Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους. Ήθελα να πω σε κάποιον τον πόνο μου. Συνήθως όταν ξεκινάει κάποιος διατροφή, είναι ενθουσιασμένος, θεωρεί ότι θα τα καταφέρει, νιώθει δυνατός κτλ. Εδώ έρχομαι εγω να πω ότι δε νιώθω δυνατή για διατροφή, αναγκάζομαι να το κάνω γιατί δεν αισθάνομαι καλά στα ρούχα μου και δεν... δεν... Το ξεκινάω επειδή πρέπει και δε νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Το περνάει κανείς άλλος αυτό ή μόνο εγώ γκρινιάζω πριν "χορέψω";

Επεξ/σία από mariariw22
  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, mariariw22 είπε

Καλησπέρα σε όλους. Ήθελα να πω σε κάποιον τον πόνο μου. Συνήθως όταν ξεκινάει κάποιος διατροφή, είναι ενθουσιασμένος, θεωρεί ότι θα τα καταφέρει, νιώθει δυνατός κτλ. Εδώ έρχομαι εγω να πω ότι δε νιώθω δυνατή για διατροφή, αναγκάζομαι να το κάνω γιατί δεν αισθάνομαι καλά στα ρούχα μου και δεν... δεν... Το ξεκινάω επειδή πρέπει και δε νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Το περνάει κανείς άλλος αυτό ή μόνο εγώ γκρινιάζω πριν "χορέψω";

Προσοχή στο κενό μεταξύ "διατροφής" και "δίαιτας".

Αλλο το τρώω σωστά, άλλο το τρώω λίγο.

Οπότε ξεκίνα με σωστή διατροφή, να τρώς υγιεινά και να πίνεις πολύ νερό μεσα στην ημέρα. Οταν καταφέρεις αυτό, τότε θα πας στην διαιτα.

Αν κάνεις αυστηρή διαιτα, ακόμα και αν χάσεις 2-3 κιλά, μόλις σταματήσεις , θα τα ξαναπάρεις άμεσα.

• Like 5
Δημοσ.

Aς περιγράψω την τελευταία μου εμπειρία, περί διατροφής και όχι δίαιτας.

Μέσα Ιούλη του 2020 σε ετήσιο τσεκ απ βρέθηκα με αυξημένο ζάχαρο. Αμέσως χτύπησε συναγερμός, χάσιμο βάρους και περπάτημα ήταν οι εντολές του γιατρού.

Αμέσως αρχίζω μια ώρα περπάτημα την μέρα και διατροφή για διαβητικούς.   Από την πρώτη βδομάδα το ζάχαρο ρυθμίστηκε άμεσα.

Διατροφή, μια υγιεινή μεσογειακή  διατροφή χωρίς σχεδόν κανένα αποκλεισμό, με ελαχιστοποίηση της ζάχαρης και αντικατάσταση τα ζυμαρικά με ολικής άλεσης, το λευκό ρύζι με καστανό και τις πατάτες με γλυκοπατάτες. 

Κάθε 3 ώρες τρώω, πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, ενδιάμεσο, βραδινό και αν αργήσω να κοιμηθώ τρώω κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο.

Αποτέλεσμα; ήμουν 118 κιλά με 180 υψος, σε λιγότερο από 4 μήνες έχασα 18 κιλά, ο γιατρός μου είπε να σταματήσω την δίαιτα για να μην χάσω άλλα απότομα, αλλά σιγά σιγά. 

Μα δεν έκανα δίαιτα, απλά μείωσα τους πολλούς υδατάνθρακες, το άμυλο από τα ρύζι, μακαρόνια, πατάτες και έκανα τις μερίδες λίγο πιο ανθρώπινες.  

Δεν πείνασα ποτέ, η αν γινόταν αυτό έφτανε μετά από λίγο το 3ωρο για να φάω.

Σήμερα είμαι 21 κιλά λιγότερο 8 μήνες μετά και συνεχίζω αργά και προσεκτικά αν όχι να χάσω μερικά ακόμη με 1-2 κιλά το μήνα, τουλάχιστον να μην γυρίσω εκεί που ήμουν.

• Like 11
  • Thanks 3
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, soleman είπε

Αμέσως αρχίζω μια ώρα περπάτημα την μέρα

Το περπάτημα είναι το 50% απο τα κιλά που έχασες σίγουρα. 1 ώρα περπάτημα είναι περίπου 5 χλμ / ημέρα * 30 ημέρες = 150χλμ. Βοηθάει πάρα πολύ στον μεταβολισμό.

Keep walking για να παραμείνεις στα κιλά που έφτασες!

• Like 2
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ έχω το αντίθετο πρόβλημα, είχα χάσει πολλά κιλά, είχα πέσει κάτω από 70 για να μη πω 65 για 1.70 ύψος που είμαι. Αυτό συναίβενε διότι λόγο διαφόρων προβλημάτων μου έτρωγα αλεσμένο το φαγητό. Τώρα έχει αλλάξει αυτό και ενδέχεται να έχω πάρει κιλά και να είμαι γύρω στα 75 αλλά αυτό γίνεται γιατί το έχω γυρίσει σε όσπρια και ρύζι τα οποία συνδυάζω με τυρί/ψάρι/λαχανικά. Είναι παράξενο αλλά τίποτα άλλο δε με κάνει να αισθάνομαι ότι έχω φάει. Έδινα πολλά λεφτά σε κρέας χωρίς κανένα αποτέλεσμα και η πατάτα που χρησιμοποιούσα ως βάση τότε δεν ήταν επίσης καλή. Τα όσπρια είναι αρκετά σκληρά οπότε δε τρώω νερό αλλά αρκετά στερεό φαγητό.  

Κάποτε χλαπάκιαζα τα σουβλάκια αλλά αν πάω να φάω ένα τώρα παίζει να μην νιώσω τίποτα. Θα είναι σαν να τρώω πέτρα. Οι γεύσεις που με τραβάνε λόγο του τρόπου που τρώω έχουν αλλάξει εντελώς. Πειραματίζομαι τόσο πολύ που μία μέρα ίσως γίνω μάγειρας για αυτούς που τρώνε αλεσμένο το φαγητό. Μπορεί να χτίσω δική μου σχολή πάνω σε αυτό. 

Επεξ/σία από aizensama24
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mariariw22 είπε

52 λεπτά πριν, soleman είπε

Aς περιγράψω την τελευταία μου εμπειρία, περί διατροφής και όχι δίαιτας.

Μέσα Ιούλη του 2020 σε ετήσιο τσεκ απ βρέθηκα με αυξημένο ζάχαρο. Αμέσως χτύπησε συναγερμός, χάσιμο βάρους και περπάτημα ήταν οι εντολές του γιατρού.

Αμέσως αρχίζω μια ώρα περπάτημα την μέρα και διατροφή για διαβητικούς.   Από την πρώτη βδομάδα το ζάχαρο ρυθμίστηκε άμεσα.

Διατροφή, μια υγιεινή μεσογειακή  διατροφή χωρίς σχεδόν κανένα αποκλεισμό, με ελαχιστοποίηση της ζάχαρης και αντικατάσταση τα ζυμαρικά με ολικής άλεσης, το λευκό ρύζι με καστανό και τις πατάτες με γλυκοπατάτες. 

Κάθε 3 ώρες τρώω, πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, ενδιάμεσο, βραδινό και αν αργήσω να κοιμηθώ τρώω κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο.

Αποτέλεσμα; ήμουν 118 κιλά με 180 υψος, σε λιγότερο από 4 μήνες έχασα 18 κιλά, ο γιατρός μου είπε να σταματήσω την δίαιτα για να μην χάσω άλλα απότομα, αλλά σιγά σιγά. 

Μα δεν έκανα δίαιτα, απλά μείωσα τους πολλούς υδατάνθρακες, το άμυλο από τα ρύζι, μακαρόνια, πατάτες και έκανα τις μερίδες λίγο πιο ανθρώπινες.  

Δεν πείνασα ποτέ, η αν γινόταν αυτό έφτανε μετά από λίγο το 3ωρο για να φάω.

Σήμερα είμαι 21 κιλά λιγότερο 8 μήνες μετά και συνεχίζω αργά και προσεκτικά αν όχι να χάσω μερικά ακόμη με 1-2 κιλά το μήνα, τουλάχιστον να μην γυρίσω εκεί που ήμουν.

Αυτό που περιγράφετε δεν θεωρείται καν "διατροφή" απλά "μείωση γευμάτων".

Το θέμα που όλος ο κόσμος κάνει λάθος είναι ότι δεν έχει ίδεα πόσα πρέπει να χάσει και πώς θα το κάνει. Κοινώς, χωρίς μαθηματικά, δεν γίνεται τίποτα.

Υπάρχει ορισμένος αριθμός θερμίδων που προσεγγιστικά χρειάζεσαι για να ζεις χωρίς να πεθάνεις, το λεγόμενο BMR, και σχετίζεται με το ύψος και τα κιλά σου. Ανάλογα με το πόσο κουνιέσαι μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ο TDEE, δηλαδή το πόσες θερμίδες κατά προσέγγιση χρειάζεσαι για να συνεχίσεις να διατηρείς αυτό το ρυθμό ζωής.

Και για να χάσεις κιλά τι κάνεις; Απλά αφαιρείς ας πούμε 100 θερμίδες για αρχή από αυτό το νούμερο. Το κάνεις για 10 ημέρες, χάνεις 3 κιλά λόγω μεταβολικής συνήθειας. Μόλις πάψεις να χάνεις, αφαιρείς άλλες 100/200. Χάνεις άλλα 3 κιλά. Και αυτό άμα το κάνεις για κανα 5μηνο θα γίνεις άλλος άνθρωπος. Έτσι ούτε άγχη έχεις γιατί ξέρεις ανα πάσα στιγμή τι και πόσο τρως, και επίσης μπορείς να φας ό,τι θες (από πιτσα και πατατάκια μέχρι σαλάτες) εφόσον δεν βγαίνεις από το θερμιδικό σου έλλειμμα. Πρακτικά, για το σώμα σου είναι όλα θερμίδες: είτε είναι η πιο υγιεινή σαλάτα είτε η μεγαλύτερη μερίδα πιτόγυρου.(*)

Το "κακό" με αυτή την προσέγγιση είναι ότι πρέπει να είσαι συνέχεια με τεφτέρι/εφαρμογή για να παρακολουθείς τι τρως και να είσαι συνεχώς με μια ζυγαριά στο χέρι για να ζυγίζεις και να ξέρεις επακριβώς τι ποσότητα τρως και πόσες θερμίδες είναι. Ο γιατρός, επειδή είναι γιατρός και όχι αθλητής ο άνθρωπος, θα σου πει τα πεπατημένα: περπάτημα και διατροφή. Το πώς και πότε είναι δική σου δουλειά να βρεις. 

(*) Σε αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός (το οποίο είναι θερμοδυναμική, όχι παπαρολογίες) βασίζονται οι απανταχού διατροφολόγοι για να πουλάνε σε απεγνωσμένο κόσμο φύκια και μεταξωτές κορδέλες κάνοντας το να φαίνεται τρελό. Ναι, είτε φας 1 κιλό σπανάκι είτε 100 γραμμάρια πατάτες τηγανητές για τον οργανισμό σου αυτό θα παραμείνει μια πρόσληψη 200-300 θερμίδων. 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mariariw22 είπε

Η (σωστή) διατροφή είναι θέμα συνήθειας και πειθαρχείας. Το πώς θα ξεκινήσει κανείς, αυστηρά ή μη, έχει να κάνει με τις αντοχές τού καθενός. Για παράδειγμα, εσύ ξέρεις ότι είσαι επιρρεπής, οπότε ποιο το νόημα να ξεκινήσεις με υπερβολή, για τα δικά σου δεδομένα; Δεν χρειάζεται καν να το πας με αυστηρότητα. Baby steps... Ανάλογα με το τι έτρωγες μέχρι πριν, ξεκίνα να καθαρίζεις. Έπινες πολλά αναψυκτικά, έτρωγες πολλά junk food, κρουασάν κλπ κλπ; Μείωσε τις ποσότητες και την συχνότητα. Το πόσο θα είναι αυτό, θα το προσαρμόσεις πάνω σου, ώστε να μπορείς να το διατηρήσεις. Όταν συνηθίσεις σε αυτό, τότε συνεχίζεις να μειώνεις. Έπειτα, προσπαθείς να βάλεις πιο υγιεινές επιλογές, να πίνεις αρκετό νερό... Κάπως έτσι πρέπει να κινηθείς, για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά σου.

Δεν έχει νόημα να σου πούμε ξεκίνα να ζυγίζεις τροφές, να κρατάς macros, να θέσεις ήπιο έλλειμμα κλπ. Θα τα παρατήσεις. 

Επίσης, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ ν' αρχίσεις ν' ασκείσαι. 

Επισκέπτης
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Mrs. Hyde είπε

Δεν έχει νόημα να σου πούμε ξεκίνα να ζυγίζεις τροφές, να κρατάς macros, να θέσεις ήπιο έλλειμμα κλπ. Θα τα παρατήσεις. 

Ισχύει αυτό που λες. Απλά παρασύρθηκα γιατί εγώ το έχω συνηθίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό που το κάνω ακόμη και όταν δεν θέλω να χάσω κιλά. 

Θεωρώ όμως ότι όποιος το καταφέρει αυτό το σύστημα μια ζωή μετά δεν θα έχει θέμα με κιλά, όταν δηλαδή μάθει να συναρτά θερμίδες στην καθημερινή του ζωή.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, JohnGTA είπε

Ισχύει αυτό που λες. Απλά παρασύρθηκα γιατί εγώ το έχω συνηθίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό που το κάνω ακόμη και όταν δεν θέλω να χάσω κιλά. 

Θεωρώ όμως ότι όποιος το καταφέρει αυτό το σύστημα μια ζωή μετά δεν θα έχει θέμα με κιλά, όταν δηλαδή μάθει να συναρτά θερμίδες στην καθημερινή του ζωή.

Δεν πήγαινε σε σένα το σχόλιό μου. Γράφαμε μαζί και δεν πρόλαβα να διαβάσω τι έγραψες. :-)

Συμφωνώ πως είναι ό,τι καλύτερο ν' αποκτήσει κανείς αυτή τη συνήθεια. Δεν γίνεται να πέσεις έξω και να ξεφύγεις, κρατώντας τεφτέρι. Άσε που, από ένα σημείο κι έπειτα, μαθαίνεις και με το μάτι πόσο περίπου είναι αυτό που τρως, μ' αυτή τη συνήθεια. 

Για την θεματοθέτριά, όμως, θα 'ναι άδικος κόπος. Ας ξεκινήσει απλοϊκά και πάει σε πιο advanced καταστάσεις. 

Επεξ/σία από Mrs. Hyde
Δημοσ.
2 ώρες πριν, aizensama24 είπε

Εγώ έχω το αντίθετο πρόβλημα, είχα χάσει πολλά κιλά, είχα πέσει κάτω από 70 για να μη πω 65 για 1.70 ύψος που είμαι. Αυτό συναίβενε διότι λόγο διαφόρων προβλημάτων μου έτρωγα αλεσμένο το φαγητό. Τώρα έχει αλλάξει αυτό και ενδέχεται να έχω πάρει κιλά και να είμαι γύρω στα 75 αλλά αυτό γίνεται γιατί το έχω γυρίσει σε όσπρια και ρύζι τα οποία συνδυάζω με τυρί/ψάρι/λαχανικά. Είναι παράξενο αλλά τίποτα άλλο δε με κάνει να αισθάνομαι ότι έχω φάει. Έδινα πολλά λεφτά σε κρέας χωρίς κανένα αποτέλεσμα και η πατάτα που χρησιμοποιούσα ως βάση τότε δεν ήταν επίσης καλή. Τα όσπρια είναι αρκετά σκληρά οπότε δε τρώω νερό αλλά αρκετά στερεό φαγητό.  

Κάποτε χλαπάκιαζα τα σουβλάκια αλλά αν πάω να φάω ένα τώρα παίζει να μην νιώσω τίποτα. Θα είναι σαν να τρώω πέτρα. Οι γεύσεις που με τραβάνε λόγο του τρόπου που τρώω έχουν αλλάξει εντελώς. Πειραματίζομαι τόσο πολύ που μία μέρα ίσως γίνω μάγειρας για αυτούς που τρώνε αλεσμένο το φαγητό. Μπορεί να χτίσω δική μου σχολή πάνω σε αυτό. 

Αν είσαι καπνιστής, μπορεί να είναι και αυτό. Το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ. Όταν είχα κόψει 9 μήνες το τσιγάρο, απολάμβανα το φαγητό περισσότερο, απλά έτρωγα παραπάνω το πρώτο διάστημα.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, mariariw22 είπε

αν και οι περισσοτεροι εχουν εστιασει στις πρακτικες συμβουλες εγω θα εστιασω στο ψυχολογικο κομματι. Σορρυ αλλα δεν ξεκινας καθολου καλα. Το κανεις με το ζορι εντελως μου φαινεται και δεν εχει καλη προοπτικη αυτο. Πρεπει να το θελεις βαθια μεσα σου.

• Like 1
Δημοσ.

Συνήθως έτσι δεν είναι; 

Και σε εμένα έτσι είναι, το βρίσκω λογικό να "ζορίζομαι" να πάω από τους γύρους και τις πιτσες στο μετρημένο στήθος κοτόπουλου και την πρασινάδα. Παρόλα αυτά σε χρόνο μερικών εβδομάδων συνηθίζεις.

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι να μην το βλέπεις απαραίτητα ως κάτι αναγκαστικό για να μπεις στο τζιν που θες. Αλλά σαν έναν τρόπο ζωής που είναι "φάρμακο" για τον οργανισμό σου.

4 ώρες πριν, soleman είπε

γιατρός μου είπε να σταματήσω την δίαιτα για να μην χάσω άλλα απότομα

Πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό.

Όλοι πέφτουν στον τρυπάκι πως θα χάσουν γρήγορα κιλά. Εν τέλη καταλήγουν είτε να πάρουν πίσω αυτά τα κιλά μόλις σταματήσουν την δίαιτα, είτε πολύ απλά θα αποκτήσουν χαλαρό δέρμα (ή και χειρότερα, σακούλιασμα αν μιλάμε για μεγάλη απώλεια κιλών και που χρειάζεται επέμβαση για να διορθωθεί. Η οποία φυσικά κοστίζει...πολύ). 

• Thanks 1
Δημοσ.

Κοψε το ψωμι ,ή αντικαταστησε το με ολικης,γενικα οτι τρως θα ειναι ολικης.

Μεγαλη υποθεση αυτο.

Μετα οτι ηταν τα παιδια παραπανω,και μια νορμαλ γυμναστικουλα,αεροβιο και λιγα βαρη.

• Thanks 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...