Προς το περιεχόμενο

NVMe SAMSUNG MZNLF128HCHP-000H1 πρέπει να ανησυχώ?

Petros Electron

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα,

Εχω τον παραπάνω δίσκο στο λαπτοπ μου. Το hard disk sentinel αναφέρει υγειά 70%. Πιστεύετε ότι πρέπει να τον αλλάξω?. Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει καμιά μερα τελείως?. Να αναφέρω οτι εχω το λειτουργικό σε αυτόν (Win10), και προς το παρόν δεν εχω δει να μου κανει προβλήματα. Επισης προτείνετε μου καμιά καλή μαρκα/τυπο NVMe στα 120~128GB για αντικατάσταση αν χρειαστεί.

Ευχαριστώ

Capture2JPG.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το hdsentinel ειναι τελευταια εκδοση ? Αν οχι , βαλτην εστω και σαν trial και ξαναδες. Εμενα παλιοτερες εκδοσεις hdsentinel βγαζουν διαφορετικα αποτελεσματα απο την τελευταια.

Επισης δωσε πληροφοριες , ποσο καιρο τον εχεις τον δισκο , ποσο γεματος ειναι , αν βλεπεις μειωση αποδοσης κλπ. Κατεβασε και το crystaldiskinfo και δες και απο κει πληροφοριες.
Με το δεδομενο οτι οι εγγραφες στα κελια των ssd ειναι πεπερασμενου αριθμου , καλο ειναι οι ssd , να εχουν αρκετο χωρο αδειο , ωστε οι εγγραφες/σβησιματα να γινονται σε μεγαλο αριθμο κελιων (cells) , ωστε η φθορα να γινεται ομοιομορφα και να απλωνεται σε οσο πιο πολλα κελια ειναι δυνατον , και να μην επικεντρωνεται σε λιγοστα κελια απο την στιγμη που εχει λιγο ελευθερο χωρο. Γιατι αυτα τα λιγα κελια θα φτασουν στο οριο εγγραφων τους νωριτερα απο τα υπολοιπα που ειναι κατελλειμενα και ως εκ τουτου δεν γραφονται/σβηνονται συχνα και θα καταστουν προβληματικα/μη λειτουργικα γρηγοροτερα απο τα υπολοιπα. Αν το μηνυμα του hdsentinel ισχυει , μαλλον εχει να κανει με τον αριθμο εγγραφων/σβησιματων και μαλλον εχει να κανει με το οτι δεν υπαρχει πολυς ελευθερος χωρος (λογικο , σε 128αρι δισκο) , ωστε να δουλεψει αποδοτικα αυτο που περιεγραψα παραπανω.

Επεξ/σία από mphxths

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@mphxths

Ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες.

1) Τον δίσκο τον εχω από τότε που πήρα το λαπτοπ είναι περίπου 4 χρονιά (Ηταν μερος του πακετου).

2) Μείωση απόδοσής οχι δεν εχω δει. Καποιες φορες μου εκανε κολλήματα το laptop αλλα εδω και 2 μήνες εχω κανει φορματ και τα εχω ολα βάλει απο την αρχη και παει καλα. Κατέβασα και το crystaldiskinfo και απο εκει φαίνεται οκ?. (φωτο)

3) Ο δίσκος ειναι κατα 48,2% γεμάτος, βεβαία υπήρχαν και εποχες που ηταν ποιο γεμάτος όταν είχα βάλει πολλά προγράμματα.

4) Η εκδοσή του hdsentinel ειναι η τελευταία. Το εχω unregister θα το τρέξω σαν trial να δω αν αλλάζει κατι.EDIT: επειδή τρέχω portable edition δεν υπαρχει αυτη η δυνατότητα

Ευχαριστώ για τις οποίες απαντήσεις.

Capture3JPG.JPG

Επεξ/σία από Petros Electron

@Petros Electron 
Βασικα ο δισκος σου μου θυμιζει εναν samsung 128αρη που ειχε απο την μανα του το φορητο μου , που τα προγραμματα δεν εδειχναν πληρεις πληροφοριες για αυτον. Σαν να μην υπηρχε. :) Για την εκδοση του hdsentinel το ανεφερα γιατι παλιοτερη εκδοση λεει οτι ο δισκος μου εχει υγεια κατω απο 90% , ενω η τελευταια 100% , που ειναι και το πιο λογικο μιας και ειναι καινουργιος δισκος. Επισης η τελευταια εκδοση αναφερει και το ποσα συνολικα δεδομενα εχουν γραφτει στον δισκο που ειναι μια ενδειξη της "φθορας" του.

Προσωπικα αναβαθμισα τους δυο δισκους του φορητου με samsung δισκους , 970 evo plus nvme (250gb) + 860 evo 1tb ( 2.5'' ssd). Σιγουρα παιζουν και αλλες μαρκες και μοντελα αξιοπιστα και φτηνοτερα , αλλα οπως λεω συχνα "με την samsung δεν κανεις λαθος" ;) 

O πρωτος βγαινει κοντα στο 50αρικο και ο δευτερος κοντα στο 100αρικο. Οπως ειπα , υπαρχουν και αλλες μαρκες και μοντελα φτηνοτερα , δεν εχω πληρη αποψη της αγορας , ρωτα στο υποφορουμ να σε κατευθυνουν.

Δεν ξερω αν ο τωρινος σου δισκος εχει σημαντικο προβλημα ή ποτε θα αποκτησει. Μπορει να κρατησει καλλιστα αλλα 4 χρονια. Καλο ομως ειναι μιας και εβγαλε ενδειξη οτι κατι αρχιζει και "φθινει" , να τραβας συχνα backups να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

Επισης στην περιπτωση αγορας νεων δισκων , επελεξε σοφα την χωρητικοτητα τους , αναλογα τις αναγκες σου , ωστε να ειναι μεγαλο μερος τους κενο για να φθειρονται ομοιομορφα και αργα , οπως περιεγραψα παραπανω.

• Thanks 1

Στις 23/4/2021 στις 9:17 ΠΜ, Petros Electron είπε

Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει καμιά μερα τελείως?

Οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να χαλάσει χωρίς καμία προειδοποίηση γι'αυτό υπάρχει και η εγγύηση.Για τον συγκεκριμένο δίσκο δεν χρειάζεται να ανησυχείς εφόσον δεν έχεις συμπτώματα του τύπου να κολλάει /freezes μπλε οθόνες να μην αναγνωρίζεται πάντα κτλ κτλ.

• Like 2

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επαναφέρω το θέμα γιατί μετα από αναβάθμιση του HD sentinel se paid, o SSD τώρα δείχνει 100% χωρις να κανω καποια αλλαγή. Τελικά ισως να μην ειναι και τόσο αξιόπιστο το πρόγραμμα αυτο, αλλα οκ

Capture.JPG

Επεξ/σία από Petros Electron

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...