Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: μένω σε σπίτι ~60τμ και χρειάζεται να μεταφέρω το internet από το σαλόνι που βρίσκεται το router (Cosmote 50mbps - Speedport Plus) στο δωμάτιο όπου βρίσκονται 2 υπολογιστές για τηλεργασία. Αυτή τη στιγμή σαν προσωρινή λύση έχω τραβήξει καλώδιο ethernet από το router στο σαλόνι που καταλήγει σε ένα switch και παίρνουν με καλώδιο δίκτυο τα 2 pc. Αυτό δεν βολεύει καθώς το καλώδιο διατρέχει όλο το σπίτι πράγμα που το κάνει ενοχλητικό και καθόλου πρακτικό.

Για να ξεφορτωθώ το καλώδιο έχω σκεφτεί 2 λύσεις: 

- Powerline (πιθανόν devolo) με mesh wifi ώστε να κλείσω και το wifi από το Speedport. Το σπίτι είναι διαμέρισμα σε πολυκατοικία και έχει μονοφασικό ρεύμα.

- Mesh AP (Tp-link M4 v2) με 2 μονάδες ώστε να τοποθετηθεί μια στο σαλόνι στο router, η δεύτερη στο δωμάτιο και πάνω της (έχει 2 ethernet ports) τα 2 pc. Και με αυτόν τον τρόπο θα καταργηθεί το wifi από το Speedport. 7-8 μέτρα απόσταση σε ευθεία με 2 εσωτερικούς τοίχους ανάμεσα (το μπάνιο).

Το πρόβλημα μου δεν είναι το κόστος, καθώς οι δυο λύσεις φαίνεται να είναι σχετικά κοντά στα λεφτά, όμως θέλω να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και με τις λιγότερες απώλειες. Ξέρω πως τα powerline εξαρτώνται αποκλειστικά από την ηλεκτρική εγκατάσταση (δεν γνωρίζω πόσο καλή είναι - πολυκατοικία του 2007) και μπορεί τελικά να έχω θέμα, που βέβαια δεν μπορώ να το προβλέψω. Από την άλλη επειδή δεν έχω εμπειρία, είμαι επιφυλακτικός στα Deco καθώς δεν γνωρίζω πόσο καλά μπορεί να μεταφερθεί ασύρματα το δίκτυο μεταξύ τους.

Νομίζω κλίνω προς τα Deco M4 αλλά κάθε γνώμη που μπορεί να βοηθήσει δεκτή.

Δημοσ.

Τα Deco M4 τα έχω και έχω καλύψει χώρο 125 τετραγωνικών (με 3 από αυτά) και με wifi Που μοιράζει 200άρα γραμμή (220) από άκρη σε άκρη όλο το εύρος της, με ένα μεγάλο ΑΛΛΑ... 

όλα τα Deco τα έχω συνδεδεμένα με καλώδιο, και όχι ασύρματα με το βασικό ρούτερ.

Αυτό που θα πω είναι ότι λογικά το διαμέρισμα εφόσον αναφέρεις ότι είναι φτιαγμένο πρόσφατα (2007) το πιο πιθανό είναι ότι τρέχει καλωδίωση στη τηλεφωνία με utp κάτι που μπορείς να εκμεταυλευτείς είτε να περάσεις κατευθείαν το σήμα (ανάλογα το πως τα έχουν φτιάξει από θέμα συνδεσμολογίας) στο δωμάτιο με utp, είτε να συνδέσεις τα αντίστοιχα Deco μέσα από την καλωδίωση αυτή έστω και σε 100άρι δίκτυο (χρησιμοποιώντας μόνο τα 2 ζεύγη αν δεν είναι εφικτό και τα 4). εξάλλου στην περίπτωση σου σε υπερκαλύπτει. 

Αν όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα στείλε Pm. 

Δημοσ.

Τα Deco M4 v1 2 τεμάχια  τα εχω σε σπίτι 80 τμ.

Το πρώτο στο σαλόνι δίπλα στο ρούτερ με καλώδιο τοποθετημένο σε δύο μέτρα ύψος περίπου πάνω σε έπιπλο.  

Το δεύτερο στο μεσαίο δωμάτιο και αυτό  ψηλά 2 - 2.5 μετρα πάνω σε γραφείο. Αυτό συνδέεται ασύρματα με το πρώτο deco , και πάνω σε αυτό έχω συνδεδεμένο με καλώδιο τον σταθερό υπολογιστή. 

Η γραμμή που έχω είναι οπτική ίνα 100/10.

Ο υπολογιστής ενσύρματα , 

2 κινητά και 2 tvbox  ασύρματα όλα όμως συνδεδεμένα στα 5 ghz  τερματίζουν την γραμμή. 

Στο πρόχειρο σχέδιο που σε κάνω τα στρογγυλά είναι τα deco τα τετράγωνα είναι τα tvbox 

Screenshot_20210427-081617_Samsung Notes.jpg

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Thermomangr είπε

Τα Deco M4 τα έχω και έχω καλύψει χώρο 125 τετραγωνικών (με 3 από αυτά) και με wifi Που μοιράζει 200άρα γραμμή (220) από άκρη σε άκρη όλο το εύρος της, με ένα μεγάλο ΑΛΛΑ... 

όλα τα Deco τα έχω συνδεδεμένα με καλώδιο, και όχι ασύρματα με το βασικό ρούτερ.

Αυτό που θα πω είναι ότι λογικά το διαμέρισμα εφόσον αναφέρεις ότι είναι φτιαγμένο πρόσφατα (2007) το πιο πιθανό είναι ότι τρέχει καλωδίωση στη τηλεφωνία με utp κάτι που μπορείς να εκμεταυλευτείς είτε να περάσεις κατευθείαν το σήμα (ανάλογα το πως τα έχουν φτιάξει από θέμα συνδεσμολογίας) στο δωμάτιο με utp, είτε να συνδέσεις τα αντίστοιχα Deco μέσα από την καλωδίωση αυτή έστω και σε 100άρι δίκτυο (χρησιμοποιώντας μόνο τα 2 ζεύγη αν δεν είναι εφικτό και τα 4). εξάλλου στην περίπτωση σου σε υπερκαλύπτει. 

Αν όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα στείλε Pm. 

Καταλαβαίνω πλήρως αυτό που λες. Ισχύει οι τηλεφωνικές πρίζες είναι με καλώδιο UTP και στο δωμάτιο υπάρχει δεύτερη τηλεφωνική πρίζα.

Λογικό, αν συνδεθούν ενσύρματα με το router και μεταξύ τους με καλώδιο backhaul.

Δεν είμαι σίγουρος αν καταλήγουν όλα τα ζεύγη από την πρίζα στο σαλόνι στο δωμάτιο. Πρέπει να το ελέγξω. Έχεις κάπου εύκαιρη την συνδεσμολογία;

9 ώρες πριν, nik187 είπε

Τα Deco M4 v1 2 τεμάχια  τα εχω σε σπίτι 80 τμ.

Το πρώτο στο σαλόνι δίπλα στο ρούτερ με καλώδιο τοποθετημένο σε δύο μέτρα ύψος περίπου πάνω σε έπιπλο.  

Το δεύτερο στο μεσαίο δωμάτιο και αυτό  ψηλά 2 - 2.5 μετρα πάνω σε γραφείο. Αυτό συνδέεται ασύρματα με το πρώτο deco , και πάνω σε αυτό έχω συνδεδεμένο με καλώδιο τον σταθερό υπολογιστή. 

Η γραμμή που έχω είναι οπτική ίνα 100/10.

Ο υπολογιστής ενσύρματα , 

2 κινητά και 2 tvbox  ασύρματα όλα όμως συνδεδεμένα στα 5 ghz  τερματίζουν την γραμμή. 

Στο πρόχειρο σχέδιο που σε κάνω τα στρογγυλά είναι τα deco τα τετράγωνα είναι τα tvbox 

Screenshot_20210427-081617_Samsung Notes.jpg

Μια πρόχειρη κάτοψη στο Paint:

image.png.bfd0bca8f4de3038779d979a1946e17f.png

Μ4 1 και 2 είναι τα σημεία που σκέφτομαι να μπουν.

Νομίζω με την 50αρα λογικά δεν θα έχω θέμα.

Επομένως να προτιμήσω γενικά τα Deco από τα Powerlines;

Δημοσ.

Θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. 

Παλιά είχα και εγώ powerline ( tplink 4010p kit  , tplink  4020p kit, και τα devolo magic 1 starter kit ) με adsl 24αρα αλλά δεν μου άφησαν και την καλύτερη εντύπωση. 

Για το δικό μου σπίτι με την δικιά μου Ηλεκτρολογικη εγκατάσταση είδα μεγάλη αναβάθμιση με τα deco σε σχέση με τα powerline που είχα. 

Τα deco τα δούλεψα και 3 μήνες με την 24αρα  πριν κάνω αναβάθμιση σε 100αρα .

Στο σχέδιο που σου έκανα μετά το πρώτο deco είναι ένα δωμάτιο 3,4 μέτρα και μετά ένα δεύτερο  σχεδόν το ίδιο. 

Στο τέλος του δεύτερου δωματίου και με το κινητό στο χέρι το οποίο είναι συνδεδεμένο στο πρώτο deco σε speedtest πιάνω και τα 100 της σύνδεσής μου.

Δημοσ.

Έριξα παραγγελία για το 3-pack ώστε μελλοντικά να μπορώ να καλύψω μεγαλύτερο σπίτι.

Θα αντικαταστήσω και την πρίζα του δωματίου με ethernet ώστε να συνδεθούν τα Deco ενσύρματα.

Δημοσ.

red7 καλοφόρετα να είναι και πιστεύω ότι θα τα χαρείς... αν και μελλοντικά θα κάνω και αναβάθμιση στα Χ60 προσωπικά, (τι να κάνουμε πρέπει να καλύψουμε το αίσθημα αινθουσιασμού).

παρόλα αυτά δεν είναι απλό να βρεις ποια πάνε που γιατί υπάρχουν κατασκευές που είναι σε σειρά (για τα utp αναφέρομαι) και υπάρχουν και κατασκευές τύπου αστέρα. αν θες λεπτομέρειες ίσως καλύτερα από Pm και μην σου πω και από τηλ καλύτερα για πιο συγκεκριμένα.

σε κάθε περίπτωση ψάξε αν έχεις ένα σημείο στο σπίτι που μαζεύονται όλα τα utp (συνήθως το κουτί που μπαίνει ο συναγερμός).

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Update:

Στην κεντρική πρίζα του σαλονιού όπου έρχεται το τηλεφωνικό utp έβαλα διπλή πρίζα (τηλέφωνο και δίκτυο). Από εκεί έφευγε utp για το δωμάτιο όπου και αντικατέστησα την παλιά τηλεφωνική πρίζα με δικτύου. Εκεί έβαλα ένα switch όπου πέφτει πάνω ένα pc και το deco Μ4.2. Το deco M4.1 είναι πάνω στο router και συνδέεται με την πρίζα που καταλήγει στο δωμάτιο.

Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...