nikdouros Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Σπέρες παιδιά, γνώμες παρακαλώ, με budget 1200-1500 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται οθόνη). Θέλω να στήσω νέο vfm υπολογιστή, στον οποίο να κάνω video editing 4K, σχεδιασμό σε BIM αρχιτεκτονικό πρόγραμμα (πχ Archicad) και φωτορεαλισμό, και λίγο gaming που και που. -Οθόνη? (Σκέφτομαι μία 32" 4Κ αντί να πάρω δύο των 27" , αλλά δέχομαι φυσικά γνώμες). -Μητρική? -CPU? -GPU? -Κάρτα Ήχου? -Κουτί? -Τροφοδοτικό? -Μνήμες? -Σκληρός? -UPS? Νομίζω δεν ξέχασα κάτι. Thanks in advance για το χρόνο σας και τη βοήθεια!!! Επεξ/σία 23 Μαρτίου 2021 από nikdouros
nickol-us Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Οι οθόνη-ες που κοιτάς ήδη αφαιρούν απο το budget τουλάχιστων 300ευρώ Η κάρτες γραφικών απλά δεν υπάρχουν στην αγορά και η πιο vfm επιλογή αυτή τη στιγμή είναι μια quadro p2200 που βγαίνει αυτή την στιγμή από τα 430ευρώ Μάνι μάνι είμαστε -730 από το budget. Τυπικό case (ίσα για να υπάρχει μια εικόνα τιμής ), 55 psu(650) 94 mobo(450) 100 εναλλακτικά z490 140 cpu(3700x) 280 εναλλακτικά 10700f 255 ram(2x16gb) 190 nvme(1tb) 125 Έχω βάλει επιλογή ανάμεσα σε Intel και Amd κοντά στο ίδιο price range. Με τα παραπάνω είμαστε ήδη 80 ευρώ πάνω απο το budget και μιλάμε πάντα για την προοπτική να μπορέσεις να αγοράσεις μόνος σου τα πράγματα και να πραγματοποιήσεις μόνος σου το build. Επίσης αν χωρούσε στο budget έπρεπε να προστεθεί και μια καλούτσικη after market ψύκτρα για να δουλεύει ο cpu δροσερά. Η υψηλή απαίτηση σε οθόνη αλλά και οι τιμές στις κάρτες γραφικών, αφαιρούν σχεδόν το μισό σου budget και το σύστημα που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο υπόλοιπο μισό είναι τελείως δυσανάλογο. Θα πρέπει να κουτσουρέψεις σε ποιότητα hardware και να πέσεις σε πολύ καλές τιμές για να βγει κάτι αξιόλογα δυνατό. Αν το μηχάνημα παράγει λεφτά και προορίζεται για επαγγελματική χρήση ανέβασε λίγο το budget ώστε να χωρέσεις έναν καλύτερο cpu που θα σου μειώσει χρόνους. 2
nikdouros Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, nickol-us είπε Οι οθόνη-ες που κοιτάς ήδη αφαιρούν απο το budget τουλάχιστων 300ευρώ Η κάρτες γραφικών απλά δεν υπάρχουν στην αγορά και η πιο vfm επιλογή αυτή τη στιγμή είναι μια quadro p2200 που βγαίνει αυτή την στιγμή από τα 430ευρώ Μάνι μάνι είμαστε -730 από το budget. Τυπικό case (ίσα για να υπάρχει μια εικόνα τιμής ), 55 psu(650) 94 mobo(450) 100 εναλλακτικά z490 140 cpu(3700x) 280 εναλλακτικά 10700f 255 ram(2x16gb) 190 nvme(1tb) 125 Έχω βάλει επιλογή ανάμεσα σε Intel και Amd κοντά στο ίδιο price range. Με τα παραπάνω είμαστε ήδη 80 ευρώ πάνω απο το budget και μιλάμε πάντα για την προοπτική να μπορέσεις να αγοράσεις μόνος σου τα πράγματα και να πραγματοποιήσεις μόνος σου το build. Επίσης αν χωρούσε στο budget έπρεπε να προστεθεί και μια καλούτσικη after market ψύκτρα για να δουλεύει ο cpu δροσερά. Η υψηλή απαίτηση σε οθόνη αλλά και οι τιμές στις κάρτες γραφικών, αφαιρούν σχεδόν το μισό σου budget και το σύστημα που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο υπόλοιπο μισό είναι τελείως δυσανάλογο. Θα πρέπει να κουτσουρέψεις σε ποιότητα hardware και να πέσεις σε πολύ καλές τιμές για να βγει κάτι αξιόλογα δυνατό. Αν το μηχάνημα παράγει λεφτά και προορίζεται για επαγγελματική χρήση ανέβασε λίγο το budget ώστε να χωρέσεις έναν καλύτερο cpu που θα σου μειώσει χρόνους. Καταρχήν ευχαριστώ για το post και τις καλές συμβουλές. ΟΚ δλδ τι CPU θα πρότεινες για να βγει κάτι αξιόλογα δυνατό, ανεβάζοντας λίγο το budget? Αν είναι να "πετάω" λεφτά και να μην αποδίδουν όλα όπως πρέπει, και είναι μονόδρομος να ανέβει λίγο (και όχι δραματικά το budget) θα κοιτάξω να βρω τρόπο να το κάνω. Ναι το μηχάνημα παράγει λεφτά και προορίζεται για επαγγελματική χρήση, όλη μου τη μέρα μπροστά σε αυτό την τρώω, με αυτό δουλεύω, με αυτό παράγω. Ξέχασα επίσης να πω πως για SSD δε χρειάζομαι χώρο 1TB, έχω ήδη 4TB σε εσωτερικούς σκληρούς που θέλω να χρησιμοποιήσω, οπότε και κάτι στα 512gb ή και λιγότερο μια χαρά θα φτάνει, μόνο το λειτουργικό θα έχω στον SSD ... Επεξ/σία 23 Μαρτίου 2021 από nikdouros
catmaster Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 1 ώρα πριν, nikdouros είπε κάνω video editing 4K, σχεδιασμό σε BIM αρχιτεκτονικό πρόγραμμα (πχ Archicad) και φωτορεαλισμό, και λίγο gaming που και που Δυστυχώς όλα αυτά απαιτούν μια καλή gpu , που λογω των συνθηκών είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σε μια λογική τιμή. Αν υπάρχει μια κάποια -έστω βασική gpu-απο προηγούμενο μηχανημα τότε μπορεί να βγεί μια σύνθεση σε νορμάλ budget , ειδάλλως πολύ δύσκολα. 3
nickol-us Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Λεφτά δεν πετάς, με όλα θα κάνεις δουλειά, όπως σου είπα απλά είναι δυσανάλογο 300 ευρώ οθόνη και 430 ευρώ gpu απένταντι σε αυτό τον cpu. Δυστυχώς για το δεύτερο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, για το μόνιτορ ίσως θα μπορούσες να μείνεις σε 2k/27". Αυτή τη στιγμή καλύτερο value για μένα και αναλογικά με τα υπόλοιπα parts θα ήταν 10900f στα 360ευρώ και αυτό σε πετάει ήδη αρκετά έξω από το budget εκτός αν κουτσουρέψεις πραγματάκια. Αν για παράδειγμα πας για οικονομικότερο μόνιτορ ή αν υπάρχεις κάποιος σκληρός για αποθήκη θα μπορούσες να πάρεις 500 nvme αντι για 1tb και πάει λέγοντας. Δεν θα έκοβα με τίποτα από μητρική, από τροφοδοτικό ίσως μπορείς να γλιτώσεις χρήματα αν πας σε full wired. 2
pnick Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 https://www.skroutz.gr/s/27213268/Desktop-PC-Q-STAR-Intel-i7-10700-16GB-GTX-1660S-FD.html Ξεκινάς με μια https://www.skroutz.gr/s/24342131/AOC-Q2790PQE-Monitor-27-QHD.html και βάζεις άλλη μια εν καιρώ. Ούτε σκέψη φυσικά για παρωχημένη quadro με το Archicad (έχει live link νομίζω με Lumion, που παίζει με DirectX). 1
nikdouros Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 3 λεπτά πριν, nickol-us είπε Λεφτά δεν πετάς, με όλα θα κάνεις δουλειά, όπως σου είπα απλά είναι δυσανάλογο 300 ευρώ οθόνη και 430 ευρώ gpu απένταντι σε αυτό τον cpu. Δυστυχώς για το δεύτερο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, για το μόνιτορ ίσως θα μπορούσες να μείνεις σε 2k/27". Αυτή τη στιγμή καλύτερο value για μένα και αναλογικά με τα υπόλοιπα parts θα ήταν 10900f στα 360ευρώ και αυτό σε πετάει ήδη αρκετά έξω από το budget εκτός αν κουτσουρέψεις πραγματάκια. Αν για παράδειγμα πας για οικονομικότερο μόνιτορ ή αν υπάρχεις κάποιος σκληρός για αποθήκη θα μπορούσες να πάρεις 500 nvme αντι για 1tb και πάει λέγοντας. Δεν θα έκοβα με τίποτα από μητρική, από τροφοδοτικό ίσως μπορείς να γλιτώσεις χρήματα αν πας σε full wired. Ναι, το έγραψα και παραπάνω, υπάρχουν συνολικά 4TB από άλλους δίσκους που έχω για αποθήκευση, οπότε για nvme και τα 512GB είναι υπεραρκετά, μη σου πω και τα 256GB , οπότε από εκεί γλυτώνω καμιά 50 ευρώ...
nickol-us Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 23 λεπτά πριν, pnick είπε https://www.skroutz.gr/s/27213268/Desktop-PC-Q-STAR-Intel-i7-10700-16GB-GTX-1660S-FD.html Ξεκινάς με μια https://www.skroutz.gr/s/24342131/AOC-Q2790PQE-Monitor-27-QHD.html και βάζεις άλλη μια εν καιρώ. Ούτε σκέψη φυσικά για παρωχημένη quadro με το Archicad (έχει live link νομίζω με Lumion, που παίζει με DirectX). Χωρίς παρεξηγηση αλλά θα ήθελες να εξηγήσεις τι είναι αυτό που κάνει την quadro παρωχημένη; Γιατί επίσης να προτιμήσει ένα σύστημα που δεν γνωρίζει mobo,psu,ram; Συγκρίνονται τα δύο μηχανήματα θεωρείς μεταξύ τους; 16ram 3200 vs 32/3600 650 TX650MSemi Modular 80 Plus Gold vs 650W 80+ Bronze ; z490 vs ; 1tb nvme pcie 3 gen4 vs sata3 evo 860 500gb 2
pnick Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 18 λεπτά πριν, nickol-us είπε Χωρίς παρεξηγηση αλλά θα ήθελες να εξηγήσεις τι είναι αυτό που κάνει την quadro παρωχημένη; Ευχαρίστως. Οι quadro αξίζουν για μια χούφτα εφαρμογές και μόνο σε πολύ συγκεκριμένα σενάρια. Το συγκεκριμένο δεν είναι ένα από αυτά. Μια quadro προηγούμενης αρχιτεκτονικής Pascal με περίπου 1200 cuda cores και 5gb μνήμης σίγουρα δεν αξίζει τα 420€ που ζητάει κατ' ελάχιστο, από την στιγμή που στα περισσότερα σενάρια 3d αποδίδει εφάμιλλα με μια 1650. Για μένα είναι πεταμένα λεφτά. Πολύ πιο χρήσιμη θα φανεί μια 1660 super που έχει το σύστημα που πρότεινα για την χρήση. Ως προς το κατά πόσο μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί έτοιμα συστήματα χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τί έχουν μέσα, καταλαβαίνω τις αμφιβολίες σου. Κυρίως το θέμα του τροφοδοτικού είναι σημαντικό. Αλλά όλες αυτές οι εταιρείες δίνουν εγγύηση και support συνήθως τριετίας, και με δεδομένο ότι ο άνθρωπος θέλει το μηχάνημα για δουλειά και μόνο ένα έτοιμο σύστημα του δίνει τα απαραίτητα εξαρτήματα για την χρήση που κάνει αυτή την στιγμή, με κυριότερο την κάρτα γραφικών, για μένα είναι μονόδρομος. 1
JDROGAS Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Aπο μενα δυο συνθεσουλες απο msystems λογω διαθεσιμοτηςτας και ταχα προνομιακης τιμης καρτας γραφικων στα 1300 ευρω με intel - 1260 με amd. Intel Amd Oθονες 32 - 4k Σε καρτα ηχου τι περιπου θελεις,τι θα συνδεσεις; Aπο εξωτερικο αγορα να κοιταξω εαν υπαρχει κατι ενδιαφερον; 4
nickol-us Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Εντάξει δεν συμφωνούμε και δεν είναι απαραίτητο μάλιστα. Μίλησες για παρωχημένη quadro όταν απέντι στην 1660 super κυκλοφόρησε μόλις λίγους μήνες νωρίτερα. Επίσης τόνισες πως δεν κάνει για archicad όταν στην σελίδα του, στα προτεινόμενα setup εξηγεί γιατί οι professional κάρτες αποδίδουν καλύτερα από τις gaming κάρτες https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/127710/ Spoiler "Professional" vs. "Gaming" graphics cards Graphics card manufacturers typically have different product lines targeted for "gamers" and "professional content creation users". While the hardware setup is very similar for both cards, there are main differences in their firmware and driver. "Gamer" cards (such as Nvidia GeForce and AMD/ATI Radeon) are optimized for 3D games, where speed is more important than image quality/accuracy. Typically a 3D model in a game contains a low number of polygons with textures applied to them, while polygon count is high in CAD modeling, and the quality of the stationary image of the wireframe or the shaded model is more important than navigation speed. Also, professional cards' memory usage is optimized for using multiple application windows, while in gaming this is not relevant. Another key difference between the two product lines is the way they are delivered and supported. Professional cards (such as Nvidia Quadro and AMD FirePro) are built according to the chip manufacturer's references, so you can always be sure that the driver delivered by the chip manufacturer (e.g. Nvidia or AMD) fits your card. The manufacturers of gaming cards (such as ASUS, Sapphire, Gigabyte, PNY, etc...) may diverge from the chip manufacturer's references. Also, the product life cycle and driver release cycles are shorter in case of gaming cards. GRAPHISOFT cooperates with: Nvidia to test and certify graphics card drivers for the Nvidia Quadro K, M and P series. AMD to test and certify graphics card drivers for the AMD FirePro W and Radeon Pro WX series. Θεωρώ την quadro καλύτερο value και καλύτερη επιλογή για 3d-cad ειδικά αν συνυπολογίσεις και το υπόλοιπο σύστημα. Όπως και να'χει και ασχέτως τι διαλέξει ο ts γι'αυτό είμαστε εδώ για να ανταλλάσουμε απόψεις. 2
pnick Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 53 λεπτά πριν, JDROGAS είπε Aπο μενα δυο συνθεσουλες απο msystems λογω διαθεσιμοτηςτας και ταχα προνομιακης τιμης καρτας γραφικων στα 1300 ευρω με intel - 1260 με amd. Intel Amd Oθονες 32 - 4k Σε καρτα ηχου τι περιπου θελεις,τι θα συνδεσεις; Aπο εξωτερικο αγορα να κοιταξω εαν υπαρχει κατι ενδιαφερον; Ωραίες οι συνθέσεις. Θα προτιμούσα την Intel σε αυτή την φάση. Παλιά, όταν χρησιμοποιούσα το archicad το rendering γινόταν με c4d που είναι CPU renderer. Τώρα ίσως έχουν ενσωματώσει και άλλες μηχανές, αλλά έχω δει ότι συνεργάζεται με lumion που θέλει δυνατή κάρτα gaming γιατί παίζει σε directX. Μια επισήμανση για το θέμα των οθονών προς τον ts. Είναι προτιμότερες δύο 27άρες από μια 32άρα για δουλειά. Το λέω εκ πείρας. 48 λεπτά πριν, nickol-us είπε Επίσης τόνισες πως δεν κάνει για archicad όταν στην σελίδα του, στα προτεινόμενα setup εξηγεί γιατί οι professional κάρτες αποδίδουν καλύτερα από τις gaming κάρτες 1 ώρα πριν, pnick είπε Οι quadro αξίζουν για μια χούφτα εφαρμογές και μόνο σε πολύ συγκεκριμένα σενάρια. Το συγκεκριμένο δεν είναι ένα από αυτά. Δεν είπα πουθενά ότι δεν κάνει, αλλά ότι δεν αξίζει. Αυτό για να ακριβολογούμε. Κατά τα άλλα, φυσικά και θα κάνουμε συζήτηση και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε. Κοίτα, ως χρήστης πολλών εφαρμογών CAD και 3d εν γένει εδώ και 20 χρόνια περίπου (το Archicad ήταν από τα πρώτα προγράμματα που χρησιμοποίησα κάπως σοβαρά, και το έτρεχα τότε με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών...), έχω περάσει από αυτούς τους προβληματισμούς πολύ πολύ πριν από αυτή την συζήτηση. Γνωρίζω καλά τί λένε οι ιστοσελίδες των προγραμμάτων αυτών, αλλά όλοι όσοι είμαστε στον χώρο δεν στεκόμαστε εκεί, για τον απλούστατο λόγο ότι οι εμπορικές κάρτες αποδίδουν καλύτερα στα περισσότερα σενάρια. Ο λόγος που τα γράφει η Graphisoft και η κάθε "Graphisoft" αυτά (τα ίδια γράφει πάνω-κάτω και η Autodesk) είναι διότι σε τέτοιου είδους "επαγγελματικές" εφαρμογές οι εταιρείες καρτών (Nvidia και AMD) προωθούν την επαγγελματική σειρά καρτών τους, και αυτό σημαίνει ότι αυτές μόνο υποστηρίζουν αν κάτι συμβεί. Γι' αυτό και οι εταιρείες CAD/BIM software προτείνουν επαγγελματικές κάρτες. Για την υποστήριξη, όχι γιατί αποδίδουν καλύτερα. Επίσης, σε μια επιλογή κάρτας γραφικών δεν κοιτάμε μόνο το viewport της κύριας εφαρμογής, αλλά την χρήση της κάρτας σε άλλες παράλληλες εργασίες, π.χ. video/photo editing, rendering σε μηχανές εκτός προγράμματος κ.λπ. Εκεί οι quadro γενικά υστερούν πολύ, γιατί για τα ίδια χρήματα δίνουν λιγότερο hardware (cuda cores, μνήμη κ.λπ.) Για αυτό και ελάχιστοι χρήστες CAD και 3d εφαρμογών πάνε σε Quadro ή FirePro. Το ξέρω γιατί συνομιλώ με χρήστες πολλών και διαφόρων εφαρμογών από όλο τον κόσμο. Σε αυτές τις σειρές πληρώνεις πολλά για να πάρεις λίγα. Μόνο συγκεκριμένα σενάρια, όπως βαριά μοντέλα σε Solidworks, Catia, Siemens NX κ.λπ. ή multple monitor setups, επωφελούνται από τέτοιες κάρτες και εκεί πραγματικά αξίζουν. Εκεί θα δεις μικρές Quadro να βάζουν κάτω θηρία εμπορικών καρτών. Αλλά μέχρι εκεί. Επεξ/σία 24 Μαρτίου 2021 από pnick 2
nikdouros Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, JDROGAS είπε Aπο μενα δυο συνθεσουλες απο msystems λογω διαθεσιμοτηςτας και ταχα προνομιακης τιμης καρτας γραφικων στα 1300 ευρω με intel - 1260 με amd. Intel Amd Oθονες 32 - 4k Σε καρτα ηχου τι περιπου θελεις,τι θα συνδεσεις; Aπο εξωτερικο αγορα να κοιταξω εαν υπαρχει κατι ενδιαφερον; Θα συνδέσω τα logitech Z5500 5.1 που έχω, αλλά βλέποντας τις σύγχρονες μητρικές που μου έχουν προταθεί, καταλαβαίνω ότι ίσως δε χρειάζεται πλέον ξεχωριστή κάρτα ήχουν και θα είμαι μια χαρά με τη μητρική? Από εξωτερικό όχι, μόνο Ελλάδα, thanks!!! Επεξ/σία 24 Μαρτίου 2021 από nikdouros
JDROGAS Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, nikdouros είπε Θα συνδέσω τα logitech Z5500 5.1 που έχω, αλλά βλέποντας τις σύγχρονες μητρικές που μου έχουν προταθεί, καταλαβαίνω ότι ίσως δε χρειάζεται πλέον ξεχωριστή κάρτα ήχουν και θα είμαι μια χαρά με τη μητρική? Nαι εχουν εξελιχθει αρκετα οι ενσωματωμενες καρτες ηχου των μητρικων,βεβαια δεν παυει οι εξωτερικες να προσφερουν καλυτερη ποιοτητα ηχου. Επεξ/σία 24 Μαρτίου 2021 από JDROGAS 1
nickol-us Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 5 ώρες πριν, pnick είπε Ωραίες οι συνθέσεις. Θα προτιμούσα την Intel σε αυτή την φάση. Παλιά, όταν χρησιμοποιούσα το archicad το rendering γινόταν με c4d που είναι CPU renderer. Τώρα ίσως έχουν ενσωματώσει και άλλες μηχανές, αλλά έχω δει ότι συνεργάζεται με lumion που θέλει δυνατή κάρτα gaming γιατί παίζει σε directX. Μια επισήμανση για το θέμα των οθονών προς τον ts. Είναι προτιμότερες δύο 27άρες από μια 32άρα για δουλειά. Το λέω εκ πείρας. Δεν είπα πουθενά ότι δεν κάνει, αλλά ότι δεν αξίζει. Αυτό για να ακριβολογούμε. Κατά τα άλλα, φυσικά και θα κάνουμε συζήτηση και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε. Κοίτα, ως χρήστης πολλών εφαρμογών CAD και 3d εν γένει εδώ και 20 χρόνια περίπου (το Archicad ήταν από τα πρώτα προγράμματα που χρησιμοποίησα κάπως σοβαρά, και το έτρεχα τότε με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών...), έχω περάσει από αυτούς τους προβληματισμούς πολύ πολύ πριν από αυτή την συζήτηση. Γνωρίζω καλά τί λένε οι ιστοσελίδες των προγραμμάτων αυτών, αλλά όλοι όσοι είμαστε στον χώρο δεν στεκόμαστε εκεί, για τον απλούστατο λόγο ότι οι εμπορικές κάρτες αποδίδουν καλύτερα στα περισσότερα σενάρια. Ο λόγος που τα γράφει η Graphisoft και η κάθε "Graphisoft" αυτά (τα ίδια γράφει πάνω-κάτω και η Autodesk) είναι διότι σε τέτοιου είδους "επαγγελματικές" εφαρμογές οι εταιρείες καρτών (Nvidia και AMD) προωθούν την επαγγελματική σειρά καρτών τους, και αυτό σημαίνει ότι αυτές μόνο υποστηρίζουν αν κάτι συμβεί. Γι' αυτό και οι εταιρείες CAD/BIM software προτείνουν επαγγελματικές κάρτες. Για την υποστήριξη, όχι γιατί αποδίδουν καλύτερα. Επίσης, σε μια επιλογή κάρτας γραφικών δεν κοιτάμε μόνο το viewport της κύριας εφαρμογής, αλλά την χρήση της κάρτας σε άλλες παράλληλες εργασίες, π.χ. video/photo editing, rendering σε μηχανές εκτός προγράμματος κ.λπ. Εκεί οι quadro γενικά υστερούν πολύ, γιατί για τα ίδια χρήματα δίνουν λιγότερο hardware (cuda cores, μνήμη κ.λπ.) Για αυτό και ελάχιστοι χρήστες CAD και 3d εφαρμογών πάνε σε Quadro ή FirePro. Το ξέρω γιατί συνομιλώ με χρήστες πολλών και διαφόρων εφαρμογών από όλο τον κόσμο. Σε αυτές τις σειρές πληρώνεις πολλά για να πάρεις λίγα. Μόνο συγκεκριμένα σενάρια, όπως βαριά μοντέλα σε Solidworks, Catia, Siemens NX κ.λπ. ή multple monitor setups, επωφελούνται από τέτοιες κάρτες και εκεί πραγματικά αξίζουν. Εκεί θα δεις μικρές Quadro να βάζουν κάτω θηρία εμπορικών καρτών. Αλλά μέχρι εκεί. Φαίνεται πως γνωρίζεις καλά το αντικείμενο και η αλήθεια είναι πως δεν έχω δείγμα σύγκρισης σε όσα λες. Η προσωπική εμπειρία που έχω είναι σε solidworks-geomagic , όπου δουλεύοντας επάνω σε stl(>30mb) 3d scan κάνοντάς reverse engineering είδα την τεράστια, για μένα, διαφορά που κάνει μια quadro κάρτα απέναντι σε μια gaming, χωρίς να αμφισβητώ σε καμία περίπτωση ότι λες. Θεώρησα πως εφόσον την ζητάει το λογισμικό θα κάνει δουλειά γιατί στο solidworks χωρίς quadro ακόμη και τα realview graphics μόνο με work around τα ενεργοποιεις. Επίσης η λογική μου ήταν ότι στα λεφτά που βρίσκεις μια 1660 super σίγουρα δεν αξίζει ενώ η quadro είναι κοντά στην κανονική της τιμή. Τώρα στην τιμή που του βγήκε του JDROGAS και με αυτά που λες σίγουρα αξίζει, επειδή είμαι και της άποψης μακριά απο έτοιμα unbranded build. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα