Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλησπέρα, εχω εναν εξωτερικο σκληρο seagate Barracuda 7200 1500gb έπαθε ζημιά μια πλακετιτσα της τροφοδοσίας βρήκα μια άλλη την άλλαξα και θέλω να τον βάλω εσωτερικο στο pc σαν δεύτερο σκληρό  γίνεται; και αν ναι πως θα τον συνδέσω ;Επίσης μου είπαν ότι η πλακέτα που του έβαλα για να δουλέψει σωστά πρέπει να αλλάξω έναν πυκνωτή παίζει κάτι τέτοιο δηλαδή να βγάλω έναν πυκνωτή από την παλιά και να τον αντικαταστήσω στην καινούργια. Τέλος πάντων παραθέτω φώτο από την μητρική και από τον σκληρό να μου πείτε .

ΥΓ με κόκκινο βέλος δείχνω αυτό που μου είπαν προς πρέπει να αλλαχτεί

rsz_imag0517.jpg

rsz_imag0518.jpg

rsz_screenshot_5.jpg

Επεξ/σία από peravrexei
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, peravrexei είπε

μου είπαν ότι η πλακέτα που του έβαλα για να δουλέψει σωστά πρέπει να αλλάξω έναν πυκνωτή

*Τσιπάκι με firmware εννοούσαν.

37 λεπτά πριν, peravrexei είπε

παίζει κάτι τέτοιο δηλαδή να βγάλω έναν πυκνωτή από την παλιά και να τον αντικαταστήσω στην καινούργια.

Μόνο έτσι, αλλιώς δεν θα παίξει.

Λύστε αυτό το θέμα και μετά βάλτε τον στη μητρική.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Τέρης Α. είπε

*Τσιπάκι με firmware εννοούσαν.

Μόνο έτσι, αλλιώς δεν θα παίξει.

Είναι αυτό που έχω δείξει με το βέλος; ετσι για να σιγουρευτώ επίσης πρέπει να είναι πολύ τζιμάνι αυτός που θα κάνει αυτήν την δουλειά; ε;

Στην μητρική μπαίνει πως το βλέπεις;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

You should swap the BIOS IC before you swap the PCB, in order to make the replacement board compatible with your Hard Drive.

918062933-1.jpg.8b1ce3fdb747b55f5bdf1bc3955a5178.jpg

https://www.hdd-parts.com/14083539.html

Εάν ο δίσκος λειτούργησε χωρίς αντικατάσταση του chip, το πιθανότερο είναι να έγραψε στο service area, πράγμα που σημαίνει πως τουβλοποιήθηκε και θέλει recovery σε εργαστήριο για επισκευή των modules.

Επεξ/σία από snbblp
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, snbblp είπε

You should swap the BIOS IC before you swap the PCB, in order to make the replacement board compatible with your Hard Drive.

918062933-1.jpg.8b1ce3fdb747b55f5bdf1bc3955a5178.jpg

https://www.hdd-parts.com/14083539.html

Εάν ο δίσκος λειτούργησε χωρίς αντικατάσταση του chip, το πιθανότερο είναι να έγραψε στο service area, πράγμα που σημαίνει πως τουβλοποιήθηκε και θέλει recovery σε εργαστήριο για επισκευή των modules.

Μην μου λες τέτοια γιατί τον κούμπωσα πάνω στο pc με την καινούργια κάρτα αλλά δεν έκανε τίποτα ας ελπίσω πως δεν δούλεψε επειδή δεν τον κούμπωσα σωστά και αυτό το λέω γιατί και έναν άλλο σκληρό ενός φίλου που κούμπωσα επάνω με τον ίδιο τρόπο ούτε αυτός δούλεψε και λέω τώρα μήπως έκανα λάθος στην σύνδεση γι αυτό στο αρχικό θέμα έκανα και την σχετική ερώτηση για το πώς θα τον κουμπώσω. 

Δημοσ.

Την ίδια απάντηση δώσαμε και εγώ και ο @snbblp(του οποίου ήταν η δουλειά). Εγώ προσωπικά έχω κάνει αλλαγή και μετά έκανε έκανε κάτι παράξενους ήχους και η κεφαλή χτύπαγε συνεχόμενα ~5 φορές το δευτερόλεπτο (γι' αυτό θέλουμε το firmware chip, για να δώσει τις ακριβείς οδηγίες για το πως δουλεύει η κεφαλή στον κάθε δίσκο). Μόλις άλλαξα το chip και οι δύο δούλευαν κανονικά. Αυτή η απλή αλλαγή πλακέτας και τέλος γινόταν μέχρι το ~2003 σε δίσκους IDE.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ίδιο πρόβλημα είχε και ο φίλος εδώ (αλλαγή πλακέτας από δίσκο-δότη) :

Και του είπαμε ακριβώς τα ίδια, περί της αλλαγής του firmware.
Η απαίτηση για την τοποθέτηση του παλαιού firmware στην πλακέτα του δότη είναι κάτι που δεν το ξέρουν πολλοί.
Νομίζουν απλοϊκά ότι αλλάζοντας την πλακέτα με μια "ίδια" θα λειτουργήσει.
Δεν είναι έτσι, οι λόγοι εξηγούνται στο παραπάνω thread.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Thanks 1
Δημοσ.

Την ίδια απάντηση δώσαμε και εγώ και ο @snbblp(του οποίου ήταν η δουλειά). Εγώ προσωπικά έχω κάνει αλλαγή και μετά έκανε έκανε κάτι παράξενους ήχους και η κεφαλή χτύπαγε συνεχόμενα ~5 φορές το δευτερόλεπτο (γι' αυτό θέλουμε το firmware chip, για να δώσει τις ακριβείς οδηγίες για το πως δουλεύει η κεφαλή στον κάθε δίσκο). Μόλις άλλαξα το chip και οι δύο δούλευαν κανονικά. Αυτή η απλή αλλαγή πλακέτας και τέλος γινόταν μέχρι το ~2003 σε δίσκους IDE.

Το ίδιο χτύπημα άκουσα και εγώ λες να έπαθε την τουβλοποίηση που έγραψε ο @snbblp ή θα την σκαπουλάρουμε με την αλλαγή του firmware chip; Το θέμα είναι που θα βρω τεχνικό να μου κάνει την δουλειά; είμαι απο επαρχία και εδω δεν έχει τέτοιους ηλεκτρονικούς. 

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, peravrexei είπε

είμαι απο επαρχία και εδω δεν έχει τέτοιους ηλεκτρονικούς. 

Κάποιος που να επισκευάζει τηλεοράσεις/ ραδιόφωνα; Λογικά θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία για τέτοιες δουλειές. Η αλλαγή χρειάζεται λιγότερο από 5' . (Έχετε υπ΄όψιν ότι μπορεί να χρεώσει την ελάχιστη τιμή των 20ε).

22 ώρες πριν, peravrexei είπε

έπαθε ζημιά μια πλακετιτσα της τροφοδοσίας

Πως σηνέβη; Να υποθέσω ότι ο δίσκος έχει αρχεία που χρειάζεστε μέσα;

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Κάποιος που να επισκευάζει τηλεοράσεις/ ραδιόφωνα; Λογικά θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία για τέτοιες δουλειές. Η αλλαγή χρειάζεται λιγότερο από 5' . (Έχετε υπ΄όψιν ότι μπορεί να χρεώσει την ελάχιστη τιμή των 20ε).

Πως σηνέβη; Να υποθέσω ότι ο δίσκος έχει αρχεία που χρειάζεστε μέσα;

Έχει μέσα φωτογραφίες -αναμνήσεις πολλών ετών  και άλλα πολλά αρχεία. Τώρα το πως συνέβη να καεί ο εξωτερικος δεν ξέρω σε έναν τεχνικό που τον πήγα μου είπε πως δεν έχει ξαναδεί τέτοιο κάψιμο πλακέτας ,  αστοχία υλικού, το τροφοδοτικό να έφταιγε, ποιος ξέρει, πάντως σας ευχαριστώ για την βοήθεια τωρα ξέρω τι πρέπει να κάνω βρήκα ακόμα μία πλακέτα -ευτυχώς- πιστεύω να ξαναπάρω τα αρχεία πίσω.   

Μια τελευταία ερώτηση η θέση του firmware chip είναι στάνταρ μην το βάλει τα ανάποδα πρέπει να το σημαδέψει φαντάζομαι;

Δημοσ.

Τζίφος, τίποτα, νιεντε, πάλι νεκρός στο δίσκο ακούγεται ένα χτύπημα για λίγα sec και τίποτα κρίμα υπέθεσα μπας και ο τεχνικός μπέρδεψε τα 

21 ώρες πριν, peravrexei είπε

firmware chip

τα ξανακολλήσαμε αλλά και πάλι τιποτα. 😪😪

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτές οι βλάβες δεν επισκευάζονται από χρήστες και οι πειραματισμοί εκ μέρους των είναι σχεδόν πάντα καταστροφικοί.
Έπρεπε εξαρχής να πας σε εργαστήριο ή εταιρεία ανάκτησης με τον δίσκο-δότη και να τους εξηγήσεις το πρόβλημα, 
και ίσως να διαπραγματευτείς την αλλαγή του chip και της πλακέτας. 
Θα έλεγχαν ότι/αν η πλακέτα είναι η ενδεδειγμένη και θα έκαναν σωστά την αλλαγή.
Πιθανόν και τώρα γίνεται, αλλά η ζημιά μάλλον έχει μεγαλώσει και το κόστος θα πολύ μεγαλύτερο.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 17/4/2021 στις 8:22 ΜΜ, peravrexei είπε

έπαθε ζημιά μια πλακετιτσα της τροφοδοσίας βρήκα μια άλλη την άλλαξα

Αυτή η άλλη πλακέτα ήταν το ίδιο μοντέλο ή έμοιαζε/ ταίριαζε;

Spoiler

(Μου φάνηκε αυτονόητο, αλλά μάλλον δεν ήταν 🙄)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πριν κολλήσεις ένα αμφισβητούμενο IC από καμένο κύκλωμα, σε καλή πλακέτα, ΠΑΝΤΑ το ελέγχεις. Υπάρχει περίπτωση να μην γλίτωσε ΟΥΤΕ αυτό από την γενική τη ζημιά. ΠΧ, στην περίπτωση που πήρε +12v στα rails των 5v.

Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται τίποτα.

...ή έστω, αν γίνει, μόνο σε hardware recovery με media rebuild. Αλλά αυτό είναι χρονοβόρο και δύσκολο.

Επεξ/σία από snbblp
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Αυτή η άλλη πλακέτα ήταν το ίδιο μοντέλο ή έμοιαζε/ ταίριαζε;

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

(Μου φάνηκε αυτονόητο, αλλά μάλλον δεν ήταν 🙄)

ακριβώς η ίδια πανομοιότυπη ακόμα και οι αριθμοί σε κάποια σημεία της πλακέτας ολόιδιοι, τώρα αυτό που αναφέρει ο snbblp μου το είπε και ο τεχνικός που έκανε την κόλληση διότι στην παλιά φαινόταν κάτι καμένο , μου είπε πως το λένε δεν το θυμάμαι , και πιθανών αν πέρασε ρευμα απο κει σίγουρα θα έχουν πειραχτεί  και άλλα σημεία της κάρτας ίσως και το firmware chip   αλλά δεν είχε πολύμετρο να το μετρήσει γιατί το μοναδικό που είχε το δάνεισε σε κάποιον και δεν το είχε επιστρέψει 😄😄

1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε

Αυτές οι βλάβες δεν επισκευάζονται από χρήστες και οι πειραματισμοί εκ μέρους των είναι σχεδόν πάντα καταστροφικοί.
Έπρεπε εξαρχής να πας σε εργαστήριο ή εταιρεία ανάκτησης με τον δίσκο-δότη και να τους εξηγήσεις το πρόβλημα, 
και ίσως να διαπραγματευτείς την αλλαγή του chip και της πλακέτας. 
Θα έλεγχαν ότι/αν η πλακέτα είναι η ενδεδειγμένη και θα έκαναν σωστά την αλλαγή.
Πιθανόν και τώρα γίνεται, αλλά η ζημιά μάλλον έχει μεγαλώσει και το κόστος θα πολύ μεγαλύτερο.

-

Δεν το έκανα μόνος μου το πήγα σε ειδικό ηλεκτρονικό

• Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...