Sheogorath Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα φίλοι μου, Βλέποντας την πολύ spiky συμπεριφορά πάνω σε load, κυρίως των ampere, δεν θα βοηθούσε μια συστοιχία πυκνωτών πάνω στο εξαπινο; Για να εξηγήσω, τα περισσότερα καλώδια τροφοδοτικων pci express έχουν δυο απολήξεις, και συνήθως συνδέουμε για ασφάλεια την μια. Δεν θα είχε νόημα να στηθεί ένα capacitor bank πάνω στο δεύτερο 6πιν (πολύ κοντά με την κάρτα) με χωρητικότητα κάποιων mF/μF; Φυσικά έχουν οι κάρτες πάνω τους αλλά κυρίως για φίλτρο. Δεν λέω για να βελτιώσει την ποιότητα του ρεύματος, αλλά σαν αποθήκη ενέργειας/στιγμιαίου φορτίου. Θα είχε νόημα κάτι τέτοιο; Έχω τελειώσει ΗΜΜΥ αλλά έχω να ασχοληθώ με «ενεργειακό» τομέα λίγα χρόνια, και με αυτά που θυμαμαι, δεν βρίσκω κάποιο σφάλμα, παρά μόνο ίσως ότι θα είναι «μακρια» από το φορτίο. Επεξ/σία 13 Απριλίου 2021 από Sheogorath
nickol-us Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Πως μπορείς και βλέπει τα φορτία; Έχεις κάποιο παλμογράφο; Θεωρητικά οποιοδήποτε φίλτρο θα βοηθούσες μα πραγματικά δεν φαντάζομαι ούτε πως θα μπορούσες να το υπολογίζεις ούτε πως θα μπορούσες να το συνδέσεις. Ενδιαφέρον θέμα πάντως ανοίγεις, Αναμένω τις απαντήσεις που θα έρθουν... 1
Sheogorath Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 6 λεπτά πριν, nickol-us είπε Πως μπορείς και βλέπει τα φορτία; Έχεις κάποιο παλμογράφο; Θεωρητικά οποιοδήποτε φίλτρο θα βοηθούσες μα πραγματικά δεν φαντάζομαι ούτε πως θα μπορούσες να το υπολογίζεις ούτε πως θα μπορούσες να το συνδέσεις. Ενδιαφέρον θέμα πάντως ανοίγεις, Αναμένω τις απαντήσεις που θα έρθουν... Παλμογράφο έχω, ampere δεν έχω Θεωρητικά μου ήρθε, γιατί λέω αν το ζήτημα είναι κάτι στιγμιαία 100-150 watt spikes που χτυπάνε ocp στα μικρότερα τροφοδοτικά, θα μπορούσε να διορθωθεί με μιας μορφής «μπαταρία» (αποθήκη ενέργειας) στο ενδιάμεσο. Ο τρόπος σύνδεσης είναι πάνω στο εξαπινο με καποιο θυληκο 6/8πιν, στο ίδιο καλώδιο με την κάρτα, χωρίς κάποια μετατροπή στο τροφοδοτικό ή την κάρτα.
Τέρης Α. Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 13/4/2021 στις 8:11 ΜΜ, Sheogorath είπε με χωρητικότητα κάποιων mF/μF mF, ε; Πόσους δηλαδή και τι χωρητικότητα; Θα πιάνει και ένα κάποιο χώρο μαζί με το θερμοσυστελλόμενο και ίσως υπάρχει θέμα με το cable management (δεν θα χωρά να περάσει από τα κενά του κουτιού). Ας εξαιρέσω όμως τα παραπάνω, έχω μια ''φοβία''. Ο χρόνος που θε πάρει να φορτίσει ο πυκνωτής/-ες μήπως δημιουργήσει κάποια πτώση τάσης και μετά υπάρξει πρόβλημα (δηλαδή ανοίγει το σύστημα, ξεκινά η κάρτα γραφικών από τη PCI-e της μητρικής και λόγω της καθυστέρησης από το 6/8πινο ''νομίζει'' η κάρτα ότι δεν έχει συνδεθεί η εξωτερική τροφοδοσία); Επεξ/σία 18 Απριλίου 2021 από Τέρης Α. 1
Sheogorath Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Να περάσει από τις τρύπες του κουτιού δεν θα έχει θέμα, θα έχει πάνω κονεκτορα 6/8 πιν, όποτε θα συνδέεται κανονικά. Αν δεν «μπάζει» τραγικά από κάπου η θεωρία, μπορώ να το δοκιμασω στο εργαστήριο. 1
mixalis95320 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Εγω θα κοιτούσα αυτα που εχει μεσα στο τροφοδοτικο, αν εχει χώρο να μπουν μεγαλύτερα εκει, να γλυτώσεις και το κοψε ραψε με καλώδια κλπ.
Sheogorath Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 5 λεπτά πριν, mixalis95320 είπε Εγω θα κοιτούσα αυτα που εχει μεσα στο τροφοδοτικο, αν εχει χώρο να μπουν μεγαλύτερα εκει, να γλυτώσεις και το κοψε ραψε με καλώδια κλπ. Από εκεί ξεκίνησα, αλλά είναι αρκετά μακρια από το φορτίο, και αν έχει εγγύηση, δεν μπορείς. Anyway δοκιμάζω και επανέρχομαι. @kostas_anesπες μια γνώμη, και εσυ θα έχεις εξοπλισμό. 1
nickol-us Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει... τι προσπαθούμε να μειώσουμε; Νόμιζα μιλούσαμε για τάση αλλά τελικά μιλάμε για spikes ρεύματος, που δεν κατάλαβα πως προκύπτουν... 🤔
Sheogorath Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 42 λεπτά πριν, nickol-us είπε Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει... τι προσπαθούμε να μειώσουμε; Νόμιζα μιλούσαμε για τάση αλλά τελικά μιλάμε για spikes ρεύματος, που δεν κατάλαβα πως προκύπτουν... 🤔 Οι νέες κάρτες γραφικών, κυρίως οι Ampere θέλουν έναν αέρα κάπου 150-200 βαττ πάνω από την ονομαστική ισχύ τους, γιατί αλλιώς κάτι spike loads που κάνουν χτυπάνε το ocp των τροφοδοτικων. Πχ οι 3080/3090 ενώ μπορούν να δουλέψουν με 600αρι τροφοδοτικό, μπορεί για ασφάλεια να θέλουν 750-800 γιατί ζητάνε στιγμιαία πολύ ρεύμα. Θεωτητικα αν τους έχουμε μια αποθήκη ενέργειας κοντά τους, δεν θα τραβήξουν αυτό το στιγμιαίο φορτίο από το τροφοδοτικό, αλλά όταν τραβήξουν το έξτρα ρεύμα και πάει να μειωθεί η τάση του τροφοδοτικου στιγμιαία, αδειάζουν οι πυκνωτές και το «κρατάνε» για αυτά τα ms. https://www.google.gr/amp/s/amp.reddit.com/r/hardware/comments/k5lgm4/psa_3090_3080_transient_load_spikes_north_of_500w/ 1
kostas_anes Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 2 ώρες πριν, Sheogorath είπε Από εκεί ξεκίνησα, αλλά είναι αρκετά μακρια από το φορτίο, και αν έχει εγγύηση, δεν μπορείς. Anyway δοκιμάζω και επανέρχομαι. @kostas_anesπες μια γνώμη, και εσυ θα έχεις εξοπλισμό. Εξαρχής το σκεπτικό σου είναι λάθος για έναν και μόνο λόγο. Βασίζεις το γεγονός ότι δεν την παλεύουν τα τροφοδοτικά με τις μεγάλες Ampere στο OCP. Αμ έλα μου που δεν είναι OPC, αλλά UVP 😛 Δεν είναι όμως μόνο εκεί το πρόβλημα, σκέψου ότι ναι μεν θα έχεις μια αποθήκη, αλλά αυτή η αποθήκη όταν αδειάζει, πρέπει να ξαναγεμίζει έτσι; Σκέψου τι ένταση θα χρειάζονταν και πόσο θα έπεφτε η τάση αν είχες μια τόσο μεγάλη συστοιχία πυκνωτών. Και μέχρι να φορτίσει πάλι, αν ξαναέχεις spike; Γιατί αν μιλάμε για τόσο μεγάλο capacitor bank, θα χρειαστεί σίγουρα ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επαναφορτιστεί. Ουσιαστικά απλώς μεταφέρεις το πρόβλημα ένα στάδιο πιο πριν. Η πραγματική αιτία, είναι ότι η τροφοδοτική διάταξη απλώς δεν μπορεί να διαχειριστεί εξαρχής τόσο ρεύμα.
Sheogorath Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 27 λεπτά πριν, kostas_anes είπε Εξαρχής το σκεπτικό σου είναι λάθος για έναν και μόνο λόγο. Βασίζεις το γεγονός ότι δεν την παλεύουν τα τροφοδοτικά με τις μεγάλες Ampere στο OCP. Αμ έλα μου που δεν είναι OPC, αλλά UVP 😛 Δεν είναι όμως μόνο εκεί το πρόβλημα, σκέψου ότι ναι μεν θα έχεις μια αποθήκη, αλλά αυτή η αποθήκη όταν αδειάζει, πρέπει να ξαναγεμίζει έτσι; Σκέψου τι ένταση θα χρειάζονταν και πόσο θα έπεφτε η τάση αν είχες μια τόσο μεγάλη συστοιχία πυκνωτών. Και μέχρι να φορτίσει πάλι, αν ξαναέχεις spike; Γιατί αν μιλάμε για τόσο μεγάλο capacitor bank, θα χρειαστεί σίγουρα ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επαναφορτιστεί. Ουσιαστικά απλώς μεταφέρεις το πρόβλημα ένα στάδιο πιο πριν. Η πραγματική αιτία, είναι ότι η τροφοδοτική διάταξη απλώς δεν μπορεί να διαχειριστεί εξαρχής τόσο ρεύμα. Ακριβώς, αναφέρω ότι κραταει την τάση υψηλότερα, αφού spike στο ρεύμα φέρνει dip στην τάση. Καλύπτει το voltage dip, γιατί ετσι «αδειάζει» ο πυκνωτής. Απο ότι ειδα κυρίως σε transient loads γίνεται αυτό, όχι «συνεχώς».
nickol-us Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Καλά... να σας χαλαρώσω λίγο... όταν είπες για Ampere νομίζα ότι μιλούσαμε για ρεύμα και οτι μου την είπες γιατί ο παλμογράφος μετράει τάση... κοινώς πιασ'το αυγό και κουρεψ'το 😂
kostas_anes Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) 51 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Ακριβώς, αναφέρω ότι κραταει την τάση υψηλότερα, αφού spike στο ρεύμα φέρνει dip στην τάση. Καλύπτει το voltage dip, γιατί ετσι «αδειάζει» ο πυκνωτής. Απο ότι ειδα κυρίως σε transient loads γίνεται αυτό, όχι «συνεχώς». Την τάση υψηλότερα την κρατάει στην κάρτα, δεν είναι εκεί όμως το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι στο rail, γι' αυτό και κλείνει το τροφοδοτικό. Με τους πυκνωτές ρε συ δεν παράγεις ή φέρνεις έξτρα ενέργεια από το πουθενά. Το τροφοδοτικό μπορεί να δώσει Χ ενέργεια σε Υ χρονικό διάστημα. Με τον πυκνωτή απλώς μεγαλώνεις το Υ. Το θέμα είναι ότι όταν μιλάμε για ένα τόσο τεράστιο capacitor bank... Ένας άδειος πυκνωτής θυμίζω πως φαίνεται σαν βραχυκύκλωμα στο τροφοδοτικό και θεωρητικά τραβάει άπειρη ισχύ στο t=0. Προφανώς λόγω ESR και limits τροφοδοτικού είναι περιορισμένη η ένταση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μικρούς πυκνωτές. Εμείς μιλάμε όμως για μια συστοιχία πυκνωτών που θα μπορεί να δώσει κάπου 150W σε διάστημα ~5ms. P = W/t => W = 0.75 Joules (W = Work/Έργο) Aν χρειαζόμαστε 0.75 Joule για το transient, στα 12V θα χρειαστούμε ένα capacitor bank με χωρητικότητα: E = 1/2 * C * V^2 => C = (2 * E) / V^2 => C = 1.5 / 144 => C = 0.0104F ή 10.4mF Μιλάμε για τεράστιο capacitance, το οποίο σημαίνει πολύ ψηλά ρεύματα όταν φορτίζει. Γι' αυτό σου λέω, δεν λύνεις το θέμα, το μεταφέρεις παρακάτω. 5 λεπτά πριν, nickol-us είπε Καλά... να σας χαλαρώσω λίγο... όταν είπες για Ampere νομίζα ότι μιλούσαμε για ρεύμα και οτι μου την είπες γιατί ο παλμογράφος μετράει τάση... κοινώς πιασ'το αυγό και κουρεψ'το 😂 Mετράς και ένταση είτε με current probes (πανάκριβα), είτε με shunt resistors, κάνοντας μερικά μαθηματικά Επεξ/σία 14 Απριλίου 2021 από kostas_anes
Sheogorath Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Ναι το μόνο ζήτημα είναι η αρχική φόρτιση. Φαντάζομαι ότι μπορείς να βάλεις πηνίο όταν φορτίζει για να έχει "αδράνεια" το ρεύμα, αλλά να γίνεται bypass με δίοδο (που θα βρεθεί με σχεδόν μηδενική πτώση τάσης, anyway) όταν ξεφορτίζει. Τα spikes τα έχω δει απλώνουν στον χρόνο, δεν είναι συχνά δηλαδή, οπότε μπορεί να φορτίσει στο ενδιάμεσο. Κάπου 10-14mF υπολόγιζα και εγώ. Θα το δοκιμάσω με παλμογράφο στο εργαστήριο.
kostas_anes Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 5 ώρες πριν, Sheogorath είπε Ναι το μόνο ζήτημα είναι η αρχική φόρτιση. Φαντάζομαι ότι μπορείς να βάλεις πηνίο όταν φορτίζει για να έχει "αδράνεια" το ρεύμα, αλλά να γίνεται bypass με δίοδο (που θα βρεθεί με σχεδόν μηδενική πτώση τάσης, anyway) όταν ξεφορτίζει. Τα spikes τα έχω δει απλώνουν στον χρόνο, δεν είναι συχνά δηλαδή, οπότε μπορεί να φορτίσει στο ενδιάμεσο. Κάπου 10-14mF υπολόγιζα και εγώ. Θα το δοκιμάσω με παλμογράφο στο εργαστήριο. Κάτσε ρε συ, για επέμβαση στο board της κάρτας δεν μιλάμε; Αν είναι να φτιάξουμε ολόκληρο power board νομίζω έχει χαθεί η μπάλα 😅
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα