Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Ακτιβιστής ισχυρίζεται πως η χρήση αναγνωριστικών δεικτών χωρίς τη συναίνεση των χρηστών παραβιάζει τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ο Αυστριακός ακτιβιστής Μαξ Σρεμς, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα περιφρούρησης της ιδιωτικότητας, κατέθεσε καταγγελία σε βάρος της Google στη Γαλλία, ισχυριζόμενος πως ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός παρακολουθεί παρανόμως τους χρήστες κινητών Android, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Τα κινητά Android δημιουργούν μοναδικούς διαφημιστικούς κωδικούς, παρόμοιους με τα Identifier for Advertisers (IDFA, Αναγνωριστικό για Διαφημιστές) που χρησιμοποιεί η Apple. Οι κωδικοί αυτοί επιτρέπουν στη Google καθώς και τρίτες εταιρίες να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των χρηστών όταν περιηγούνται στο διαδίκτυο, προκειμένου να τους παρουσιάσουν καλύτερα στοχευμένες διαφημίσεις.

Στο κείμενο της καταγγελίας που κατατέθηκε την Τετάρτη, η ομάδα ακτιβιστών Noyb, μέλος της οποίας είναι ο Σρεμς, υποστηρίζει πως η δημιουργία και αποθήκευση αυτών των κωδικών χωρίς την προηγούμενη ρητή συναίνεση των χρηστών καθιστά τη Google υπόλογη για "έκνομες ενέργειες" οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικότητας που έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Noyb καλεί τη ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γαλλία να ξεκινήσει έρευνα για τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζει η Google και να υποχρεώσει την εταιρία να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία. Υποστηρίζει πως θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα στον τεχνολογικό κολοσσό, εφόσον η αρχή διαπιστώσει πως η Google παρέβη το νόμο.

"Μέσω αυτών των κρυμμένων δεικτών στα κινητά σας, η Google καθώς και τρίτες εταιρίες μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανο Ροσέτι, δικηγόρος της Noyb, υπεύθυνος για ζητήματα προστασίας ιδιωτικότητας. "Είναι σαν να έχετε καλύψει τα χέρια και τα πόδια σας με πούδρα, αφήνοντας αποτυπώματα οτιδήποτε κι αν κάνετε με το κινητό σας, από το αν αποφασίσατε να προσπεράσετε μια εικόνα, μέχρι το τραγούδι που κατεβάσατε".

Η Google δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την καταγγελία.

Η καταγγελία έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Apple ετοιμάζεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο πώς παρακολουθεί τις προτιμήσεις των χρηστών, ζητώντας τους για πρώτη φορά να συναινέσουν στην καταγραφή αναγνωριστικών, με την αναβάθμιση του λειτουργικού της συστήματος iOS 14. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των δημιουργών εφαρμογών, καθώς εκτιμούν πως η πλειοψηφία των χρηστών θα επιλέξει τη φραγή των IDFA.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Noyb υπέβαλλε καταγγελία σε βάρος της Apple, υποστηρίζοντας πως η εταιρία παραβιάζει το νόμο καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση των προτιμήσεων των χρηστών iPhone, χωρίς τη συναίνεσή τους. Η συγκεκριμένη καταγγελία βρίσκεται υπό εξέταση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ισπανίας. Από την πλευρά της, η Apple απέρριψε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους "αντικειμενικά ανακριβείς".

Η Google, η οποία αριθμεί περίπου 300 εκατομμύρια χρήστες συσκευών Android στην Ευρώπη, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ανάλογη καταγγελία από τη Noyb, την οποία εξετάζουν οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας, καθώς η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα διαγραφής του αναγνωριστικού από τις συσκευές Android που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα της πιο πρόσφατης καταγγελίας, η Noyb επέλεξε να προσφύγει στις ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας καθώς το νομικό σύστημα της χώρας είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται καταγγελίες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας περί προστασίας της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

Η Noyb είχε εκφράσει ήδη τους προβληματισμούς της σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων ρυθμιστικών αρχών στην Ιρλανδία -το de facto ηγέτη στη διαχείριση υποθέσεων που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας στην Ευρώπη- καθώς μια σειρά από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Γερμανία, κατηγόρησαν τις ιρλανδικές αρχές για νωθρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πέρυσι, ο Σρεμς σημείωσε μια ιστορική νίκη καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάνθηκε πως μια διατλαντική συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, την οποία χρησιμοποιούσαν χιλιάδες εταιρίες, δεν προστάτευε την ιδιωτικότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Δεν εχει μενει και συννεφο να πεσουμε.

 

Δημοσ.

Υπάρχει τρόπος με ένα καλό firewall να κόψεις όλη την κίνηση αυτή; Μπορείς να βρεις τα πακέτα αυτά και να τα αποκλείσεις;

  • Like 1
Δημοσ.

Στην ουσία αν η Google δημιουργεί το "IDFA" της για κάποιο χρήστη και παρέχει αυτό στους διαφημιστές... οι διαφημιστές δεν γνωρίζουν σε ποιον ανήκει.. οπότε μου φαίνεται λίγο άτοπο.. καθώς δεν αποτελεί ακριβώς προσωπικό δεδομένο. Δε θα μας αναγνωρίσει κιόλας ο διαφημιστής αν μας δει στο δρόμο. 🙄

 

  • Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, esertas είπε

Υπάρχει τρόπος με ένα καλό firewall να κόψεις όλη την κίνηση αυτή; Μπορείς να βρεις τα πακέτα αυτά και να τα αποκλείσεις;

Τι να κοψεις, την Google?

Αφου στο λογισμικο της εισαι,  το android (για το αρθρο μιλαω), πως να την κοψεις?

Δημοσ.

Τα μικρόφωνα των κινητών μην τυχόν και τα αφήσουν ήσυχα.

Μου λέει τις προάλλες μια γειτόνισσα η καλύτερη ξηρά τροφή για γάτες είναι η Akana.

Λέω τι;

Αkana μου λέει πανάκριβη αλλά η καλύτερη.

(Πρώτη φορά ακούω αυτή τη λέξη)

40 λεπτά μερα στο κινητό Akana σε 2 γεύσεις διαφήμιση και στο YouTube αυτή η κυρία

 Δεν μας παρακολουθεί κανένας...

Screenshot_2021-04-10-11-10-28-03.jpg

  • Like 19
  • Thanks 5
  • Confused 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Tetrabitos είπε

Τα μικρόφωνα των κινητών μην τυχόν και τα αφήσουν ήσυχα.

Μου λέει τις προάλλες μια γειτόνισσα η καλύτερη ξηρά τροφή για γάτες είναι η Akana.

Λέω τι;

Αkana μου λέει πανάκριβη αλλά η καλύτερη.

(Πρώτη φορά ακούω αυτή τη λέξη)

40 λεπτά μερα στο κινητό Akana σε 2 γεύσεις διαφήμιση και στο YouTube αυτή η κυρία

 Δεν μας παρακολουθεί κανένας...

Screenshot_2021-04-10-11-10-28-03.jpg

Και εγω ειμαι μεταξυ google home και amazon echo.......αλλα λεω να παω στο google....μην σπαω τα δεδομενα μου σε 2 εταιριες.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Tetrabitos είπε

Δεν μας παρακολουθεί κανένας...

Γι' αυτό μου βγάζει συνέχεια διαφημίσεις για σάητ με μιλφόνια?

  • Like 1
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή όχι. Πιθανόν να έχει.

Χαίρομαι όμως που υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι για να ισορροπούν λίγο την κατάσταση με το data mining των χρηστών από εταιρείες σαν τη Google.

42 λεπτά πριν, esertas είπε

Υπάρχει τρόπος με ένα καλό firewall να κόψεις όλη την κίνηση αυτή; Μπορείς να βρεις τα πακέτα αυτά και να τα αποκλείσεις;

Κάποτε (2011) είχα δοκιμάσει να το κάνω με ένα Samsung Galaxy S+. Είχα κάνει root και δεν είχα αφαιρέσει τις εφαρμογές της Google. Ξέρεις τί κατάφερα;.. Μπαταρία για μισή μέρα. Οι εφαρμογές της Google προσπαθούσαν συνεχώς να συνδεθούν και να παραδώσουν τα δεδομένα και το firewall τις μπλόκαρε. Αυτές προσπαθούσαν και πάλι, το firewall τις μπλόκαρε κτλ. Μιλάμε για μεγάλο πανηγύρι... Το κινητό δεν έμπαινε ποτέ σε κατάσταση αναμονής και η μπαταρία έπεφτε πολύ γρήγορα.

Αν δε θέλεις να δίνεις δεδομένα στη Google η λύση είναι να βάλεις custom ROM ΧΩΡΙΣ google services και στη συνέχεια να εγκαταστήσεις το microg αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές που δεν τρέχουν χωρίς google services. Αλλιώς μπορείς να μη βάλεις microg και να μην τρέχεις εφαρμογές που χρησιμοποιούν google services. Η αλήθεια είναι ότι το 90% των εφαρμογών του android τρέχει κανονικά και χωρίς τις google services.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 12
  • Thanks 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...