Gikaron Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα στο φόρουμ! Έχω το εξής περίεργο θα έλεγα θέμα. Έχω καταρχάς τη μητρική του τίτλου,τη Gigabyte ga-946gmx-s2 (revision 1). Τα onboard γραφικά (vga) δουλεύουν κανονικά, ωστόσο όταν πάω να συνδέσω κάρτα γραφικών στην pcie θύρα δεν δίνει σήμα στην οθόνη ενώ παράλληλα δουλεύει η vga θύρα της μητρικής. Έχω δοκιμάσει μια 1050ti που δεν έδινε σήμα στην οθόνη ωστόσο σκεπτόμενος πως είναι θέμα ασυμβατότητας λόγω παλαιότητας της μητρικής.Εβαλα πάνω και μια hd 5450 μετα που είναι λίγο πολύ της εποχής της μητρικής ωστόσο πάλι τα ίδια,δε δινει σήμα στην οθόνη ενώ παράλληλα αν συνδέσω στην onboard vga δίνει κανονικά εικόνα. Η Αρχική μου σκέψη ήταν ότι έχει θέμα η θύρα pcie ωστόσο μέχρι πριν λίγα χρόνια δούλευε κανονικά. Έχω ψάξει το bios ωστόσο οποία ρύθμιση και να έχω αλλάξει εξακολουθούν να συμβαίνουν τα ίδια Αν έχεις κάποιο μέλος κάποια άλλη ιδέα για αυτό το ζήτημα θα ήταν ευπρόσδεκτη καθώς κάτι παρόμοια τα χρόνια ενασχόλησης μου με το αντικείμενο δεν μου έχει τύχει. Όπως και να έχει, ευχαριστώ όποιον μπήκε στο κόπο έστω να διαβάσει το post μου Επεξ/σία 13 Απριλίου 2021 από Gikaron
Τέρης Α. Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, Gikaron είπε Η Αρχική μου σκέψη ήταν ότι έχει θέμα η θύρα pcie Πολύ πιθανό. 5 λεπτά πριν, Gikaron είπε μέχρι πριν λίγα χρόνια δούλευε κανονικά. Με ποια κάρτα γραφικών; 5 λεπτά πριν, Gikaron είπε δε δινει σήμα στην οθόνη ενώ παράλληλα αν συνδέσω στην onboard vga δίνει κανονικά εικόνα. Τι εννοείτε παράλληλα; Έχετε συνδεδεμένο καλώδιο και στην iGPU και στην PCI-e GPU ταυτόχρονα; Η PCI-e μήπως είναι σκονισμένη; Επεξ/σία 13 Απριλίου 2021 από Τέρης Α. 1
Gikaron Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) 45 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Πολύ πιθανό. Με ποια κάρτα γραφικών; Τι εννοείτε παράλληλα; Έχετε συνδεδεμένο καλώδιο και στην iGPU και στην PCI-e GPU ταυτόχρονα; Η PCI-e μήπως είναι σκονισμένη; Δε Θα πω ψέματα πως θυμάμαι το ακριβές μοντέλο,ήταν κάποια entry level αρκετά παλαιότερη, επιπέδου gt 210, αν όχι η gt 210. Ήταν κομμάτι κομμάτι φτιαγμένο οπότε δεν είχε κάτι proprietary για να υπήρχε θέμα συμβατότητας οπότε δεν είχα δώσει βάση τότε. Ναι αυτό εννοώ, είχα συνδεδεμένο στη κάρτα γραφικών το καλώδιο και από περιέργεια συνεδεσα στο κυρίως μόνιτορ μου ,χωρίς να κάνω κάποια άλλη κίνηση (πχ αποσύνδεση) , από την onboard όσο λειτουργούσε ακόμα. Έπειτα μάλιστα έβαλα και ένα δεύτερο μόνιτορ που είχα στην άκρη να δω τι συμβαίνει αν είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα και onboard και της gpu τα καλώδια σε μια οθόνη το καθένα Σε ότι αφορά τη σκόνη,το έχω ξεσκονισει πρόσφατα το πύργο,θα κάνω ενδεχομένως μια ακόμα δοκιμή αν και μου φαίνεται παράξενο να είναι τόσο επιμονή σκόνη ειδικά με το βάλε βγάλε των καρτών Επεξ/σία 13 Απριλίου 2021 από Gikaron
Τέρης Α. Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) Η GT210 δεν έχει μεγάλη κατανάλωση για να πούμε ότι ζόρισε τη θύρα (εκτός και αν κάηκε η κάρτα και βραχυκύκλωσε τη θύρα). Αν έχετε κάποιο πινελάκι ζωγραφικής μέχρι Νο 12, κάντε εσωτερικά στην εγκοπή ένα πέρασμα 2-3 φορές. Το καλώδιο να είναι συνδεδεμένο μόνο στη GPU. *Μου έχουν χαρίσει δύο 775 μητρικές ως χαλασμένες και (όταν παραλαμβάνω κάτι πάντα το καθαρίζω επισταμένως και ελέγχω οπτικά -και με πολύμετρο για τυχών βραχυκύκλωμα- ή κάτι ασυνήθιστο) δεν αντιλήφθηκα κάποιο πρόβλημα (ήταν μητρικές χωρίς ενσωματωμένη GPU). Επεξ/σία 13 Απριλίου 2021 από Τέρης Α.
Sheogorath Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 1 ώρα πριν, Gikaron είπε Καλησπέρα στο φόρουμ! Έχω το εξής περίεργο θα έλεγα θέμα. Έχω καταρχάς τη μητρική του τίτλου,τη Gigabyte ga-946gmx-s2 (revision 1). Τα onboard γραφικά (vga) δουλεύουν κανονικά, ωστόσο όταν πάω να συνδέσω κάρτα γραφικών στην pcie θύρα δεν δίνει σήμα στην οθόνη ενώ παράλληλα δουλεύει η vga θύρα της μητρικής. Έχω δοκιμάσει μια 1050ti που δεν έδινε σήμα στην οθόνη ωστόσο σκεπτόμενος πως είναι θέμα ασυμβατότητας λόγω παλαιότητας της μητρικής.Εβαλα πάνω και μια hd 5450 μετα που είναι λίγο πολύ της εποχής της μητρικής ωστόσο πάλι τα ίδια,δε δινει σήμα στην οθόνη ενώ παράλληλα αν συνδέσω στην onboard vga δίνει κανονικά εικόνα. Η Αρχική μου σκέψη ήταν ότι έχει θέμα η θύρα pcie ωστόσο μέχρι πριν λίγα χρόνια δούλευε κανονικά. Έχω ψάξει το bios ωστόσο οποία ρύθμιση και να έχω αλλάξει εξακολουθούν να συμβαίνουν τα ίδια Αν έχεις κάποιο μέλος κάποια άλλη ιδέα για αυτό το ζήτημα θα ήταν ευπρόσδεκτη καθώς κάτι παρόμοια τα χρόνια ενασχόλησης μου με το αντικείμενο δεν μου έχει τύχει. Όπως και να έχει, ευχαριστώ όποιον μπήκε στο κόπο έστω να διαβάσει το post μου Καλησπέρα, δοκίμασε την κάρτα στο πορτοκαλί σλοτ (κάτω κάτω), δουλεύει;
Τέρης Α. Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Καλησπέρα, δοκίμασε την κάρτα στο πορτοκαλί σλοτ (κάτω κάτω), δουλεύει; Μπορεί να δουλέψει και με τόσο λίγες επαφές (x4 lanes); Επεξ/σία 13 Απριλίου 2021 από Τέρης Α.
Sheogorath Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 7 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Μπορεί να δουλέψει και με τόσο λίγες επαφές (x4 lanes); Φυσικά. Θεωρητικά και σε Χ1 θα δουλευε αν χωρουσε. 1
Crybal Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Κανε ενα reset στο bios απο το jumper. Εγω θα δοκίμαζα κι ενα Update στο bios για την περίπτωση που εχει φαει κανενα σκάλωμα.Ειναι δυνητικά επικίνδυνο αλλα θα το έκανα.
Gikaron Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 16 ώρες πριν, Sheogorath είπε Καλησπέρα, δοκίμασε την κάρτα στο πορτοκαλί σλοτ (κάτω κάτω), δουλεύει; Το είχα σκεφτεί και αυτό αλλά είχα παρατηρήσει κάποιους μικρούς πυκνωτές να περνάνε από εκεί και ίσως εμποδίζουν. Το βράδυ θα κάνω μια δοκιμή και σε αυτό να δω αν όντως δημιουργούν θέμα χώρου 16 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε Μπορεί να δουλέψει και με τόσο λίγες επαφές (x4 lanes); Θεωρητικά δουλεύει και το μόνο ζήτημα θα είναι σε μειωμένη απόδοση λόγω περιορισμένου bandwidth,που προσωπικά σπιτιού παρόντος δεν με απασχολεί,απλά μερικές εξόδους εικόνας παραπάνω θέλω για να έχω και ήχο αν συνδέσω τον υπολογιστή σε τηλεόραση ή σε σύγχρονες εξόδους εικόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει δουλέψει αυτό. Μάλιστα έχω δει κάποιους, νομίζω στο YouTube σχετικά πρόσφατα κιόλας να κόβουν προσεκτικά μέρος από την Χ16 σύνδεση σε Χ4 ή και Χ1 και δούλευε κανονικά 1 ώρα πριν, Crybal είπε Κανε ενα reset στο bios απο το jumper. Εγω θα δοκίμαζα κι ενα Update στο bios για την περίπτωση που εχει φαει κανενα σκάλωμα.Ειναι δυνητικά επικίνδυνο αλλα θα το έκανα. Είχα κάνει ένα reset τότε που είχα πρωτοδιαπιστωσει το θέμα αλλά δεν είχε βοηθήσει,ίσως κάνω άλλη μια δοκιμή 16 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε Η GT210 δεν έχει μεγάλη κατανάλωση για να πούμε ότι ζόρισε τη θύρα (εκτός και αν κάηκε η κάρτα και βραχυκύκλωσε τη θύρα). Αν έχετε κάποιο πινελάκι ζωγραφικής μέχρι Νο 12, κάντε εσωτερικά στην εγκοπή ένα πέρασμα 2-3 φορές. Το καλώδιο να είναι συνδεδεμένο μόνο στη GPU. *Μου έχουν χαρίσει δύο 775 μητρικές ως χαλασμένες και (όταν παραλαμβάνω κάτι πάντα το καθαρίζω επισταμένως και ελέγχω οπτικά -και με πολύμετρο για τυχών βραχυκύκλωμα- ή κάτι ασυνήθιστο) δεν αντιλήφθηκα κάποιο πρόβλημα (ήταν μητρικές χωρίς ενσωματωμένη GPU). Η κάρτα είχε δουλέψει μετά σε συστημα φίλου που την είχα δώσει οπότε δεν είχε θέμα. 2
Τέρης Α. Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 13/4/2021 στις 5:39 ΜΜ, Gikaron είπε Είχα κάνει ένα reset τότε που είχα πρωτοδιαπιστωσει το θέμα αλλά δεν είχε βοηθήσει,ίσως κάνω άλλη μια δοκιμή Αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα. Αν θέλετε να το κάνετε σωστά τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής: Βγάζετε το τροφοδοτικό από τη πρίζα, βγάζετε τη μπαταρία, τοποθετήστε ένα κατσαβίδι για να βραχυκυκλώσετε τα δύο πιν (στο σημείο που επισημαίνω) για μισό λεπτό, μετά βάζετε τη μπαταρία, συνδέετε το ρεύμα και ανοίγετε το σύστημα. Αν δείξει σήμα από τη GPU πέτυχε η διαδικασία, αν όχι συνδέστε το monitor στην iGPU, μπείτε στο BIOS και κάντε Restore defaults, αποθήκευση και έξοδο και σβήστε το σύστημα πριν ξανανάψει. Συνδέστε στη GPU το monitor και εκκινήστε. Επεξ/σία 15 Απριλίου 2021 από Τέρης Α. 1
Gikaron Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 32 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα. Αν θέλετε να το κάνετε σωστά τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής: Βγάζετε το τροφοδοτικό από τη πρίζα, βγάζετε τη μπαταρία, τοποθετήστε ένα κατσαβίδι για να βραχυκυκλώσετε τα δύο πιν (στο σημείο που επισημαίνω) για μισό λεπτό και μετά το επαναφέρετε πάλι στην αρχική του θέση, βάζετε τη μπαταρία, συνδέετε το ρεύμα και ανοίγετε το σύστημα. Αν δείξει σήμα από τη GPU πέτυχε η διαδικασία, αν όχι συνδέστε το monitor στην iGPU, μπείτε στο BIOS και κάντε Restore defaults, αποθήκευση και έξοδο και σβήστε το σύστημα πριν ξανανάψει. Συνδέστε στη GPU το monitor και εκκινήστε. Ωραίος,σε ευχαριστώ πολύ για τον αναλυτικό σου οδηγό. Ευτυχώς τότε είχα ήδη κάνει σε μια AM2 μητρική ( αν θυμάμαι καλά) ίδια διαδικασία για ένα άλλο κόλλημα που είχε τότε και είχα ακολουθηθεί αυτά τα βήματα,μόλις βρω λίγο χρόνο αργότερα μέσα στη μέρα θα κάνω πάλι κάποιες δοκιμές και ελέγχους και αν τίποτα από όσα κάνω δεν αποφέρει καρπούς θα δοκιμάσω ξανά bios reset,τώρα έχοντας και αναλυτικά σημειωμένα τα βήματα από εσένα φίλε μου 1 1
Gikaron Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2021 Update: Περίεργη περίπτωση τελικά αυτή η μητρική. Είπα να ξεκινήσω βάζοντας την HD 5450 στη κάτω pcie που είναι Χ4. Επειδή το κουτί είναι λίγο ιδιαίτερο και δεν είχα αφαιρέσει το κάλυμμα που υπήρχε σε εκείνη την υποδοχή είπα να φανώ καλός,τυπικός και σωστός και αποφάσισα να βγάλω τη μητρική για να αφαιρέσω το κάλυμμα. Για να είμαι σίγουρος,έκλεισα το τροφοδοτικό, έβγαλα το καλώδιο του,πάτησα και 10 δευτερόλεπτα το ppwer button και έπειτα αφαιρεσα τη μητρική και το κάλυμμα. Επανατοποθετω τη μητρική και στη κατω pcie θύρα τη gpu, συνδέω τροφοδοτικό και πατώντας για εκκίνηση που πετάει μήνυμα checksum error, μέχρι να πιάσω το πληκτρολόγιο είχε ξεκινήσει αυτόματα και έκανε επαναφορά και ως δια μαγείας και σήμα έδινε η κάρτα,και δεν είχε γίνει επαναφορά το bios (το τσεκαρα γιατί είχα πάει τον Q6600 που έχει πάνω στα 2.6ghz από τα 2.4 και είχε παραμείνει). Μονάχα επέλεξα πάλι boot device και επανήλθε όπως ήταν στα windows. Μου μπήκαν τότε ιδέες και δοκιμάζω πάλι στη πάνω θύρα ( την Χ16) και λειτουργεί και εκεί κανονικότατα η GPU. Μάλιστα,προ ολίγου,πριν κατεβάσω drivers στον υπολογιστή αποφάσισα να δοκιμάσω πάλι με τη 1050ti που είχα δοκιμάσει και αρχικά και δουλεύει άψογα και με εκείνη. 2
Crybal Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Δημοσ. 14 Απριλίου 2021 Ειναι το σκαλωμα που ελεγα παραπάνω...πραγματα του διαβολου!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα