Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ολοι γελαμε και κοροιδευουμε αλλα ενας γιγαντας δεν πεφτει τοσο ευκολα.Οταν κανει το μπαμ και παλι ειναι πρωτη θα εχω πριντ σκριν αυτα που γραφεται εδω να σας τα δειξω οταν θα λετε:Ναι ρε ιντελαρα εγω παντα σε πιστευα και μπλα μπλα μπλα...Ετσι ειναι το παιχνιδι μαγκες ποτε κανεις δεν ειναι πρωτος για παντα αλλα ουτε δευτερος...

  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι οι γίγαντες δεν πέφτουν εύκολα, η ιστορία των επιχειρήσεων είναι γεμάτη με πτώσεις γιγάντων που για διάφορους λόγους (κακή εκτίμηση της αγοράς, δυσκαμψία στην προσαρμογή, κλπ κλπ) κατέρρευσαν. Κλασσικά παραδείγματα η Kodak, Texaco, Compaq  κλπ

Βέβαια δεν κινδυνεύει η Intel, μη τρελαθούμε, μια χαρά πουλάει και αυξάνει μάλιστα την κερδοφορία της. Το ότι έχει η AMD πιο γρήγορους επεξεργαστές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι πιο πολύ νίκη γοήτρου παρά κάτι άλλο. Η AMD αγωνίζεται να εδραιώσει τη θέση της, πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια, ισορροπώντας μεταξύ οικονομικών αποτελεσμάτων  και τεχνολογικής υπεροχής, δεν είναι εύκολο. 

Δημοσ.
20 ώρες πριν, MAFAKA είπε

 

Η εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών αποτελεί στρατηγικής σημασίας κίνηση για κάθε χώρα που θέλει να παραμείνει γεωπολιτικά ισχυρή στο μέλλον.

Για τις μεγάλες δυνάμεις αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας η δυνατότητα να μπορείς να παράξεις chips χωρίς να εξαρτάσαι από τις καιρικές συνθήκες, ένοπλες συρράξεις ή πιθανές απεργίες σε εργοστάσια που βρίσκονται σε συμμαχικές, αλλά μακρινές χώρες.

Για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ έδωσαν άδειες (και διευκολύνσεις) σε Intel και TSMC να χτίσουν εργοστάσια στην Αριζόνα. Δεν ενδιαφέρονται για τον κάθε gamer ή αν οι απανταχού scalpers έχουν "σκουπίσει" τα ράφια. Απρόσκοπτη τροφοδοσία chips για "ευαίσθητες" εφαρμογές θέλουν να εξασφαλίσουν.

Κάτι αντίστοιχο προσπαθεί να κάνει και η Κίνα, η οποία παρομοίως φιλοδοξεί να δημιουργήσει τα δικά της foundries.

Ναι ΟΚ, δε διαφωνώ, αλλά να σταματήσει το πιπίλισμα περί του δήθεν ανώτερου ιδιωτικού τομέα και του κακού δημοσίου.

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τον ιδιωτικό τομέα του innovation, να θηλάζει από τον κόρφο του δημοσίου.

Να θυμηθούμε τα εμβόλια, που χρηματοδοτήθηκαν στην έρευνα με δισεκατομμύρια από την Ευρώπη;

Την δική μας aegian; Με δάνεια από το δημόσιο με το αζημίωτο;

Τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Αμερική που πήραν τρισεκατομμύρια για να γλυτώσουν τη χρεοκοπία γιατί ήταν too big to fail;

Λέω τώρα...

  • Thanks 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παίζονται διάφορα παιχνίδια, διάβαζα μια ανάρτηση στο linkedin του Francois Piednoiel που είναι ο Principal Architect R&D της Mercedes που πάνω κάτω έλεγε το εξής:

* Η Intel θα επενδύσει 20 δις τα επόμενα χρόνια για νέα εργοστάσια/τεχνολογίες.

* Η TSMC θα επενδύσει 100+ δις τα επόμενα 3 χρόνια.

* Ο ένας και μόνος προμηθευτής λιθογραφίας στον πλανήτη που εφοδιάζει και τους δύο παραπάνω έχει τη δυνατότητα για ~25 μονάδες τον χρόνο και πάνω από τις μισές τις έχει πάντα καβάντζα η TSMC, να θυμίσω ότι υπάρχουν κι άλλοι πελάτες όπως η Samsung, η SMIC και η GF.

Ο τραπεζίτης της TSMC είναι προφανώς η Apple, η οποία έχει και το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου της εκτός ΗΠΑ και μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην πηγή και όχι στο τελικό καταναλωτικό προιόν.

Το πρόβλημα λοιπόν της Intel είναι ότι όσο και να φαίνεται παντοδύναμη πρακτικά δεν είναι όσο η ASML δεν της δίνει τις τελευταίες τεχνολογίες, κάτι για το οποίο η Intel δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Μπορούσε, παλιότερα όταν είχε τα φράγκα, πριν τα σπαταλήσει αγοράζοντας εταιρίες και αυτό την έκανε παρελθόν. Μάλιστα ο Piednoiel προτείνει την πώληση των μετοχών της Intel κάτι που μου φαίνεται λογικό. Ίσως αν οι Αμερικάνοι στηρίξουν την Intel όπως εμείς στηρίζουμε τόσα χρόνια τις τράπεζες, σπρώξει δηλαδή ο Baiden τα δις που χρειάζονται, έτσι κι αλλιώς τσάμπα τα έχουν, απλά τυπώνουν χρήμα, να αλλάξουν οι ισορροπίες.

Και η δική μου γνώμη:

Είδαμε ότι οι Αμερικάνοι επί Trump αναγκάσανε την ASML να μην στείλει μηχανές στην SMIC, οπότε μπορούν να πατήσουν πόδι, πλαγίως.

Το πρόβλημα δεν είναι η Intel, αυτή απλά θα πεθάνει κι ας έχει τους servers αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι ότι η τεχνολογία πάει σε ένα ακόμα πιο κλειστό club από το ήδη πολύ κλειστό που ήταν ως τώρα.

Μιλάμε για open source, για ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας και άλλες τέτοιες ομορφιές αλλά δε βλέπουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, βαδίζουμε σε εφιαλτικά μονοπάτια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...