λεγεται μανζαρο αλλα ευελπιστω να βρω την ακρη.

Θυμασαι αυτο που ειχα γραψει για το μονοθεσιο της φορμουλα 1 που ηθελα να οδηγησω στην παραλιακη ? Σου φανηκε ασχετο τοτε που το εγραψα. Για κατσε φιλοσοφησε το λιγο παραπανω τωρα που πηρες την πρωτη κρυαδα απο το manjaro , μπας και σου φανει λιγο πιο σχετικο.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, johnmayson είπε

σκοπος  ειναι να μη χρησιμοποιησω τερματικο δε τα βλεπω καλα τα πραγματα.

Δεν παιζει. Δεν ειναι windows.

Δημοσ.

Έλα φίλε μου. Είμαι σε artix linux τώρα που σου μιλάω. Ίδιος installer ίδια ευκολία με manjaro και κυρίως χωρίς το systemD (είναι κάτι που έχουν αρκετές διανομές linux και τις κάνει πιο αργές εφόσον εκτελεί πολλές διαδικασίες που δε θα έπρεπε). Το artix είναι και οι αποχωρήσαντες από το manjar (όταν αντι για systemD προσέφερε το ταχύτερο opnerc που έκανε τη διανομή ταχύτερη). Άρα οτι σου πω ισχύει και στην περίπτωσή σου.

Λοιπόν μπορείς πολύ εύκολα να απαλλαγείς από τα windblows 10 σβήνοντας τα όπως βλέπω πως θες.

 

Τα windows τα σβήνεις πολύ απλά μέσω του προγράμματος gparted που κάνει format. Ο εγκαταστάτης που έχει το manjaro (και το artix, και το endeavouros κ.λ.π) είναι ο Calamares και μπορεί να αναλάβει τη δουλειά. Πας εκεί που λέει partition και απλά κάνεις new και σβήνεται το παλιό και κάνοντας create φτιάχνεις τα partition ή αλλιώς κατατμήσεις ή αλλιώς τα μέρη του δίσκου σου. Φαντάσου το δίσκο σαν μια πίτσα που αποτελείται από στρώσεις. Το ζυμάρι σου, η σάλτσα σου και το τυρί είναι τα απαραίτητα στοιχεία σου ή αλλιώς τα partition σου, οι στρώσεις σου, πως το λένε.
 

Πρώτα πρέπει να δεις αν έχεις mbr/legacy bios ή αν έχεις uefi στο σύστημά σου. Όπως το βλέπω 99% είσαι σε uefi οπότε θα κάνεις εγκατάσταση με τον τρόπο uefi τα partition σου. To uefi είναι μία προδιαγραφή για ένα λογισμικό που συνδέει τον οδηγό υλικού με το λειτουργικό σύστημα.

Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση?
Ειναι απλά τα πράγματα...

Θελεις ένα swap partition όπως και δήποτε. Μπορεί να έχεις 32gb ram αλλά καλό είναι πάντα να έχεις swap μνήμη. Θεωρητικά εκεί την υπολογίζεις ως εξής. Αν έχεις 8 gb ram βάζεις τη διπλή. Δηλαδή θα βάλεις 16.000 mib σε αυτό το partition. Αλλά για να σου βγεί στρογγυλός ο αριθμός, θα κάνεις πολλαπλασιασμό 8 gb ram επί 2048 δηλαδή 16384 MiB. Μετά θα δεις κάτω που έχει επιλογή για file system και εκεί πατάς την επιλογή swap και είσαι έτοιμος.

Θέλεις ένα root partition το οποίο θα είναι και boot partition μαζί. Μπορούν να είναι χώρια αλλά επειδή κάνεις δοκιμές καλό είναι να είναι μαζί για να μη σπάσεις κάτι. Φαντάσου εδώ θα φορτώνεις το σύστημά σου και όλα σου τα προγράμματα θα εγκατασταθούν εδώ. Συνεπώς αν έχεις 1 terrabyte σκληρό δίσκο μην πας και δώσεις εδω 800 gb στο partition σου. Για ένα μέσο χρήστη τα 40 gb είναι υπερ αρκετά. Οπότε σε αυτή την περίπτωση που θες 40 κάνεις 20 επί 2048 ή 40 επί 1024 (νομίζω  έπιασες το point του υπολογισμού) και έχεις 40960 MiB ή 40 gb. Διάλεξε ένα file system από την επιλογή κάτω. Έχει διάφορα αλλά τα πιο γνωστά είναι ext4, btrfs και xfs. Εγώ θα συνιστούσα ext4 ή xfs αλλά εσύ βάλε ότι θες. Έτσι και αλλιώς τώρα δύσκολο να τα αξιοποιήσεις στο 100%. Στην τελευταία επιλογή στον installer τσέκαρε (πάτα) το boot flag γιατί όπως είπαμε θα έχεις μαζί root και boot κατάτμηση.

Θέλεις μια κατάτμηση εφόσον είσαι σε uefi: /uefi/boot στην οποία μπαίνει συνήθως ο bootloader (ή ο πυρήνας με/χωρίς initramfs αν δεν έχεις κλασσικό bootloader). Επομένως εδώ θες 512mb και όχι πάνω από 1024mb(1gb) γιατί είναι υπερβολή. Οπότε εδώ επιλέγεις filesystem FAT32 και στο τέλος επιλέγεις msftdata flag.

Τώρα θέλεις μια κατάτμηση για τον home folder σου. Εκεί θα αποθηκεύεις, φωτογραφίες, τραγούδια, εργασίες, projects κ.λ.π Είναι σαν αυτό που έχουν τα windblows το my computer, αν τα λέω καλά γιατί έχω ξεκόψει με τα χαζοwindows. Εδώ διαλέγεις home και filesystem είτε ext4 είτε xfs είτε btrfs κ.λ.π Καλό είναι να διαλέξεις ίδιο με το root partition.

Τώρα είσαι έτοιμος για την εγκατάσταση σου. Για ότι άλλες απορίες έχεις λες.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, apostolisk86 είπε

Κάθε αρχή και δύσκολη!

Υπόψιν ότι έχω χρόνια να χρησιμοποιήσω Λινουξ, οπότε μπορεί όσα πω να είναι λίγο outdated:

 

- Όσον αφορά το swap, σου δίνονται τρεις επιλογές. No swap, Swap No Hibernate και Swap with Hibernate.

Η δουλειά του swap είναι να χρησιμοποιεί τον σκληρό δίσκο ως προσωρινή μνήμη όταν η μνήμη ραμ εξαντληθεί. Η επιλογή No swap απευθύνεται σε όσους έχουν πολλή ραμ (>16GB) και θεωρούν ότι το swap απλά θα τους επιβραδύνει. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στα Windows και ονομάζεται Pagefile (δεν είναι όμως ανεξάρτητο partition).

 

Οι επόμενες δύο επιλογές είναι και οι δύο σωστές για εσένα (και για τον μέσο χρήστη). Το hibernation είναι όταν ο υπολογιστής μπαίνει στην "αναμονή", εξαιρετικά χρήσιμο για λαπτοπς, για να μην κάνεις συνέχεια boot και shutdown. Για να μπει στην αναμονή ένα λειτουργικό σύστημα, κάπου πρέπει να κρατηθεί το session αποθηκευμένο, για να θυμάται την ακριβή του κατάσταση όταν ξανανοίξει το pc. Ε, στο Λινουξ αυτό αποθηκεύεται στο swap. Το πρόβλημα εδώ είναι πως το hibernate δεν δουλεύει καλά στο Λινουξ, οπότε ίσως να μην κερδίζεις και πολλά με την τρίτη επιλογή (αφού θα ενεργοποιήσεις κάτι που δεν θα δουλεύει στην τελική). Άρα, αυτό που επέλεξες καλό είναι, το swap no hibernate δηλαδή.

 

 

- Οι επιλογές που σου δίνει η Nvidia στο Λινουξ είναι δύο, ο ανοιχτός (nouveau) και ο κλειστός/proprietary driver. Αντίθετα με την Amd, η Nvidia δεν συνεισφέρει στον ανοιχτό driver (ή συνεισφέρει ελάχιστα, ώστε πρακτικά να μην έχει νόημα), με αποτέλεσμα ο ανοιχτός driver να λειτουργεί "στο περίπου". Άρα ο μόνος λόγος να τον χρησιμοποιήσει κάποιος είναι ιδεολογικός (να θέλει ένα σύστημα pure open source μέχρι το μεδούλι). Η προτεινόμενη κίνηση είναι να βάλεις τον proprietary driver.

 

 

- Όσον αφορά τα Windows, χρειάζεσαι κάποιο εργαλείο που να σου επιτρέπει να κάνεις διαχείριση δίσκων. Αν έχεις εμπειρία με αυτό μέσα στα Windows σκέψου τον ενσωματωμένο disk manager των Windows ή αυτόν της Easeus. Στο Λινουξ τη δουλειά αυτή την κάνει το Gparted, με το kde partition manager σαν εναλλακτική.

Θα έλεγα πως ανάλογα με το desktoo environment που έχεις επιλέξει στη διανομή σου (Gnome? Kde?) να επιλέξεις και το πρόγραμμα για τον δίσκο, γιατί δεν ξέρω τι dependencies έχουν (αν είσαι πχ σε Gnome το kde partition manager μπορεί να σου "τραβήξει" το μισό kde μαζί του, και αντίστοιχα, αν είσαι σε kde μπορεί το gparted να σου "τραβήξει" ένα σωρό gtk πακέτα που δεν χρειάζεσαι).

Από εκεί και πέρα, αν έχεις κατανόηση του πως λειτουργούν τα partitions ενός δίσκου, είναι μερικά απλά κλικ για να σβήσεις τα Windows.

 

Αποστολη σ ευχαριστω οποτε το θεμα swap το λυσαμε.Αυτο ειναι το βιντεο που βλεπω και προσπαθω να κανω καποια πραγματα.Στο παμακ ( και οχι πακμαν που ειπα εγω χαριτολογωντας χωρις να γνωριζω οτι υπαρχει και πακμαν)παει στο preferences official repositories παταει στο world οπως και γω για refresh ενω περιμενω κανα 20 λεπτο συνεχιζει να γυρναει το κυκλακι το χρωματιστο χωρις να γινεται τιποτα γιατι;; Μετα παει σε μια επιλογη disks σε μενα δε υπαρχει αυτη η επιλογη. Μετα παει στο hardware configuration εκει σε μενα εχει video nvidia check sto installed. Και μετα video nvidia 390xx κανενα τικ.εδω τι κανουμε ετσι πρεπει να ναι;;Αφηνουνε στη ακρη σβησιμο windowS αφου λυσουμε αυτα θα ασχοληθουμε αργοτερα.πληροφοριες τωρα kde plasma 5.21.4 kernel version 5.10.30.1 manjaro

Gtaphics την γραφει gtx 950 κανονικα platform x11 απλως τα αναφερω για να ξερετε τι εχω.

Ας βρουμε αυτα  και μετα πιανουμε σβησιμο windows.

Δημοσ.

@johnmayson

Όσον αφορά τα repositories, δοκίμασε κι άλλα, ειδικά αν έχει Greece/Ntua. Θα κερδίσεις και σε ταχύτητα. Μπορεί κάτι να έτυχε στο δίκτυο και να μην μπορείς να επικοινωνήσεις με το worldwide repository. Μικρό το κακό.

 

Για την nVidia καλό θα ήταν να μας δείξεις κάποιο screenshot να δούμε ακριβώς τι δείχνει. Το θέμα με το linux είναι πως δεν μπορείς να αποφύγεις το terminal, αφού είναι το πιο κύριο συστατικό του λειτουργικού. Ας πούμε ένα  "sudo lshw -C display" στο τερματικό πιθανότητα θα μας έλυνε άμεσα τις απορίες.

 

Πάντως γνώμη μου είναι ότι αφού δεν έχεις εμπειρία με Λινουξ δεν είναι ιδανική επιλογή το Manjaro. Ένα Ubuntu θα ήταν πολύ πιο βολικό.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...