Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ την παρέα

Μετά από αρκετή σκέψη σκέφτομαι να αποκτήσω ένα παπαγάλο ως κατοικίδιο

Θεωρώ ότι είναι το ιδανικό μιας και αρέσουν και στον γιο μου (6 ετών)

Αρχικά αν και είμαι κατά της αγοράς κατοικίδιων, παλαιότερα είχα γάτα που φυσικά είχα υιοθετήσει, νομίζω για τους παπαγάλους δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Κλίνω προς badgie ή cocatiel, σίγουρα δε θα ήθελα κάτι μεγαλύτερο, και θα ήθελα να μάθω σχετικά με τι εξοπλισμό θα χρειαστώ, χρόνο εξημέρωσης, κάτι που θα πρέπει να προσέξω στη συμβίωση με ένα παπαγαλάκι κλπ.

Παρακαλώ οι γνώστες δώστε τα φώτα σας! κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη!

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Καταρχήν μην αγοράσεις απο pet shop. 

Θα παρεις οσο το δυνατόν μεγαλύτερο κλουβι μπορεις με βαση τα χρηματα που εχεις να διαθεσεις. Θα πρεπει να εχει οριζόντια (και οριζόντια δλδ) καγκελα, γιατί οι παπαγαλοι σκαρφαλώνουν πολυ.

Επίσης θα παρεις αρκετα παιχνιδια, με βαση το μεγεθος του κλουβιού και ξύλινες πατηθρες. Σίγουρα ασβεστη ή κόκαλο σουπιας. Απο τροφη δεν θα βασιστεις μοναχα σε σπορια, αλλα θελει και καθημερινα φρουτα και λαχανικά. Κυκλοφορούν διαφορες λιστες για το ποια απο αυτα ειναι ασφαλη και ποια τοξικά. 

Γενικώς το θεμα της εξημέρωσης εχει να κανει κυριως με τον χρονο που εχεις να διαθεσεις αλλα και με την ρατσα και τον χαρακτήρα του παπαγάλου.

Μπορείς να βρεις εκτροφεα και να παρεις καλύτερα ενα παπαγαλακι εξημερωμένο και ταισμενο στο χέρι, πράγμα που θα κανει την συμβίωση πολυ καλύτερη. Εννοείται πως θα το αφηνεις ελεύθερο κλπ.

Τωρα τα budgie ενω τα λατρεύω, ειναι ευαίσθητα πουλακια, εχε το κι αυτο στο νου σου. Το κλουβι γενικως είναι καλο να το εχεις υπερυψωμένο και οχι στο έδαφος και σίγουρα οχι στην κουζινα ή σε χώρο καπνιζόντων γιατι έχουν πολυ μικρα πνευμόνια και ειναι ευαίσθητα σε μυρωδιές ή στην τοξικότητα του καπνου τηγανισματος πχ κλπ.

Λιγο αχταρμά τα έγραψα  :lol:

• Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καθόλου αχταρμά, νομίζω έβαλες τη σκέψη μου σε μια σειρά 😁 

Χρόνος οπως λίγο πολύ σε όλους μας είναι σχετικά περιορισμένος, αλλά υπάρχει διάθεση να ασχοληθούμε μαζί του

Το ελεύθερο τι σημαίνει? Στο κλουβί θα είναι φαντάζομαι το βράδυ σίγουρα και τη μέρα θα το βγάζουμε όταν θέλουμε να ασχοληθούμε μαζί του?

Επίσης με το θέμα των ακαθαρσιών τι γίνεται? Εκπαιδεύεται μέσα στο κλουβί?

Τέλος με το θέμα των διακοπών και γενικά των μετακινήσεων, τι κάνουμε?

Επεξ/σία από kakofonixx
  • Moderators
Δημοσ.

Κοιτα κανονικά πρεπει να τον αφηνεις ελευθερο κάθε μέρα καποιες ωρες και να ασχολείστε μαζι του. Εννοείται αυτα μετα απο καναν μηνα που θα σας συνηθίσει. 

Οσο για τις ακαθαρσίες, αυτο το δέχεσαι και εισαι με ενα  πανι σε stand by. Κάποιοι εχουν εκπαιδευσει τα δικα τους να τα κάνουν στο κλουβί αλλα δεν εχω καταλήξει αν είναι urban legend 😛

Oσο για διακοπες, πρεπει οπωσδήποτε να το αφησεις  σε κάποιον φιλο κλπ. Είναι πολυ κοινωνικα πουλακια και μαραζωνουν και στρεσάρονται ευκολα.

• Like 3
  • 7 μήνες μετά...
Δημοσ.

Επαναφέρω το θέμα καθώς θέλουμε με την κοπέλα μου ένα budgie. Μας αρέσουν πολύ τα παπαγαλάκια και οι πιο μεγάλοι παπαγάλοι.

@stormrainοόταν λες ότι είναι ευαίσθητα τα budgie, τι εννοείς; Έχουν θέμα με το κλίμα και είναι εύκολο να κρυώσουν (κρυώνουν τα πουλάκια; 😂).

Με ενδιαφέρει να μάθω τι γίνεται αν χρειαστεί να ταξιδέψουμε με το παπαγαλάκι μαζί. Αν χρειαστεί να πάρουμε από pet shop τι να προσέξουμε;

• Moderators
Δημοσ.
1 ώρα πριν, MrRush είπε

Επαναφέρω το θέμα καθώς θέλουμε με την κοπέλα μου ένα budgie. Μας αρέσουν πολύ τα παπαγαλάκια και οι πιο μεγάλοι παπαγάλοι.

@stormrainοόταν λες ότι είναι ευαίσθητα τα budgie, τι εννοείς; Έχουν θέμα με το κλίμα και είναι εύκολο να κρυώσουν (κρυώνουν τα πουλάκια; 😂).

Με ενδιαφέρει να μάθω τι γίνεται αν χρειαστεί να ταξιδέψουμε με το παπαγαλάκι μαζί. Αν χρειαστεί να πάρουμε από pet shop τι να προσέξουμε;

Βασικα αυτο ακριβως, κρυώνουν ευκολα και γενικά ειναι λιγο ευαισθητα σε αλλαγες θερμοκρασίας κλπ. Το κακο με τους παπαγαλους (και γενικά με τα πτηνα νομιζω), ειναι πως λογω dna και μηχανισμους αμυνας, δεν εκδηλωνουν τα συμπτώματα τους (για να μην γινονται στόχοι θηρευτων). Αυτο ενω είναι πολυ χρησιμο στην φυση, πρακτικά σημαινει πως αν το παπαγαλακι σου εκδηλωσει αδιαθεσια, είναι ηδη πολυ αργα.

Αν είναι να ταξιδεψεις μαζι οδικώς, δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Ειναι στον κλουβί του και συνηθως ειναι ήσυχο. Αν στρεσσαριστει, το σκεπαζεις με ενα πανι και ηρεμει.

Οσο για το pet shop, δεν ξερω, δεν μπορω να σου προτείνω να το πάρεις απο εκει, οι συνθήκες διαβιωσης τους είναι συνηθως κακες, πραγμα που σημαινει πως ταλαιπωρούνται αρκετα. Συν οτι οι συνθήκες υγιεινής ειναι αρκετές φορες αθλιες και εχουν και διάφορες ασθενειες. Το ότι δεν φιλτράρουν τις γεννες και εχουν αιμομιξίες ενιοτε, δεν το αγγιζω καν... 

Μπες σε καποια ομάδα στο Facebook όπως ειναι η Παπαγαλοπαρεα (και αλλες) και θα βρεις απειρες πληροφορίες, καθώς και εκτροφείς που θα σου δωσουν ενα υγιές και φροντισμένο πουλακι.

Το κακο πάντως με τα budgie (γενικα τωρα μιλάω), ειναι πως ειναι "φθηνη" ρατσα και ο αλλος δεν το πολυψαχνει, πάει εκει στο pet και ο,τι του βγει. Είναι κρίμα γιατι ειναι πολυ εξυπνα πουλακια, αλλα σπανια θα δεις κατοχο να έχει ψαξει για κλουβιά, διατροφες κλπ.

Οχι πως δεν μπορει να υπαρχει αντίστοιχο και σε αλλες ρατσες, αλλα οταν ο αλλος δωσει 100 ή 200 ευρω για μια κονουρα πχ, θα το ψαξει και λιγο παραπάνω. Αν και όχι πάντα...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρεπει καποιος να καθαριζει το κλουβι, μπελα θα βαλετε στο κεφαλι σας. Εκτος αν εχετε ελευθερο χρονο και ορεξη για να υπηρετειτε ενα παπαγαλο.

ενας γνωστος μου εσκασε πανω απο χιλιαρικο για να παρει ενα african grey, περα οτι πηρε γυναικα να του καθαριζει το κλουβι γιατι βαριοταν, ο parrot επαθε κλακαζ και αρχισε να τρωει τα φτερα του και να μαδαει. Κακο τελος ειχε καπου 4 χρονια εζησε.

Επεξ/σία από Vault13
  • Sad 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Vault13 είπε

Πρεπει καποιος να καθαριζει το κλουβι, μπελα θα βαλετε στο κεφαλι σας. Εκτος αν εχετε ελευθερο χρονο και ορεξη για να υπηρετειτε ενα παπαγαλο.

ενας γνωστος μου εσκασε πανω απο χιλιαρικο για να παρει ενα african grey, περα οτι πηρε γυναικα να του καθαριζει το κλουβι γιατι βαριοταν, ο parrot επαθε κλακαζ και αρχισε να τρωει τα φτερα του και να μαδαει. Κακο τελος ειχε καπου 4 χρονια εζησε.

Τόσο πρόβλημα δημιουργεί ο παπαγάλος με ακαθαρσίες και βρώμα στο κλουβί; 

Εγω θυμάμαι στα καναρίνια και άλλα πουλιά που είχανε συγγενεις στα σπίτια τους παλαιότερα, έβαζαν μια εφημερίδα στον πάτο του κλουβιού, όταν λερωνοταν την άλλαζαν, που και που έκαναν και ένα γενικότερο καθάρισμα. 

• Moderators
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Vault13 είπε

Συγγνώμη αλλα ο γνωστος σου ανήκει στην κατηγορία που για λόγους political correctness θα ονομάσω κακους ιδιοκτήτες.

Πηγε και πηρε μια απο τις πιο απαιτητικες ράτσες και τον έκανε να μαδιεται. Οι παπαγάλοι αυτού του ειδους ειναι πανέξυπνοι, νομιζω φτανουν σε νοημοσύνη 4χρονο ανθρωπο, πραγμα που ειναι πολυ καλο γιατί... interaction, αλλα ειναι επισης κακο γιατι πρέπει να τους εχεις παντα σε εγρήγορση για να μην βαριουνται, διότι αν παθουν καταθλιψη και στρεσσαριστουν, μαδιουνται. Θελουν να τους εχεις εκτος κλουβιου, πολλα παιχνιδια, καποιον να ασχολείται συνεχεια κ.ο.κ

Καλα για τις ιδιαιτεροτητες στη διατροφή δεν το συζητάμε. 

Κανονικα  ζουν 25 χρονια νομίζω...

5 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Τόσο πρόβλημα δημιουργεί ο παπαγάλος με ακαθαρσίες και βρώμα στο κλουβί; 

Εγω θυμάμαι στα καναρίνια και άλλα πουλιά που είχανε συγγενεις στα σπίτια τους παλαιότερα, έβαζαν μια εφημερίδα στον πάτο του κλουβιού, όταν λερωνοταν την άλλαζαν, που και που έκαναν και ένα γενικότερο καθάρισμα. 

Αυτη ειναι η φιλοσοφία, αλλα ειναι θεμα διαστάσεων, ο afrikan grey ειναι μεγαλος παπαγαλος, οπότε ολα πανε αναλογικά. 

• Like 3
Δημοσ.
Στις 24/4/2021 στις 1:59 ΜΜ, stormrain είπε

Κοιτα κανονικά πρεπει να τον αφηνεις ελευθερο κάθε μέρα καποιες ωρες και να ασχολείστε μαζι του. Εννοείται αυτα μετα απο καναν μηνα που θα σας συνηθίσει. 

Οσο για τις ακαθαρσίες, αυτο το δέχεσαι και εισαι με ενα  πανι σε stand by. Κάποιοι εχουν εκπαιδευσει τα δικα τους να τα κάνουν στο κλουβί αλλα δεν εχω καταλήξει αν είναι urban legend 😛

Oσο για διακοπες, πρεπει οπωσδήποτε να το αφησεις  σε κάποιον φιλο κλπ. Είναι πολυ κοινωνικα πουλακια και μαραζωνουν και στρεσάρονται ευκολα.

Αν και παλιό το post να πω ότι μάλλον δεν είναι urban legend καθώς είχα την εξής "επαφή" πέρσι.

Είμαι σε γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων κοντά στο μεταφορών για μία μεταβίβαση και κάποια στιγμή μπαίνει ο ιδιοκτήτης ωσάν...πειρατής (με ένα παπαγάλο στον ώμο). Με το που μπαίνει πλησιάζει το σημείο που είναι του παπαγάλου (δεν θυμάμαι αν ήταν ανοιχτό κλουβί ή απλά ένα ξυλάκι για να κάθεται) και ο παπαγάλος περνάει εκεί και μόλις είναι στη θέση του ρίχνει και μία...οβίδα.

Κοιτάω τον άνθρωπο στην πλάτη για λέρωμα, δεν είχε τίποτα. Όταν τον ρώτησα σχετικά μου είπε ότι έχει συνηθίσει να κάνει στο συγκεκριμένο χώρο στο γραφείο και σε έναν αντίστοιχο στο σπίτι και γενικά δεν λερώνει αλλού.

Τώρα κατά πόσο αυτό είναι η εξαίρεση ή ο κανόνας αναφορικά με τους παπαγάλους, δεν μπορώ να το πω.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Αν και παλιό το post να πω ότι μάλλον δεν είναι urban legend καθώς είχα την εξής "επαφή" πέρσι.

Είμαι σε γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων κοντά στο μεταφορών για μία μεταβίβαση και κάποια στιγμή μπαίνει ο ιδιοκτήτης ωσάν...πειρατής (με ένα παπαγάλο στον ώμο). Με το που μπαίνει πλησιάζει το σημείο που είναι του παπαγάλου (δεν θυμάμαι αν ήταν ανοιχτό κλουβί ή απλά ένα ξυλάκι για να κάθεται) και ο παπαγάλος περνάει εκεί και μόλις είναι στη θέση του ρίχνει και μία...οβίδα.

Κοιτάω τον άνθρωπο στην πλάτη για λέρωμα, δεν είχε τίποτα. Όταν τον ρώτησα σχετικά μου είπε ότι έχει συνηθίσει να κάνει στο συγκεκριμένο χώρο στο γραφείο και σε έναν αντίστοιχο στο σπίτι και γενικά δεν λερώνει αλλού.

Τώρα κατά πόσο αυτό είναι η εξαίρεση ή ο κανόνας αναφορικά με τους παπαγάλους, δεν μπορώ να το πω.

Να, αυτο ειναι φοβερο ας πουμε, θα πληρωνα μεχρι και εκπαιδευτή για κατι τετοιο!

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Vault13 είπε

Συμπάθα με, αλλά τέτοιο σκεπτικό θα είχε κι ο φίλος σου κι έφτασε να μαδιέται από στρες/μελαγχολία ο παπαγάλος του. Και θα κακοπερνούσε ό,τι κι εάν έπαιρνε, γιατί θα έπρεπε πάλι να το "υπηρετεί" και ωχού πού ν' ασχολείται τώρα. 

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Mrs. Hyde είπε

Συμπάθα με, αλλά τέτοιο σκεπτικό θα είχε κι ο φίλος σου κι έφτασε να μαδιέται από στρες/μελαγχολία ο παπαγάλος του. Και θα κακοπερνούσε ό,τι κι εάν έπαιρνε, γιατί θα έπρεπε πάλι να το "υπηρετεί" και ωχού πού ν' ασχολείται τώρα. 

Εμ πέσ'τα, άμα αγοράζεις ζωντανά για το φλεξ έτσι είναι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Mrs. Hyde είπε

African greys are considered high maintenance pets. While “greys” are entertaining and rewarding to keep, they prefer a routine schedule and require a substantial amount of time with their owners. Therefore, African grey parrots may not be appropriate for those who work odd hours, travel frequently, or spend many hours away from home.

https://www.avianandexotic.com/care-sheets/birds/african-grey/

11 ώρες πριν, stormrain είπε

Συγγνώμη αλλα ο γνωστος σου ανήκει στην κατηγορία που για λόγους political correctness θα ονομάσω κακους ιδιοκτήτες.

Κακως πουλιουνται. Αγρια Ζωα σε αιχμαλωσια ειναι, και προς εξαφανιση. Γιαυτο και το >1000€

Επεξ/σία από Vault13
  • Moderators
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Vault13 είπε

Αγρια Ζωα σε αιχμαλωσια ειναι, και προς εξαφανιση. Γιαυτο και το >1000

Ενω δεν διαφωνω με την θεωρια αυτη φυσικά, οι παπαγάλοι που βρισκονται στην αιχμαλωσία και πουλιούνται, δεν ειναι εισαγόμενοι απο την φυση (πλεον και ευτυχως), αλλα εκτρέφονται.

Παρεμπιπτόντως το λινκ που παρέθεσες λεει αυτο ακριβως που ειπα πριν, πως ειναι ιδιαίτερα απαιτητικη ρατσα. Αλλα δε σημαινει πως το υπηρετεις, για τον ιδιο λογο που δεν υπηρετεις εναν σκυλο πχ. Είναι μελος της οικογένειας κλπ κλπ. 

Απλά ο κοσμος δεν καταλαβαίνει πως ενας παπαγαλος δεν ειναι καναρίνι ξερωγω να το εχεις μόνιμα στο κλουβί και να του βάζεις λιγο καναβουρι, αλλα εχει περίπου τις αναγκες ενος σκυλου. Περιπου.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...