Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το λοιπόν μετά από σχεδόν 9-10 χρόνια ήρθε η ώρα να αποχωριστώ τον πιστό μου επεξεργαστή 3770K 😥 Ο λόγος βέβαια είναι καλός θα τον πάρει ο ανιψιός παρέα με την Z77 Asus Sabertooth, 16Gb ddr3 (1600) και την Asus 670 gtx oc. Δεν μπορούν οικονομικά η οικογένεια του για καινούργιο σύστημα (λογικό με το χάος που επικρατεί στον χώρο του Hardware αλλά και γενικότερα). Ο μικρός 20 ετών αρκούδα 😆 έχει πάθει πλάκα με παιχνίδια παλαιότερης γενιάς (Bioshock, Stalker, Metro, Dishonored, Far Cry, Witcher 1,2 κτλ) που το σύστημα τα καταπίνει σε 1080p 60 hz οπότε ήμαστε ok από την μία πλευρά.

Πάμε τώρα στην πλευρά του θείου. Έχω μείνει με 

Οθόνη: 1200p 60 hz 24 άρα η οποία δεν αλλάζει μέχρι να κάνει μπαμ στα μούτρα μου.

Κουτί, ανεμιστήρες κουτιού όλα της Corsair ακριβά για την εποχή τους μένουν.

Gpu: Msi 1660 Ti Gaming X

Σκληροί: Samsung ssd 830 (250Gb), Samsung ssd 860 evo (1Tb) και κάνα δέκα μηχανικοί (1-2 Tb)

Τροφοδοτικό: Corsair Ax 850 (παλιό αλλά άψογο) 

Cooling: Corsair H100 (πρώτη γενιά) λειτουργεί τέλεια η αντλία.

Χρήση που κάνω όλα τα απλά και Gaming Gaming Gaming Gaming. Δεν σκοπεύω να μπω σε μεγάλα έξοδα δεν είναι κατάλληλη εποχή (τιμές, ddr5 2022 κτλ). Οπότε σκέφτηκα:

Cpu: Intel 10400f (υπάρχει και μία 1050 που κάθεται σε περίπτωση αστοχίας της 1660 Ti για αυτό πάω σε χωρίς ενσωματωμένη Gpu).

Μητρική: https://www.skroutz.gr/s/23438472/MSI-Z490-A-Pro-Motherboard-ATX-με-Intel-1200-Socket.html λέω να κάνω την υπέρβαση σε Z490 για να βάλω 16Gb ddr4 (3200) https://www.skroutz.gr/s/7730092/G-Skill-RipjawsV-16GB-DDR4-3200MHz-F4-3200C16D-16GVKB.html

Πώς τα βλέπετε; Η ψύξη θα είναι συμβατή με την 1200 πλατφόρμα; Θα δω καμία ουσιαστική διαφορά σε επιδόσεις στα παιχνίδια;

Συγνώμη για το σεντόνι

😋

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θείε μια χαρά τα σκέφτεσαι. Ότι πιο vfm, με εξαίρεση την μητρική. Σίγουρα θα δεις διαφορά αφου μιλάμε οτι θα ανέβεις και σε πυρήνες/νήματα και σαφώς και σε ταχύτητα. Με τις μνήμες δεν ξέρω πόση διαφορά θα δεις και αν αξίζει η μητρική. Ίσως να έβλεπες καμία basic b560 μέχρι 100 ευρώ που μπορεί να σηκώσει τις ραμ που θες.

Edit

Η υδρόψυξη πρέπει να μπαίνει κανονικά. Σκέψου να βάλεις κάποιον nvme, έστω 250gb για το os

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η υδρόψυξη είναι βασικό για να μην ανέβει το κόστος. Σκληρό nvme δεν σκοπεύω να αγοράσω γιατί δεν νομίζω να δω διαφορά "ουσίας" σε σχέση με αυτούς που έχω. Οι μνήμες είναι καλές; Για μητρική κάποια άλλη πρόταση; Τουλάχιστον από αυτά που διάβασα - είδα, υπάρχει διαφορά στον 10400 με 3200 μνήμες. Αν γλιτώσω τα λεφτά της ψύκτρας τα δίνω στην μητρική.

Επεξ/σία από liakinen
  • Like 1
Δημοσ.

Κοίτα η μητρική που έχεις διαλέξει είναι πάρα πολύ καλή και πολύ οικονομική. Αν θες μόνο για χρονισμό στις μνήμες μπορείς να δεις μητρικές 11ης γενιάς που υποστηρίζουν ram oc. Κατι πολύ φτηνό και βασικό

https://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-b560m-hdv-retail-p-PER.529195

ή κάτι λίγο πιο καλό

https://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-h570m-pro4-retail-p-PER.529140

Η Intel δεν έχει αλλάξει βάση στις ψήκτρες. Δύσκολο να μην κάνει. Ακόμη και αν δεν, με την στοκ, εφόσον έχεις δροσερό κουτί θα την ψιλοπαλέψεις αν το παν είναι το οικονομικό. 

Τον nvme, 250gb τον βάζεις με 35ευρω και έχει περίπου x3 read ,απο τον δικό σου, νομίζω αξίζει να το σκεφτείς και για αυτό το ανέφερα.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, liakinen είπε

Το λοιπόν μετά από σχεδόν 9-10 χρόνια ήρθε η ώρα να αποχωριστώ τον πιστό μου επεξεργαστή 3770K 😥 Ο λόγος βέβαια είναι καλός θα τον πάρει ο ανιψιός παρέα με την Z77 Asus Sabertooth, 16Gb ddr3 (1600) και την Asus 670 gtx oc. Δεν μπορούν οικονομικά η οικογένεια του για καινούργιο σύστημα (λογικό με το χάος που επικρατεί στον χώρο του Hardware αλλά και γενικότερα). Ο μικρός 20 ετών αρκούδα 😆 έχει πάθει πλάκα με παιχνίδια παλαιότερης γενιάς (Bioshock, Stalker, Metro, Dishonored, Far Cry, Witcher 1,2 κτλ) που το σύστημα τα καταπίνει σε 1080p 60 hz οπότε ήμαστε ok από την μία πλευρά.

Πάμε τώρα στην πλευρά του θείου. Έχω μείνει με 

Οθόνη: 1200p 60 hz 24 άρα η οποία δεν αλλάζει μέχρι να κάνει μπαμ στα μούτρα μου.

Κουτί, ανεμιστήρες κουτιού όλα της Corsair ακριβά για την εποχή τους μένουν.

Gpu: Msi 1660 Ti Gaming X

Σκληροί: Samsung ssd 830 (250Gb), Samsung ssd 860 evo (1Tb) και κάνα δέκα μηχανικοί (1-2 Tb)

Τροφοδοτικό: Corsair Ax 850 (παλιό αλλά άψογο) 

Cooling: Corsair H100 (πρώτη γενιά) λειτουργεί τέλεια η αντλία.

Χρήση που κάνω όλα τα απλά και Gaming Gaming Gaming Gaming. Δεν σκοπεύω να μπω σε μεγάλα έξοδα δεν είναι κατάλληλη εποχή (τιμές, ddr5 2022 κτλ). Οπότε σκέφτηκα:

Cpu: Intel 10400f (υπάρχει και μία 1050 που κάθεται σε περίπτωση αστοχίας της 1660 Ti για αυτό πάω σε χωρίς ενσωματωμένη Gpu).

Μητρική: https://www.skroutz.gr/s/23438472/MSI-Z490-A-Pro-Motherboard-ATX-με-Intel-1200-Socket.html λέω να κάνω την υπέρβαση σε Z490 για να βάλω 16Gb ddr4 (3200) https://www.skroutz.gr/s/7730092/G-Skill-RipjawsV-16GB-DDR4-3200MHz-F4-3200C16D-16GVKB.html

Πώς τα βλέπετε; Η ψύξη θα είναι συμβατή με την 1200 πλατφόρμα; Θα δω καμία ουσιαστική διαφορά σε επιδόσεις στα παιχνίδια;

Συγνώμη για το σεντόνι

😋

Θείε προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα! 
Mε κάποια απο τις μητρικές του nickol-us... 

Επεξ/σία από leros2004
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οπως στα λεει και ο Νικολας.

Πιο φθηνη μητρικη με ram overclocking B560-B570

https://www.skroutz.gr/s/27307113/Asrock-H570M-Pro4-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1200-Socket.html

Τα ρεστα nvme εχει αρκετη διαφορα που θα την καταλαβεις.

Η ψυξη σου θα κανει δεν εχει αλλαξει κατι.

Μεχρι ποσα χρηματα θελεις να φτασεις; 😁

Επεξ/σία από JDROGAS
  • Like 1
Δημοσ.

Από το να πάρει nvme που δεν θα θα καταλάβει διαφορά καλύτερα να πάρει κανα μεγάλου μηχανικό, γιατί με 10 μηχανικούς και 2 ssd που έχει τώρα, θα ψάχνει για sata ports... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, leros2004 είπε

Από το να πάρει nvme που δεν θα θα καταλάβει διαφορά καλύτερα να πάρει κανα μεγάλου μηχανικό, γιατί με 10 μηχανικούς και 2 ssd που έχει τώρα, θα ψάχνει για sata ports... 

Ελα τωρα σιγα μη βαλει 10 hdd επανω.....θα δει διαφορα παντως,εγω τουλαχιστον ειδα σε 2 pc.

Επεξ/σία από JDROGAS
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, JDROGAS είπε

Οπως στα λεει και ο Νικολας.

Πιο φθηνη μητρικη με ram overclocking B560-B570

https://www.skroutz.gr/s/27307113/Asrock-H570M-Pro4-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1200-Socket.html

Τα ρεστα nvme εχει αρκετη διαφορα που θα την καταλαβεις.

Η ψυξη σου θα κανει δεν εχει αλλαξει κατι.

Μεχρι ποσα χρηματα θελεις να φτασεις; 😁

Όσο μπορώ να μαζέψω το κόστος για να νιώθω καλά από την άποψη ότι σε εποχή που δεν είναι για αναβάθμιση δεν έδωσα πολλά λεφτά. 350€ - 380€ θα είναι καλά. Τώρα αν αξίζει να βάλω +20€ για κάτι δεν θα κολλήσω. Ξέχασα να αναφέρω ότι κάρτα ήχου έχω μία Asus Xonar Stx (κάπως έτσι λέγεται αν θυμάμαι καλά) και στο θέμα μητρική με ενδιαφέρει η σταθερότητα - ποιότητα και όχι τόσο οι ευκολίες. 

1 ώρα πριν, leros2004 είπε

Σε docking station του κουτιού (Corsair 650D) μπαίνουν οι μηχανικοί για θέαση ταινιών (έχω τεράστια συλλογή σε Blu-ray rip ταινιών - σειρών). Σε Sata εντός του κουτιού μπαίνουν οι δύο SSD (λειτουργικό - παιχνίδια αντίστοιχα) και ένας μηχανικός για τα κατεβάσματα. 

Οι μνήμες παιδιά που λέω να πάρω είναι αξιόπιστες ή να δούμε και κάτι άλλο;

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. 

Επεξ/σία από liakinen
Δημοσ.
1 ώρα πριν, liakinen είπε

Όσο μπορώ να μαζέψω το κόστος για να νιώθω καλά από την άποψη ότι σε εποχή που δεν είναι για αναβάθμιση δεν έδωσα πολλά λεφτά. 350€ - 380€ θα είναι καλά. Τώρα αν αξίζει να βάλω +20€ για κάτι δεν θα κολλήσω. Ξέχασα να αναφέρω ότι κάρτα ήχου έχω μία Asus Xonar Stx (κάπως έτσι λέγεται αν θυμάμαι καλά) και στο θέμα μητρική με ενδιαφέρει η σταθερότητα - ποιότητα και όχι τόσο οι ευκολίες. 

Σε docking station του κουτιού (Corsair 650D) μπαίνουν οι μηχανικοί για θέαση ταινιών (έχω τεράστια συλλογή σε Blu-ray rip ταινιών - σειρών). Σε Sata εντός του κουτιού μπαίνουν οι δύο SSD (λειτουργικό - παιχνίδια αντίστοιχα) και ένας μηχανικός για τα κατεβάσματα. 

Οι μνήμες παιδιά που λέω να πάρω είναι αξιόπιστες ή να δούμε και κάτι άλλο;

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. 

Οι μνήμες είναι μια χαρά, προτείνονται συνήθως και είναι από τις πιο μοσχοπουλημένες στο σκρουτζ, μην ανησυχείς.

Εναλλακτικά, περίπου στην ίδια περίπου κατηγορία

https://www.skroutz.gr/s/22162116/Crucial-Ballistix-16GB-DDR4-3200MHz-BL2K8G32C16U4B.html

https://www.skroutz.gr/s/19073883/Corsair-Vengeance-LPX-16GB-DDR4-3600MHz-CMK16GX4M2D3600C18.html

• Like 2
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά,

Επανέρχομαι στο θέμα και θέλω βοήθεια αν μπορείτε.

Το μηχάνημα που είχα δώσει στον ανιψιό δυστυχώς παρέδωσε πνεύμα (είμαι μακριά από εκεί που σπουδάζει και την διαπίστωση την έκανε "τεχνικός" όχι εγώ).

Το λοιπόν θα του δώσω αυτά που είχα αγοράσει 10400f + Z490 + μνήμες και εγώ θα κρατήσω την 1660ti γιατί θα βάλει ότι λεφτά μαζέψει για να πάρει μόνο την Gpu.

Το θέμα είναι τι κάνω τώρα εγώ. Οικονομικά δεν μπορώ να ανέβω πολύ 400€ (+ 50€ αν αξίζει).

Σκέφτομαι για 12400 χωρίς γραφικά και Tray (υπάρχει φόβος; να πάρω Box καλύτερα;). Μνήμες 3600 cl 16 ή να ρίξω κόστος με 3200 cl 16; Θα πάω σε 16 Gb.

Τώρα μητρική δεν έχω ιδέα. WiFi κτλ δεν χρειάζομαι εκτός αν έχει ελάχιστα ευρώ παραπάνω. Θα προτιμούσα σε Msi. Φωτάκια λαμπάκια δεν με ενδιαφέρουν.

Στο κουτί υπάρχει ανεμιστήρας μπροστά 200mm που βάζει, ένας πίσω 120mm που βγάζει και αφού θα βγει η Corsair H100 που έχω θα μπει και επάνω ένας μάλλον 200mm που θα βγάζει.

Μία micro atx μπορεί να χειριστεί αυτούς τους ανεμιστήρες;

Στο Cpu μάλλον θα μπει μία Arctic Freezer 34 eSports Duo ή αν έχετε κάποια άλλη πρόταση. Με ενδιαφέρει η ησυχία και οι θερμοκρασίες όχι η αισθητική.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αν αργήσω να απαντήσω είναι εξαιτίας της δουλειάς.

Γενική χρήση κυρίως gaming, ταινίες. Οθόνη κτλ θα μείνουν αυτά που έχω (τα αναφέρω παραπάνω).

Επεξ/σία από liakinen
Δημοσ.

Σκέφτομαι για 12400 χωρίς γραφικά και Tray (υπάρχει φόβος; να πάρω Box καλύτερα;).

Αν έχεις σκοπό για aftermarket cooler και το βρίσκεις σε καλύτερη τιμή, δεν έχεις θέμα. Στη 12η γενιά tray και box έχουν ίδια εγγύηση (3χρόνια)

Μνήμες 3600 cl 16 ή να ρίξω κόστος με 3200 cl 16; Θα πάω σε 16 Gb.

Λίγε διαφορές θα δεις(3200/c16->3600/c16), θεωρώ δυσανάλογες της τιμής εκτός αν βρεις καμιά καλή περίπτωση

Τώρα μητρική δεν έχω ιδέα. WiFi κτλ δεν χρειάζομαι εκτός αν έχει ελάχιστα ευρώ παραπάνω. Θα προτιμούσα σε Msi. Φωτάκια λαμπάκια δεν με ενδιαφέρουν.

Από τος top vfm σε 12η γενιά(είχε και λίγο καλύτερη τιμή πιο παλιά)

https://www.skroutz.gr/s/33380048/MSI-Pro-B660M-A-DDR4-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1700-Socket.html

Λίγο πιο vfm/οικονομική σε non-msi

https://www.skroutz.gr/s/33353364/Asus-Prime-B660M-A-D4-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1700-Socket.html

Στο κουτί υπάρχει ανεμιστήρας μπροστά 200mm που βάζει, ένας πίσω 120mm που βγάζει και αφού θα βγει η Corsair H100 που έχω θα μπει και επάνω ένας μάλλον 200mm που θα βγάζει.

Μία micro atx μπορεί να χειριστεί αυτούς τους ανεμιστήρες;

Αρκετές m-atx μπορούν μετά βάζεις κάποιο fan hub.

Πες μας τι κουτί έχεις, έτσι που το περιγράφεις πας για full αρνητική πίεση που δε θεωρώ ιδανική, καλύτερα μη βάλεις 2ο 200αρη για exhaust

https://www.msi.com/Motherboard/PRO-B660M-A-DDR4/Specification

Spoiler

Internal connectors

• 1x 24-pin ATX main power connector
  • 1x 8-pin ATX 12V power connector
  • 1x 4-pin ATX 12V power connector
  • 4x SATA 6Gb/s connectors
  • 2x M.2 slots (M-Key)
  • 1x USB 3.2 Gen 1 5Gbps Type-C port
  • 1x USB 3.2 Gen 1 5Gbps Type-A connector (supports additional 2 USB 3.2 Gen 1 5Gbps ports)
  • 2x USB 2.0 connectors (supports additional 4 USB 2.0 ports)
  • 1x 4-pin CPU fan connector
  • 1x 4-pin water-pump fan connector
  • 2x 4-pin system fan connectors
  • 1x Front panel audio connector
  • 2x System panel connectors
  • 1x Chassis Intrusion connector
  • 1x TPM module connector
  • 1x Clear CMOS jumper
  • 1x TBT connector (supports RTD3)
  • 1x Serial port
  • 1x Tuning Controller connector

Στο Cpu μάλλον θα μπει μία Arctic Freezer 34 eSports Duo ή αν έχετε κάποια άλλη πρόταση. Με ενδιαφέρει η ησυχία και οι θερμοκρασίες όχι η αισθητική.

Να είσαι σίγουρος οτι χωράει στο κουτί. Freezer 34 duo με κλειδωμενο 12400 είναι μάλλον υπερβολή, θα κάνεις δουλειά και με πολύ πιο οικονομικές, ακόμη και με χαμηλές θερμοκρασίες/θόρυβο, τρέχουν καλές τιμές/προσφορές από coolermaster αυτή τη περίοδο

Θα συμφωνήσω με τον dsi44 ότι πρέπει να δεις και εναλλακτική σε amd.

5600x το αντίπαλο δέος του 12400f, όμως παίζει σε πολύ καλή τιμή(~160) -ο σχεδόν ισάξιος- 5600 (2-3% διαφορά από 5600x)

• Like 2
Δημοσ.

+1 για ότι είπε ο nickol-us

Η vfm επιλογή αυτή τη στιγμή είναι ο 5600 με μια b450 ( πχ msi b450 a - pro ή b450 gaming plus, έχουυνε και flash bios button σε κάθε περίπτωση) εφόσον δεν έχει κάποιος ή δεν σκοπεύει να πάρει gen 4 nvme. Αυτό μας πάει 240. Αν πάμε σε b550 πάμε 280 με 300 ευρώ.

Ο 12400f είναι καλύτερος επεξεργαστής μεν για λίγο, αλλά τα 20 ευρώ πάνω που έχει και τα 150 ευρώ μίνιμουμ που θες για να πάρεις μια αξιοπρεπή mATX μητρική, όπως η msi b660m-a για εμένα τον καθιστούν σε κάθε περίπτωση μη συμφέροντα επεξεργαστή. Σύνολο 330 ευρώ. 100 ευρώ πάνω. Και χρέπι μητρική να βάλει κάποιος 90 ευρώ, πάλι πάμε 270.

Επίσης, ας μη γελιόμαστε, κανείς από αυτούς που πάνε σε εξαπύρηνο 12400 δε θα κάνουν αναβάθμιση στην 13η γενιά με matx μητρική 12ης. Ο επεξεργαστής αυτός θα ξεπετάει mid range καρτες μέχρι και δυο γενιές μπροστά. Γιατί να τον αλλάξει κανείς του χρόνου; Όταν πέσει στην ίδια τιμή με τον 5600 θα το συζητήσουμε. 

Άλλο ένα που συμφωνώ με τον προλαλήσαντα είναι ότι η freezer sports duo οντως μπορεί να είναι λίγο overkill. Και με ένα δεκάρικο κα΄τω υπα΄ρχουνε προτάσεις να κάνεις τη δουλειά σου. 

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...