Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Το ρομπότ θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα για παρατεταμένο διάστημα

Η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στηρίζεται σε κολοσσιαίες υποδομές οι οποίες συνοδεύονται από ανάλογο κόστος συντήρησης. Μηχανισμοί άντλησης, φρεάτια καθώς και χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών πρέπει, πέραν της εγκατάστασής τους, να επιθεωρούνται ανά τακτά διαστήματα και να επισκευάζονται εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ήδη, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται υποβρύχια ρομπότ, με σχεδιασμό που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Στόχος, να προσφέρουν λύσεις που θα καθιστούν όλες τις παραπάνω διαδικασίες ασφαλέστερες, οικονομικότερες και λιγότερο ρυπογόνες. 

Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις συγκαταλέγεται και το Eelume, ένα ρομπότ μήκους έξι μέτρων, με μορφή που θυμίζει φίδι. Το ρομπότ είναι εφοδιασμένο με κάμερα και τα δύο άκρα του. Έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σε σταθμό ανεφοδιασμού ποντισμένο σε βάθη τα οποία φτάνουν τα 500 μέτρα, για διάστημα έως και έξι μηνών, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει στην επιφάνεια. 

Το αυτοκινούμενο ρομπότ μπορεί να καλύψει αποστάσεις έως και 20 χιλιομέτρων πριν χρειαστεί να επιστρέψει στο σταθμό του για επαναφόρτιση. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να εξοπλιστεί με διαφορετικά εξαρτήματα, ανάλογα με την αποστολή που θα κληθεί να φέρει σε πέρας: για παράδειγμα, μπορεί να φέρει εργαλεία ώστε να χρειρίζεται υποθαλάσσιες βαλβίδες αλλά και ειδικές βούρτσες ώστε να απομακρύνει ιζήματα και θαλάσσιους οργανισμούς που συσσωρεύονται πάνω στον ποντισμένο εξοπλισμό.

Μη επανδρωμένα σκάφη έχουν ήδη αναλάβει τη συντήρηση πολλών υποβρυχίων πετρελαιοπηξγών και αγωγών σε μεγάλα βάθη. Όμως, τα σκάφη αυτά συνήθως πρέπει να μεταφέρονται στην τοποθεσία όπου θα κληθούν να λειτουργήσουν από πλήρως επανδρωμένα πλοία και στη συνέχεια τον έλεγχο αναλαμβάνουν χειριστές που βρίσκονται στο σκάφος επιφάνειας. Το κόστος αυτής της διαδικασίας μπορεί να φτάνει τις 100.000 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τον Παλ Λίλεμπακ, στέλεχος της Eelume Subsea Intervention, η οποία ανέπτυξε το ρομπότ.

Η εταιρία εδρεύει στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας και προέκυψε μέσα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας. Ο Λίλεμπακ αναφέρει χαρακτηριστικά πως "επιτρέποντας στο ρομπότ να παραμένει [για μεγάλο διάστημα] σε υποβρύχιο σταθμό, μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή προκειμένου να προχωρήσει σε επιθεωρήσεις ή παρεμβάσεις, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη προσφυγής σε κοστοβόρα σκάφη επιφάνειας".

Το Eelume έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί αυτόνομα, αναλαμβάνοντας αποστολές οι οποίες του ανατίθενται από ένα απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου, στο οποίο το ρομπότ στέλνει εικόνα και δεδομένα. Ο σχεδιασμός του, που θυμίζει φίδι, του επιτρέπει να λειτουργεί σε περιορισμένους χώρους καθώς και να συστρέφει το σώμα του, προκειμένου να διατηρεί τη θέση του, αντιμέτωπο με ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα. Επίσης, το γεγονός ότι παραμένει σε υποβρύχιο σταθμό καθιστά εφικτή την ενεργοποίησή του ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του ωκεανού και ενδεχομένως θα δυσχαίρεναν τη μεταφορά ενός συμβατικού μη επανδρωμένου σκάφους με πλοίο ως εκείνο το σημείο.

Eelume Produktbilde Lights B

Η παγκόσμια αγορά υποβρύχιων ρομποτικών λύσεων αναμένεται να φτάσει στα περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με αναλυτές, και άλλες εταιρίες έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία εμπορικής εκμετάλλευσης καινοτόμων προτάσεων στον τομέα των αυτόνομων σκαφών ικανών να επιχειρούν σε μεγάλα βάθη και της ρομποτικής τεχνολογίας που επιτρέπει την κατασκευή και χρησιμοποίησή τους.

Η Saipem, μια ιταλική εταιρία που παρέχει υπηρεσίες στους τομείς άντλησης πετρελαίου, διανομής ενέργειας και υποδομών, δημιούργησε το υποβρύχιο ρομπότ Hydrone-R, ικανό να φτάνει σε βάθος έως και 3.000 μέτρων, προκειμένου να πραγματοποιήσει εργασίες κατασκευής και συντήρησης. Η αμερικανική startup Houston Mechatronics έχει αναπτύξει το Aquanaut, ένα υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή να δέχεται εντολές από κέντρο ελέγχου, ενώ η σουηδική Saab κατασκευάσε το Seaeye Falcon, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη προκειμένου να επιθεωρεί εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στη Χιλή.

Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρία Equinor επένδυσε από νωρίς στο Eelume. "Θα μειώσει τα έξοδά μας, καθώς αποτελεί οικονομικότερη μέθοδο πραγματοποίησης εργασιών συντήρησης και επισκευών. Αντί να στέλνουμε τους εργαζομένους μας σε δύσκολες καιρικές συνθήκες στα ανοιχτά, μπορούμε να τους έχουμε σε μια αίθουσα ελέγχου στη στεριά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παλ Άτλε Σόλχαϊμσνες, επικεφαλής μηχανικός της Equinor.

Οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου ασκούν σημαντική επίδραση στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων μπορούν να βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Ο Άτλε, όμως, θεωρεί πως το Eelume συνοδεύεται όχι μόνο από οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη. "Τα σκάφη επιφάνειας που διαθέτουν κινητήρες ντίζελ εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, τα ρομπότ, όμως, όπως το Eelume, έχουν σχεδόν μηδενικές εκπομπές".

Η Eelume Subsea Intervention, σε συνεργασία με την Equinor, πρόκειται να πραγματοποιήσουν το τελικό στάδιο δοκιμών στον πυθμένα αργότερα μέσα στη χρονιά, στο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου με την ονομασία Άσγκαρντ, στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας. Η Eelume εκτιμά πως θα θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα πρώτα ρομπότ της μέσα στο 2022 και ότι θα έχει έως και 50 διάσπαρτα τους ωκεανούς του πλανήτη μας μέχρι το 2027.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετά από αυτό το άρθρο μου ήρθε μια περίεργη όρεξη να δω ντοκιμαντέρ με τον Ζακ-Υβ Κουστώ... περίεργο...

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 6
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dchatz είπε

που να κάνεις μακροβούτι και να δεις αυτό 😱

Που να κανεις μακροβουτι και δεις γενικα τι εχει μεσα η θαλασσα, αυτο το ρομποτακι θα ειναι το λιγοτερο.

  • Like 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, dchatz είπε

που να κάνεις μακροβούτι και να δεις αυτό 😱

Με τέτοιες προπέλες που διαθέτει πρώτα θα σε ξεκουφάνει κ μετα θα φανεί μπροστά σου.

Δημοσ.

όταν η νανοτεχνολογία προχωρήσει αρκετά φανταστείτε κάτι αντίστοιχο μέσα στο ανθρώπινο σώμα να επισκευάζει αρτηρίες όπως αυτό τώρα τους σωλήνες

  • Like 1
  • Thanks 1
  • 3 χρόνια αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...